90
  • endrev
    #90
    G22, ha jobban megnézed a képet, láthatod, hogy kis fotókból van összerakva, ez okozza a csíkozódást. A marsjáró kamerája ugyanis nem 200 MegaPixeles, ezért egy ilyen felbontású képet kis fotók sorozatából tudnak összerakni (mobiltelefonokban is van ilyen funkció, panoráma-üzemmódnak hívják). Bár azt én sem értem, hogy miért nem a legjobb minőségű kamerákat szerelik bele, létezik ténylegesen 90 MegaPixeles kamera is, akkor nem kellene így trükközni.. Na mindegy.
  • senki687
    #89
    Hú, de szar helynek tűnik ez a Mars. Nem tudom, mit remél ettől az emberiség, de ennél még a Szahara is barátságosabbnak tűnik.
  • G22
    #88
    Jól van, amúgy olvasom, hogy az igazi nagy felbontású kép ezután lesz.
  • mrzool
    #87
    Panorámakészítő szoftver, dereng valami? Tudod, több száz kis képből van összerakva...?

    Sebaj, megvolt a mai okosságod, mehetsz öblíteni.
  • G22
    #86
    Nem vágom ezeket a függőleges csíkokat a a színes eredeti képen, már meignt kiretusálás szaga van?:)Fekete fehér-képeken nincsen ez.
  • CybeRick
    #85

    AZ eredeti kép digitálisan feljavított verziója :) Kis esti humor...
  • kvp
    #84
    "Bal és jobb kamera képeit átalakítás nélkül itt lehet megtalálni: Azt nem tudom, hogy milyen szoftver kell hozzá, hogy a két képet 3D-ben lehessen nézni."

    Az egyik kepet tukrozni kell a fuggoleges tengelyre, majd egymas melle tenni oket kis tavolsagra. A tukrozott kepet egy orrhoz szoritott borotvalkozotukron kereszul, mig a masikat kozvetlenul kell nezni. Igy a szem eroltetese nelkul lehet valodi 3D-s kepeket nezni. A technika elonye, hogy mukodik szines mozgofilmmel is. Hatranya, hogy nehez mereven tartani a fejet a megfelelo tavolagra es mindig pont a kepek kozepere fokuszalni. Jelenleg ez a legolcsobb megoldas amit tudok es mukodik nyomtatott fotokkal is, nem csak monitorral.

    Egyebkent a robot fejen levo kamerak kozzul 4 fekete feher navigacios sztereo kamera, mig van egy filmes kamera is (ebben van az rgb szuro) es egy teleoptikas kamera is. Tovabba ott van a plazma analizalo rendszer az egesz tetejen. Ebbol a legtobb hagyomanyos szines kepet a filmes kameraval keszithetik, az egyebkent is pont ezert van rajta. (tehat a sajto es az emberek kedveert)

    Szines kep: Szuper! Ilyen talaj egyebkent itthon a Balatonfelvideken van nehany helyen. En csak azt sajnalom, hogy a Marsnak olyan reszen szalltak le, ahol a legkisebb annak az eselye, hogy jol lathato eletbe botlanak. (ez az ovezet olyan mint nallunk a szahara) Viszont a bolygo geologiai multjarol tenyleg itt szerezhetnek tobb infot. A polusok kornyeken tobb eselyuk lett volna, mert arrafele tobb a vizjeg es kisebb a felszini sugarzas. Itt viszont cserebe furas nelkul is jol lathatoak a regi retegek, ha majd elerik a megcelzott sziklafalat.
  • Tau Tang Wou
    #83
    Tükörbe néztél már?
  • Venom T
    #82
    "De amit itt csinál(sz) az kb. egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával arányos"

    Ugye? Megmondtam...
  • Tau Tang Wou
    #81
    Te vagy a barna.
  • Tau Tang Wou
    #80
  • Venom T
    #79
    Látom előtört belőled az önérzet.
    Most itt sírsz, mert senki nem vesz komolyan?

    Nem tudtunk megfogni? Ugye most csak viccelsz? Rajtad röhögött a fél sg.
    Mit fogjunk meg rajtad? Tudományos és racionális érveket mikor hoztál fel?
    Semmikor. Neked van a hited, meg a kötekedéseid, kételyeid oszt' csókolom.
    Mit magyarázzunk 1000 kommenten át számodra, aki csak azt hajlandó belátni, amiben hisz. Semmi mást.
    Kb. olyan lenne, mint egy 4 évesnek elmagyarázni, hogy nem, létezik a télapó.
    Pont ezt a szintet képviseled itt a dedós nyafogásoddal, az ostoba benyögéseiddel. Persze amikor megfognak rögtön vagdalkozásba kezdesz.

    A mínuszokat meg azért kapod mert ostobaságokat hordasz össze, széroffolod a topicot, meg úgy viselkedsz mint a egy taknyos tinilány akinek most jött meg.
    Vili szakikám?
  • Molnibalage
    #78
    Blablabla...
  • G22
    #77
    Színes
  • G22
    #76
    Színes kép yuhúú: http://www.nasa.gov/images/content/675337main_pia16029_full.jpg
  • Tau Tang Wou
    #75
    "De amit itt csinál(sz) az kb. egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával arányos."

    Látom már belőled is előtört az eddigi frusztráltságod, hogy nem tudtál sehol sem megfogni az evolúciós vitákban.
    Különben mi szükség lenne harmadikként nekem esni egy olyan mondat után, amit meg sem próbáltam megvédeni, hogy de márpedig nekem van igazam?

    Oszt még ilyeneket írsz:
    "Persze egy egészséges önkritikával rendelkező lény, képes belátni, ha marhaságokat beszél..."

    Én mikor nem láttam be?
    Szóval miről beszélsz egyáltalán?

    Inkább nézz magadba, mekkora szánalmas már amit művelsz, hogy állandóan nyomod a mínuszokat a kommentekre, gyerekes bosszúból.
    Persze ez csak ott látszik, ahol páran összeverődtök ezzel a lelkivilággal.
  • G22
    #74
    Vajon ma lesz Full HD-s kép?:)
  • nextman
    #73
    Kiraly. Otthon majd probalkozok vele.
  • xyl
    #72
    "Nekem viszont van.
    Es ahhoz kepest a piros kek egy vicc."

    Tényleg az.
    Bal és jobb kamera képeit átalakítás nélkül itt lehet megtalálni: Azt nem tudom, hogy milyen szoftver kell hozzá, hogy a két képet 3D-ben lehessen nézni.
  • god25
    #71
    index.hu-n olvastam: "Sokan panaszkodtak, amiért a NASA Mars-járója rossz minőségű képeket továbbít a Földre. Korábban beszámoltunk róla, hogy a jelenségről a kamerákra szerelt porvédő sapkák tehetnek, amiket még nem távolítottak el, a jelenleg elérhető felvételeket pedig az a navigációs kamera készítette, amelynek nem ez az elsődleges feladata."
  • nextman
    #70
    Nekem viszont van.
    Es ahhoz kepest a piros kek egy vicc.
  • xyl
    #69
    "Azert a 3d kepeket jo lenne, ha nem piros-kekbe tolatnak."

    Hanem hogy? Nem mindenkinek van otthon polorizációs szűrővel nézhető 3D kijelzője, meg nem is tudom, hogy milyen szabványos formátummal lehetne ezt megoldani. Kék-piros szemüveget éppenséggel házilag is lehet csinálni.
  • Omega
    #68
    A helyes értékeléshez racionális gondolkodás is kell, föl kell azt tudni fogni, hogy nem minden nap küldenek sikeresen szondát a Marsra. Hogyha csak 64x64-es kép jön, az nem mindegy hogy egy másik bolygóról származik, vagy Pistike telefonjáról. Aki meg nem néz utána az eredeti forrásnak, és így áll neki okoskodni, az is kérdéseket vet föl a beíróval kapcsolatban.
  • mrzool
    #67
    Ha megengedsz egy offtopik személyes példát ezzel kapcsolatban:

    de akkor minek adják le egetverő szenzációként

    Amikor a diplomám készítése közben hosszú munka, számos zsákutca, majdnem feladás és sokszori újrakezdés után végre eljutottam a végső eredményre, akkor az 4 hexadecimális szám formájában jelent meg az outputon. Persze írhattam volna hozzá bármilyen egyéb vizualizációt, mehetett volna full HD-ban a tüzijáték, nyittathattam volna pezsgőt USB-re kötött robotkarral, (képzelj ide akármit), de az a néhány karakter minden addiginál nagyobb örömöt okozott. Külső szemlélő számára nyilván nem lett volna látványos... De attól még eredmény volt, szilárd eredmény.

    Na ezt szorozd meg néhány nagyságrenddel, és talán el tudod képzelni mit éreztek azok az emberek a 64x64-es bélyegkép láttán, és miért ugráltak percekig az örömükben. Az alkotás öröme és a siker érzése megfizethetetlen, bár nyilván ezt csak az tudja átérezni, aki alkotott már bármi "komolyabbat".
  • nextman
    #66
    Azert a 3d kepeket jo lenne, ha nem piros-kekbe tolatnak.
  • bvalek
    #65
    Inkább azt mondanám, hogy a NASA egy olyan kormányszerv ahol az adófizetők számára meg kell mutatni, hogy mire toltak el 2 milliárd (?) dollárt, mert mindig őket szívatják hogy számoljanak el minden fillérrel amit elköltöttek, és a kongresszusban belekötnek még a kávéautomata üzemeltetési költségeibe is.

    A washingtoni kormány egyéb tevékenységeire már annyira nem jellemző az átláthatóság, főleg ha a hadseregről van szó (a titkos fejlesztések igazából nem olyan vészesek, inkább olyasmire gondolok mint az iraki háború, tele van az internet becslésekkel, máig sem tudni pontosan mennyibe került). Rengetegszer a titkosítás csak ürügy hogy elkerüljék a kínos kérdéseket. Hogy egy híres filmet idézzek: You don't actually think they spend $20,000.00 on a hammer, $30,000.00 on a toilet seat do you?
  • Molnibalage
    #64
    Nem. A képeket azért rakták ki, mert ezzel bizonyítható az, hogy a szonda ott van, ahoval küldték és műkdöik. Tudod, az USA egy olyan "furcsa" ország, ahol az adófizetők számára meg kell mutatni, hogy mire toltak el 2 milliárd (?) dollárt.
  • Molnibalage
    #63
    Egy gyors kérdés. A Hohmann pályához képest mennyire szar helyzetben indult a szonda?
  • mrzool
    #62
    Héló-héló! Ezeket nem a NASA közölte, hanem a kedves SAJTÓ, akik szenzációra vágynak minden áron.

    Most tényleg az a baj, hogy annyira transzparens a küldetés, hogy egyből minden elérhető a publikum számára, és habár a szakemberek jó előre elmondták, hogy ezek kaksi minőségű képek lesznek, a sajtó úgy vetődött rá, mint gyöngytyúk a takonyra? Plusz ugye a szakmai magyarázat már lemaradt, ami megintcsak a sajtó hibája...

    Ha a hivatalos sajtóanyagokat (nasa.gov) nézed, akkor ott minden részletesen el van magyarázva, és nem is adtak át minden nyers képet a publikumnak. Más kérdés, hogy MINDEN nyers kép publikusan elérhető egy kattintással, mivel megteszik ezt a gesztust a nemzetközi tudományos élet számára.

    Bezzeg ha vissza lennének tartva az információk, akkor meg az lenne a baj.

    Füstszűrős sapkád van-e?
  • Spheriot
    #61
    Szerintem nem a laikusok a hibásak ebben, hogy a primitiv képeket kifogásolják. Mindenki meg tudja érteni, hogy ezek az első képek, videók azért készültek, hogy ellenörizzék a leszállást, a müködést, de akkor minek adják le egetverő szenzációként. A belső felhasználásra készült szar minőségű képeket teljesen felesleges volt kirakni , mert ebből az átlag ember rögtön rossz következtetéseket von le. Vagy legalábbis szépen el kellett volna előtte magyarázni hogy azért szar a kép mert átlatszó lencse van előtte hogy ne sérüljön, az a kamera vette fel ami csak arra van hogy tájékozódjon a marsjáró stb....
    De miről szól igazán az egész??? természetesen a pénzről A NASA egyre kevesbb pénzt kap és rögtön szenzációt kell csinálnia, felmutatni valamit.... Ezért aztán persze hogy leadják szenzációként a belső felhasználású szar képeket is....
  • god25
    #60
    Ez egy remek cikk. Köszi. Az előttünk szólók is elolvashatnák mert sok kérdésüket megválaszolja. (Persze, ha tudnak angolul) :)
  • Molnibalage
    #59
    Az, hogy kint is trollok hada van, arra már én is rájöttem. Az haditechnikai témájú videóban pont olyan analfabéták vannak, mint itthon. Még a repszimes fórumokon is beleszalad az ember illyenekbe...
  • mrzool
    #58
    Némi plusz infó a kamerákról: Mars rover camera project manager explains 2MP camera choice

    Konklúzió: a külföldi fórumok is tele vannak trollokkal:)), nagy igazság van Venom T 53-as posztjában...
  • Molnibalage
    #57
    Az lehet, hogy az első csomag volt. Azóta valószínűleg több adat jött haza, mint 5 mega. A képek mellett gondolom n+1 tesz lemet már.
  • Pluskast
    #56
    Ahhoz képest, hogy "csak" 5 mega nagyon jó minőségű képeket kaptunk
  • Molnibalage
    #55
    Nem, 5 MB és valszeg erősem tömörített. 32 kbit/s átviteli sebessége van a műhold-Föld kapcsolatnak és nem folyamatos. A 0-24 órában jönne adat, akkor sem jönne össze az 5 GB.
  • Pluskast
    #54
    Egy kérdésem lenne mint mezei érdeklődőnek. A cikk elején leírt 5 mega az nem elírás véletlenül? Mármint az nem több (esetleg 5 giga)?
  • Venom T
    #53
    Húúú mennyi nagyokos. Tau is hozza a színvonalát...

    Egyesek azt hiszik, hogy egy kompakt gépet oda szigetelő szalagoztak a Curiosity-hez majd elküldik a Marsra és tádááám. Jönnek a 16 mp-es képek a marsórl, mag a Full HD-s videók E.T.-ről...
    Megszaporodtak a hülyék a világban, de az a legszörnyűbb, hogy a technikai fejlődés, a széles sávú internet elterjedése és olcsósága, valamint a számítástechnika felhasználóbaráttá tételének köszönhetően ezek a "szakértől" publicitást is nyernek az ilyen fórumokon és ezt élvezik.

    Persze egy egészséges önkritikával rendelkező lény, képes belátni, ha marhaságokat beszél és inkább csendben marad még az online fórumokon is.
    De mindig akad valaki, aki rengeteg szabadidejéből adódóan, széttrollkodja a normálisabb topicokat.

    Tau eddig is szeretett hülyeségeket beszélni, de legalább érvelni tudott valamennyire. Így kevésbé tartottam egy Trollnak, mint pl. félnótás kollégáját Frensys-t.
    De amit itt csinál(sz) az kb. egy 12 éves gyerek szellemi színvonalával arányos.

    Nem értem mi szükség van rá.
    Erre vered vagy mi?
  • Omega
    #52
    Ez nem valami lego vagy matchbox, aminél csak gondolni kell egyet és tud mindent amit akarsz. Mivel egy valódi űrszonda csak azt tudja, aminek megvalósítása racionális tudományos és gazdaságossági szempontokból. Inkább menj vissza és tologasd a matchboxokat, azokban nem fogsz csalódni.
  • G22
    #51
    Ez a Fail: "a Curiosity nincs felkészítve az esetleges jelenlegi marsi élet kimutatására"

    Valami, akkor ez az űber ciki..
    Azért ha ott ugrál egy nyuszi, csak letudják fotózni..