Berta Sándor

Új típusú fegyverdetektor

Brit kutatók egy olyan szkennert fejlesztettek ki, amely képes nagyobb távolságról is megtalálni a lőfegyvereket és a késeket.

"Az eszköz egyedülálló a világon, mikrohullámokat használ és afféle aktív radarként működik. A segítségével a brit rendőrök úttörő szerepet játszhatnak a pontos mobil fegyverfelismerésben, anélkül, hogy a célkeresztbe kerülnének" - foglalta össze az új biztonsági megoldás lényegét Nick Bowring professzor, a manchesteri Metropolitan Egyetem munkatársa. A készülék kizárólag a fegyverként szóba jöhető tárgyakkal foglalkozik, azokat azonosítja, a többi tárgyról viszont nem vesz tudomást.

"A készülék a nagy frekvenciás elektromágneses hullámokat használja és észleli a pisztolyokról, puskákról vagy késekről érkező visszaverődéseket. Az aktív hullámot úgy alakítottuk ki, hogy viszonylag sok információt tud közölni az adott céltárgyról, például megtudható, hogy milyen méretű és nagyságú" - tette hozzá a szakember. Bowring közölte, hogy a szkennert alapvetően fémpisztolyok és kések kiszűrésére tervezték, de már készül egy, a kerámiafegyverek felderítésére képes változata. Igaz arra nem volt eddig nagy igény, mivel kevés az utcákon a kerámiafegyver.

A készülék előnye, hogy csak a fegyverek megtalálására koncentrál, vagyis nem készít képet például az utasokról, és a hagyományos fémdetektoroknál jóval nagyobb a hatótávolsága. Ugyan utóbbira vonatkozóan nincsenek pontos adatok, de a manchesteri professzor egy 2006-ban lezárult programban arról beszélt, hogy a hatótávolság elérheti az öt métert, sőt, azt meg is haladhatja. "Ez a berendezés életeket menthet és szabaddá teheti az értékes rendőri munkaidő egy részét, amit jelenleg a fegyverek keresése emészt fel" - nyilatkozta Catherine Coates, a projektet támogató Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) innovációs vezetője.

Az eszközt jelenleg is teszteli a Metropolitan Police egyik részlege. Stuart Ibbotson, a Metropolitan Police vezető mérnöke leszögezte, hogy ugyan még csak nemrég kezdték a teszteket, de az eddigi eredmények nagyon biztatóak. Amennyiben a tesztelés sikeres lesz, úgy az EPSRC álláspontja szerint akár két éven belül megjelenhet a szkenner a brit rendőri erőknél.

A programban a manchesteri Metropolitan Egyetem munkatársai mellett részt vesznek a Newcastle-i Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem kutatói is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #22
    Én egyébként annyira nem utálom Amerikát, csak szólok.
    Irigykedni persze lehet.

    Témához: az emberek órákat szoktak várni a repülőre, amíg megizzadnak. Sokkal egyszerűbb lenne egy kötelező zuhany, amely levinné az izzadságot és a sertésinfluenza vírusát is, a zuhanyoszlopban egy testszkennerrel, és közben a cuccot is műszeresen át lehet vizsgálni mindenkinél.
    A sampon meg ingyenes lenne. :-)
  • pTk #21
    Ez a világ igazsága!! Te nem hiszed el?? ember-e vagy?
  • jatiking #20
    17.Ezt elhiszed?
  • Lmntal #19
    Amergin, JL666! Teljesen igazatok van! (De mintha kicsit eltértünk volna a témától) Ne értsetek félre, nem fogadatlan moderátor vagyok, szívesen folytatnám ezt a gondolatmenetet vagy beszélgetést ha megmondjátok a helyét.

    Amergin!
    Neked meg külön köszönöm a linket a hozzászólásod alatt! Csak megerősít abban amit már sok helyről össze-vissza olvastam, többek között ezért hagytam abba a Pénzügyi és Számvitelit, túl korán megértettem és nem akarok a rendszer aktív része lenni, még ha amúgy valamilyen formában így is úgy is azzá tesznek...

  • JL666 #18
    de várjál! nem fejezted be! szóval folytatom!

    "Az USA egy nagy szar és rosszabb mint a SZovjetunio, mert még annál is kímélertlenebbül tapossa le a kis népeket."

    De igazából nem az USA tiporja el a kis népeket, hanem egy "bizonyos háttérhatalom", aki beférkőzött vagy hátulról irányítja az USA hadseregét és azt a saját célja felhasználása érdekében utasítja manőverekre, ahol általában olajat is talál.

    lehet folytatni...
  • Amergin #17
    9/11-et a terroristák csinálták: Bush és a mögötte álló szabadkőműves-illuminátus csapat. Az Al-kaida nem létezik, médiapszichózis eredménye. A madridi és a londoni "merényletek" is a titkosszolgálatok munkáját dícsérik. Oszama egy kirakati bábu, akit a média mumussá nyilvánított.
    A hazájukat 10.000 mérföldről "védők" terroristák pláne, ha a megszállás ellen tiltakozó őslakosokat halomra gyilkolják a "terrorizmus" elleni magasztos háborújuk keretében.
    Az USA egy nagy szar és rosszabb mint a SZovjetunio, mert még annál is kímélertlenebbül tapossa le a kis népeket.
  • Cleawer #16
    Kést bármiből lehet csinálni... cement /csemperagasztó+ víz + egy kis idő,vagy jégcsap,vagy a niggerkés.... Osztán azt is kimutathatja-e?
  • katz #15
    "Mutass már rá, hol állítottam én, hogy nincs benne???"

    Itt:
    "Van már műanyagpisztoly is, pl az osztrák gyártmányú Glock.
    Persze a fémdetektor nem a fegyvert mutatja ki (a röntgen viszont kimutatja), hanem a benne lévő lőszert, lévén az még egyelőre fém."
    Ez nem beszólás, csak a marhaságokon nevettem amit írtál
    A Glock nem egyedüli a műanyag tokos pisztolyok terén, de az csak abban különbözik a fémtokostól, hogy a markolatrésze egy fémvázra öntött műanyag elem. Attól a fegyver szánja, csöve, meg az összes teherviselő eleme fém.
  • Dredd #14
    azt azért látni kell, hogy az "ártatlan ember" definiciója erősen szubjektív.
    lehet, egy iszlám terrorista számára EU-ban/USA-ban nincsenek ártatlan emberek, hiszen a rendszer és az állam fenntartásával minden egyes állampolgár hozzájárul ahhoz, hogy az USÁkok lövöldözzenek a világon mindenfelé helyi ártatlan embereket.

    nyilván amit leírtál a te nézőpontod, de simán el tudom képzelni, hogy egy általad rohadéknak titulált terrorista erkölcsi fölényének teljes bizonyosságával robbantja fel a madridi vonatot - csupa bűnöst, ellenséget megsemmisítve!

    a legveszélyesebb dolog a csőlátás - attól függetlenül, melyik oldalon nézel bele.
  • Lmntal #13
    Mielőtt még bárki is azt hinné, üdvözlöm az ilyen jellegű mindennemű törekvést, tényleg respect!

    Két apróság:

    a hír úgy kezdődik, hogy Britt kutatók... Ez vajon egyenértékű a Britt tudósok fogalmával?? :)

    a másik meg: " A készülék kizárólag a fegyverként szóba jöhető tárgyakkal foglalkozik, azokat azonosítja, a többi tárgyról viszont nem vesz tudomást."

    Hááát csak nekem elég nagy a fantáziám arra, hogy mimindent lehet fegyvernek használni, mert ha a helyzet úgy hozza akkor sok minden szóba jöhet... :)

    Ja, és remélem nem kap tőle az ember használat közben rákot meg satöbbit...