16
  • kvp
    #16
    "Mondjuk tény, hogy a világon eddig megtapasztalt eddigi legnagyobb földrengése által kiváltott esemény mosta el őket, de mint tudjuk sok ember gondolkodásmóndja 2x2 szintű, ezért nem mennek vissza. Mondjuk meg tudom őket érteni."

    Ezert kellene feljebb epiteni, biztonsagos teruletre. Viszont az, hogy a kormany hagyja hogy hatalmas teruletek teljesen kihasznalatlanul alljanak es inkabb egyre noveli az elelmiszer importot. Japan kozepso reszen hatalmas teruletek allnak teljesen elneptelenedve, nehol komplett falvak. Ezeken a helyeken regen tobbnyire mezogazdasag volt. (teraszos foldmuveles)

    pl: http://en.wikipedia.org/wiki/Iida_Line

    A partmenti teruleteken viszont allami segitseggel kellene a mezogazdasagot ujrainditani, a halaszatot egyebkent probaljak az ipar pedig megoldja maga. A regi (tobb mint 100 eves) telepulesek egyebkent megusztak, azok jellemzoen feljebb voltak a parton. Csak a 19. szazadtol letrehozott part menti telepuleseket erte el a tenger, mivel ekkoriban kezdtek figyelmen kivul hagyni a regi tapasztalatokat es a sziklak teteje helyett a partra epitkezni. Meg mindig a kolontari peldat tudom felhozni, ott az allam epitette ujra a telepules elpusztult reszet, mehozza biztonsagos helyen, valamivel feljebb. Csak akarni kellene...

    "Ez teljes képtelenség. Egyrészt néhány fillér megtakarításért ki kéne játszani a teljes állami és nemzetközi ellenőrzést, másrészt nem sok olyan hajléktalan melós akadhat, akit be lehet küldeni egy lerobbant reaktorba, úgy, hogy ott ne csináljon még nagyobb bajt."

    Sittet lapatolni vagy romokat eltakaritani csernobilnal is katonakat hasznaltak. Ahhoz nem kell nagy tudas. A serult reaktorok belso tere meg egyelore nem igazan jarhato elo emberek szamara. Vegul is a 4-bol 3-ban csak kifolyt az osszes futoelem a padlora. Eloszor elolvadtak, aztan az _alul_ (idiota general electric design) bevezetett fekezorudak korul kifolytak a betonpadlora, ahol szepen osszefolytak mukodokepes surusegig, persze fekezorudak, vizhutes es rendes moderacio nelkul. Mondjuk azt az a ket dolgot legalabb megtudtuk, hogy:
    a) nincs kina szindroma, a sima betonpadlo megfogja a cuccot
    b) ha egy teljes reaktor futoelemeit es fekezorudjait osszeontjuk egy kupacba, akkor sem robban fel

    A tepco es a bunozok kapcsolata meg eleg egyertelmu. De az elozo (eppen nemreg mebukott) kormanyba bizonyitottan adtak egy minisztert is. (ha jol emlekszem az igazsagugyit)

    http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/23/japan-justice-minister-quits-yakuza

    Szoval nem, a japan poltikusok nem bunozok... (nehez elhinni, ugye?)
  • Molnibalage
    #15
    Végülis itthon is vannak 90 év után is trianonozó turbók. Trianon a japán húzásokhoz képest egy babazsúr komolyságú valami...
  • teddybear
    #14
    A Népi Kína és mindkét Korea mind a mai napig nem bocsátotta meg azt a rengeteg disznóságot, amit Japán a 19. század második felétől a II. VH. végéig a térségben elkövetett. Tömegmészárlások, a természeti kincseik, műkincseik elhurcolása, stb.
    Persze hogy mindenről a japánok csesztetése jut eszükbe.
  • amitakartok
    #13
    Azért elég gáz, hogy ilyesmiből egyesek külügyi balhét csinálnak: Kína és Dél-Korea nemcsak visszautasították a megemlékezési ceremónián való részvételt, hanem még Kína pöccent be Japánra, amikor Tajvan képviseltette magát - amire azután Kína még rátett egy lapáttal és megint hajókkal kezdtek el körözni a vitatott hovatartozású Szenkaku szigetek körül. A tavalyi megemlékezésre Tajvan pont azért nem kapott meghívást, hogy Japán békejobbot nyújthasson Kínának, erre még a kínaiaknak áll feljebb?

    Kína, Japán és Dél-Korea között kábé az a helyzet, mint itt Európában volt a magyarok, szlovákok és románok között az első világháború végén: mindenki mindenkinek a torkát szorongatja. És nem riadnak vissza attól, hogy tizenhatezer ember halálát politika és nacionalizmus lőszereként használják. Szomorú, nagyon szomorú.

    Azért kíváncsi vagyok, ha Kínában lenne egy atomkatasztrófa, vajon a japán közvélemény mennyire lenne a segítségnyújtás ellen?
  • Molnibalage
    #12
    Szegény kvp nem érti. Majd hülye lesz az emberek többsége oda költözni vissza, amiről látható, hogy nem biztonságos. Mondjuk tény, hogy a világon eddig megtapasztalt eddigi legnagyobb földrengése által kiváltott esemény mosta el őket, de mint tudjuk sok ember gondolkodásmóndja 2x2 szintű, ezért nem mennek vissza. Mondjuk meg tudom őket érteni.
  • teddybear
    #11
    Ez teljes képtelenség. Egyrészt néhány fillér megtakarításért ki kéne játszani a teljes állami és nemzetközi ellenőrzést, másrészt nem sok olyan hajléktalan melós akadhat, akit be lehet küldeni egy lerobbant reaktorba, úgy, hogy ott ne csináljon még nagyobb bajt.

    Amikor Pakson volt az a fürdető-medencés baleset, az egész világ minden szakmai felügyelete ott tolongott az erőműben.

    Szóval, ha még olvastad is egy-két újságban a sztorit, akkor sem hiszem el, hogy igaz. Azt viszont inkább, hogy egy-két szenzációhajhász firkász mindenféle hazugságot hord össze, hogy jobban fogyjon a szennylapjuk.

    Ami pedig a környék lepusztulását illeti, mégis mit vártál? Majd egy varázsütésre parkok és mintagazdaságok jelennek meg a szeméttel, hordalékkal teli területeken?

    A rekonstrukciónak hosszú sora van, és ebből az állam csak részt vállal, nem pedig mindenki helyett dolgozik. Az, meg hogy sokan elköltöznek a katasztrófa-sújtotta területről, teljesen természetes. Sokan inkább biztonságosabb területre költöznek át, még ha anyagilag ez megterhelőbb.

    Ami pedig a Yakuzát illeti, túl vannak misztifikálva. Egy ilyen nagy volumenű üzletből mint egy ekkora terület újjáépítése, természetesen ők is szeretnének hasznot húzni, de azért nincs már akkora hatalmuk mint régen. És nem szeretik a nyilvánosságot. Márpedig Fukusima természetesen kiemelt érdeklődést kelt mindenütt.
  • Papichulo
    #10
    A cikk egyetlen korabbi allitasodat sem tamasztja ala, melyeket a #8-ban emlitettem!
  • kvp
    #9
    Akkor csak ezt az egy cikket olvasd el:
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/japan-earthquake-and-tsunami-in/9084151/How-the-Yakuza-went-nuclear.html
    Angol ujsag, nem eppen a nevtelenek kozzul...
  • Papichulo
    #8
    A legtobb cikket atolvastam, de semmi sem tamasztja ala a kovetkezo kijelenteseidet:

    "eleg magas a reaktor helyreallitasan dolgozo fizikai munkasok kozott a halalozasi arany"
    "joreszt oszakabol viszik az idosebb hajlektalan munkasokat "
    "egeszsegbiztositasuk sincs, ezert megbetegedes eseten egyszeruen visszaviszik es hagyjak meghalni oket az utcan"
  • kvp
    #7
    "Teli van a net olyan képekkel, ami azt mutatja, hogy pikk-pakk eltakarították a romokat és helyreállították az infrastruktúrát. Az, hogy XY ember nem akar visszeköltzöni a katasztrófa színhelyére, annak mi köze ahhoz, hogy megtörtént a szükséges helyreállítás...?"

    Az allam megcsinalta a kotelezo feladatokat viszont semmit sem tett azert, hogy a lakok tovabbra is ott akarjanak elni. Igy teljesen elneptelenedik egy jelentos terulet. Semmilyen tamogatast vagy egyeb osztonzest nem adnak a lakosoknak, hogy tovabbra is azon a kornyeken eljenek.

    Magyar pelda: Kolontar
    Az allam egy biztonsagosabb helyen, de ugyanazon a telepulesen epitette ujra az elpusztult hazakat. Aki akart persze elkoltozhetett, de a tobbsegnek volt lehetosege ujrakezdeni ugyanott. A japan kormany ezt nem tamogatta, sot igazabol tobbet fizet ha valaki lebontja az esetleg megmaradt hazat es elmegy, mintha ugyanott, de egy masasabb helyen levo telken probalna ujrakezdeni. Ez nem jo.

    A palyaudvarral meg az a gondom, hogy az ujaepitesre szant penzbol epitik uja azt a kornyeket, ami raadasul magantulajdonban van, tehat allami tamogatast nyujtanak ingatlanspekulaciohoz. Mindezt a segelyre es ujaepitesre szant penzbol.

    "Ez olyan mint egy Terry Gilliam disztopia... honnan veszed te ezeket?"

    Japan es hongkongi ujsagokbol, meg az azokat atvevo amerikaiaktol. Van koztuk jopar angol nyelvu is. Egyelore a szervezett bunozest gyanusitjak az illegalis munkasok szervezesevel.

    http://ajw.asahi.com/article/0311disaster/fukushima/AJ201207250080

    http://ajw.asahi.com/article/0311disaster/fukushima/AJ201301310080

    http://enformable.com/2012/12/half-of-fukushima-workers-may-be-illegally-contracted-says-tepco-survey/

    http://enenews.com/police-make-arrest-over-cleanup-workers-at-fukushima-daiichi-crime-syndicate-allegedly-participated-in-containment-work-for-the-damaged-facilities

    http://beforeitsnews.com/environment/2012/12/8-companies-ordered-to-stop-illegal-labor-practice-at-fukushima-nuclear-plant-we-knew-it-was-illegal-but-we-had-no-other-choice-to-secure-profits-2456574.html

    http://japandailypress.com/illegal-hiring-practices-discovered-at-fukushima-0519335

    http://www.businessinsider.com/tepco-hiring-homeless-people-at-fukushima-2011-3

    De ha mar itt tartunk, egy magyar cikk a temaban:
    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/11/23/nem_jar_ingyenes_rakszures_a_fukusimai_eromu_leszerelesen_dolgozoknak/

    Es meg 1:
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/9564820/Japanese-earthquake-recovery-money-going-to-whaling.html

    De a tokyoi rekonstrukcios projectekrol is van boven anyag, csak mar igy is tul sok linket raktam be ide. Szoval a japan poltikusok es cegvezetok neha rosszabbak mint a magyarok...
  • Papichulo
    #6
    "Valojaban eleg magas a reaktor helyreallitasan dolgozo fizikai munkasok kozott a halalozasi arany, de mivel joreszt oszakabol viszik az idosebb hajlektalan munkasokat a helyreallitashoz, tovabba sokszor papirok nelkul dolgoznak es egeszsegbiztositasuk sincs, ezert megbetegedes eseten egyszeruen visszaviszik es hagyjak meghalni oket az utcan."

    Ez olyan mint egy Terry Gilliam disztopia... honnan veszed te ezeket?
  • Molnibalage
    #5
    Nem tudom, hogy mi történt veled az elmúlt 1 évben, de egyre nagyobb marhaságokat írsz...

    Teli van a net olyan képekkel, ami azt mutatja, hogy pikk-pakk eltakarították a romokat és helyreállították az infrastruktúrát. Az, hogy XY ember nem akar visszeköltzöni a katasztrófa színhelyére, annak mi köze ahhoz, hogy megtörtént a szükséges helyreállítás...?

    Az állomáson való siránkozás meg röhejes. A városok változnak. Pont.
  • kvp
    #4
    A romokat eltakaritottak, az allam helyereallitatta az utakat es a kozmu halozatot. Viszont amikor a helyi vasuttarsasag eldontotte, hogy nem epiti vissza az elpusztult vasutvonalat mert nincs ra igeny, mar lehetett tudni, hogy a szokoar altal erintett teruleteket nem fogjak helyreallitani.

    Azota azok kozzul a hazak kozzul amik tuleltek a vizet sokat lebontottak, mert igy a tulajdonosuk megkaphatta az elkoltozeshez szukseges tamogatast. Gyakorlatilag a szokoar altal erintett, de sugarzasmentes teruletek kiurultek. A lakok vagy meghaltak vagy elkoltoztek. Ezeket a varosokat nem nagyon fogjak mar helyreallitani, legfeljebb uj lakosok, de abbol japanban hiany van. Teljes megyek allnak uresen az orszag kozepen, mivel a hegyvideki mezogazdasag nem gepesitheto, ezert az emberek elhagytak a falvakat. A szokoarban most elpusztult a partmenti mezogazdasagi teruletek egy jelentos resze is.

    A reaktorok altal elszennyezett teruleteket meg nagyon lassan tudjak csak megtisztitani es akkor is csak kb. arra a szintre tudnak eljutni, amin most csernobil kornyeke all. Teljesen tiszta nem lesz egyhamar, bar szerencsejuk volt, hogy a sugarzas nagyobbik resze a tenger fele ment. Ezen teruletek meg jo ideig (legalabbis a reaktorok leszereleseig) ugy maradnak ahogy elhagytak oket.

    Ellenben az ujaepitesre szant penz jo reszet mashol koltik el, pl. nekialltak szanalni tokyo belvarosat. Ennek kereteben sajnos most marcius 15-etol bezarjak a vilag legforgalmasabb allomasanak egy reszet, majd osszel nekiallnak lebontani. Kibirta a masodik vilaghaborut, rengeteg foldrengest (a nagy tokyoit is), erre ingatlan spekulaciok es politikusok igeretei miatt bontjak le vegul. Mindezt abbol a penzbol amibol a katasztrofa altal erintett tersegeket kellene rendbehozni es raadasul ugy hogy a kormany az egeszet hitelbol finanszirozza (200% folotti allamadossag mellett), es a penz utanna rendes ellentetelezes nelkul magancegekhez vandorol, sot igazabol az allami finanszirozas tartja el oket.

    A legdurvabb egyebkent az egeszben az, hogy az egy evvel ezelotti kepekhez kepest szinte semmi valtozas nem tortent. Mindha japan elfelejtette volna hogy mi tortent vagy lemondott volna a teljes tersegrol. Hirosimaban 2 nappal a tamadas utan mar jartak a villamosok az elpusztult varosban, amit azonnal nekialltak rendehozni, pedig akkor meg tartott a haboru. Most 2 ev alatt sem tettek tobbet mint amit az elso 1-2 honapban a mentoalakulatok elvegeztek.


    "Két éve történt a fukusimai katasztrófa és nem halt meg senki."

    Csalnak. Valojaban eleg magas a reaktor helyreallitasan dolgozo fizikai munkasok kozott a halalozasi arany, de mivel joreszt oszakabol viszik az idosebb hajlektalan munkasokat a helyreallitashoz, tovabba sokszor papirok nelkul dolgoznak es egeszsegbiztositasuk sincs, ezert megbetegedes eseten egyszeruen visszaviszik es hagyjak meghalni oket az utcan. Ez utobbi esetben semmilyen statisztika nem keszul arrol, hogy hol dolgozott, miert halt meg es egyebkent is mi baja volt. Errol egyebkent eleg sok info lattott mar napvilagot, de mivel a japan bunozok, uzletemberek es politikusok erdeke az, hogy ilyen informacio ne kapjon tul nagy hirverest, ezert hivatalosan soha nem fogjak beismerni. Jelenleg a legkozelebbi megbizhato hirforrasok ezen temaban a helyi nemzetkozi humanitarius szervezetek, tovabb az ausztral es hongkongi ujsagirok, akiknek nem erdekuk a hallgatas, ezert irnak rola.
  • zola2000
    #3
    Azért elég durva dolgok voltak két éve...
  • vakondh
    #2
    Megesküdtem volna, hogy pár hónapja történt... megy az idő!
  • JL666
    #1
    Két éve történt a fukusimai katasztrófa és nem halt meg senki.
    Hiroshimában és Nagaszakiban meg 3 nap alatt 300 ezren (nem balesetként polgári célpontok ellen).

    Kérdés?!