Hunter

Atomkísérlet követheti az észak-koreai rakétakilövést

Észak-Korea megkezdte a visszaszámlálást alapítója 100. születésnapjára, amit magas szintű találkozók és egy sokat vitatott rakéta kilövés fog megkoronázni.

A titkolózó ország vasárnap példátlan intézkedést tett, külföldi újságírókat hívott a kilövés helyszínére, így igyekezve bizonyítani békés szándékait a világ számára, mivel az USA és több más nemzet is egy ballisztikus rakéta teszt ürügyeként tekint az állítólagos műhold fellövésre, ami megsérti az ENSZ több határozatát, valamint az Egyesült Államok és Észak-Korea között létrejött szerződést.


Dél-Korea is hangot adott aggályainak, miszerint az április 12 és 16 között lebonyolítandó kilövést egy harmadik atomfegyver kísérlet követi, amit Jang Mjong Dzsin, Észak-Korea Dongcsang-ri űrközpontjának vezetője "egyszerűen képtelenségnek" nevezett. "Már régóta tervezzük ezt a kilövést Kim Ir Szen alapító elnök 100. születésnapjára. Nem provokatív céllal tesszük mindezt" - nyilatkozott az újságíróknak vasárnap.

A kék betűkkel ellátott fehér rakéta 30 méter magas, átmérője 2,5 méter. A tudósítók megtekinthették a műholdnak nevezett eszközt is, egy 100 kilogramm súlyú dobozt, amit öt antennával és nappanelekkel láttak el. A Kvangmjongszong-3 (Ragyogó Csillag 3) műhold a hivatalos közlemény szerint az erdőkről és a természeti erőforrásokról gyűjt majd adatokat. Ha a küldetés sikerrel jár, az a fiatal és a hatalom gyakorlásában még nem bizonyított Kim Dzsong Un, Kim Ir Szen unokája dicsőségeinek listáját gyarapíthatja.


Így néz ki a Ragyogó Csillag 3

Dzsong Un apjától, a decemberben elhunyt Kim Dzsong Iltől vette át az ország vezetését, korábban az 1,2 milliós hadsereg parancsnoki címét mondhatta magáénak. A kormányzó párt szerdán tart ülést, amin a várakozások szerint néhai apja helyére, a párt főtitkárává nevezik ki Dzsong Unt. Pénteken összehívják a törvényhozást, ami kinevezheti Dzsong Unt a teljhatalmú Nemzetvédelmi Bizottság elnökének. Kim Ir Szen vasárnapi centenáriumán, aki 1994-ben halt meg és hagyományozta az ország vezetését fiára, Kim Dzsong Ilre, több százezres tömeg vonul a főváros utcáira az ünnepség keretében, aminek már javában zajlanak a próbái. "Boldogok vagyunk, hogy Kim Dzsong Un elvtársat népünk és országunk új legfőbb vezetőjeként köszönthetjük" - nyilatkozott Riu Dzsin, egy 48 éves helyi lakos az AFP hírügynökségnek.

A rakétakilövés mindenesetre még Kínánál, Észak-Korea diplomáciai és gazdasági pártfogójánál is regionális riasztásokat váltott ki, szombaton pedig Japán állított fel rakétaütegeket Tokióban. Josihiko Noda miniszterelnök engedélyezte a rakéta lelövését, amennyiben az veszélyt jelent a japán területekre. Szükség esetén Dél-Korea is hasonló lépéseket helyezett kilátásba, miközben Jang Csie-cse, Kína külügyminisztere is aggályát fejezte ki a kilövéssel kapcsolatban a japán és dél-koreai vezetőkkel folytatott megbeszélésen. Észak-Korea megnyugtatásul közölte, hogy távirányítással meg tudják semmisíteni a rakétát, amennyiben az lesodródna pályájáról, hozzátéve, hogy a kilövés nem sérti meg azt a februári megegyezést, ami az atomkutatások részleges befagyasztásáról, valamint rakéta és atomkísérlet moratóriumról szólt 240.000 tonna amerikai élelmiszer adományért cserében.


Tokióban Patriot rakéták várják a kilövést

Az USA felfüggesztette tervezett szállítmányait a szegénységgel és sok helyen éhínséggel küzdő ország felé, melyre az észak-koreai sajtó szerint egy újabb atomkísérlet lehet a válasz. Észak-Korea 6-8 atombombához elegendő plutóniummal rendelkezhet, korábban 2006 októberében és 2009 májusában hajtott végre nukleáris kísérletet, mindkettő egy-egy rakétakísérlet után zajlott. Figyelemre méltó, hogy a két kísérletnek otthont adó észak-keleti területen újra előkészületek zajlanak, tájékoztatta az AFP-t vasárnap egy neve elhallgatását kérő dél-koreai forrás. "A legutóbbi műholdfelvételekből arra következtetünk, hogy Észak-Korea titokban egy új föld alatti alagutat ás az atomkísérleti területen a két másik mellett, ahol a korábbi teszteket elvégezték" - nyilatkozott a forrás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Doktor Kotász #105
  Egyébként a KDNK-ban tömeges éhhalálok voltak.
 • Doktor Kotász #104
  Jól összefoglaltad, hogy a kapitalizmus sikeresebb, mint a kommunizmus. Én is csak ennyit mondtam, demokráciáról egy szó sem esett. Akkor miért hazudtad oda?
 • Doktor Kotász #103
  "És ez elmondanád mit számít?

  Semmit. Ha valóban a hős usád nyert volna vietnámban akkor ezt nem tudták volna megcsinálni. De ő csak tökölt ott és döglesztette az embereit hogy megmutassa ő idegen földön is tud menő lenni, csak sajnos nem jött be.


  Szerintem miért tüntetett szinte az egész usa a vietnámi háború ellen? Hát nem azért mert annyira nyertes háború volt"

  Már megint hazudsz. Nem mondtam, hogy hős USA.
  Annyiz mondtam, hogy az amerikaiak térdre kényszerítették északot, az békét kötött velük, és miután az amerikaiak elmentek, két évre rá az északiak lerohanták a délieket. És mivel az amerikai lakosságnak már tele volét a töke az egésszel, nem mentek vissza háborúzni. Az amerikaiaknak egy célja volt, bevédeni a délt. Északot nem rohanhatták le a ruszkik miatt. Pedig azt kellett volna. Az igazi agresszor ott a SZU volt. Vietnám ésazki részén támogatott egy kommunista rezsimet, aminek köszönhetően ma Vietnám szegényebbb, mint amilyen a ruszkik nélkül lett volna.

  A vlferedmény az amerikaiak kudarca. Értelmetlenül háborúztak a semmiért. Hiába nyertek, ha a kivonulásik itán két évvel a kommunisták megszegzék a rájuk kényszerített békét.
 • NEXUS6 #102
  Nem értem a logikádat? Amúgy rossz célpontot választottál. A magam részéről az imperializmus minden formája ellen vagyok, jöjjön az keletről, vagy nyugatról. A legtöbb regionális konfliktust ugyan is azt tartja életben, hogy valamilyen az adott országon kívüli erő marhára úgy érzi, hogy most neki akkor bele kell szólni a dolgokba, hogy az éppen vesztésre álló lieblingjét támogassa. Ezzel aztán mire véget érne a konfliktus az egyik politikai erő győzelmével, minden kezdődik előröl.

  A legkevesebb külső és belső konfliktus valahogy a semleges országokban van, amelyeknél a nagyhatalmak kölcsönösen garantálják, hogy nem akarják direkt az érdekszférájukba vonni, pl Svájc, Finnország, Ausztria, Svédország.

  De soxor tök irracionális az egész dolog, pl É Korea esetében. Mi a faxt akar Amerika egy ilyen picsányi kis országtól?
  Ott van most Vietnam, ott is még mindig szocializmus van, azzal nincs gond, az úgy jól van, sőt Kínában is?
  De mondok dúrvábbat, melyik az az ország, amelyik iszlám, nagyjából nyíltan támogatja a tálibokat, atomfegyvere van és technológiát cserélt mind Iránnal, mind É Koreával, még sem említik a gonosz tengelyeként, pedig Binláden is ott élte világát haláláig. Úgy van, Pakisztán.

  Ez egy hülye játék, Amerika a világ csendőre, de nem a jóságos fajtából, aki átkíséri a mamát a túloldalra, a részeget berakja egy taxiba és hazaküldi, hanem az a típusú aki kiszúrja magának a csórót az utcán azt jól helyben hagyja, hogy a többi egyszerű emberke is érezze, hogy mi a rend. A limós, fuxos gengszternek viszont messziről előre tiszteleg.

  Amit írtam csak azért írtam, hogy kicsit nyilvánvaló legyen, hogy ezek az imperialista módszerek minden oldalon ugyan azok. Vagy hogy kicsit felszakadozzon a rózsaszín köd, hogy attól, hogy a keletiből Magyarország átkerült a nyugati érdekszférában az ország relatív helyzete sem lett jobb egy csomó tényező tekintetében.
  Érdekes nézni a mai kormányzatunk kommunikációját olyan értelemben, hogy nagyobb mozgásteret deklarált magának. Erre érdekes módon nem támogatást, hanem iszonyatos össztüzet kapunk a "szövetségeseink" részéről.

  Szal, szerintem kicsit túlreagálod a dolgokat.
 • theCREATOR #101
  :D:D:D

  Persze, meggyőzték a háborút!
 • Merces #100
  ..itt már midenkinek elgurult a gyógyszere?
 • Molnibalage #99
  Nem mert a szoci blokkban nem tiltották be a többi pártot mi? Érdkes egy húzás. Betiltják a komcsikat, akkor rohanjuk le a szomszédot. Ennyi erővel, akkor a nyugat leronhanhatta volna az egész keleti blokkot 1948 után. Persze hogyan sipákolnának akkor a magadfajták...
 • Molnibalage #98
  Háborúban győzni szokás, kockán és rulettben szokás nyerni.
 • Molnibalage #97
  Kezedesz kibaszottul idegesítő lenni. Sem Vietnám, se Izrael kapcsán nem tudsz lószart sem, de osztod az észt.

  A Lin II következménye az volt, hogy a fővárosi körüli rész védelme igen szépen le lett amortizálva, a hadművelet előtti szovjet szállítások 1/3-át sem tudta már az infrastruktúra kiszolgálni. A fegyverszünet után két évig semmi sem történt. 2 év alatt a szovjet szállításokkal simán fel lehet építeni egy mennyiségi haderőt. Egyébként meg nem a 0-ról kellett, mert a hagyományos haderő egy része mindig is a főváros körül volt. Ugyanis 1972-ig Hanoi térségében nem volt támadható semmi...
 • NEXUS6 #96
  Amúgy a rakéta tegnap felrobbant.
  Szal majd 1-2 év múlva megint megpróbálják valszeg.