Hunter

Űrséta fogkefével

Kemény munka, eltökéltség és némi McGyver-szerű leleményesség, ezekkel lehetne jellemezni a Nemzetközi Űrállomás egyik energiaellátó rendszerének szerdai helyreállítását.

Az amerikai Sunita Williams és japán társa, Akihiko Hoside közel 6 és fél órát töltöttek a világűr vákuumában, hogy beszereljenek egy áramelosztót, egy rögzítőcsavar páros azonban a legutóbbi űrsétán kifogott rajtuk. A szokásos űrséta felszerelésen kívül ezúttal több rögtönzött kisegítő eszközt is magukkal vittek, köztük egy összetákolt drótkefét és egy ecsetté alakított fogkefét.


A mostanit megelőző űrsétára augusztus 30-án került sor, amikor Williams és Hoside több mint 8 órát töltöttek az állomáson kívül, akkor azonban a makacs csavarok megakadályozták a főelosztó, az úgy nevezett MBSU csatlakoztatását. A beszorult csavar miatt a NASA kénytelen volt egy újabb űrsétát beiktatni a legénység programjába.

A múlt heti kudarcot követően a repülésirányítók, mérnökök és veterán űrhajósok egy csoportja éjt nappallá téve próbált megoldást találni a probléma kiküszöbölésére a houston-i Johnson Űrközpontban. Csak az űrállomáson fellelhető eszközökben gondolkozhattak, így születtek meg a nem éppen űrkorszakra jellemző megoldások. Ezek egyike egy módosított fogkefe, amit a csavarfoglalat belsejének megolajozására használtak, miután eltávolították belőle a törmeléket és a fémforgácsokat a másik eszközzel, amihez drótokat sodortak össze, melyek végeit meghajlítva egy kefeszerű alkalmatosságot kaptak, magyarázta Kieth Johnson, az Űrközpont űrséta igazgatója. "Tudtuk hogy törmelék van a foglalatban, ezért még egy eszközt be kellett vetni, amit a földi csapat fejlesztett ki" - nyilatkozott Johnson a sajtó képviselőinek az űrséta után.


"Úgy tűnik srácok, sikerült megjavítanotok az állomást" - hangzott el az állomáson Jack Fischer űrhajós rádióüzenete az MBSU beüzemelése után. "Mintha az Apollo 13 egyik jelenetét éltük volna át az elmúlt néhány napban. A NASA remekül megoldotta a lehetetlent, szóval gratulálunk az egész csapatnak"

A Fischer által felidézett Apollo 13 küldetéssel ellentétben szerencsére ezúttal nem forgott kockán senki élete, az Űrközpontban uralkodó légkör és feszültség nagyon hasonlított az 1970-es vakmerő mentőakciónál tapasztalthoz, amit Ron Howard 1995-ös filmje kitűnően szemléltetett. "Tényleg voltak hasonlóságok, ahogy a csapat tagjai egymásra találtak" - mondta Ed Van Cise, repülés igazgató, aki szerint a siker bizonyította, hogy még mindig szükség van a leleményességre, illetve a földi és az űrbeli csapat együttműködését és elkötelezettségét is jól példázza. "Többször is viccelődtünk és beszéltünk az Apollo 13-ról. 'A kudarc kizárva', ezt bizony magam is jó párszor elmondtam, mivel be kellett üzemelnünk az elosztót"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #16
    Szigszalagot a zűrbe!! :D
  • Vargagy #15
    Az űrbarkácsolás egyik klasszikusa John Glenn(?), aki egy letört kapcsolót egy golyóstoll betéttel pótolt.
  • llax #14
    "de, MÍNUSZ n+1 Celsius fokon"

    Sűrű KÖZEG hiányában a hőmérséklet másképp értelmezendő, mint itt a Földön. Nincs ami elvonja a hőt, csak és kizárólag sugárzás útján távozik az anyag hője, emiatt nem fagy meg semmi sem azonnal. Ráadásul nappali oldalon akár a plusz 2000°C -t is elérheti a hőmérséklet, mégsem olvad el a fél ISS...

    Az ISS magasságában meglévő, a felszíninek mindössze cca. milliomoda sűrűségű légkörben, azonos hőmérsékleten egy köbméter gáz tartalmaz (vagy képes elvonni) annyi hőenergiát, mint a felszínen kb. egy köbmiliméter... Ennek a hatását úgy képzeld el, mintha egy átlagos lakószobában egy gyufaszálnak megfelelő térfogatú levegőt tartanál abszolút nulla, vagy +2000°C közelében...
  • svhs #13

    :D Ha már senki nem trollkodik.
  • Wharyoo #12
    Ráadásul gyanítom, hogy pont a célra (vagy hasonlóra) kifejlesztett kenöanyaguk is van, csak éppen nem volt mivel kenni...
  • pex #11
    Nincs ott olyan hideg. A napsutotte oldal ~100celsius fokra melegszik, az arnyekos pedig valahol -100 korul lehet. Sokaig tart, amig valami kihul, mert nincs kozeg ami elvinne a hot, csak a sugarzas.
  • kisemlős #10
    Megint értetlenkedem... Mert addig értem, hogy nem a leghülyébbeket küldik fel, és ezzel valamit mondani akarnak, de...

    de, MÍNUSZ n+1 Celsius fokon, mi a fenét csinál a keményre fagyott fogkefével, milyen olajba mártja bele? Hogyan hoz létre olajfilm réteget?
  • Bannedusermail #9
    Arról, ami a 3#-ban megtörtént kedves Horse Faust Joseph.
  • akyyy #8
    te miről beszélsz faust Jancsi
  • Palinko #7
    én gatyagumival meg érszorítóval csináltam a scannert. ezért kapok díjat?