35
 • adampierson
  #35
  Megvárjuk. :)
 • god25
  #34
  Pontosan ezt olvastam. A világegyetem gyorsulva tágul és a legutóbbi mérések szerint az Androméda a Tejútnak ütközik. Film is volt róla az NG-on 2010.09-ben. :)
 • Irasidus
  #33
  A világegyetem tágulás tény. Gondolom ez a válsz nem fog meggyőzni, de nem is szeretnélek a részletekkel untatni, ha megmondod mi a problémád vele, megbeszélhetjük.
 • mizar1
  #32
  Na ne hülyéskedj már!
  Inkább gondolkodj.
 • drfaust
  #31
  A táguló univerzum is csak teória és nem tény. Táguló univerzumban nem ütközhetnek galaxisok, ahol minden pont egymástól távolodik.
 • nlght
  #30
  4 milliárd év alatt csak kb pár százezer nagy darab meteor fog becsapódni és szupervulkánkitörés fog bekövetkezni, az energiahordozók pazarlásáról nem is beszélve, szal semmi esély a túlélésre, a kolonizálásra meg a politikai széttagoltság miatt nincs esély (akkor lenne ha egységbe tömörülne az emberiség és nem próbálna minden ország mindenkit átkúrni), szal az egésszel csak azt akartam mondani, hogy ha mégis létezik pokol, akkor majd hívjatok már meg egy sörre ha lent találkozunk
 • llax
  #29
  A téma nem 2 éves, a közeledés ténye elég régóta ismert. Ami újdonság, az az összeolvadás feltételezett módja, amit a folyamatos mérések mindig pontosítanak valamelyest, az újdonság ebben van.

  Amit még nem tudunk: azt hogy egyáltalán találkozik-e a két galaxis. A jelenleg ismert közeledési sebesség szerint 4 mrd év múlva, azt feltételezve, hogy a világegyetem tágulásának sebessége állandó, találkozni fognak a galaxisok.
  De:
  1.: ha a világegyetem lassulva tágul: akkor hamarabb bekövetkezik a találkozás
  2.: ha a világegyetem gyorsulva tágul: a gyorsulás mértékétől függően a lényegesen későbbi ütközéstől az egy idő után bekövetkező távolodásig (így nem ütközünk) bármi lehetséges...

  A fentiekből mindössze annyit tudunk, hogy tágul a világegyetem, illetve ismerjük a tágulás jelenlegi sebességét.
  A tágulás sebességének állandóságára vagy változására jelenleg csak elméleteink vannak, így szinte minden jövőbeni dolog amiről milliárd éves távlatokban és galaktikus méretekben beszélgetünk, csak egyszerű teória...
 • MacropusRufus
  #28
  Terry Giliam - Az élet értelme. :)
  Van egy jelenet amikor a kistáska májáért mennek mert, hogy majd donornak jelentkwezet és most kell valakinek az mellékes, hogy a donor szervezet még él, élve boncolás a konyhában Terry Gilliam módra :D
  Nos akkor ott elénekli a Terry Jones, hogy megkora is a világűr meg egyáltaln milyen picike az ember. Depiseknek kötelező :D

  Alap mű :D :D
  Élet értelme


 • messen
  #27
  Ezt bírom a csillagászatban, hogy elolvasol egy cikket, és az első bekezdés harmadik mondatáig nyolc új szkenáriót tudsz meg a Föld és/vagy a Naprendszer elpusztulására :D

  Viccet félretéve, már régóta azon tűnődöm, hogy ezekhez a léptékekhez képest az Emberiség a porszemnél is kevesebb jelentőséggel bír az Univerzum testében, de még a Tejútéban is. Depresszív gondolat, nihilistáknak kötelező végigmenni rajta ;)

 • duke
  #26
  Afrikaban eheznek, ezek meg azzal foglalkoznak, mi lesz 4 milliard ev mulva. Persze ha ez az Androméda a tenoristak kezebe kerul, akkor aztan tuti hogy minmeghalunk.
 • IMYke2.0.0.0
  #25
 • johnnee
  #24
  Pánikba estem, a törülközőm sem találom! Iszom egy Pángalaktikus Gégepukkasztót!
 • mortep
  #23
  Ne parázzatok. Chuk Norris majd odébb rúgja...
 • god25
  #22
  Ez most, hogy került elő? Már vagy két éve olvastam. Az is lehet, hogy itt...
 • sanyicks
  #21
  marhaság... az androméda egy antiszemita náci szélsőséges objektum, amit az isten által kiválasztott zsidóság és izrael ellen küldött egy náczy űrkoboldufó, úgyhogy mindenki határolódjon el az andromédától, mert ha nem akkor náczy lesz, és bíróság elé viszi a moszad, ahol igazságosan tuti halálra ítélik (esetleg enélkül a faxni nélkül helyben fejbelövik). A MAZSIHISZ már mély felháborodását fejezte ki az androméda tevékenysége miatt, és követeli hogy Cohn Bendit, hős csapatával hogy állítsa meg ezeket népellenségnépnyúzókapitalista... vagyis antiszemitákat.
 • sanyicks
  #20
  szubatomi részecskék sincsenek, 'mer még senki sem látta. Neptunusz az 1800-as évekig nem létezett, 'mer addig senki sem látta. Naprendszeren kívül nincsenek bolygók, mer még senki sem látta (csak mérte).

  Oort felhő sincs, az üstökösök a sehonnan jönnek, meg a Sedna is csak egy kóbor kőgolyócska.
 • Thrawn
  #19
  Ha már csak ennyi van hátra, akkor elkezdem két végén égetni a gyertyát.
 • ugh
  #18
  Valahol ezt ugy irtak hogy "belenkrohan az andromeda galaxis".
  Asszem igy volt potnosan.
  Elkepzeltem ket vonatot amikor kozelitenek egymas fele kurtolve: őőőőőőőőőőőőőőőőőőőáááááááááááááááááááááááá.
  Nagyon rohej. Mintha a jovohten kedden 14:30kor kovetkezne be.
 • llax
  #17
  Nem az anyag kidobódása a jelentősebb tengelyirányban, hanem a fénysebességgel terjedő sugárzások. Az igazi veszélyt azok jelentenék ránk nézve, az anyagfelhő csak a közeli (néhány fényév) robbanások esetén lenne ránk jelentősebb hatással.
 • flashpointer
  #16
  szerintem az andromédát a terroristák küldték az amerikai kormány ellen!
 • Deus Ex
  #15
  Köszönöm a konstruktív hozzászólást, nem tudtam, hogy a szupernovák esetében is jelentősen erősebb a tengelyirányú kitörés. (A GRB-khez köthető szupernovák esetében mélyebb ismeretek nélkül az anyagban gazdag kialakuló fekete lyuk tömegbefogási korongjához kötöttem valahogy halványan a dolgot, lényegében a kezdeti jetnek tekintettem.) Én nagyjából gömbszimmetrikusnak, vagy ellenkezőleg, fánkszerűnek gondoltam a nagy energiával ledobódó anyagfelhő szerkezetének jellegét.
 • wraithLord
  #14
  Legalább most van ideje Bruce Williséknek rendesen felkészülni.
 • llax
  #13
  Nem ritka jelenség az univerzumban, de egy-egy galaxison belül csak több évtizedenként jellemző egy-egy robbanás. Az "erejét" jól mutatja, hogy akár több milliárd fényévre lévő galaxisban is látható egy csillag robbanása, ahhoz képest, hogy csak egy a több tíz- százmilliárd csillag közül, látványosan "bevilágítja" az egész galaxist.

  De ha csak a Tejútnál maradunk, azon belül is a ránk nézve veszélyes távolságokon belül: bármikor lehet, sok "jelölt" van rá. Lehet, hogy már meg is történt egy, de csak évtizedek múlva észleljük. A veszélyes távolság is kétféle: ha a csillag tengelye többé-kevésbé felénk irányul, akkor több ezer fényévről is veszélyes a földi élővilágra nézve. Ha a tengely meghosszabbított vonalától kellően távol esünk, akkor csak néhányszor tíz fényéven belüli robbanások jelentenek komoly veszélyt.
 • Palinko
  #12
  mikor lesz az a szupernova robbanás?
 • Tau Tang Wou
  #11
  "megbolygatja az Oort felhőt"

  Azt gondolom tudod, hogy az Oort-felhőt még senki sem látta, úgyhogy vagy van, vagy nincs. Semmilyen konkrét bizonyíték nincs a létezésére.
 • semmikozod
  #10
  Értelmes cikkekhez Cifuhoz tessék fordulni, de ő meg csak technológiáról ír. :D
  Egyébként meg minmeghalunk! :D
 • Deus Ex
  #9
  A legfontosabb következmény lemaradt: át fog kelleni nevezni a Milky Waj csokit..

  Nyilván érdekes, hogy az évtizedek óta ismert ütközésre lefuttattak egy modellezést, és ebből szép animáció és kis színes tudbulvár hírecske is kerekedett, de egy seregnyi, néhány évszázadon belül esetleg bekövetkező csillagászati esemény sokkal fontosabb az emberiség szempontjából.
  Pl. közeli szupernova robbanás, ez emlékeim szerint 25-30 fényéves távolságról nézve se túl egészséges, a naprendszer mozgása során valószínűleg nagyobb részecsketartalmű űrön fogunk áthaladni a közeljövőben, arról sem hallottam még, hogy egészen biztosan nem fog hozzánk közel elhaladni egy másik csillag - egyrészt, a közelt úgy értem, hogy megbolygatja az Oort felhőt, vagy akár a bolygók pályáját, másrészről, aki ideniburuzik, azt fejbeverem - szóval esetleg jó lenne erről is hallani egy kicsit, vagy esetleg egy rövid, 9-12 részes tanulmányt iderittyenteni a külföldi tudbulvár oldalak híreinek ész nélküli lefordítgatása helyett. Tisztelettel.
 • NEXUS6
  #8
  Azt nem értem, hogy a hír már akkor hogyan nem váltott ki tömeges öngyilkosságot.


 • Tau Tang Wou
  #7
  Úgy látszik ezek sg-t olvasnak. :)

  "mindmeghalunk"
 • csulok0000
  #6
  Ezt már évekkel, hanem évtizedekkel ezelőtt is tudták. Discovery Channel-en már évekkel ezelőtt is foglalkoztak a témával.
  Am szvsz semmi baja nem lesz a naprendszernek(persze ha még létezik), mert ezekben a galaxisokban ugyan nagyon sok csillag van de olyan relatív kis sűrűségben hogy a lottó 5-ösre is nagyobb esélyünk van mint hogy 2 csillag találkozzon egymással a két galaxisból. Valószinüleg lesz pár darab ilyen de még akkor is százmilliárdnyi csillagból max. néhány tucat.
 • gothmog
  #5
  Le vagy maradva:
  Index
 • Tau Tang Wou
  #4
  Már látom a bulvár címlapokat:

  "Elkerülhetetlen a katasztrófa: összeütközünk az Androméda-galaxissal"
 • NEXUS6
  #3
  Szerintem minmeghalunk!


  4 Mrd év múlva talán már Nap sem nagyon lesz, de mindegy.
 • TVelvet
  #2
  Addig elszívunk egy cigit még, belefér.
 • gombabácsi
  #1
  Nem gond, addigra a zenberiség már régen meghódította az űrt és benépesítette a gáláxisokat, szóval nem lesz gond.

  XD