Hunter

Működő fegyver 3D-s nyomtatóval

Működik a világ első háromdimenziós nyomtatással megalkotott lőfegyvere. A technológiát hol máshol alkalmaznák ilyen célokra, mint az Egyesült Államokban, a tervrajzokat pedig online hozzáférhetővé tennék.

A Defense Distributed (DD) elnevezésű csoport, a fegyver megalkotója egy éven át dolgozott a nyomtatható lőfegyveren, amit múlt hét szombatján sikeresen ki is próbáltak a Texas állambeli Austin egyik lőterén. A fegyverellenes szervezetek élesen kritizálják a csoport tevékenységét, míg az Europol, az Európai Unió rendőri hivatala folyamatosan figyeli a tevékenységüket. "Az idő múlásával ez a technológia egyre inkább felhasználóbaráttá és költséghatékonnyá válik" - nyilatkozott az Europol kiber-bűnüldözési központja részéről Victoria Baines.

A DD-t a Texas Egyetem 25 éves joghallgatója, Cody Wilson vezeti, aki szerint sokan nem számítottak a megvalósításra. A 3D-s nyomtatást a gyártás jövőjeként értékelik. A technológia rétegről rétegre viszi fel az anyagot - általában műanyagot - összetett szilárd tárgyakat alkotva. Elvileg, ahogy a nyomtatók egyre olcsóbbá válnak, a vásárlók ahelyett, hogy a boltokban vásárolnák meg az adott terméket, csak letöltik a kívánt tárgy tervrajzát és otthon kinyomtatják. Azonban, ahogy az az új technológiáknál lenni szokott, az előnyök mellett akadnak kockázatok is.

A 3D-s nyomtatóval készült lőfegyvert jelenleg 8.000 amerikai dollárért kínálják az eBay-en. A fegyvert különböző nyomtatott alkatrészekből rakták össze, az elemek akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) műanyagból készültek, csupán az ütőszeg fém. Wilson, aki önmagát kriptoanarchistaként jellemzi, közzé akarja tenni a fegyver tervrajzát, hogy ezáltal bárki nyomtathasson magának egy ilyen szerkezetet. "Igény van a fegyverekre. Világszerte vannak államok, melyek azt mondják, hogy nem birtokolhatsz lőfegyvert - ez többé nem igaz" - nyilatkozott a BBC-nek. "Egy olyan világot látok, ahol a technológia lehetővé teszi, hogy azt birtokolj, amit csak akarsz. Ez innentől már nem a politikai szereplőkön múlik"

Arra a kérdésre, miszerint érez-e bármilyen felelősséget azokért, akiknek a kezébe kerülhet a fegyver, így válaszolt: "Elismerem, hogy az eszköz alkalmazható más emberek bántalmazására - ez egy ilyen eszköz - egy fegyver. Azonban nem látom okát, hogy ne így cselekedjünk, vagy okot arra, hogy ne tegyük közzé"

Némi kitérőként jegyezzük meg, egy kriptoanarchiában az államot nem csak ideiglenesen semmisítik meg, hanem véglegesen betiltják és feleslegessé teszik. Egy ilyen közösségben nem lehet erőszakkal fenyegetőzni; maga az erőszak is ellehetetlenül, mivel a résztvevőit nem lehet valós nevekhez vagy fizikai helyszínekhez kötni.


Visszatérve a nyomtatott fegyverhez, Wilson rendelkezik gyártói és értékesítői engedéllyel, amit az Egyesült Államok Alkohol, Dohány, Lőfegyver és Robbanóanyag Hivatalától (ATF) kapott, a nyomtatott fegyver ugyanis, amíg nem sérti meg a Nemzeti Lőfegyver Törvényt, vagyis nem minősül például automata fegyvernek, legális az Egyesült Államokban. "Az Államokban egy magánszemély gyárthat lőfegyvert saját használatra. Ha üzletszerűen, értékesítési céllal kezd foglalkozni a gyártással, akkor engedélyt kell kérnie" - magyarázta az ATF részéről Donna Sellers.

Eközben az utóbbi idők tragédiái fényében egyre többen kampányolnak az amerikai törvények szigorításáért, Steve Israel képviselő pedig a minap a nyomatott fegyverek betiltása mellett szólalt fel. A kiberbűnözők eddig is alkalmazták a 3D-s nyomtatást, igaz többnyire kártyaolvasók előállításához, amiket a bank automatákban helyeznek el. "A technológia gyorsabban fejlődik, mint gondoltuk. Reméljük, ha egy lépéssel a műszaki fejlesztések elé tudunk kerülni, akkor egy lépéssel a bűnözőket is megelőzzük" - összegzett Baines.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #107
    Gyak évtizedes krimikben már használták a modellező repülőgép és a robbanóanyag kombót. Ehhez képest annyi a változás, hogy a mobilhálózatnak és az internetnek köszönhetően irányíthatod a világ másik végéről is.
  • xyl #106
    "A kerámia szívósabb és keményebb az acélnál is."

    Ez így egyrészt túl általános, mert nagyon sokféle kerámia létezik, meg nagyon sokféle acél. Másrészt tényleg vannak az acélnál keményebb kerámiák.
    Harmadrészt viszont: A szívósság a törésig elnyelt energiát jellemzi. A "szívós törésnél" jelentős a képlékeny alakváltozás a törés előtt.
    Na, itt már nem annyira jók a kerámiák.
    Fajlagos ütőmunka, Wikipédia
  • kvp #105
    Taviranyitos jatekokhoz az idealis egy olcso mobiltelefon, mert van benne gps, giro szenzor, legalabb egy kamera es adatkapcsolatra is kepes, tovabba konnyu programozni. Innentol a vilag barmely pontjarol vezerelni lehet a modellt. Egy sima 3 rotoros repulo jarmu osszerakhato egy telefonbol, egy motorvezerlo illeszto aramkorbol, 3 motorvezerlobol es egy aksi csomagbol. Ha zavarjak a radiorejeleket, akkor pedig meg mindig hasznalhato egy iranyitott infra kacsolat (bar ez sajnos line of sight), amilyet pl. az ujabb lego jarmuvek es robotok hasznalnak. Persze ertelme nem sok van, mert dragabb mint amennyire hatasos. Ezek a technologiak csak akkor tudnak elterjedni, ha olcsobba es egyszerubbe valnak mint egy taskaba rejtett kukta vagy az ut mellett elasott tuzersegi loszer egy jo hosszu kabellel.

    Ez kb. olyan mint az internet stabilitasa. Azok akik rendelkeznek akkora tudassal, hogy szet tudjak verni az egeszet, nem akarjak tonkretenni, mert minek tenne tonkre az ember a kedvenc jatekat? Eddig csak egy bekattant kissrac probalkozott egy majdnem hatasos tamadassal, de a normalis tobbseg idoben elkapta. Az a baj, hogy irl is az ilyen bekattant sracok jelentik a veszelyt, mert a minimalis tudasuk mar megvan, de nem normalisak. Ugyanakkor mivel nem egy ismert szervezethez tartoznak, ezert nem lehet oket titkosszolgalati modszerekkel detektalni.
  • Nagydög #104
    "Ebben az esetben kisütik a drón, mert már ez az, elektronikáját egy EMP - fegyverrel."

    Pillanatnyilag scifi.

    "Viszont ez már egy olyan szintű modellépítő tudást feltételez, ami nem sok profi modellezőnek van. Robotpilótás modelleket nem láttam még."

    Ebben viszont le vagy maradva 4-5 evvel. Az en minimalis tudasommal is kepes lennek a boltban vasarolhato felszerelesbol erre alkalmas modellt epiteni. Es epites alatt it most Lego szintu eljarasra gondolj. Komplett autopilot kiteket vasarolhatsz modelekhez GPS utvonal repules es return to home funkcioval. van magyar fejlesztesu, sot open source is. Esetleg nezz korul a hazai FPV repulo szcenaban, ha akarsz erdekessegeket latni!
  • duke #103
    Ez nekem is eszembe jutot mar, hogy egy ilyen kis helikopterrel meg fel kilo robanoannyaggal eleg konnyen kilehetne nyirni az amcsi elnokot.
    Mondjuk tart valamilyen beszedet, aminek elorre lehet tudni a helyet, idejet. Odarepulni 4-5 km magasagba, aztan a megfelelo idoben, eleg lenne csak razuhanni. Szerintem mire egy ilyen kis kb 30 centis gepet eszrevenenek, mar nem maradna ido reagalni.
    A radio zavaras az lehet hogy problema lenne, mert gps-el iranyitanam a zuhanast, es akkor lehet, hogy az sem mukodne.
  • Molnibalage #102
    Steril helyzetben. Sebet, seb gyúgyulását, mindenféle bőrhibát és izzadást is? Na, ebben már kételkedek. Egy lephotoshoppold modell bőért lehet, egy valódi nem tökéletes emberét már kevésbé...
  • Whysper #101
    AZ MI-ről nem is beszélve főleg ahogy a múltkor láttam ahogyan a szagot a bőr meg a kinézetet már majdnem 100%-ra tudják másolni robotokba! már csak az a baj ,hogy szaggatottan mozognak! De érted mikor egy MI bekatatna és okádásig nyomtatná a robotokat. kit érdekelne ,hogy műanyag a váza. nem kell humanoidnak lennie ,hogy hatékony legyen. aztán már csak nyomtatni kell! 8)
  • Kornan #100
    Oké a lesből gyilkoló orvlövész az viszonylag kis lebukási eséllyel tevékenykedett, de az is valami gyp-s kattant volt. Viszont ha egy komoly szaktudással rendelkező mérnök vagy vírus kutató kattanna be, akkor az nagyon durva dolgokat csinálhatna már most is. És a technika fejlődik. Egy 3D-s nyomatóban készíthető lőfegyver egy olyan korszak eljövetelét jelzi, ahol a gyilkosok is egyre könnyebben jutnak egyre kifinomultabb fegyverekhez, hacsak nem korlátozzák a jövőbeli komolyabb nyomtatókat. Képzelném mi lenne ha tudnának vele vírusokat is nyomtatni molekuláris szinten. És a net miatt már most sem kell PHD-val rendelkezned, hogy kidolgozz valami furmányos módot arra, hogyan ölj meg valakit, de szerencsére jellemzően még a gyilkosok szintje fölött van ez a képzeletbeli határ.

  • fszrtkvltzttni #99
    Van diplomám és dogoztam eleget műhelyben is, biztos többet mint te. Forgácsolás az mi? Van marás, köszörülés, fúrás, de forgácsolás nincs. Nem a szakikat nézem le, hanem pl. téged nem tartalak annak. Motorblokk témán pedig már rég túlléptünk.
  • F1End #98
    "Az "önvédelmi fegyverek" közül azokat, amelyeket egyáltalán használnak, javarészt bűncselekmények elkövetői sütik el. Mert nem mindig önvédelem, az amit annak mondanak, másrészt könnyen illetéktelenek kezébe kerülhet a fegyver."
    Ezt alá tudnád támasztani valamivel?