Hunter

Mégsem állandó a finomszerkezeti állandó?

Új bizonyítékok arra utalnak, hogy a világegyetem egy olyan szegletében élünk, ami "pont megfelelő" a létünkhöz. A vitatott felfedezés egy megfigyelésből ered, mely szerint a természet egyik állandója a kozmosz különböző területein különbözőnek tűnik.

Ha mindez igaz, az máris ellentmond Einstein ekvivalencia-elvének, ami azt állítja, hogy a fizika törvényei mindenhol egyformák. "A felfedezés mindenki számára meglepetés volt" - nyilatkozott John Webb, az ausztráliai Új Dél-Walesi Egyetem kutatója, a Physical Review Letters-ben közzétett tanulmány egyik szerzője. Az állandó változásánál is meglepőbb, hogy a változásnak látszólag van egy orientációja is, egy "preferált iránya", vagy akár azt is mondhatjuk, hogy egy látszólagos tengelye. Az elmélet nem új keletű, több mint száz évvel ezelőtt azonban pontosan Einstein különleges relativitás elmélete miatt elvetették.

Az új tanulmány középpontjában a finomszerkezeti állandó, vagyis az alfa áll. Ez a szám határozza meg a fény és az anyag közötti kölcsönhatások erejét. Egy évtizeddel ezelőtt Webb a hawaii-i Keck távcső észleléseit használta a távoli galaxisok, úgynevezett kvazárok fényének elemzéséhez. Az adatok arról tanúskodtak, hogy az alfa értéke egy egészen kicsivel alacsonyabb volt, amikor a kvazár fénye 12 milliárd évvel ezelőtt elindult, mint amikor a földi laboratóriumokban, a vizsgálat időpontjában megjelent.

Most Webb kollégája, Julian King elemezte a chilei VLT adatait, ami az égbolt egy másik területét pásztázta. Az adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az alfa valóban változik, azonban nem az időben, hanem inkább a térben. "Magamban azt reméltem, hogy egyszerűen csak ugyanazt fogjuk észlelni, mint a Keck-kel" - mondta King. "Ez teljesen megdöbbentett."

Ez azonban még korántsem minden. A csapat által az égbolt különböző pontjairól érkező fényeken elvégzett közel 300 alfa mérés elemzése arra utal, hogy az eltérés nem véletlenszerű, hanem strukturált, olyan, mint egy mágneses rúd. Az univerzum egyik oldalán látszólag egy erős alfa helyezkedik el, míg a másikon egy gyengébb. Ez a "dipól" elrendezés majdnem egybe esik azzal a galaxis áramlással, amit egy rejtélyes folyamat mozgat az univerzum pereme felé, ugyanakkor nem egyeztethető össze egy másik magyarázatra váró dipólussal, a "gonosz tengelyével", amit az ősrobbanás után maradt kozmikus háttérsugárzásban fedeztek fel.

A Föld nagyjából az alfa szélsőségeinek közepén helyezkedik el. Ha az eredmények helytállók, megmagyaráznák, miért van az alfának egy látszólag finomra hangolt értéke, ami esetünkben lehetővé teszi a kémia, ezzel együtt pedig az élet kialakulását. Ha például 4 százalékkal megnövelnénk az alfát, akkor a csillagok nem lennének képesek a széntermelésére, lehetetlenné téve biokémiánkat.


Mindent egybevetve, ha az eredményt elfogadhatónak találják, akkor is nehéz lesz meggyőzni a tudóstársadalmat a fizika törvényeinek újragondolásáról. A finomszerkezeti állandó térbeli változása szinte mindent felborítana, véli Lennox Cowie, a Hawaii-i Csillagászati Intézet munkatársa, aki azonban egyből hozzá is teszi, hogy egy ilyen nagy horderejű kijelentéshez nagy horderejű bizonyítékok is szükségeltetnek. "Azoknak jóval túl kell mutatniuk a jelenlegieken" - utalt az eddigi megfigyelésekre, amiknek a statisztikai jelentősége túl kicsi ahhoz, hogy bizonyítsa az alfa változását.

Michael Murphy, az ugyancsak ausztrál Swinburne Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője megérti a kétkedőket, azonban meggyőződése, hogy a változó állandóval kapcsolatos bizonyítékok egyre csak halmozódni fognak. "Csupán beszámoltunk az észlelésünkről, amire egy évtizede senki nem tud meggyőző magyarázatot adni" - nyilatkozott Murphy a New Scientist magazinnak. "Az, hogy az alapvető állandók valóban állandók, feltételezések. Mi azért vagyunk itt, hogy teszteljük a fizikát, nem azért hogy feltételezzük."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #128
    Ha csak a relativisztikus fizikát nézem. Megyek mondjuk 0.8 fénysebességgel, akkor kb 50%-os rövidülés következik be, azaz egy gömb, ami mellett elmegyek, fele olyan széles lesz, mint magas. Ekkor mennyi a pi?
  • Kara kán #126
    "a Buddhizmus pedig pont arról szól, hogy"

    Én nem tudom, hogy miről szól a buddhizmus, mert nem merültem el benne, de a Dalai Láma is megmondta, hogy gyakorlatilag bármely vallás révén el lehet jutni a megvilágosodáshoz és az üdvözüléshez (bár pl. a pogány vallásokkal - mint pl. a maják, aztékok vagy az inkák emberáldozatokat is alkalmazó vallásai - de akár az iszlámmal vagy a judaizmussal kapcsolatban is vannak fenntartásaim).

    Nézzük a kereszténységet!

    Alapvetően ott 3+1 világ, univerzum (dimenzió) létezik, mint a korszerű fizikában:
    - mennyország ("Égi Birodalom")
    - földi világ ("Siralom Völgye")
    - pokol ("Kárhozat Völgye", gyehenna)

    Kihagytam valamit?
    Igen, kimaradt a protestánsok által el nem ismert tisztítótűz (purgatórium), ez az a bizonyos +1.

    Akarsz még valamit?
  • HADOPILUZER #125
    "Ahhoz, hogy egy összeomló csillag helyén fekete lyuk lesz vagy sem, egy molekulán is múlhat. Ez egy mérleg, amelynek a nyelve átbillenhet nagyon könnyen, ha megvan a szükséges plusz az egyik felén. Nincs olyan, hogy stabil, kiegyensúlyozott állapot, mert a világegyetemben minden folyamatos mozgásban van."

    Ez pontosan ugyanaz a mérleg, aminek a nyelve átbillen amiről én ebben a topikban az első hozzászólásom óta próbálok belétek sulykolni, csak más szavakkal írják le, de a CERN-ben ugyanez a folyamat ment végbe, amikor rengeteg szupernehéz elemet gyorsítottak közel fénysebességre gyakorlatilag egy mikroméretű , egy antiproton méretű fekete lyuk nyílt , a mi szubjektív téridőnkön mérhető egyetlen nanoszekundum erejéig.

    Ha használták volna az eszüket , mindenféle kisírlet nélkül a puszta matematikával levezetve is ugyanarra a fekete és fehér lyuk és inverz dimenzióváltásra jönnek rá, mint amire én.
  • Kara kán #124
    Látom kimaradtak a pi szimbólumok, de nem is baj, legalább tornáztatjátok az eszetek.
  • Kara kán #123
    Nem értem, de mindegy.
    Ha oda akarsz kilyukadni, hogy a kör kerülete és átmérője között a mi világunkban az arány pi, de más világokban ez lehet ettől eltérő, hát nem tudok veled egyetérteni.

    kör kerülete = kör átmérője × 

    A fenti képletben a  értéke kb. 3,14 de nagyobb pontossággal a következőképpen lehet megadni:
    "Bír-e, érez-e ember nyugalmat, ha lelkét nehéz, bús emlék zaklatja szüntelen."
    3, 141592543589....

    A  egy állandó, abszolút, irracionális szám.

    Ha egy zárt vonalnál a kerület/átmérő aránya bármely pontban nem , akkor sajnálattal közlöm veled, hogy az nem kör, hanem négyzet, rombusz, trapéz, paralelogramma, meg nem határozott sokszög, de legfeljebb ellipszis. Nincs kivétel!

    Ez mértan, ez (a logosz) még az istenekre is vonatkozik!

  • HADOPILUZER #122
    én nem azt mondtam, hogy az állandók DIMENZIONÁLIS ÉRTÉKével van a baj, hanem azt hogy az állandók ABSZOLÚT ÉRTÉKével van a baj.
    Az átváltások következtsében természetesen eltorzul a dimenzionális érték,
    a tizes számrendszerben szereplő 16 pl. a tizenhatos számrendszerban 10 -ként kell felírni, ... a pí a 10-es és minden más számrendszerben irracionális, a pí-s számrendszer az egyetlen amelyben racionális viszont abban minden más szám irracionális.
    Én nem is azt mondtam, hogy a pí a tizes számrendszerben kifezejett értéke a 3.14''' a dimenzionális átváltás miatt változik, hanem a térbeli pozició miatt változik meg az ABSZOLÚT ÉRTÉKE a tér egy másik pontján tehát 10-es számrendszerben kifejezve már nem 3.14'''-el kell számolni .. a gömb ott is gömb alakúnak fog tűnni, sőt ! ott a pí ott is 3.14''' lesz, de innen nézve az ottban (ami vagy messze van, vagy nagyon kicsi vagy nagyon nagy, vagy nagyon gyorsan halad, vagy nagyon nagy a a gravitációs mezeje), már nem 3.14''' lesz a pí értéke

    Érted?
  • HADOPILUZER #121
    f(x,y) = x^2+y^2

    ez a formuláris felírás, a másik a funkcionális felírás:

    z -> x^2+y^2

    illetve a fekete lyuk által kifordított térben:

    -z -> -x^2-y^2
  • HADOPILUZER #120
    Azt hiszem kezded kapisgálni, ez igazán örvendetes, a Buddhizmus pedig pont arról szól, hogy elfogajuk önmagunkat és a sorsunkat olyannak amilyennek megadatott, és nem küzdünk ellene , nem rúgkapálunk kézzel-lábbal, nem tipródunk, hogy milyen rossz is nekünk, viszont álomba sem ringatjuk magunkat, hogy milyen jól élünk. A középutat kell elfogadnunk a lelki béke megteremtése érdekében. Annyiban még mindig nem sikerült kiegyezned a végtelennel, hogy az "összes másik végtelen számú paralell univerzumot" te még mindig (és ezt mások is gyakran elkövetik ezt a hibát) te még mindig VÉGES számú, megszámolható végtelenként fogod fel. Ellenben abban a pillanatban amikor leesik a tantusz, meg fogsz világosodni, lehet, hogy veled ezen a téridősíkon ez nem fog megtörténni, de én tiszta szívemből kívánom neked !
  • Kara kán #119
    Ja, és arra kérem a Jóistent, hogy szívesen lemondok a végtelen számú univerzumokban lévő összes privilégiumomról, csak ebben az egyetlen, általam most átélt univerzumban legyen nekem jobb.
    Igazán méltányos a kérésem.
  • Kara kán #118
    Én alapvetően egy jóhiszemű ember vagyok, és elhiszem, hogy egy másik, párhuzamos univerzumban én vagyok a kínai császár, 120 tagja van a hárememnek, szolgák hada lesi minden mozdulatom, de EBBEN A KIBA* életben kellene most nekem 20 millió magyar forint, 2010. szeptember 21-i árfolyamon. Abban a kiba* mandelbrotos végtelenségben ezt miért nem lehet, kedves Kamubó?