130
  • neszeneked20
    #130
    mindenért mi vagyunk a felelősek
  • Molnibalage
    #129
    Ki ne találd már, hogy az akkori fajlagos energiafogyasztás és lakosságszám mellett te azonos mennyiségű CO2-t pumpáltak a légkörbe, mert elröhögöm magam. Nézd meg, hogy a világ primer energiahordozó fogyasztása hogyan alakult te.



    Az utolsó beszólásod meg tökéletes jelzése annak, hogy konteós balfasz vagy...
  • Molnibalage
    #128
    Ez sem igaz, mert a politikusi pénzosztás az nem terjed ki a cégek döntéseire és a világon számtalan akkora cég van, amik országoknál nagyobb tőkével bírnak, de még a jóval kevésbé masszívak is akkorák, hogy oda senki nem szól be, csak a tulajdonosok.
  • Mózsi bá
    #127
    Molnibalage: "...200 év kumulatít hatása az elég nagy eltérést jelent a természetes állapottól." Épp az iparosodás idején, mikor környezetvédelem a gyakorlatban nem létezett és nagyságrendekkel magasabb volt az emberi tevékenység által "éterbe" küldött co2 mennyisége... Nos, semmiféle hatása nem volt éghajlatunkra. Illetve némi hőmérsékletcsökkenés volt mefigyelhető, ami egyáltalán nem azt támasztja alá, hogy bármi közünk lenne a felmelegedéshez és az évszakok megbolondulásához. Inkább arra gyanakodhatnánk, hogy ez egy természetes folyamat. Vagy egy folyamat része. Ha kérdésed van, privátban küldök némi anyagot, mert gondolom, innen kimoderálják a linkeket.
  • vumbi
    #126
    Az ITER kb afel vilaggosszefogasal jon letre, fikazzad csak. Nagyobb technologiai kihivasrol van szo mint az acelgyartas, fisdzios eromu adott tortenelmi lepese. Fikazzad. Semmirol nincs sejtesed se. Fikazz. Emberileg ennyire vagy kepes. Csak viszonyitaskent: 7.000.000.000 veled behelyettesitheto ember el a Foldon. Tegyem hozza,hogy ennyre ertekes a velemenyed?
  • vumbi
    #125
    Oriasi tevefesben vagy. A kutatasi penzek nsgy redze jelenleg ismert technologiak mukodtetedere megy el azert hogy uj tudast tchnogiakat fejlesszen az ember. Lsd replaborok fenntartada egy ij tipusert, klinikai gyogyszetkutatasok ehy uj gyogyszer gyartadaval szemben.. Aramy1:100-hoz
  • vumbi
    #124
    10.000.000 huf. Korai enter. A lenyeg hogy kutatasra alig koltaz ember.

    Mi az ara egy rakbetegseg gyogyitasanak? Megmondom. Ehy feberje alapveto leirasa kozep europaban 45.000.000 huf. Egy jo hatoanyagkutatasa kb hasomlo. Egy gyogyszer jelolt klinikai tesztje (3fazis - allat kiserlettol kezdve az a tobb 1000-es humam tesztig) cca 1.000.000.000 huf. Kb ugyanennyi egyjo mennyisegu hidrogent , vagy szenhidrogen analogot termelo algatorzs kifejlesztese. Kb 2 T72-s ara. Olcsoooo. Es kit erdekel? A politikusokat nem. Es a penzt ok osztjak. Es miertnem erdekli oket?Nem hoz szavazatot. Miert? Merta valasztok leszsrjak a tudomanyt. Miert? Mert totalisan tavol all toluk a teny,hogy manapsag az uj dolhok ismerete a frontier tudomany feladata ami kvazi iparag. Penzt es idot igenyel, melle nyul idonkent, de megis stabilan termel.

    Senki le se szarja. Olvasd el a kommenteket egy random tudomanyos cikk alatt. Fikazas lesz akobon.

    Ez a tudomany megitelese, aze a tudomanye ami te szep uj vilagod elhozhatja. Szerencselovas total ertelmetlen politikusoK es befordult onsajnalo valasztokon mulik mindaz amiert imadkozol
  • vumbi
    #123
    Ertheto amirol irsz, de van egy nezetbeli hiba benne. Az egyeni dontes szabadsaga. Nem veszed figyelembe. Mindenki arra kolti a vagyonat aminek szuksget erzi. Az atlag ember totalisan kimarad a Foldet erinto kerdesekbol. Ertsd leszarja. Hiaba van dollar trillio toke a Foldon, ennek milliomoda megy el kutatasra. Lenyegeben 100% az egyeni es allami joletre es biztonsagra koltodik. Nevesitsunk. Vegyuk Msgyarorszag GDPjet 25000milliardnak. A tudomanyos akademia budzseje 1000000huf. 0.25%.
  • vumbi
    #122
    A gondolat miszerint kutatas nelkul nincs ujitas, jogos. Jelen helyzetben azonban helytelen. Kutatas van dogivel, de meg senki nem allt elo 10huf/kWh alatti energiaforrassal. Nincs mivel fozni csak amink mar van. Az alternativ energiaforrasok nagyon jok kiegesziteskent, de nem alapozo energiaforraskent.
  • duke
    #121
    "Kőolaj és földgáz nélkül nincs repülés, csak a széllel sodródó léghajók. Nincs motoros hajó, csak gőzös és vitorlás. Nincs korszerű és olcsó autózás, mert a gőzautó piszok drága és rengeteget fogyaszt."

    Persze, 10 ezer eve meg azt mondtak idezem: "már pedig, kő nélkül nincs balta".
    Azert nincs, mert senki nem foglalkozott az alternativ meghajtasokkal, akkumlator fejlesztessel, csak a sugarhajtomuvek, es a belsoegesu motorok fejlesztesevel.
    Es ha annak idejen, senki nem foglalkozott volna, femontessel, akkor mai is csak kobaltank lenne.
  • duke
    #120
    "Látom nem érted. Ezeket a pénzeket azért költötték és költik is ma el, hogy te élje öcsém. Ha 1%-át nem költik el, akkor ma nem lenne áramod, se vized se sok másmindened és a legkisebb bajod is az lenne, hogy fúziós erőművet fejlessz."


    Vol Jin:"Amit te hatalmas elköltött pénznek tartasz, az termelés, a fogyasztói igények kielégítése."


    Mar pedig azok a milliardok tagadhatatlanul rendelkezesre allnak, amit fosszilis energia termelesre koltunk. Es abbol gond nelkul le lehetne csipni par szazalekot anelkul, hogy a legkisebb mertekben befolyasolna a rendszer mukodeset addig, amig az uj technologia mar rendelkezesre all. Ez kizarolag csak politikai dontes, vagyis az emberek elhatarozasan, tudatos dontesen mulik.

    Eves szinten 10 ezer milliard dollarokrol beszelunk. Ezeknek az osszegeknek a toredekebol minden evben meglehetne rendezni a holdraszallast, vagy finanszirozni lehetne, barmilyen vilagmeretu kutatast.
    Csak az Iraki olaj megszerzesere 4000 milliard dollart koltott az olaj ipar, es ebben meg nincs benne a kitermeles, csak a terulet biztositasa.
    Beszaras, az arabok a sivatagba sipalyat epitenek, meg 800 meteres epuletet, a mi penzunkbol, amit az olajert fizetunk. Es szaz szamra lehetne sorolni, nem csak ott, hanem barhol a vilagban, a teljesen eszement, ertelmetlen pazarlast es kornyezetszennyezest. Kezdve a 3 tonnas varosi terepjaroktol, a havonta 1 megawatt aramot fogyaszto Amerikai atlag lakasokig.
    Szo nincs itt, valodi fogyasztoi igenyek kielegiteserol, csak agyatlan, konzumidiota tobzodasrol.
    Ezekbol a feleslegesen elherdalt 100 milliardokbol boven futotta volna fuzios eromuvekre, vagy le napcellazhatunk volna valamelyik sivatagot az elmult 30 evben.
    Itt olyan orult penzek vannak, aminek a szazad, ezred reszebol, gyokeresen atlehetne alakitani a vilag energia termeleset.
  • Molnibalage
    #119
    Ez azért nem egyértelmű. Lehet, hogy az ember éves szinten alig járul hozzá a CO2 növkedéshez, csak 200 év kumulatít hatása az elég nagy eltérést jelent a természetes állapottól.
  • Mózsi bá
    #118
    A globális felmelegedéshez minimális köze van az embernek, ugyanakkor rengetegen élnek jól ebből a svindliből. Némi keresgélés a neten és máris világosabb lesz a kép...
  • teddybear
    #117
    Kőolaj és földgáz nélkül nincs repülés, csak a széllel sodródó léghajók. Nincs motoros hajó, csak gőzös és vitorlás. Nincs korszerű és olcsó autózás, mert a gőzautó piszok drága és rengeteget fogyaszt.
    De nincs műszál, azaz méregdrága a ruha, a cipő, mert nincs műanyag cipőtalp, és egyáltalán semmilyen műanyag.

    Ehhez képest az alternatív energiaforrásaid többsége méregdrága és megbízhatatlan. Az egyedül gazdaságos vízerőműveket a magyar méregzöldek lehetetlenné akarják tenni.
  • Molnibalage
    #116
    Nehogy azt hidd már, hogy a magas átvételi ár a fejlesztésbe megy. A csókosok szépen zsebrerakják. Ez az államilag támogatott lopás kategóriája...
  • Vol Jin
    #115
    Amit te hatalmas elköltött pénznek tartasz, az termelés, a fogyasztói igények kielégítése. Az nem kidobott pénz, hanem leautózott km, meleg a lakásban, és erőforrás az iparnak, közvilágítás, stb. Az egy százalékánál meg bőven többel támogatják, hiszen 170 forinton van átvéve az alternatív KWh. Kibaszott nagy pénzeket tolnak bele a fejlesztésbe.
  • Molnibalage
    #114
    Látom nem érted. Ezeket a pénzeket azért költötték és költik is ma el, hogy te élje öcsém. Ha 1%-át nem költik el, akkor ma nem lenne áramod, se vized se sok másmindened és a legkisebb bajod is az lenne, hogy fúziós erőművet fejlessz.

    Kibaszottul összekevered az elköltött pénzek célját. Ha majd lesz fúziós erőmű, akkor meg lehet siránkozni, hogy az erőművek felhúzására költött pénz meg mennyivel több, mint pl. más dologra költött pénz.

    Valakiknek semmi se jó...
  • duke
    #113
    A lenyeg amit mondani akartam, hogy az olajiparra koltott barmilyen penz, akar kutatas, termeles, szallitas, technologiai fejlesztes, barmi, az egyutt, es kulon-kulon is, tobb nagysagrenddel nagyobb, mint barmiyen kornyezetbarat technologiara koltott penz. Es allitom, ha a fosszilis ipar koltsegeinek, csak 1 %-t koltottuk volna, az elmult 50-evben, fuzios, nap, szel energiara, akkor ezek arban, hatekonysagban, mar regen megeloztek volna a fosszilis ipart.
  • Molnibalage
    #112
    Jó a hasonlat.
  • Vol Jin
    #111
    Egy tengeri olajfúró állomás az nem kutatás/fejlesztés, hanem egy működő üzem. Mi az logikailag, amit itt nem tudsz összerakni?

    Ha betiltanák az élelmiszereket egy évre, hogy a kajára költött pénzt elvegyék az emberektől egy terülj-terülj asztalka kifejlesztésére, akkor szerinted mi történne?

    Mindenki boldog lenne egy év múlva, hogy megoldódott az emberiség legnagyobb problémája?

    Vagy mindenki éhen döglene?
  • teddybear
    #110
    Ha az az ötszáz ember nem tud úszni, akkor nem nagyobb az esély a folyó átúszására, hanem ötszázan fognak egyszerre belefulladni a vízbe.
    Ez nem árokásás, hogy 10 ember ennyit képes adott idő alatt kiásni, akkor 100 ember ugyanannyi idő alatt tízszer annyit!

    Te tényleg azt hiszed, hogy a fúziós erőmű kifejlesztése ilyen egyszerű?

    Az elmúlt évtizedekben többen dolgoztak a fúziós kutatásokban, mint ahányan a Manhattan-tervben. Az oroszok is, és az amerikaiak is kifejlesztettek több kísérleti reaktort, de ez még mindig kevés volt.
    Mellesleg a tokamak éppen orosz találmány.
  • torreadorz
    #109
    Nem, akkor ha egyik sem tud uszni akkor mind az 500 belefullad.
    De attól hogy ne adj isten még át is ér valamelyik az továbbra sem jelenti azt hogy megtanult uszni, csak annyit hogy szerencséje volt. Ettől még nem lesz kifejlesztve az uszás technologiád.

    Értsd meg a pénz nem minden. Segithet dolgokon, de egy bizonyos szint felett ha a szükséges tudás nincs meg akkor teljesen mindegy hogy 10, 100 vagy ezer milliárd dollárt költesz rá. Olyan ez mint a memória a gépedben, hiába teszel bele 256 GB memóriát pont ugyanolyan gyors lesz a windows mint ha csak 16 GB van benne

  • duke
    #108
    Lehet hogy sokat, de az meg mindig keves. Ha az elmult 30-40 evben legalabb annyi fuzios project indult volna, mint ahany tengeri olajfuro allomast epitettek, amelyek darabonkent 2-4 milliardba kerulnek, akkor biztos, hogy nem itt tartanank fuzios ugyben. Ha en osztanam a penzt, akkor ide 2 milliard, oda 2 milliard.
  • Vol Jin
    #107
    "Erre utaltam, amikor az 1 milliard-os Orosz jegtorot irtam, ami meg csak nem is a kitermelesrol, vagy a kutatasrol szol, hanem csak a kutatas elokesziteserol."

    Az nem kutatás, hanem keresés. (mert a kutatásnak két jelentése van, amit láthatóan fejben nem sikerült különválasztanod) És egy meglévő technológiába való beruházás, nem kísérletek finanszírozása.
  • duke
    #106
    Nyilvan nem lehet mindent penzzel megoldani, de ha 500 embert allitok a folyoparthoz, hogy usszak at, nyilvan nagysagrendileg nagyobb az eselye, hogy valaki partot er,(akar veletlenul is) foleg ha meg egymast segitik is, mintha csak 5 probalkozo van.
    Es ez penz kerdese.
  • kvp
    #105
    Ha mar fuzios technologia, akkor az amerikai hadsereg is fejleszt egy rendszert, a Bussard fele reaktort. Ez elektrodinamikus confinement-et hasznal. A megoldas mukodokepes, csak a szokasos toruszos rendszerekkel szemben nem az a baj, hogy kevesebb energiat termel, mint amennyit beletesznek, hanem az, hogy nagyon nehez iranyitani, tehat konnyen megszalad a reaktor. Mondjuk ismerve a Bussard fele fisszios raketahajtomuvet ez varhato volt. Szoval az otlet mukodik, csak instabil. Az europai fejlesztes, az iter pedig meg mindig nem akar elkeszulni, mivel tul lassan epitik es ha kesz lesz, akkor sem lesz energiatermelo, csak teszt reaktor. Az amerikai rendszer, amit alapvetoen jarmufedelzeti reaktornak szant a feltalaloja azert valamivel biztatobb, foleg, hogy nagyon keves energia kell a fuzio beinditasahoz es hasonloan keves a fenttartasahoz, persze az energia kinyerese problemas, mivel joreszt feny formajaban (lathato es infra) jon letre a termelt energia nagyobbik resze, raadasul a honek utjaban vannak a reakcit fenttarto plazma vezeto magnesek.

    ps: Akinek a Bussard reaktor ismeros valahonnan, annak elarulom, hogy a star trek cimu scifiben ennek a fuzios es az anyag-antianyag valtozatat hasznaljak a hajokon. Az usa egyelore a fuzios valtozatot szeretne megepiteni, ami a kozel fenysebessegu Bussard ramjet rendszeru urhajok egyik alapeleme. A masik ket komponens egyebkent mar kesz van, egyiket mar teszteltek urben, a masik lassan megy fel az iss-re. (reboost hajtomunek)
  • Vol Jin
    #104
    "Nem csak a kutatasra, felfedezesre forditott penzre gondoltam, hanem ossz egeszeben minden penzre, amit a fosszilis energiara koltenek az emberek, orszagok."

    Akkor nem vagy okos ember. Bocsánat, de ez van.
    Azért költik a fosszilisre, mert nincs más gazdaságos alternatíva. Tehát ne költség olajra, hanem autózzanak azzal, ami nincs. Te érted, hogy mit beszélsz? Vegyenek nem létező villanyautót (mert 30 millióért van olyan, ami elmegy akár száz kilométert is egy töltéssel, meg 5 millióért olyan is, ami egy doboz, és 10 km a hatótávja), és a nem létező akkumulátorba tankolják bele a nem létező áramot a nem létező áramkutakon. (mert ugye az elektromos hálózat is megfeküdne, ha hirtelen lenne mindenkinek villanyautója és azt töltögetné).
  • Molnibalage
    #103
    Tehát valójában gőzöd sincs miről beszélsz...
  • teddybear
    #102
    Az elmúlt 60 évben dollármilliárdokat áldoztak a fúziós kutatásokra, egyrészt az oroszok, másrészt az amerikaiak, de mások is. Szerinted mennyit kell még beleölni, hogy legyen egy működő fúziós erőmű?

    A fúziós erőmű éppúgy minőségi ugrást jelentene az energiatermelésben, ahogy a fissziós erőművek is azok voltak.
  • duke
    #101
    Nem csak a kutatasra, felfedezesre forditott penzre gondoltam, hanem ossz egeszeben minden penzre, amit a fosszilis energiara koltenek az emberek, orszagok.
    De lemernem fogadni, hogy pusztan csak a kutatasra is nagysagrendekkel tobb penzt forditanak, mint barmiyen mas kornyezetbarat technnologia fejlesztesere.
    Erre utaltam, amikor az 1 milliard-os Orosz jegtorot irtam, ami meg csak nem is a kitermelesrol, vagy a kutatasrol szol, hanem csak a kutatas elokesziteserol.
  • torreadorz
    #100
    "(esetleg akkumlatort, napcellat fejlesztenenek"

    Ezt csinálják. Az megvan hogy az összes IT cég összetenné a két kezét ha végre valaki kitalálna egy f@sza akkumlátort? És vissza is tértünk oda amivel inditottam miszerint mindig van ellenérdek. Lehet hogy az olajlobbi nem érdekelt pl a nagyteljesitményü akkumlátorokban, de az összes IT cég igen sőt még az autógyártók is. És ne aggódj ők kutatják is ezeket a technologiákat szépen, csak ez nem (csak) pénzkérdés.
    Ahogy irtam ha most nem tudsz úszni, akkor ha felajánlok egy millió dollárt akkor sem fogsz tudni úszni. Ráadásul ezen technologiák esetén még csak az sincs hogy jól van akkor megtanulok úszni merthogy még maga az uszás sincsen feltalálva...
  • Vol Jin
    #99
    Olajra, szénre nem kutatnak annyit, mint az alternatívokra. Az olajat, szenet kibányásszák és megveszik. Mondjuk hogy keverheted össze a kocsidba beletankolt benzin árát a kutatási pénzekkel?
  • Vol Jin
    #98
    Az ITER az csak egy kísérlet, és azért sem építik gyors ütemben, mert a résztechnológiák sincsenek kész. Ha odaadnák a pénzt, hogy nesze építsétek, akkor abból lenne egy üres épület. Még a szükséges lézer sincs kész. Arra adtak pénzt, azzal kísérletezgetnek, kutatgatnak, de amíg azzal nem haladnak, minek építenék meg az egész kócerájt? Azért nem kapják meg a pénzt, mert nem tartanak még ott a szakemberek, hogy megépítsék. Jelenleg a részkutatások, fejlesztések vannak finanszírozva.
  • duke
    #97
    "Ez ugye tudod hogy nem válasz? Linkeld ide azt a részt ahol arról panaszkodnak hogy azért nincs még kész az erőmü mert nem kapnak rá pénzt mert a fosszilis energialobbi megakadályozza őket ebben."

    Akarhogy is, de ha tobb penz volna, akkor gyorsabban menne a kutatas. Ha az olajra, gazra, szenre elkoltott milliardokbol vilagszerte felallitananak 500 kutatocsoportot, akik a nap 24 orajaban ezzel foglalkoznanak, (esetleg akkumlatort, napcellat fejlesztenenek), akkor hamar meg volna az eredmeny. De hat ilyenre nincs. Persze 1 milliard dollaros jegtoro hajora bamikor futja, hogy feltorjek az eszaki sarkot az olajert. Erre van penz.
  • Vol Jin
    #96
    Csak annyi köze van hozzá, hogy a csillagászati tél első napja után három nappal miért lepődsz meg az esőn? Decemberben, ha csapadék esik, az a csoda, ha az hó, mert az eső gyakoribb. Mondom, télapós filmekben természetes a karácsonyi hó, de mi a valóságban élünk.
  • Molnibalage
    #95
    Ha még elméleti síkon sem látnák elérhetőnek a pozitív energiamérleget, akkor el sem kezdték volna, addig nem is lenne mit bizonyítania.

    Ki beszélt itt elméletről? Viszont számtalan olyan dolog van, amiről kísérletek bizonyították a technikai fejlődés során, hogy "ez így nem", vagy "ennek így nincs értelme", "ez így nem gazdaságos" - lásd Concorde - vagy azt, hogy "ez most lehetetlen".
  • llax
    #94
    Az ITER célja lenne a bizonyítás. Vannak dolgok, amit gyakorlati próba nélkül nehéz bizonyítani. Építeni azért kezdték, mert az induláshoz szükséges elméleti tudás már rég adott, nem tekintik reménytelennek a dolgot, mint itt egyesek. Ha még elméleti síkon sem látnák elérhetőnek a pozitív energiamérleget, akkor el sem kezdték volna, addig nem is lenne mit bizonyítania. Közel 30 éves már az eredeti projekt, ha nincs az a rengeteg politikai és anyagi huzavona körülötte, az építés kezdődhetett volna akár a '90-es évek második felében is, napjainkban már a kísérletek folyhatnának ott.

    A naperőművek esete is érdekes téma... Azt sem lett volna szabad a kísérleti fázisból tovább engedni, amíg nem lehet belátható időn belül a nullát legalább közelítő megtérülési rátáról beszélni.
  • Molnibalage
    #93
    Még mindig nem látjuk azt, hogy ki és hol bizonyította azt, hogy lehetséges földi körülmények között a pozitívenergiamérlegű fúzió, ami szabályozható, fenntarható és gazdaságosan megvalósítható. Ugyanis az ITER projekt célja ennek bizonyítása. Tehát igen félreinformált, aki úgy kezeli az egészet, hogy már be van bizonyítav. Még, ha technikailag megvalósítható akkor sem bizots, hogy gazdaságosan meg is lehet csinálni. Lásd naperőművek...
  • torreadorz
    #92
    Bizonyiték, alátámasztás? Sokadik komment de egy sem jön ami alátámasztaná amit mondtok... Ez azért sokat elárul
  • Szefmester
    #91
    Nem tök mindegy hogy egy kátyú akadályozza a pénzszállító autót, vagy hogy el sem küldték a pénzt az ügy intézői? A lényeg hogy a PÉNZ késik nem pedig a tudás.
    ;)