Hunter

Sikerülhet meghatározni helyünket a galaxisban

A csillagászok gyönyörű, részletes képeket raknak elénk a fényévekre levő galaxisokról, miközben otthonunkat, a Tejútrendszert még nem sikerült igazán feltérképezni.

Azt tudjuk, hogy szerkezetében megegyezik spirális társaival, csak éppen belülről nem olyan egyszerű átfogó képet alkotni róla. A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászcsapata azonban végre egy igen jelentős lépést tett ebbe az irányba, és minden eddiginél pontosabban sikerült megmérniük a hozzánk legközelebb eső Perseus-karban elhelyezkedő csillagformáló terület, a W3OH távolságát. Ez a hosszú csillagszál ugyanúgy nyúlik ki a Tejút korongjából, mint a többi galaxisban látható hasonló szerkezetek. A Tejút elvileg négy, a galaktikus középpont köré tekeredő főkarral rendelkezik. A karok távolságának mérése azonban egyáltalán nem könnyű feladat, amit jól példáznak a különböző mérésekből származó igen eltérő eredmények, esetenként az egyik adat akár a dupláját is mutatta egy másiknak.
Ez azért van, mert a csillagászok egy csillagászati objektum távolságát csak a Földhöz viszonyított mozgásukkal kapcsolatban tudják mérni. A kapott sebességet az elméleti modellekkel összevetve - melyek azt feltételezik, hogy az objektumok kör alakú pályán haladnak a galaxis középpontja körül - a csillagászok megállapítják az objektum Földhöz mért távolságát.

A legújabb eredmények a Hawaii-tól a karibi Virgin-szigetekig nyúló Very Long Baseline Array-től származnak (VLBA), ami tíz távcsőből tevődik össze, így egy közel 8000 kilométer átmérőjű teleszkóp felbontását adja. Ez százszor pontosabb távolságmérésére képes, mint az eddig alkalmazott műszerek bármelyike. A VLBA mérései szerint a W3OH 1,95 +/- 0,04 kiloparszekre van tőlünk, ez nagyjából 57.600.000.000.000.000 kilométernek, 6400 fényévnek felel meg, ami minden eddigi adatnál közelebb tette a Napot a Perseushoz.

A VLBA rendkívüli felbontása ellenére a forrás objektumoknak nagyon fényesnek és összetettnek kell lenniük, ezért is volt ideális a spirális kar, ami tele van a csillagformálódáshoz szükséges ragyogó gázfelhőkkel. A csillagászok jelen esetben egyetlen, egy nemrég született csillag körül húzódó metanol felhőre összpontosítottak, melynek távolságát a legegyszerűbb és legközvetlenebb módszerrel mérték meg, az úgynevezett háromszögeléssel. A kutatók a Föld változó kiindulópontját vették a háromszög egyik pontjának, majd megmérték a forrás szögében a Föld Nap körüli keringésével bekövetkező változást, innen pedig egyszerű trigonometriával kiszámították a forrás távolságát.

A mérések szerint a fiatal csillag valójában nem tökéletes kör alakú pályán mozog, sokkal inkább egy elliptikus pályát követ, miközben a Perseus spirális karja magával vonszolja, ami arra is utalhat, hogy a karoknak nagyobb a sűrűségük, mint korábban feltételezték. A kutatók most a három másik kart vizsgálják meg, szemügyre véve a W3OH-hoz hasonló csillagformáló területeket. A méréssorozat segíthet megismerni galaxisunk spirális szerkezetének kialakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tsol #47
    "stephen hawking azt mondja, a világegyetem véges, de határtalan. olyasmi, mit a föld felszíne: egy vitorláshajóval nem tudsz lemenni róla. ugyanígy a világegyetemet sem tudnád elhagyni egy űrhajóval, mert valahogy visszagörbül önmagába :) még belegondolni is nehéz :)"
    Jó gondolat, csakhogy: A földnek a peremén sétálgatunk, a világegyetemben pedig benne vagyunk. Ha a föld belsejében élnénk, akkor boiztos megpróbáltunk volna kijönni.....lehet hogy sikerült is volna.
  • Epikurosz #46
    Ez nem a ... khm bigyód, amit collstokkal meg lehet mérni. De azért szellemes voltál...
    A Tejút EU-inkompatibilitását melyik irányelvből következtetted ki? Talán a tejre vonatkozó előírásokból? Mert, ha igen, az nagy tejfelesszájúságra vallana.
  • G0blin #45
    Szerintem az a távolság csak másfél méter, most mértem meg collstokkal.:)
    A Tejút meg monnyon le, mert biztos hogy nem EU-kompatibilis.
  • Epikurosz #44
    azér mégiscsak jókishely ez a mi Földünk.
  • Kornan #43
    Hát sok külömböző adat van fent a neten itt egy bizonyos Philip Plait még 1996-ban azt állapította meg a veszélyes távolságot valaki kérésére,nem tudtam pontosan lefordítani,nem vagyok jo angolos.
  • Kornan #42
    http://www.rovidites.hu/index.php
    Itt szoktam kikeresni a hasonlókat,a jelentése: Gamma Ray Burst=gamma felvillanás (kitörés).
    Gamma kitörések-info
  • vax #41
    Ha a 300-500 fényéves határból kint van, akkor igen. Ezen belül már igen "gázos" lehet egy szupernova robbanás.
  • Epikurosz #40
    Nagyon épületesek ezek az adatok, és külön megköszönöm, hogy kikerested őket. Esetleg még annyit árulj el, hogy minek a rövidítése a GRB?
  • Kornan #39
    Ami adatokat sikerült osseszednem a magyar oldalakról a szupernovákkal kapcsolatban íg hirtelenjében(google,wikipedia):

    - A Napban és Földünkön található lítiumnál nehezebb elemek (arany, urán...) annak köszönhetőek, hogy a Naprendszer keletkezésekor a közelünkben szupernóvarobbanás történt.

    -A szupernóvák többször 10 a 44-ediken joule energiát képesek kibocsátani(többféle adatot találtam), nagyjából annyit, amelyet a Nap egész élettartama során

    -Az egyik legjelentősebb,1987-es szupernóva robbanás 160 000 fényév távolságra történt és a déli féltekén volt látható. Amint az várható is volt, a robbanásról az első jelet a neutrínók hozták. Február 23-án egy-két percen belül a különböző neutrínó megfigyelő állomások egyszerre hihetetlenül megnőtt neutrínó fluxust észleltek (3-4 neutrínót két-három perc alatt). Azután a hatalmas lökéshullám miatt kemény ultraibolya sugárzás lépett ki. Amikorra ezt megfigyelték, már halványodott. A teljes sugárzás összességében szintén halványodott az első órákban, de a látható fényesség nőtt.

    -Mivel a szupernóva-kitörések gyakorisága jóval felülmúlja a GRB eseményekét, ezért inkább van okunk a Naprendszerhez közeli szupernóváktól tartani, mint más eruptív sugárzási és csillagközi lökéshullámfrontokat létrehozó jelenségektől, (például összeolvadó kettős neutron csillagok, a galaxismag esetleges extrém kitörési aktivitási fázisai) jóllehet, ezen utóbbiak energiaprodukciója is nagyobb és már százszor akkora távolságból is veszélyesek lehetnek, különösen a Naprendszer felé irányított energianyaláb esetén, mint a közeli szupernóvák. Kérdés továbbá, hogy az adott GRB vagy más - vagy korpuszkuláris sugárforrás mennyire irányítottan sugároz és milyen távol van a Naprendszertől, vagy más veszélyeztetett térségtől. Az irányított sugárzás intenzívebb; de speciális geometriai konfiguráció kell ahhoz, hogy a veszélyeztetett zóna térben és időben is a sugárzás útjába kerüljön. Egy másik lehetséges térbeli terjedési mód a gömbszimmetrikusan terjedő lökéshullám, illetve sugárzások. A térben gömbszimmetrikusan terjedő lökéshullámfront és sugárzás energiasűrűsége valamivel kisebb, de ez is igen veszélyes, amennyiben túl közel van (ezer parszeken belül). Annak ellenére tehát, hogy a GRB források erősebben sugároznak és nagyobb távolságból is veszélyesek, mégis egy közeli szupernóva és a csillagközi anyagban terjedő szupernóva-maradvány közelébe kerülés a valószínűbb, mert maguk a szupernóvák gyakoribbak, mint egyéb égi sugárforrások. Ezeken kívül nyilvánvalóan a Nap esetleg eddig nem ismert gigantikus energiájú flerezési periódusai pedig még veszélyesebbek lehetnek a bolygónkhoz való térbeli közelségük miatt, de az ilyen flerezési aktivitás lehetőségét még nem ismerjük.


  • Epikurosz #38
    Megfogtál, nem tom konkrétan hogy mekkora a veszélyes hatósugár.

    Amit tudok, hogy ÁLLÍTÓLAG 200 millió évvel ezelőtt szupernovarobbanás után érkező lökéshullám pusztította ki a földi élet 90%-át.
    A 200 millió éves kőzetekben sok vol valamilyen kémiai elem aránya, meg talán kis gömböcskék (szferulák) is voltak...

    Ezzel szemben a kb. 65 millió évvel bekövetkezett aszteroidabecsapódás csak a földi élet 70%-át nyírta ki (jól mondom?), beleértve a dinókat is, de lehetőséget teremtett az emlősök elszaporodására.