Hunter
Testtömeg index csökkentés csokoládéval?
Köztudott, hogy a testedzés fitten és formában tart, most azonban egy új kutatásból kiderülni látszik, hogy a rendszeres csokoládéfogyasztás is segíthet a karcsúsodásban.
A San Diego-i Kalifornia Egyetem (UCSD) Beatrice Golomb által vezetett tanulmánya szerint a testedzés mellett rendszeresen csokoládét fogyasztók testtömeg indexe (TTI) alacsonyabb azokénál, akik bár testmozgásban nem maradnak el a "csokoládéfüggőktől", azonban kevesebb kakaótartalmú édességet esznek.
A felmérés eredménye, ami közel ezer 20 és 85 év közötti felnőtt bevonásával született meg, segít annak a nézetnek a megerősítésében, mely szerint a csokoládénak jótékony élettani hatásai vannak a magas kalória, cukor és zsírtartalom ellenére. A felmérésben részt vevők hetente átlagosan kétszer fogyasztottak csokoládét, míg testedzést 3,6 alkalommal végeztek. Golomb szerint nem az elfogyasztott csokoládé mennyisége, hanem inkább a gyakorisága számít. A hatás mérete mérsékelt, annál azonban "lényegesen" nagyobb volt, hogy az eredményeket kizárólag a véletlen számlájára írják.
A normális TTI jellemzően 18,5 és 24,9 között helyezkedik el a súly/testmagasság négyzetének arányában. A 25 feletti TTI már túlsúlyosságot jelent. "Azok a felnőttek, akik sűrűbben fogyasztanak csokoládét, alacsonyabb testtömeg indexel rendelkeztek, mint akik ritkábban teszik ugyanezt" - mondta Golomb, hozzátéve, hogy a csokoládé metabolikus előnyeinek feltérképezéséhez további kutatásokra, illetve klinikai tesztre lenne szükség.
Ez természetesen koránt sem az első bizonyíték, ami felszínre bukkant a csokoládé egészséggel kapcsolatos pozitív hatásairól. Más tanulmányok a szívre gyakorolt jótékony hatásokról tanúskodnak, bizonyos csokoládétípusok fogyasztása pedig összefüggésbe hozható a vérnyomás, az inzulinérzékenység és a koleszterin szint csökkentésével. A leghatékonyabb az étcsokoládé, ami antioxidánsaival segít elpusztítani testünkben az instabil vegyületeket, amik károsak lehetnek sejtjeinkre és sejtjeink fejlődésére.
Golomb és munkatársai meggyőződése, hogy az antioxidáns összetevők, az úgynevezett katechinok növelik a puszta izomtömeget, miközben csökkentik a testsúlyt, ezt egy rágcsálókkal végzett tanulmány is alátámasztja. Az étcsokoládé epikatechin vegyületét 15 napon át adták egereknek. A kutatók a kísérlet végére fokozott mozgásbeli teljesítményt észleltek, és az egerek izom összetételében is változásokat tapasztaltak. Ahhoz, hogy a hatások működését emberek esetében is kipróbálhassák, klinikai tesztekre lenne szükség.
A pozitívumok ellenére a szakértők mérsékletet javasolnak a csoki bevitelnél. "Mielőtt egészség megőrzési célzattal elköteleznénk magunkat napi egy tábla csokoládé elfogyasztása mellett, ne feledjük, hogy egy ilyen adag több mint 200 kalóriát tartalmaz, ami főként telített zsírokból és cukorból származik" - figyelmeztet Nancy Copperman, a New York-i North Shore-Long Island Közegészségügyi Kezdeményezés igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban. "Célszerű napi egy uncia (28 gramm) étcsokoládéban, vagy nagyon alacsony zsírtartalmú kakaóporban limitálni a napi adagot, utóbbit valamilyen ételhez adagolva"
"Eredményeik újabb adalékkal szolgálnak ahhoz az információ halmazhoz, ami szerint a kalóriáknak nem kizárólag a száma, sokkal inkább az összetétele számít a súlyra gyakorolt hatásnál" - összegezte munkájukat Golomb. "A csokoládé esetében ez jó hír, azoknak is, akiknél a fogyasztása rendszeres szokássá alakult, és azoknak is, akik éppen most tervezik ennek a szokásnak a kialakítását"
A San Diego-i Kalifornia Egyetem (UCSD) Beatrice Golomb által vezetett tanulmánya szerint a testedzés mellett rendszeresen csokoládét fogyasztók testtömeg indexe (TTI) alacsonyabb azokénál, akik bár testmozgásban nem maradnak el a "csokoládéfüggőktől", azonban kevesebb kakaótartalmú édességet esznek.
A felmérés eredménye, ami közel ezer 20 és 85 év közötti felnőtt bevonásával született meg, segít annak a nézetnek a megerősítésében, mely szerint a csokoládénak jótékony élettani hatásai vannak a magas kalória, cukor és zsírtartalom ellenére. A felmérésben részt vevők hetente átlagosan kétszer fogyasztottak csokoládét, míg testedzést 3,6 alkalommal végeztek. Golomb szerint nem az elfogyasztott csokoládé mennyisége, hanem inkább a gyakorisága számít. A hatás mérete mérsékelt, annál azonban "lényegesen" nagyobb volt, hogy az eredményeket kizárólag a véletlen számlájára írják.
A normális TTI jellemzően 18,5 és 24,9 között helyezkedik el a súly/testmagasság négyzetének arányában. A 25 feletti TTI már túlsúlyosságot jelent. "Azok a felnőttek, akik sűrűbben fogyasztanak csokoládét, alacsonyabb testtömeg indexel rendelkeztek, mint akik ritkábban teszik ugyanezt" - mondta Golomb, hozzátéve, hogy a csokoládé metabolikus előnyeinek feltérképezéséhez további kutatásokra, illetve klinikai tesztre lenne szükség.
Ez természetesen koránt sem az első bizonyíték, ami felszínre bukkant a csokoládé egészséggel kapcsolatos pozitív hatásairól. Más tanulmányok a szívre gyakorolt jótékony hatásokról tanúskodnak, bizonyos csokoládétípusok fogyasztása pedig összefüggésbe hozható a vérnyomás, az inzulinérzékenység és a koleszterin szint csökkentésével. A leghatékonyabb az étcsokoládé, ami antioxidánsaival segít elpusztítani testünkben az instabil vegyületeket, amik károsak lehetnek sejtjeinkre és sejtjeink fejlődésére.
Golomb és munkatársai meggyőződése, hogy az antioxidáns összetevők, az úgynevezett katechinok növelik a puszta izomtömeget, miközben csökkentik a testsúlyt, ezt egy rágcsálókkal végzett tanulmány is alátámasztja. Az étcsokoládé epikatechin vegyületét 15 napon át adták egereknek. A kutatók a kísérlet végére fokozott mozgásbeli teljesítményt észleltek, és az egerek izom összetételében is változásokat tapasztaltak. Ahhoz, hogy a hatások működését emberek esetében is kipróbálhassák, klinikai tesztekre lenne szükség.
A pozitívumok ellenére a szakértők mérsékletet javasolnak a csoki bevitelnél. "Mielőtt egészség megőrzési célzattal elköteleznénk magunkat napi egy tábla csokoládé elfogyasztása mellett, ne feledjük, hogy egy ilyen adag több mint 200 kalóriát tartalmaz, ami főként telített zsírokból és cukorból származik" - figyelmeztet Nancy Copperman, a New York-i North Shore-Long Island Közegészségügyi Kezdeményezés igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban. "Célszerű napi egy uncia (28 gramm) étcsokoládéban, vagy nagyon alacsony zsírtartalmú kakaóporban limitálni a napi adagot, utóbbit valamilyen ételhez adagolva"
"Eredményeik újabb adalékkal szolgálnak ahhoz az információ halmazhoz, ami szerint a kalóriáknak nem kizárólag a száma, sokkal inkább az összetétele számít a súlyra gyakorolt hatásnál" - összegezte munkájukat Golomb. "A csokoládé esetében ez jó hír, azoknak is, akiknél a fogyasztása rendszeres szokássá alakult, és azoknak is, akik éppen most tervezik ennek a szokásnak a kialakítását"