• kvp
    #16
    "Mondjuk tény, hogy a világon eddig megtapasztalt eddigi legnagyobb földrengése által kiváltott esemény mosta el őket, de mint tudjuk sok ember gondolkodásmóndja 2x2 szintű, ezért nem mennek vissza. Mondjuk meg tudom őket érteni."

    Ezert kellene feljebb epiteni, biztonsagos teruletre. Viszont az, hogy a kormany hagyja hogy hatalmas teruletek teljesen kihasznalatlanul alljanak es inkabb egyre noveli az elelmiszer importot. Japan kozepso reszen hatalmas teruletek allnak teljesen elneptelenedve, nehol komplett falvak. Ezeken a helyeken regen tobbnyire mezogazdasag volt. (teraszos foldmuveles)

    pl: http://en.wikipedia.org/wiki/Iida_Line

    A partmenti teruleteken viszont allami segitseggel kellene a mezogazdasagot ujrainditani, a halaszatot egyebkent probaljak az ipar pedig megoldja maga. A regi (tobb mint 100 eves) telepulesek egyebkent megusztak, azok jellemzoen feljebb voltak a parton. Csak a 19. szazadtol letrehozott part menti telepuleseket erte el a tenger, mivel ekkoriban kezdtek figyelmen kivul hagyni a regi tapasztalatokat es a sziklak teteje helyett a partra epitkezni. Meg mindig a kolontari peldat tudom felhozni, ott az allam epitette ujra a telepules elpusztult reszet, mehozza biztonsagos helyen, valamivel feljebb. Csak akarni kellene...

    "Ez teljes képtelenség. Egyrészt néhány fillér megtakarításért ki kéne játszani a teljes állami és nemzetközi ellenőrzést, másrészt nem sok olyan hajléktalan melós akadhat, akit be lehet küldeni egy lerobbant reaktorba, úgy, hogy ott ne csináljon még nagyobb bajt."

    Sittet lapatolni vagy romokat eltakaritani csernobilnal is katonakat hasznaltak. Ahhoz nem kell nagy tudas. A serult reaktorok belso tere meg egyelore nem igazan jarhato elo emberek szamara. Vegul is a 4-bol 3-ban csak kifolyt az osszes futoelem a padlora. Eloszor elolvadtak, aztan az _alul_ (idiota general electric design) bevezetett fekezorudak korul kifolytak a betonpadlora, ahol szepen osszefolytak mukodokepes surusegig, persze fekezorudak, vizhutes es rendes moderacio nelkul. Mondjuk azt az a ket dolgot legalabb megtudtuk, hogy:
    a) nincs kina szindroma, a sima betonpadlo megfogja a cuccot
    b) ha egy teljes reaktor futoelemeit es fekezorudjait osszeontjuk egy kupacba, akkor sem robban fel

    A tepco es a bunozok kapcsolata meg eleg egyertelmu. De az elozo (eppen nemreg mebukott) kormanyba bizonyitottan adtak egy minisztert is. (ha jol emlekszem az igazsagugyit)

    http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/23/japan-justice-minister-quits-yakuza

    Szoval nem, a japan poltikusok nem bunozok... (nehez elhinni, ugye?)