Hunter

Fukusima: hat hónappal a katasztrófa után

Hat hónappal a három leolvadást előidéző katasztrófa után még mindig zajlanak a japán atomerőmű stabilizálására irányuló erőfeszítések, a reaktorok hűtővize forráspont körül mozog, a szivárgást sem sikerült teljesen megszüntetni, a szétszóródott törmelékek csak robotokkal közelíthetők meg.

Március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg a japán Szendaj partvidéket, elvágva a közeli Fukusima Daiicsi atomerőmű rendszereinek energiaellátását. Az ezt követő órákban és napokban az erőmű hat reaktorából három olvadt le, robbanások és tűzesetek egész sorát indítva el. A Nature utána nézett, hogy hat hónap elteltével milyen előrelépések történtek az erőmű stabilizálásában, és milyen feladatok várnak még az ott dolgozókra.

Jelenleg minden nap 2500-3000 munkás tartózkodik a területen, többségük a robbanásokban szétszóródott radioaktív törmelékek eltakarításán dolgozik, mások a radioaktív víz szennyezés-mentesítését biztosító rendszerek helyreállításán és működtetésén fáradoznak. Ugyancsak jelentős munkaerő igyekszik szarkofágot emelni az 1. reaktor fölé, hogy meggátolják a leolvadás okozta szennyeződések terjedését. Hasonló burkot kaphat a 2. és 3. reaktor, melyek szintén leolvadtak.

A reaktorok még mindig nem minősíthetők teljes egészben stabilnak, a helyzet azonban sokkal jobb, mint március közepén. A földrengés után a három működő reaktor automatikusan leállt, fűtőanyagukban azonban folytatódott a bomlás és továbbra is hőt termeltek. A vészhelyzeti hűtést biztosító rendszer leállt és a balesetet követő első órákban a fűtőanyag annyira felforrósodott, hogy először az izzó fém és a hűtővíz érintkezésekor hidrogén fejlődött, ami a hidegebb környezetbe jutva durranógáz robbanást okozott. A hőmérséklet további emelkedése a reaktormag leolvadásához vezetett.

Míg március végén az 1. reaktorban a hőmérséklet átlépte a 400 Celsius fokot, ma már csak 90 fok körül mozog és a másik két reaktor is hasonló értékeket mutat, bár ezekben még mindig forráspont környékén van a víz, ezért a munkásoknak folyamatosan újra kell tölteniük. A várakozások szerint az idei év végére csökkenhet le tartósan 100 Celsius alá a reaktorok hőmérséklete. Ez lesz az a pont, amitől stabilizáltnak nyilváníthatók az egységek, mivel már nem lesz szükség az aktív hűtésre.


A legnagyobb veszélyt jelenleg a robbanásokban szétszóródott törmelék jelenti. Egyes területeken a radioaktív hulladék még mindig olyan forró, hogy percek alatt elpusztít bárkit, aki a közelébe merészkedik, ezért ezeket csak távirányítású szerkezetekkel tudják összeszedni. Emellett továbbra is szivárog a radioaktív víz az erőműből, bár a tisztító és visszapumpáló rendszer már készen áll a probléma kezelésére. A radioaktív cézium-137 izotópnak köszönhetően az erőmű környezetében is jelentős szennyezés-mentesítési feladatok várnak a helyi hatóságokra, melyek már dolgoznak a környezeti károk mérséklésén.

A katasztrófa társadalmi hatásairól még ma sem lehet egyértelmű képet adni. A legújabb adatok szerint az erőmű környékén három tartósan lezárt zónát kell létrehozni, hasonlóan Csernobilhoz. A politikai következmények is még csak most bontakoznak ki, augusztus végén lemondott Naoto Kan, a helyzet kezeléséért sokat kritizált miniszterelnök.

Ami a jövőt illeti, az erőmű üzemeltetőjének továbbra is a hűtés megoldása és a lehető legtöbb szennyeződés feltakarítása a rövid távú feladata, hosszabb távra tekintve azonban elengedhetetlen lesz az uránium eltávolítása a reaktormagokból, ami a partvidéken fokozott környezeti és egészségi kockázatot jelent. Ez példátlan kihívásnak ígérkezik, a reaktorok belsejében a radioaktív üzemanyag elvileg teljesen megolvadt, ami részben vagy teljes egészében kiszivároghatott a rozsdamentes acélból készült reaktortartályokból a reaktor alatt található betonaknába. A sugárzás évtizedeken át pusztító maradhat, ezért a munkásoknak ki kell dolgozniuk egy módszert, amivel a távolból végezhetik el az üzemanyag feltakarítását és eltávolítását.

A reaktorok közelében uralkodó sugárzási szintek alapján évekbe telhet, hogy az emberek saját szemükkel győződjenek meg, mi történt odabent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #34
    "A cikk azzal kezdodik, hogy epitik a szarkofagokat... Ez nem tul jo jel. Egyebkent chernobil-t is mentesiteni szeretnek, csak nem annyira egyszeru feladat. Fukushima eseten a jo hir, hogy csak is teruletet szennyezett nagyon el, a tobbi az oceanban landolt. Viszont tul draga lenne feltakaritani, foleg a mezogazdasagi teruleteket. Abbol a penzbol olcsobb elelmiszert importalni a kovetkezo 300 evben, amugy sincs eleg foldmuves, mivel ezeken a teruleteken joreszt mar csak idosek elnek. (nagyon keves a gyerek)"

    Azért ne a csernobili helyzetből indulj ki. Az egészen más. A szarkofág egyébként csak addig lesz az erőművön, amíg a középhatóidejű izotópok is le nem bomlanak. Pár évig még. Aztán szép lassan szétszedik, és és a még benne található veszélyes anyagot kinyerik. A mostani mentesítési eljárás szerint ez a normális. Pakson is szarkofágot akarnak ideiglenesen emelni, ha a mostani négy reaktor végleg leáll.
    Pontosan ezt szeretnék Csermobilban is, csak nincs rá elég pénzük az ukránoknak, illetve ott a szutyok nagyobbik fele kiszóródott. Jóval nagyobb feladat, és könnyebb azt mondani, hogy nem csinálom, mert nehéz.
  • kvp #33
    "A Japánok nem fogják eltemetni, ők mentesítik."

    A cikk azzal kezdodik, hogy epitik a szarkofagokat... Ez nem tul jo jel. Egyebkent chernobil-t is mentesiteni szeretnek, csak nem annyira egyszeru feladat. Fukushima eseten a jo hir, hogy csak is teruletet szennyezett nagyon el, a tobbi az oceanban landolt. Viszont tul draga lenne feltakaritani, foleg a mezogazdasagi teruleteket. Abbol a penzbol olcsobb elelmiszert importalni a kovetkezo 300 evben, amugy sincs eleg foldmuves, mivel ezeken a teruleteken joreszt mar csak idosek elnek. (nagyon keves a gyerek)

    "Mindezek birtokában igen bonyolult, a meteorológiai helyzetet (hosszú időn át) is számításba vevő, ún. terjedésszámítási modellekkel lehet megsaccolni a lakossági dózisokat különböző területeken."

    Az amerikaiak valamiert csinaltak ilyeneket, es nem neznek ki tul jol. Meg tokyo-tol delre is van par forro terulet.

    "Sugárfertőzés? Olyan nincs. A sugárzás nem vírus, vagy baktérium, hogy fertőzzön. Ami részecske formában lerakódik valamely felületre, az sugárszennyezés."

    A munkasoknal a szennyezett viz sugaregest okozott, a szervezetukbe kozvetlen nem jutott, tehat a tovabbi karosodast mar megakadalyoztak, csak az alatt az ido alatt kaptak eleg nagy dozist, amig bent voltak. Sugarfertozesnek nem tudomanyos neven altalaban a kulso sugarzas, a lerakodott sugarszennyezes es a szervezetbe jutott sugarzo anyagok osszesseget szoktak hivni. Sugarbetegseget vagy enyhebb esetben rakot okoz.

    A mentesitessel egyelore gondban lesznek, mert ha bent marad a tartalyban a futoanyag, akkor egyben elszalithato. Chernobilnal nem maradt a tartalybol szinte semmi, elszallt a gozrobbanas miatt. Itt viszont megvan a futoanyag, mivel a leolvadaskor a reaktor aljan a fekezorudaknak kialakitott hidraulika resein at kifolyt a tartaly ala. Itt a kiomlott es kesobb beszivattyuztott viz miatt nem ment at kina szindromaba, tehat nem olvadt bele a talajba, hanem megallt szilard formaban a betonalap tetejen. Ezt mar nem lehet olyan egyszeruen elvinni, mint a reaktortartalyt, ahogy erdetileg hirdettek. Ezert alltak at a decon-rol az entomb eljarasra. (az amerikaiak pl. detroit-nal legalabb a safestor-ig eljutottak, de ott a containment megfogta)
  • JTBM #32
    Eddig még senki sem mentesített egy leolvadt reaktort. 3 ilyenről tudok a Japcsi előtt: 1 US, 1 UK és Chernobil. Mindegyiket eltemették egy szarkofág alá.

    A Japánok nem fogják eltemetni, ők mentesítik.
  • halgatyó #31
    A janpán atomreaktorok romjai között jelenlévő erősen radioaktív törmelékek nem az ördögtől való iszonyatok, hanem józan mérnöki és szakipari munkával kezelhető anyagdarabok. Semmi olyan nincs ott, amivel ne találkozott volna már az atomipar, pl. a reprocesszáló üzemekben.

    A szorgos kis japók szépen össze fogják gyűjteni és fel fogják dolgozni.

    A bulvársajtó szarságait meg el kell adni, úgyhogy lesz ott még hírverés, lárma, riogatás. Addig se figyelnek az emberek a növekvő szegénységre, az egyre szaporodó öngyilkosságokra, a híd alá kidobott családok sorsára, stb...
    Jól jött ez a pár szétpuffant reaktor sokaknak ebben a világban...
  • halgatyó #30
    Úgy tűnik, hogy ezekben a bulvár jellegű hírekben nagyon keverednek a dolgok, a számadatok pedig nagyon hiányoznak.

    Bármely reaktorban van egy rakáz különféle elem különféle izotópjai, amelyek szerepe a működő reaktorban és a működés utáni kimerült fűtőelemben nagyon nagy mértékben eltérő!

    Minden reaktorhoz tartozik egy úgynevezett zónaleltár, amely aktivitás (Bq) mennyiségben tartalmazza az egyes izotópokat. Ezek az aktivitás értékek általában 10^18 -- 10^20 Bq környékére esnek.

    Az egyes kémiai elemek illékonysága és vízoldékonysága jelentősen különbözik. Márpedig ettől függ, hogy az adott elem izotópjai milyen mértékben és útvonalon jutnak el az emberig.
    Továbbá, az ember szervezetébe bekerült elemek (vegyületek) további sorsa: visszaürítése vagy felszívódás ebben is jelentős különbségek vannak.
    Továbbá, az egyes izotópok amennyiben beépülnek a szervezetbe, jelentősen eltérő dózisokat okozhatnak (ld. pl. BSS115)

    Mindezek birtokában igen bonyolult, a meteorológiai helyzetet (hosszú időn át) is számításba vevő, ún. terjedésszámítási modellekkel lehet megsaccolni a lakossági dózisokat különböző területeken.

    Ilyen számítások és becslések nem kerültek napvilágra, csak a már unalomig ismert "juuuj Csernobil" szintű sikítozó titkárnői hírek
  • FoodLFG #29
    Post-tsunami Japan sticking with nuclear power
    http://www.japantoday.com/category/national/view/post-tsunami-japan-sticking-with-nuclear-power

    Power shortages since the tsunami, coupled with an unusually sweltering summer, have helped business and its backers in government win the argument that Japan can’t afford to shut down its reactors.
  • Molnibalage #28
    A jenkik már n+1 mentesítést csináltak, mert a hidegháború alatt itt-ott volt baleset a repcsiken és ICBM-eken hordozott / tárolt robbanófejekkel. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt.

    Csernobil estén is voltak földmunkák és eltakarítás.
  • JTBM #27
    Minden rosszban van valami jó.

    Elsősorban végülis nem robbantak fel a reaktorok, csak leolvadtak.

    A kiszabadult sugárzás a tengerbe került, onnan meg szépen le fog ülepedni pár éven belül a tengerfenékre, mészkő lesz belőle és a jövő kutatói majd törhetik a fejüket, hogy mitől lett ilyen. :-)))

    Amiből az egész föld profitálni fog az az, hogy a Japánok most meg fognak tanulni atomerőmű balesetet feltakarítani.

    Ukrajnában, az US-ban nincs értéke a földnek, Japánban van. A teljes területet mentesíteni fogják, az erőművet az utolsó szegig újrahasznosítják.

    Ehhez ki fogják dolgozni a ma még nem létező technológiát, ki is fogják reszelni, mert van hol gyakorolni...
  • NEXUS6 #26
    Igen szép dolgok azok az elvek amiket hirdetnek, demokrácia, környezetbarát technológiák meg ilyenek. De aki minimálisan ismeri Japán történelmét az utóbbi 50 évből, az sejti, hogy az amit a vezetők mondanak, amilyen imidzset igyekeznek az országról kialakítani, meg a valóság, nincs teljes fedésben.

    Nekem csak az az eset ugrik be, hogy a reaktor valamelyik vezetője próbálta elmondani, hogy mekkora a trutyi, és akkor jött .... a reklám. Ami után természetesen már nem akarta elmondani, hogy mekkora a trutyi.

    Amúgy meg minden ország titkolódzik, ez a lényege, ettől marad rendszer a rendszer. A kérdés csak az, hogy mennyire kulturáltan csinálják. Ahol igen, ott demokrácia van, ahol meg xarnak a titkolódzás kulturáltságára azt hívjuk diktatúrának. Japánban mindig is nagy hagyománya volt annak, hogy a dolgokat ne mondják ki egy az egyben, mondhatni a vérükben van.
    És mint tudjuk az emberek önfeláldozásának is vannak hagyományai.
  • lpmaskmancick #25
    Sugárfertőzés? Olyan nincs. A sugárzás nem vírus, vagy baktérium, hogy fertőzzön. Ami részecske formában lerakódik valamely felületre, az sugárszennyezés. Ami a szervezetet éri, az a sugárterhelés, amit az okoz, az a sugárbetegség.

    Az atomtámadás után megmaradt anyagok elég hamar lebomlanak, nem úgy mint egy atomerőmű katasztrófánál, ezért lehet gyorsan mentesíteni a sugárszennyezett területeket, ellentétben a reaktorból kijutott anyagokkal. Mert ugye másfajta reakció zajlik le egy atombomba robbanása során és más egy atomreaktorban. Igaz nem nagy a különbség.