MTI

Két éve történt a fukusimai katasztrófa

Országszerte egyperces néma csenddel és imával emlékeztek a 2011. március 11-i földrengés és szökőár áldozataira Japánban, ahol a miniszterelnök az újjáépítés felgyorsítását ígérte, a természeti csapás következtében balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű üzemeltetője pedig az érintettek melletti kiállást hangsúlyozta hétfőn, a katasztrófa második évfordulóján.

Akihito császár a nemzeti színházban tartott állami megemlékezésen azt monda: Japánnak továbbra is törődnie kell a katasztrófa sújtotta emberekkel, és az egész társadalomnak osztoznia kell fájdalmukban. Az uralkodó emellett Japán katasztrófavédelmi képességeinek fejlesztését szorgalmazta. Abe Sindzó kormányfő beszédében az újjáépítés felgyorsítását és egy földrengésnek ellenállni képes Japán megteremtését ígérte. A Richter-skála szerint 9-es erősségű két évvel ezelőtti földrengés és az általa kiváltott több tízméteres szökőár 15 870 áldozatot követelt a szigetországban, 2814 embert pedig a mai napig eltűntként tartanak nyilván. Négyszázezer építmény pusztult el, több mint 260 település semmisült meg. A katasztrófa utólagos következményei - kimerültség, a menekültközpontokban uralkodó rossz körülmények - miatt 1632-en haltak meg, a kitelepítettek pedig felmérések szerint továbbra is súlyos mentális traumákkal küzdenek.


A japán meteorológiai intézet adatai szerint az elmúlt két évben összesen 9577 utórengése volt a földmozgásnak, ezek közül három súlyos, több mint hatvan közepes erősségű. Kutatók szerint a fokozott geológiai aktivitás miatt egy 8-as erősségű utórengés sem kizárható a következő években. A katasztrófa által legsúlyosabban érintett három prefektúrában, Ivatében, Fukusimában és Mijagiban a túlélők és a helyreállításon dolgozó önkéntesek együtt emlékeztek meg az áldozatokról, miközben a japán parti őrség még hétfőn is a természeti csapás során elhunytak holttestei után kutatott az ország északkeleti partvidékén. Több helyen sárkányeregetéssel, koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a két éve halálukat lelt áldozatokra.


Számos jelentés és sajtóhír szerint az északkeleti régió helyreállítása jelentős elmaradásban van: a két éve kitelepített 470 ezer ember közül 315 ezren még mindig átmeneti szállásokon laknak, a térség gazdasága pedig közel sem heverte ki a katasztrófát. A földrengés és szökőár során keletkezett 26,7 millió tonna hulladéknak eddig kevesebb mint felét sikerült eltakarítani. A munkálatok felgyorsításának érdekében Abe kormánya korábban 19 ezer milliárdról 25 ezer milliárd jenre emelte a katasztrófa utáni újjáépítésre elkülönített keretet. A természeti csapást követően a Csernobil óta legsúlyosabb nukleáris katasztrófát elszenvedett Fukusima-1 atomerőmű üzemeltetője, a TEPCO az érintettek iránti felelősségét és a fukusimai emberek melletti kiállást hangsúlyozta az évfordulón, míg a baleset után felállított japán atomenergetikai hatóság vezetője azt ígérte: a szervezet mindent megtesz azért, hogy többet ne fordulhasson elő hasonló üzemzavar a szigetországban.

Hétfőn ugyanakkor újabb kártérítési per indult a TEPCO ellen a balesettel kapcsolatban, 800 fukusimai felperes csoportos keresetében fejenkénti havi 50 ezer jenes (121 ezer forintos) kártérítést követel a cégtől és a kormánytól. Az atomerőmű-baleset okozta szennyezés miatt 150 ezer fukusimai kitelepített a mai napig átmeneti szállásokon kénytelen élni, közülük 57 ezren a prefektúra határain kívül, miközben a sugármentesítési munkáknak kevesebb mint ötödét teljesítették két éven belül. A tenger és a termőföldek szennyeződése a helyi mezőgazdaságot és halászatot is jelentősen visszavetette, habár szakértők szerint mára már a fukusimai élelmiszerek kevesebb mint egy százaléka tartalmaz az egészségügyi határértéket meghaladó károsanyag-koncentrációt. Ennek ellenére 44 országban továbbra is behozatali korlátozások vannak érvényben a Japán élelmiszerekre vonatkozóan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #16
    "Mondjuk tény, hogy a világon eddig megtapasztalt eddigi legnagyobb földrengése által kiváltott esemény mosta el őket, de mint tudjuk sok ember gondolkodásmóndja 2x2 szintű, ezért nem mennek vissza. Mondjuk meg tudom őket érteni."

    Ezert kellene feljebb epiteni, biztonsagos teruletre. Viszont az, hogy a kormany hagyja hogy hatalmas teruletek teljesen kihasznalatlanul alljanak es inkabb egyre noveli az elelmiszer importot. Japan kozepso reszen hatalmas teruletek allnak teljesen elneptelenedve, nehol komplett falvak. Ezeken a helyeken regen tobbnyire mezogazdasag volt. (teraszos foldmuveles)

    pl: http://en.wikipedia.org/wiki/Iida_Line

    A partmenti teruleteken viszont allami segitseggel kellene a mezogazdasagot ujrainditani, a halaszatot egyebkent probaljak az ipar pedig megoldja maga. A regi (tobb mint 100 eves) telepulesek egyebkent megusztak, azok jellemzoen feljebb voltak a parton. Csak a 19. szazadtol letrehozott part menti telepuleseket erte el a tenger, mivel ekkoriban kezdtek figyelmen kivul hagyni a regi tapasztalatokat es a sziklak teteje helyett a partra epitkezni. Meg mindig a kolontari peldat tudom felhozni, ott az allam epitette ujra a telepules elpusztult reszet, mehozza biztonsagos helyen, valamivel feljebb. Csak akarni kellene...

    "Ez teljes képtelenség. Egyrészt néhány fillér megtakarításért ki kéne játszani a teljes állami és nemzetközi ellenőrzést, másrészt nem sok olyan hajléktalan melós akadhat, akit be lehet küldeni egy lerobbant reaktorba, úgy, hogy ott ne csináljon még nagyobb bajt."

    Sittet lapatolni vagy romokat eltakaritani csernobilnal is katonakat hasznaltak. Ahhoz nem kell nagy tudas. A serult reaktorok belso tere meg egyelore nem igazan jarhato elo emberek szamara. Vegul is a 4-bol 3-ban csak kifolyt az osszes futoelem a padlora. Eloszor elolvadtak, aztan az _alul_ (idiota general electric design) bevezetett fekezorudak korul kifolytak a betonpadlora, ahol szepen osszefolytak mukodokepes surusegig, persze fekezorudak, vizhutes es rendes moderacio nelkul. Mondjuk azt az a ket dolgot legalabb megtudtuk, hogy:
    a) nincs kina szindroma, a sima betonpadlo megfogja a cuccot
    b) ha egy teljes reaktor futoelemeit es fekezorudjait osszeontjuk egy kupacba, akkor sem robban fel

    A tepco es a bunozok kapcsolata meg eleg egyertelmu. De az elozo (eppen nemreg mebukott) kormanyba bizonyitottan adtak egy minisztert is. (ha jol emlekszem az igazsagugyit)

    http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/23/japan-justice-minister-quits-yakuza

    Szoval nem, a japan poltikusok nem bunozok... (nehez elhinni, ugye?)
  • Molnibalage #15
    Végülis itthon is vannak 90 év után is trianonozó turbók. Trianon a japán húzásokhoz képest egy babazsúr komolyságú valami...
  • teddybear #14
    A Népi Kína és mindkét Korea mind a mai napig nem bocsátotta meg azt a rengeteg disznóságot, amit Japán a 19. század második felétől a II. VH. végéig a térségben elkövetett. Tömegmészárlások, a természeti kincseik, műkincseik elhurcolása, stb.
    Persze hogy mindenről a japánok csesztetése jut eszükbe.
  • amitakartok #13
    Azért elég gáz, hogy ilyesmiből egyesek külügyi balhét csinálnak: Kína és Dél-Korea nemcsak visszautasították a megemlékezési ceremónián való részvételt, hanem még Kína pöccent be Japánra, amikor Tajvan képviseltette magát - amire azután Kína még rátett egy lapáttal és megint hajókkal kezdtek el körözni a vitatott hovatartozású Szenkaku szigetek körül. A tavalyi megemlékezésre Tajvan pont azért nem kapott meghívást, hogy Japán békejobbot nyújthasson Kínának, erre még a kínaiaknak áll feljebb?

    Kína, Japán és Dél-Korea között kábé az a helyzet, mint itt Európában volt a magyarok, szlovákok és románok között az első világháború végén: mindenki mindenkinek a torkát szorongatja. És nem riadnak vissza attól, hogy tizenhatezer ember halálát politika és nacionalizmus lőszereként használják. Szomorú, nagyon szomorú.

    Azért kíváncsi vagyok, ha Kínában lenne egy atomkatasztrófa, vajon a japán közvélemény mennyire lenne a segítségnyújtás ellen?
  • Molnibalage #12
    Szegény kvp nem érti. Majd hülye lesz az emberek többsége oda költözni vissza, amiről látható, hogy nem biztonságos. Mondjuk tény, hogy a világon eddig megtapasztalt eddigi legnagyobb földrengése által kiváltott esemény mosta el őket, de mint tudjuk sok ember gondolkodásmóndja 2x2 szintű, ezért nem mennek vissza. Mondjuk meg tudom őket érteni.
  • teddybear #11
    Ez teljes képtelenség. Egyrészt néhány fillér megtakarításért ki kéne játszani a teljes állami és nemzetközi ellenőrzést, másrészt nem sok olyan hajléktalan melós akadhat, akit be lehet küldeni egy lerobbant reaktorba, úgy, hogy ott ne csináljon még nagyobb bajt.

    Amikor Pakson volt az a fürdető-medencés baleset, az egész világ minden szakmai felügyelete ott tolongott az erőműben.

    Szóval, ha még olvastad is egy-két újságban a sztorit, akkor sem hiszem el, hogy igaz. Azt viszont inkább, hogy egy-két szenzációhajhász firkász mindenféle hazugságot hord össze, hogy jobban fogyjon a szennylapjuk.

    Ami pedig a környék lepusztulását illeti, mégis mit vártál? Majd egy varázsütésre parkok és mintagazdaságok jelennek meg a szeméttel, hordalékkal teli területeken?

    A rekonstrukciónak hosszú sora van, és ebből az állam csak részt vállal, nem pedig mindenki helyett dolgozik. Az, meg hogy sokan elköltöznek a katasztrófa-sújtotta területről, teljesen természetes. Sokan inkább biztonságosabb területre költöznek át, még ha anyagilag ez megterhelőbb.

    Ami pedig a Yakuzát illeti, túl vannak misztifikálva. Egy ilyen nagy volumenű üzletből mint egy ekkora terület újjáépítése, természetesen ők is szeretnének hasznot húzni, de azért nincs már akkora hatalmuk mint régen. És nem szeretik a nyilvánosságot. Márpedig Fukusima természetesen kiemelt érdeklődést kelt mindenütt.
  • Papichulo #10
    A cikk egyetlen korabbi allitasodat sem tamasztja ala, melyeket a #8-ban emlitettem!
  • kvp #9
    Akkor csak ezt az egy cikket olvasd el:
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/japan-earthquake-and-tsunami-in/9084151/How-the-Yakuza-went-nuclear.html
    Angol ujsag, nem eppen a nevtelenek kozzul...
  • Papichulo #8
    A legtobb cikket atolvastam, de semmi sem tamasztja ala a kovetkezo kijelenteseidet:

    "eleg magas a reaktor helyreallitasan dolgozo fizikai munkasok kozott a halalozasi arany"
    "joreszt oszakabol viszik az idosebb hajlektalan munkasokat "
    "egeszsegbiztositasuk sincs, ezert megbetegedes eseten egyszeruen visszaviszik es hagyjak meghalni oket az utcan"
  • kvp #7
    "Teli van a net olyan képekkel, ami azt mutatja, hogy pikk-pakk eltakarították a romokat és helyreállították az infrastruktúrát. Az, hogy XY ember nem akar visszeköltzöni a katasztrófa színhelyére, annak mi köze ahhoz, hogy megtörtént a szükséges helyreállítás...?"

    Az allam megcsinalta a kotelezo feladatokat viszont semmit sem tett azert, hogy a lakok tovabbra is ott akarjanak elni. Igy teljesen elneptelenedik egy jelentos terulet. Semmilyen tamogatast vagy egyeb osztonzest nem adnak a lakosoknak, hogy tovabbra is azon a kornyeken eljenek.

    Magyar pelda: Kolontar
    Az allam egy biztonsagosabb helyen, de ugyanazon a telepulesen epitette ujra az elpusztult hazakat. Aki akart persze elkoltozhetett, de a tobbsegnek volt lehetosege ujrakezdeni ugyanott. A japan kormany ezt nem tamogatta, sot igazabol tobbet fizet ha valaki lebontja az esetleg megmaradt hazat es elmegy, mintha ugyanott, de egy masasabb helyen levo telken probalna ujrakezdeni. Ez nem jo.

    A palyaudvarral meg az a gondom, hogy az ujaepitesre szant penzbol epitik uja azt a kornyeket, ami raadasul magantulajdonban van, tehat allami tamogatast nyujtanak ingatlanspekulaciohoz. Mindezt a segelyre es ujaepitesre szant penzbol.

    "Ez olyan mint egy Terry Gilliam disztopia... honnan veszed te ezeket?"

    Japan es hongkongi ujsagokbol, meg az azokat atvevo amerikaiaktol. Van koztuk jopar angol nyelvu is. Egyelore a szervezett bunozest gyanusitjak az illegalis munkasok szervezesevel.

    http://ajw.asahi.com/article/0311disaster/fukushima/AJ201207250080

    http://ajw.asahi.com/article/0311disaster/fukushima/AJ201301310080

    http://enformable.com/2012/12/half-of-fukushima-workers-may-be-illegally-contracted-says-tepco-survey/

    http://enenews.com/police-make-arrest-over-cleanup-workers-at-fukushima-daiichi-crime-syndicate-allegedly-participated-in-containment-work-for-the-damaged-facilities

    http://beforeitsnews.com/environment/2012/12/8-companies-ordered-to-stop-illegal-labor-practice-at-fukushima-nuclear-plant-we-knew-it-was-illegal-but-we-had-no-other-choice-to-secure-profits-2456574.html

    http://japandailypress.com/illegal-hiring-practices-discovered-at-fukushima-0519335

    http://www.businessinsider.com/tepco-hiring-homeless-people-at-fukushima-2011-3

    De ha mar itt tartunk, egy magyar cikk a temaban:
    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/11/23/nem_jar_ingyenes_rakszures_a_fukusimai_eromu_leszerelesen_dolgozoknak/

    Es meg 1:
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/9564820/Japanese-earthquake-recovery-money-going-to-whaling.html

    De a tokyoi rekonstrukcios projectekrol is van boven anyag, csak mar igy is tul sok linket raktam be ide. Szoval a japan poltikusok es cegvezetok neha rosszabbak mint a magyarok...