Hunter

Miért van csak három dimenziónk?

Miért olyan az univerzum, amilyen? Ezen belül is, miért csak három térbeli dimenziót észlelünk? A húrelmélet szuperszimmetriát is tartalmazó változata, a szuperhúrelmélet például tíz dimenzió létezését bizonygatja, amiből kilenc térbeli, a tizedik pedig az idő dimenziója.

Japán tudósok úgy vélik sikerült magyarázatot találniuk arra, hogyan alakult ki a mai háromdimenziós univerzum az eredeti kilencből. A világegyetem születését szimuláló új szuperszámítógépes számításaik a Physical Review Letters-ben jelennek meg. Mielőtt azonban belekezdünk, nem árt egy kicsit elmélyedni az előzményekben.

A világegyetem születéséről alkotott ősrobbanás elméletet meglehetősen szilárd észlelési bizonyítékok támasztják alá, ideértve a kozmikus mikrohullámú háttér méréseket és az elemek viszonylagos sokaságát. Bár a kozmológusok egészen az ősrobbanást követő néhány másodpercig vissza tudnak tekinteni az időben, a kritikus pillanatnál, amikor mindez létrejött, amikor az univerzum csak egy parányi pont volt, az általunk ismert és szeretett fizika kártyavárként omlik össze. Ezért egy új típusú elméletre van szükségünk, ami a relativitást összehozza a kvantum-mechanikával, hogy értelmezni tudjuk azt a bizonyos pillanatot.

A 20. század során a fizikusok fáradhatatlanul foltozgatták az egészen ésszerűnek tűnő standard modellt. A végeredmény majdnem működik is, méghozzá az extra dimenziók nélkül. Összevegyíti az elektromágnesességet az erős és gyenge erőkkel és nagyszerű elméleti vázat biztosít a szubatomi részecskék nagy és zajos "családjának". Van azonban egy nagy és tátongó űr: a standard modell nem foglalja magába a gravitációs erőt, amit a szuperhúrelmélettel próbálnak betömködni.

A húrelmélet támogatói szerint a ma tapasztalható három teljes méretű térbeli dimenzió és egy időbeli dimenzió mellett létezik hat extra dimenzió, amik mint icipici papírgalacsinok összegyűrődtek a Planck-skálán. Ahogy ezek a dimenziók zsugorodnak, úgy lesznek a természet a Plack-skála mentén rezgő legalapvetőbb egységei, a húrok is egyre kisebbek. Az extra dimenziók geometriai alakja segít megállapítani a húr-rezgések rezonáns sémáit, amik pedig meghatározzák a létrejött elemi részecskék típusát, és megalkotják az általunk észlelt fizikai erőket, valahogy úgy, ahogy a vibráló elektromos és mágneses mezők előidézik a teljes fényspektrumot, vagy a hegedű húrjainak rezgése a különböző zenei hangokat.

Minden anyag és erő ezekből a rezgésekből áll össze, ez alól a gravitáció sem kivétel. A húrelméletben a részecskék szerepét egy apró rezgő húr veszi át, ami összekötő kapocsként szolgál a gravitációhoz, és íme, az általános relativitás elmélet máris kvantálódott. Ez pedig azt jelenti, hogy a húrelmélet alkalmazható a világegyetem születését adó végtelenül parányi pont, vagy mondjuk a fekete lyukak középpontjában elhelyezkedő szingularitás feltárására.

Térjünk azonban vissza hiányzó dimenzióinkhoz. A fizikusok erre is kitaláltak egy egészen meggyőző történetet. Az ősrobbanás előtt, a kozmosz egy tökéletesen szimmetrikus kilenc-, az idővel együtt tízdimenziós univerzum volt, elképzelhetetlenül magas hőmérsékleten fogva egybe a négy alapvető erőt. Ez az univerzum azonban rendkívül instabil volt és kettészakadt, hatalmas lökéshullámot generálva. Az eredmény két különálló tér-idő lett: a kiteljesedett háromdimenziós, amiben jelenleg élünk, és egy hatdimenziós, ami ugyanolyan hevesen zsugorodott össze, ahogy a miénk tágult, parányi Planck-i gömbbé töpörödve össze. Mialatt a mi univerzumunk kitágult és lehűlt, a négy erő a gravitációval az élén egyenként szétvált. Minden amit ma magunk körül tapasztalunk, az eredeti széttört kilencdimenziós univerzum egy szilánkja.

A fenti nézetet támogató fizikusok nem tudják megmondani, miért alakult mindez a leírtak szerint, csupán gyanítják, hogy a szuperszimmetrikus állapot fenntartásához szükséges elképesztő feszültség és magas energia az ok, ami instabilitást eredményez. Képzeljük el, amint mosás után a tiszta ágyneművel megpróbálunk megágyazni, a lepedő azonban némileg összement a mosásban. Sikerül ráerőszakolni az ágybetét négy sarkára, azonban annyira feszül, hogy nem marad meg a helyén. Mivel túl nagy feszültség nehezedik az anyagra, ezért valamelyik sarok óhatatlanul ledobja magát, a lepedő pedig egy ponton felgyűrődik. Természetesen újra visszahúzhatjuk a sarkot a helyére, de a feszültség újra és újra megismétli a folyamatot.

Ahogy a lepedő, az eredeti tízdimenziós tér-idő anyaga is túl feszes volt a szuperszimmetria állapotában, és amikor már túl nagy lett a feszültség, a tér-idő kettészakadt. Az egyik része egy kis gömbbé tekeredett össze, míg a másiknál a kataklizma lökéshulláma gyors ütemű kifelé irányuló tágulást eredményezett, ezt nevezzük felfúvódásnak, ebből született meg a látható univerzumunk. Ugyanezt mutatja a japán szimuláció is; az univerzumnak születésekor kilenc térbeli dimenziója volt, de csak három esett át a táguláson. Ez az első gyakorlati demonstrációja a háromdimenziós univerzum kilencdimenziósból történő kialakulásának, jókora támogatást adva a fent leírt elméletnek.

Milyen mechanizmus áll az események mögött? - teszi fel a kérdést a Discovery. Egy tízdimenziós univerzumban több millió módja van a szuperszimmetria felbomlásának. Van tehát valami különleges ebben a három térbeli dimenzióban? Az új szimulációk segíthetnek fényt deríteni a kérdésekre.

Jun Nishimura (KEK), Asato Tsuchiya (Shizuoka Egyetem) és Sang-Woo Kim (Oszakai Egyetem) a húrelmélethez kapcsolódó, 1996-ban kifejlesztett, a húrok komplex kölcsönhatásait modellező IKKT mátrix (kitalálói Ishibashi, Kawai, Kitizawa és Tsuchiya tudósok után kapta a nevét) alkalmazásával kezdtek neki a probléma megoldásának. Igen komplikált technikai okokból az eredeti IKKT mátrix modell és a valós világ közötti kapcsolat kissé homályos volt, elsősorban azért, mert gyenge kölcsönhatásokat feltételez, miközben a húrok közötti kölcsönhatások a valóságban meglehetősen erősek. A másik fő ok, hogy az idő változóját a számításokban nem kezelték matematikai értelemben "valósként".

Az új szimulációk erős kölcsönhatásokat feltételeznek és az időt is valós változóként kezelik, melynek eredményeként a húrelmélet támogatói egy hasznos eszközt kaptak a szuperhúrelmélet jövendöléseinek számítógépes szimulációkkal történő tesztelésére, fényt derítve olyan bonyolult problémákra, mint a felfúvódás, a sötét anyag és a világegyetem gyorsuló tágulása, miközben megmagyarázza, miért olyan az univerzumunk, amilyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #97
    találtak valami 4. dimenzió szerűséget, ami nem az idő...

    Photonic topological boundary pumping as a probe of 4D quantum Hall physics

    Exploring 4D quantum Hall physics with a 2D topological charge pump
  • Koppixer #96
    a Compton-szórást hogyan magyarázod? hullámokkal vagy részecskékkel?
  • guest137 #95
    Miért mondom, hogy nem rezeg?

    Ad 1: Egy pont hogy tud rezegni?
    2: Fénysebességgel halad. A relativitás szerint ekkor az sajátidő megáll. (Helyesebben értelmetlen ilyen esetben sajátidőről beszélni.) Erre utal az, hogy a fénykúpon a négyes-távolság zéró. Ekkor viszont hogyan rezegjen?
    3: A foton perdülete állandó. Ha mindig fénysebességgel halad, (márpedig igen) akkor mindig ugyan olyan frekvencián kellene rezegnie.

    Abszurd?
    Yes.
  • guest137 #94
    A fizikusok ezerszer elmondták, hogy a téridő kvantált.
    A húrosok extradimenziós bránokról beszélnek.

    És az emberek többsége még mindig azt hiszi, hogy ez csak egy vicc.

    Lehet, hogy ez csak egy vicc, de akkor az egész világ az. Mert a világot így lehet leírni.
    Hallom néha, a foton CSAK részecske, nem kell a hullámokkal foglalkozni.


    Nos, tipegjüg be a youtube-ba: yale quantum 19
    Egyetlen részecske legalább anyira hullám, mint részecske.
    Ahogy Einstein fogalmazta halála előtt, fogalma sincs, mi az a foton.

    A szubkvark modell sejteti, hogy két fél elektronból áll, de hogy pontosan hogyan terjed, azt nem lehet tudni.
    Ugyanis pont úgy terjed, mint azok a hullámok, amelyeket Maxwell leírt. Csal itt az amplitudónak más a jelentése.
    De minden ugyan úgy történik.
    Az sokat megmagyaráz. ha a vákuumot nem üresnek képzeljük el, de a pontos mechanizmust felírni szinte lehetetlen.
  • guest137 #93
    A pontszerű részecske mindig két buborék érintkezési "pontja".
    Mivel 4 dimenziós dologról beszélünk, ezért ez a pont nem egy közönséges pont, hanem egy pillanatszerű esemény, ahogy azt a speciális relativitásban nevezik.

  • guest137 #92
    A részecske hiába áll subkvarkokból (vagy nevezzük akárminek) mindig pontszerű.
    Hiszen amiről beszéltem, ami felpörög az se nem húr se nem részecske.

    Az egy buborélszerű valami, és még csak nem is 3 dimenziós, hanem 4.
    Az ábrák Y függőleges koordinátája az einsteini idő.

    Az, hogy a részecske miért hullámként terjed, egy érdekes kérdés. A legjobban Feynman Mai Fizika sorozatában találunk erre jó hasonlatot.

    Ugyanis egy atomi rácsban egy állapot terjedését ugyan úgy kell leírni, mint egy részecske terjedését az üres vákuumban, csak éppen a rácstávolság közelít a zéróhoz.

  • guest137 #91
    http://sg.hu/listazas.php3?id=1138140636
    részletek itt
    P
  • guest137 #90
    Igazából a vákuum gerjesztett állapota nem rezgés, hanem a spin-állapot.
    Sőt a vákuum alapállapota is spin állapot, ez a jobbkezes neutrínó állapot. A gyenge kölcsönhatás ezért balkezes, mert a háttér jobbkezes, csak éppen láthatatlan,

    Ha egy ellentétes spin kerül ebbe a háttérbe, akkor egy vírtuális up-anti up kvark pár keletkezik. Ha meg jobban felpőrög ez a spin, akkor vírtuális elektron-pozitron pár lesz belőle. Ha egy alapállapotú jobbkezes neutrínó-antineutrínó pár pörög fel, akkor down-antidown kvarkpár keletkezik.

    És már meg is van a Standard Modell alapja.
    Ilyen egyszerű.

  • Zero 7th #89
    Uh, ne a Nők Lapjából tanulj fizikát, mert nem tesz jót... Ez a hozzászólásod kettőből semmi.

    A tudatos megfigyelő egy ezoterikus faszság, a fizikában a megfigyelő az ernyő vagy a számlálóműszer.

    De, az x,y,z az kiterjedés. Amerre nincs kiterjedés, arra irány sincs. Nem tudsz például a jövő felé mutatni a kezeddel, hogy egy egyszerű példát mondjak. Pedig az idő még csak nem is egy olyan elvont dimenzió, amit csak matematikailag lehet értelmezni.
  • resystance #88
    "Nem létezik a tested. Nincs anyag, az csak illúzió. Csak az van, hogy a tér adott pontjai adtt kvantumállapotokat vesznek fel."
    Ez igaz. És a megfigyelő tudat nélkül ráadásul még ez sincs.
    Amúgy a téridő 64 dimenziós, az X, Y, Z koordináták nem dimenziók, hanem IRÁNYOK. A dimenzió nem irány tudniillene.