Hunter

Kézifegyverekhez készül önirányító lövedék

Kiskaliberű, puskából is kilőhető önirányító lövedéket fejlesztenek az Egyesült Államok hadseregének. A lövedék apró terelőlapokat használ röppályájának korrigálására, akár 2 kilométerre lévő célpontokat is képes eltalálni, sőt minél nagyobb a távolság annál pontosabb az új technika.

A szakértők szerint a kereskedelmi forgalomban már jó ideje elérhető alkatrészekből összeállított megoldásból leginkább a mesterlövészek kamatoztathatnak, többen azonban attól tartanak, hogy az új lövedék kikerülhet a hadsereg berkein kívülre.

A fejlesztőmunkát a Lockheed Martin hadügyi alvállalkozójaként, a Sandia Nemzeti Laboratórium mérnökeinek egy csoportja végzi a kormány megbízásából. A jelenlegi prototípus egy optikai szenzorral ellátott 10 centiméteres lövedék, a szenzor a célpontra irányított lézer észlelésére szolgál, melynek információt feldolgozva a lövedékben parányi motorok mozgatják a terelőlapokat. "Másodpercenként 30 korrekciót tudunk végrehajtani" - nyilatkozott Red Jones, kutató.

A fejlesztőcsapat terepgyakorlatokat és számítógépes szimulációkat is végzett, amik felvetettek ugyan néhány "műszaki kérdést", ezzel együtt azonban magabiztosak a termék piacra dobásával kapcsolatban. A szakértők szerint is nagy lehet a kereslet az újítás iránt a harctereken. "Líbiában a siker egyik kulcsa a lőszerek a korábbi hadműveletekben alkalmazottaknál jóval nagyobb pontossága volt" - mondta Elizabeth Quintana, egy brit haditanácsadó cég képviselője a BBC-nek, hozzátéve, hogy hasonló képességekkel eddig csak a légi fegyverzetek rendelkeztek. "Ez forradalmasíthatja a szárazföldi erőket és segíthet a civil áldozatok számának további csökkentésében”

A legtöbb lövedékkel ellentétben az önirányító prototípus minimalizálja a forgást, repülése egy dartsra emlékeztet. Egy hagyományos kiskaliberű puskalövedék másodpercenként több mint 2000 fordulatot tesz meg röppályájának stabilizálása és sebességének maximalizálása érdekében. A fejlesztők szabadalmi leírása szerint a korábbi kísérletek a gyorsan forgó önirányító lövedékek megalkotására a túlzottan bonyolult elektronikon véreztek el. A dolgok leegyszerűsítéséért a kutatók áthelyezték a lövedék gravitációs középpontját, ami a terelőlapokkal kiegészítve csupán néhány fordulatot eredményez, jelentősen megkönnyítve az irányítást.A lövedékben elhelyezett LED fényével
a Sandia kutatói nyomon követhették a
mozgást és az elektronika működését
Az aktuátorokkal működő terelőlapokat az elsütéskor egy szigetelés védi, ami ledobódik, amint a lövedék elhagyja a fegyver csövét. A kis méretből adódóan nincs szükség az irányított rakétáknál használt inerciális mérőegységre, ami jelentősen megnövelné a költségeket. Mivel a lövedék mozgása a röppálya hosszával egyenes arányban stabilizálódik, ezért a célpont távolságával nő a találati pontosság is. A kereskedelemben is kapható lőporral végzett kísérletekben a lövedék valamivel a hangsebesség kétszerese fölötti sebességet ért el, ami még mindig nem üti meg a katonai szabványt, a kutatók szerint azonban ezen egy speciális lőpor segíteni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morden #44
  Köszi az újabb példát arra, hogy valóban a katonak közöt erőteljesen felül vannak reprezentálva a társadalom söpredékei.
 • Molnibalage #43
  Asszed csak ők tették meg a világon? Az meg elég vicces, hogy 3-4 ember cselekedetéből általánosítasz.

  A II.Vh alatt szovjet katonák tömegével erőszakoltak meg nőket. Akkora ezek szerint ma minden orosz és ex szovjet tagállam katonája erőszakoskodó személtáda...?
 • Molnibalage #42
  Azok az autók is benzinnel mennek. Az kőolaj mond neked valamit...?
 • Molnibalage #41
  Ez úgy mondod, mintha csak az USA fejlesztene fegyereket a világon. Mindig lenyűgöz ez a fajta balfasz szemlélet.
 • cateran #40
  Ennek azert fuss neki meg egyszer...ja es azzal a plusz gondolattal, hogy a fegyveres es rendvedelmi eroket ki fizeti, illetve a minden egyeb peldadra ki ad penzt?(szeretnek nem olyan ervelest latni, hogy "magyarorszagon" mert az az orszag ami erositi a szabalyt...)
 • morden #39
  érdemes nézni az amerikai katonákat ( vagy akármilyen katonákat) holtesetek vizelnek le például, ez nem vall ép elméjűségre és inkább az én teóriámat erősíti nemde ?
 • morden #38
  Talán azért nem kérem számon a kutyakajásokat meg a motorsportokat, mert ők egészen ritkán vannak benne a népírtásokban...
 • thrawnguru #37
  Ez az.. Költsünk dollármilliárdokat egymás életének kioltásának leghatékonyabb módozatainak kifejlesztésére. Bravo USA...
 • Molnibalage #36
  A fegyveres és rendvédelmi erők tartják fennt a rendet. Ennyi erővel miért nem a felesleges és igen drága luxushobbikat kéred számon? Miért nem tiltod be a világ összes motor és autósportját? Dollárszámilliárdokat szórnak el erre...

  Vagy pl. azt, hogy csak USA-ban évente annyit költenek macska és kutyatápra - ebben az egyéb elborult háziállatszolgáltatások nincsenek benne - amiből fél Afrikán be lehetne csatornázni. (~40 milliárd dollár.)
 • qtab986 #35
  Ez így nem igaz.