Hunter

Szuperszámítógép alkotja újra a világegyetemet

A tudósok legfőbb vágya, hogy visszatekerjék az idő kerekét és a kezdettől követhessék nyomon a világegyetem fejlődését. Mivel ez nem lehetséges, a kutatók kénytelenek számítógépen megalkotni saját mini-univerzumaikat, rászabadítva a fizika törvényeit, így tanulmányozva evolúciójukat. Most a legrészletesebb, legnagyobb mérvű szimuláción dolgoznak, amitől a kozmológia egyik legnagyobb rejtélyének, az univerzum tágulását gyorsító sötét energia eredetének megfejtését várják.

Az új szimuláció munkálatait Salman Habib és Katrin Heitmann, az Illinois állambeli Argonne Nemzeti Laboratórium fizikusai vezetik. A program a világ harmadik leggyorsabb számítógépén, a labor Mira szuperszámítógépén fog futni. A szimuláció az elkövetkező egy-két hónapon belül indul, több százmillió "részecskét" - az anyag kis darabjait megtestesítő elemeket felhasználva. A számítógép az idő múlásával megfigyeli a részecskék mozgását, amint az űrben rájuk ható erőkre reagálnak. A szimuláció előrehaladásával ezek az anyagdarabkák a gravitációnak köszönhetően össze fognak csomósodni, egyre nagyobb és nagyobb foltokat alkotva, amik a galaxisokat, galaxishalmazokat és szuperhalmazokat testesítik meg. Az ősrobbanás óta eltelt 13,7 milliárd év szimulálása mindössze két hetet vesz majd igénybe.


A végcél az univerzum szerkezetéről szerzett legjobb távcsöves észlelések összehasonlítása a számítógépes modell ábrázolta szerkezettel, tesztelve az uralkodó kozmológiai elméletet. "Azért van szükségünk erre a nagyon nagy felbontású, nagyon nagy méretű szimulációkra, hogy lássuk, ha az észlelések nem egyeznek a modellel" - nyilatkozott Habib a SPACE.com-nak

Sötét energiának nevezik azt a valamit, ami a világegyetem gyorsuló tágulását okozza. A gyorsulás 1990-es évekbeli felfedezése megrázta a tudományos társadalmat, mivel az akkori elméletek a gravitációs vonzás miatt a tágulást egy egyenletes, a többség szerint inkább lassuló folyamatnak tartották. A jelenlegi elmélet szerint a sötét energia nem más mint az Einstein által felvázolt kozmológiai állandó, amit eleinte be akart illeszteni általános relativitás egyenleteibe, a világegyetem vákuum-energiájának ábrázolására. Bár Einstein végül kihagyta ezt a tagot, később a tudósok felismerték, hogy az megmagyarázhatja a világegyetem tágulásának jelenlegi megfigyeléseit. Úgy tűnik, hogy a nagyon távoli galaxisok között fellép egy gravitációs vonzást legyőző taszítás. Ilyen fizikai folyamatot jelenleg nem ismerünk, a gyorsuló tágulás megmagyarázásához azonban szükséges a taszító tag, vagyis a sötét energia beírása. Habib szerint azonban a kozmológusok nem elégedettek a magyarázattal. „Ez csak egyetlen szám, amit extra tagként bevezettünk az egyenletekbe” - mondta. „A gond az, hogy ha megkérdezik, mi lenne az értéke, az óriási – sokszorosa a valós észleléseknek”


Bár a kozmológiai állandón alapuló szimulációk eddig egyezni látszanak a világegyetem nagymérvű észleléseiből látottakkal, a tudósok úgy vélik, a következő generációs észlelések több eltérést is felfedhetnek a részletekben. Ha nem a kozmológiai állandó okozza az univerzum gyorsuló tágulását, akkor elképzelhető, hogy az űr tartalmaz valamilyen más tömeg- vagy energiatípust, például egy mezőt, ami mindent széthúz. „Ez alapvetően egy találgatás, lehet ez is, lehet az is” - mondta Habib. „De akármelyik legyen is, felettébb érdekes”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mizar1 #94
    Ki mondta, hogy tér nem létezik?
    Mindössze annyit mondtam, hogy a teret és az időt az anyag határozza meg.
    Ezt mondta Einstein is.
    Vagy te nem fogadod el Einstein nézeteit?

    Nem létezik csak úgy téridő önmagában, hiába is hiszel ebben.
    Csak az anyag létezik a tulajdonságaival.
  • Irasidus #93
    A téridő tágul. Jó, hogy képben vagy. Persze mert szerinted a tér nem létezik. LOL Mindig ide lyukadsz ki, nagyon értetlen vagy. Köszi a beszélgetést, innentől már ismerem a mesédet, és elég unalmas lenne negyedszerre.
  • mizar1 #92
    Semmi zavaros nincs benne. Az viszont már zavaros, hogy a "téridő" tágul. A téridő nem tágul. Az anyag tágulhat ha már a tágulás szóba jött. A teret vagy az időt (vagy ha neked létezik "téridőt") a valóságban nem lehet az anyagtól elválasztani, ezek az anyag viselkedéséből következnek.
    Olyan kérdés ami nem jó nemigen létezik. Ezt akkor szokták kijelenteni ha nem tudnak valamire válaszolni.
    Arra az adathalmazra én nem mernék behúzni egy görbét és kijelenteni, hogy gyorsul vagy lassul ahhoz túl nagy a szórás. De mutass jobbat, több adattal.
    Bármekkora anyaghalmazban ugyanúgy 13,7 milliárd fényév távolságban látnánk ekkora hubble állandó érték mellett. De ezt már szerintem máshol megtárgyaltuk.
    Külön köszönöm a tanításodat, hogy Hubble előtt statikus világmodell volt.
    Ugye nem akarod, hogy fölsoroljam a korábbiakat?
    Olyan dolgokon ne lovagoljunk amit mindenki tud.
  • Irasidus #91
    Javítanám: a téridő tágul, a téridő gyorsulva tágul. Vagyis a tér, az idő, és nem térben meg időben.
  • Irasidus #90
    Nem, Hubble felfedezése előtt a Statikus Világegyetem modellje volt. ;) Mint ahogy most is megfigyelés volt előbb (gyorsuló tágulás) és utána a modell. Semmi nem jelezte előre. A kérdés nem jó, téridőben gyorsul. Miért kevesled az adathalmazt? Mit látnák ugyanilyennek? Zavaros amit írsz.
  • mizar1 #89
    A modell csak a tágulásra volt, így van. De még mindig kérdés, hogy a tágulás időben avagy térben gyorsul? Ere nem válaszoltál. Valamint keveslem azt az adathalmazt amit láttam.
    Mit nem értesz azon, hogy mit akarok mondani a 100 milliárd fényév átmérővel?
    Azt állítottam, hogy szerintem akkor is így látnánk mindent ilyen hubble értéknél. Ugyanezt látnánk. Persze, hogy a múltat látjuk, ki vitatta ezt?
  • Irasidus #88
    Helyzet éppen az, hogy ezt semmilyen modell nem jósolta meg, ez megfigyelés eredménye. Ha csak Einstein kozmológiai állandóját nem tekintjük annak, de azt ő elvetette, így erre senki nem gondolt. A világunkat már 10 milliárd fényév távolságban is másnak látjuk(!) mivel a múltat látjuk. De Hubble összefüggése, vagy két törvénye (ahogy tetszik) ott is érvényes (nem az állandó értéke). Nem igazán értem mit akarsz mondani 100 milliárd fényév átmérővel?
  • mizar1 #87
    Ismerem ezt a modellt, de fenntartással fogadom mindet.

    Már írtam korábban és máshol, hogy pl. akkor is ugyanígy látnánk a Világunkat ha az akár 100 milliárd fényév átmérőjű lenne -ekkora hubble érték esetén. Értelmetlen görbe terekkel operálni.

    D mutass újabb hivatkozást, főleg ahol több az adat. Mert amit én mutattam abban alig van és a szórás is jó nagy.
  • Irasidus #86
    Figyelj, a tágulás üteme először lassult, aztán 5 milliárd évvel később kezdett gyorsulni. Tehát nem mindig gyorsult. (Valahogy úgy, mint amikor egy lufit egyre kisebb erővel fújnod fel, mert kifogyott a szusz, de veszel egy nagy levegőt és máris élénkebben fújod.) Ennek az oka, hogy a gravitáció a kisebb távolságok miatt akkor még dominált, vagyis a sötét energia nem tudta kifejteni hatását. Egyébként a mostani kutatások fő kérdése, hogy a tágulás ütemével vajon a sötét energia meddig képes gyorsítani a tágulást?

    Elég régi linkek, ha gondolod keresek neked frissebbet.
  • mizar1 #85
    ...és még:

    astro.elte.hu/icsip/kozmologia/precizios_kozm/jelenlegi_meresek.html