Hunter

Mars 3D, érkeznek a Curiosity felvételei

Miután a nukleáris meghajtású Curiosity marsjáró túlélte a leszállást első marsi napján leellenőrizte saját állapotát, mely alapján eddig minden tevékenységének teljesítése és a robot állapota is megfelelőnek tűnik. Közel 5 megabyte adatot sikerült visszaküldenie a Földre a NASA Mars Odyssey műholdján keresztül.

A Curiosity MAHLI (Mars Hand Lens Imager) kamerájával készült színes felvétel a landolást követő első nap délutánján

Amint azt már a leszálláskor is írtuk, a marsjáró nagyjából egyhónapos előkészületi fázisában beüzemelik a Curiosity magas konverziós erősítésű kommunikációs antennáját, tudományos adatokat gyűjtenek a robot Sugárzás Kiértékelő Detektorától és a Környezet Figyelő Állomás műszereitől, miközben további felvételeket készítenek. Ez a fázis arra szolgál, hogy kitapasztalják a marsjáró alrendszereinek és műszereinek a leszállás utáni viselkedését a Mars közegében és gravitációs mezejében.


A kezdeti alacsony felbontású képeket színesek, sőt 3D-sek is követték. A fenti felvétel is egy háromdimenziós kép a Curiosity előtt elterülő tájról. A képet a marsjáró elején elhelyezett veszély-elkerülő kamerapáros (HAC) készítette. A leszállás a képen is látható Mount Sharp, egy 5,5 kilométer magas hegy közelében zajlott le, a kilátást az egyik "szemnél" elhelyezkedő fúró zavarja egy kicsit.


A következő kép ugyancsak három dimenzióban a marsjáró mögötti tájat mutatja be. Itt a Gale-kráter peremének egy része, illetve az előtérben a marsjáró egyik kereke látható. A fényes folt a napfény által okozott telítettség.


A leszálláshoz használt rendszer négy fő eleme is jól látható a Mars Reconnaissance Orbiter felvételén. A landolás során elsőként a hőpajzs (heat shield) csapódott be a felszínbe, amit az ejtőernyővel (parachute) összekapcsolt alsó burkolat követett (back shell), majd végül, miután az összekötő kábeleket elvágta a rendszer, a sima leszállást biztosító égi daru (sky crane) tovább repülve északnyugati irányba, a Curiosity-tól biztos távolságban ért földet. Mind a négy elemnél viszonylag sötét területek figyelhetők meg, amik a talajt éréskor felkavart port jelölik. A marsjáró körül az égi daru hajtóművei jóval nagyobb területen mozgatták meg az amúgy állandó felszínt, egy kétoldalas szimmetrikus mintát rajzolva ki.

Augusztus 8-án, magyar idő szerint 11 óra 30 perckor megérkeztek a navigációs kamera első felvételei

A legfrissebb képeket a fő kamerarúd tetején elhelyezkedő navigációs kamera készítette, ami időközben ugyancsak elfoglalta végleges pozícióját, közel 2 méteres magasságban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #9
    Fekete fehér képeket készít, mint minden CCD! Tudod? És aztán ha ugyanazt a képet elkészítjük a megfelelő szűrőkön keresztül, majd azokat kombináljuk akkor megkapjuk a saját szemünkkel érzékelthez a lehető legjobban közelítő színes képet. Tudod?
    És aztán ha nem a saját szemünkkel látható, hanem más információkat tartalmazó képeket szeretnénk előállítani, akkor más szűrőket használunk. Tudod? Az ilyet hamis színes képnek nevezik, és ezt fel is tüntetik ilyenkor. Érthető?
    Szóval ezért aztán az ilyen feladatokra célszerű olyan kamerát küldeni, amiben cserélgetni lehet a szűrőt a ccd előtt. Tudod? A színes -boltban vehető gépekbe épített ccd az bizony nem ilyen. Érted már?
    Érted?
    .
    .
    .
    Érted már?
    .
    .
    .
    Áh, mindegy, hagyjuk.
  • Tau Tang Wou #75
    "De amit itt csinál(sz) az kb. egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával arányos."

    Látom már belőled is előtört az eddigi frusztráltságod, hogy nem tudtál sehol sem megfogni az evolúciós vitákban.
    Különben mi szükség lenne harmadikként nekem esni egy olyan mondat után, amit meg sem próbáltam megvédeni, hogy de márpedig nekem van igazam?

    Oszt még ilyeneket írsz:
    "Persze egy egészséges önkritikával rendelkező lény, képes belátni, ha marhaságokat beszél..."

    Én mikor nem láttam be?
    Szóval miről beszélsz egyáltalán?

    Inkább nézz magadba, mekkora szánalmas már amit művelsz, hogy állandóan nyomod a mínuszokat a kommentekre, gyerekes bosszúból.
    Persze ez csak ott látszik, ahol páran összeverődtök ezzel a lelkivilággal.
  • mrzool #62
    Héló-héló! Ezeket nem a NASA közölte, hanem a kedves SAJTÓ, akik szenzációra vágynak minden áron.

    Most tényleg az a baj, hogy annyira transzparens a küldetés, hogy egyből minden elérhető a publikum számára, és habár a szakemberek jó előre elmondták, hogy ezek kaksi minőségű képek lesznek, a sajtó úgy vetődött rá, mint gyöngytyúk a takonyra? Plusz ugye a szakmai magyarázat már lemaradt, ami megintcsak a sajtó hibája...

    Ha a hivatalos sajtóanyagokat (nasa.gov) nézed, akkor ott minden részletesen el van magyarázva, és nem is adtak át minden nyers képet a publikumnak. Más kérdés, hogy MINDEN nyers kép publikusan elérhető egy kattintással, mivel megteszik ezt a gesztust a nemzetközi tudományos élet számára.

    Bezzeg ha vissza lennének tartva az információk, akkor meg az lenne a baj.

    Füstszűrős sapkád van-e?
  • Molnibalage #50
  • mrzool #17
    OFF: Semmi szükség a mártírkodásra. Akartál mondani egy okosat, de nem sikerült, sőt. Persze lehet azt hibáztatni és cikizni, aki kijavított, ahelyett, hogy magadba néznél... Ahogy érzed.

    Majd a moderátor jól kiszedi ezeket a felesleges hozzászólásokat.
  • Venom T #82
    "De amit itt csinál(sz) az kb. egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával arányos"

    Ugye? Megmondtam...
  • mrzool #67
    Ha megengedsz egy offtopik személyes példát ezzel kapcsolatban:

    de akkor minek adják le egetverő szenzációként

    Amikor a diplomám készítése közben hosszú munka, számos zsákutca, majdnem feladás és sokszori újrakezdés után végre eljutottam a végső eredményre, akkor az 4 hexadecimális szám formájában jelent meg az outputon. Persze írhattam volna hozzá bármilyen egyéb vizualizációt, mehetett volna full HD-ban a tüzijáték, nyittathattam volna pezsgőt USB-re kötött robotkarral, (képzelj ide akármit), de az a néhány karakter minden addiginál nagyobb örömöt okozott. Külső szemlélő számára nyilván nem lett volna látványos... De attól még eredmény volt, szilárd eredmény.

    Na ezt szorozd meg néhány nagyságrenddel, és talán el tudod képzelni mit éreztek azok az emberek a 64x64-es bélyegkép láttán, és miért ugráltak percekig az örömükben. Az alkotás öröme és a siker érzése megfizethetetlen, bár nyilván ezt csak az tudja átérezni, aki alkotott már bármi "komolyabbat".
  • Venom T #53
    Húúú mennyi nagyokos. Tau is hozza a színvonalát...

    Egyesek azt hiszik, hogy egy kompakt gépet oda szigetelő szalagoztak a Curiosity-hez majd elküldik a Marsra és tádááám. Jönnek a 16 mp-es képek a marsórl, mag a Full HD-s videók E.T.-ről...
    Megszaporodtak a hülyék a világban, de az a legszörnyűbb, hogy a technikai fejlődés, a széles sávú internet elterjedése és olcsósága, valamint a számítástechnika felhasználóbaráttá tételének köszönhetően ezek a "szakértől" publicitást is nyernek az ilyen fórumokon és ezt élvezik.

    Persze egy egészséges önkritikával rendelkező lény, képes belátni, ha marhaságokat beszél és inkább csendben marad még az online fórumokon is.
    De mindig akad valaki, aki rengeteg szabadidejéből adódóan, széttrollkodja a normálisabb topicokat.

    Tau eddig is szeretett hülyeségeket beszélni, de legalább érvelni tudott valamennyire. Így kevésbé tartottam egy Trollnak, mint pl. félnótás kollégáját Frensys-t.
    De amit itt csinál(sz) az kb. egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával arányos.

    Nem értem mi szükség van rá.
    Erre vered vagy mi?
  • llax #29
    Az egészben ugye az a szép, hogy sokan nem értik a koncepció lényegét, azt hogy miért 3 külön szűrőzött képből kevernek, ahelyett, hogy integrált színszűrős képérzékelőt használnának...

    A válasz pofonegyszerű, az R-G-B szűrők elsősorban miattunk, pórnép miatt vannak a kamerán, hogy legyen mire tátani a szánkat. A kutatók vaszleg ezeket a szűrőket fogják a legkevesebbszer használni... Számukra sokkal értékesebbek a különféle keskenysávú szűrőkkel készült "hamisszínes" képek...
  • kvp #84
    "Bal és jobb kamera képeit átalakítás nélkül itt lehet megtalálni: Azt nem tudom, hogy milyen szoftver kell hozzá, hogy a két képet 3D-ben lehessen nézni."

    Az egyik kepet tukrozni kell a fuggoleges tengelyre, majd egymas melle tenni oket kis tavolsagra. A tukrozott kepet egy orrhoz szoritott borotvalkozotukron kereszul, mig a masikat kozvetlenul kell nezni. Igy a szem eroltetese nelkul lehet valodi 3D-s kepeket nezni. A technika elonye, hogy mukodik szines mozgofilmmel is. Hatranya, hogy nehez mereven tartani a fejet a megfelelo tavolagra es mindig pont a kepek kozepere fokuszalni. Jelenleg ez a legolcsobb megoldas amit tudok es mukodik nyomtatott fotokkal is, nem csak monitorral.

    Egyebkent a robot fejen levo kamerak kozzul 4 fekete feher navigacios sztereo kamera, mig van egy filmes kamera is (ebben van az rgb szuro) es egy teleoptikas kamera is. Tovabba ott van a plazma analizalo rendszer az egesz tetejen. Ebbol a legtobb hagyomanyos szines kepet a filmes kameraval keszithetik, az egyebkent is pont ezert van rajta. (tehat a sajto es az emberek kedveert)

    Szines kep: Szuper! Ilyen talaj egyebkent itthon a Balatonfelvideken van nehany helyen. En csak azt sajnalom, hogy a Marsnak olyan reszen szalltak le, ahol a legkisebb annak az eselye, hogy jol lathato eletbe botlanak. (ez az ovezet olyan mint nallunk a szahara) Viszont a bolygo geologiai multjarol tenyleg itt szerezhetnek tobb infot. A polusok kornyeken tobb eselyuk lett volna, mert arrafele tobb a vizjeg es kisebb a felszini sugarzas. Itt viszont cserebe furas nelkul is jol lathatoak a regi retegek, ha majd elerik a megcelzott sziklafalat.