Hunter

Másképp is kialakulhattak az élet alkotóelemei

Az élet egyes alkotóelemeinek a kialakulása egy kicsit a szendvicsekre emlékeztet, készíthetők hidegen, de akár melegen is. A NASA legújabb kutatása szerint több módon is létrejöhetnek az élet kulcsfontosságú építőelemei. A megállapítás jelentősen növeli annak esélyeit, hogy az élet valahol máshol is kialakulhatott a világegyetemben.

A kutatás egyúttal alátámasztja azt az elméletet, miszerint az űrből egy kész elemekből álló "készlet" meteorit és üstökös becsapódásokkal segítette a földi élet beindulását. A szóban forgó tanulmányban a NASA Goddard Űrrepülő Központ Asztrobiológiai Analitikus Laboratóriumának tudósai 14 szénben gazdag meteorit mintát elemeztek, melyek olyan ásványokat tartalmaztak, amik magas, esetenként több mint 1000 Celsius fokos hőmérsékletről tanúskodnak. Az elemzések a fehérjék építőelemeiként funkcionáló aminosavakat találtak, amit az élet a kémiai reakciók felgyorsítására használ és olyan szerkezeteket épít belőlük, mint a haj, a bőr, vagy a körmök.

Korábban is találtak aminosavakat a szénben gazdag meteoritokban, ezek ásványtana azonban azt mutatta, hogy az aminosavak viszonylag alacsony hőmérsékletű folyamatokban alakultak ki, melyekben víz, aldehid és keton összetevők, ammónia és cianid működött közre, egy úgynevezett Strecker-ciánhidrin szintézist eredményezve. "Bár korábban is találtunk aminosavakat a szénben gazdag meteoritokban, nem számítottunk rá, hogy ezekben a sajátos csoportokban is rájuk bukkanunk, mivel a magas hőmérséklet, amiben kialakultak, hajlamos megsemmisíteni az aminosavakat" - mondta dr. Aaron Burton, a Goddard kutatója. "Mindazonáltal a meteoritokban most felfedezett aminosav típusok azt mutatják, hogy egy másfajta, magas hőmérsékletű folyamatban jöttek létre, szülő aszteroidáik fokozatos lehűlése során"

A csapat elmélete szerint az aminosavak egy hidrogént, szénmonoxidot és nitrogént elegyítő gázt magába foglaló folyamatban, egy Fischer-Tropsch típusú reakcióban jöttek létre, ami 90 és 550 Celsius fok közötti hőmérséklet tartományban alakul ki. A Földön ezeket a reakciókat a szintetikus kenőolajokhoz és más szénhidrogének előállításához használják, a II. Világháború alatt ezzel a reakcióval állítottak elő szénből gázolajat, a súlyos üzemanyag hiány orvoslása érdekében.

A kutatók szerint a megvizsgált meteoritok szülő aszteroidái az ütközések vagy a radioaktív elemek bomlásának hatására magas hőmérsékletekre hevültek, majd amikor elkezdtek lehűlni Fischer-Tropsch típusú (FTT) reakciók mentek végbe ásványaikban, mozgósítva az aszteroida apró pórusaiban rekedt gázokat. Az FTT reakciók elvileg a szoláris nebula, a naprendszereket létrehozó gáz és porfelhő porszemcséiből is alkothattak aminosavakat. "A vizet, amiben két hidrogén atom kapcsolódik egy oxigénhez, folyékony formában az élet egyik létfontosságú kellékének tartjuk. Az FTT reakciókkal azonban nem kell más, mint hidrogén, szénmonoxid és nitrogén, melyek mind gyakoriak az űrben. Az FTT reakciókkal már jóval az előtt elkészíthetők az élet prebiotikus összetevői, hogy aszteroidák vagy folyékony vízzel rendelkező bolygók kialakulnának" - magyarázta Burton.

Korábban laboratóriumi körülmények között már állítottak elő FTT reakciókkal aminosavakat, melyek többségében egyenes láncú molekulákat eredményeztek. "Szinte mind a 14 elemzett meteoritban azt észleltük, hogy a legtöbb aminosav ezekkel az egyenes láncokkal rendelkezett, ami arra utal, hogy FTT reakciók hozhatták létre azokat" - tette hozzá Burton.

A laboratóriumi kísérletek azonban közel 40 éves múltra tekintenek vissza, eredményeiket nem elemezték modern technikákkal, ezért a keletkezett aminosavak pontos eloszlásáról nincsenek kielégítő ismeretek. A kutatócsoport szeretné különböző alkotóelemekkel és különböző körülmények között letesztelni az FTT reakciókat, hogy lássák, megkapják-e valamelyik elrendezésből azokat az aminosav típusokat, amit a meteoritok elemzése során észleltek.

A kutatók meggyőződése, hogy a 14 meteoritban talált aminosav többsége valóban az űrben keletkezett és nem a földi élettől származó szennyezések eredménye, amit különböző vizsgálatokkal támasztottak alá. A csapat ezen felül ki akarja terjeszteni az aminosavak utáni kutatást a szénben gazdag meteoritok összes ismert csoportjára. Ez 8 különböző csoportot jelent, a most elvégzett elemzések két újabb csoportról állapították meg az eddigi három mellett, hogy aminosavakat termeltek, így már csak három vár további vizsgálatokra. A maradék három ugyancsak magas hőmérsékleteknek volt kitéve, emellett pedig magas a fémtartalma is. "Meglátjuk, hogy rendelkeznek-e aminosavakkal, és remélhetőleg némi bepillantást kapunk a keletkezésükbe is" - mondta Burton, aki egyáltalán nem lenne meglepve, ha ezeknél a csoportoknál is pozitív eredményt kapnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #147
  Mindenképp utánanézek, de azt hogy minden részecskének hullámtermészete is van ezt soha sem vitattam.
 • mizar1 #146
  gforce9!

  Nézz utána Fourier munkásságának.
 • mizar1 #145
  Az is lehet, hogy egy eddig ismeretlen valami az alapanyag.

  A foton azért célszerű választás, mert nincs tömege.
  Mivel az energia és a tömeg egyenértékű, a foton hullámmozgása diszkrét energiát jelent. ez az einsteini képlettel megfeleltethető tömegnek.

  Ebben az esetben megvan a magyarázat, hogy a tehetetlenség, illetve a tömeg hogyan jelenik meg mint tulajdonság és miért tulajdonsága minden korpuszkuláris anyagnak.

  Az a filozófiai elv nem sérülhet, hogy a Világegyetem anyag. Tehát mindenhol van anyag, üres hely nincs sehol.
  Ha a foton az alapanyag akkor foton mindenhol van.
  Ez nem ellenkezik azzal a tapasztalattal, hogy a fénynek vákuumban mindig diszkrét sebessége van, nincs lassulása illetve gyorsulása. Sőt, nem hogy nem ellenkezik, ez jól magyarázza.

 • mizar1 #144
  Louis de Broglie volt az első aki bebizonyította, hogy minden energia, nem csak a fény, hanem a térrészbe zárt (vagyis az amit atomos, tömeges anyagnak nevezünk) is hullámtermészetű.

  Valójában tényleg arról van szó, hogy a szubatomi részecskéket az őket alkotó hullámrendszereik különböztetik meg egymástól. Különböző hullámcsomagok kifelé rendre más tulajdonságokat adnak.

  Ahogyan az elektromágneses hullámnál a gamma sugaraknak teljesen más tulajdonságai vannak mint például a látható fénynek, vagy az infravörös tartománynak. Holott csak a hullámhosszukban mások.

  Ezért tudnak a részecskék egymásba átalakulni és ha marad energia különbözet (hullám maradék) az szétsugárzódik a térben.
  Ha olyan maradék hullám marad ami képes "önmagába záródni" egy új frekvencián akkor egy új részecske is születik.
  Legtöbbjük csak rövid ideig stabil, aztán fölbomlik.

  Teljesen mindegy, hogy mi az ami rezeg, én a fotont javasoltam, mert a fotonnak nincs tömege, de egyéb okok miatt is.
 • gforce9 #143
  És miért ne lehetne fordítva? Vagy épp mindkettő egy általunk még nme ismert részecskéből, vagy részecskékből épül fel? :) Ez miért nem lehet? :)
 • johnsmitheger #142
  Nem értek hozzá, de van erre a hullámrendszerre valamilyen matematikai levezetés vagy ez inkább egy születendő hipotézis? Az általam olvasottak szerint a gluon és a foton igen hasonló részecskék és sok fórumon ez a kérdés jön elő, hogy akkor miért vannak megkülönböztetve. Sajnos a válaszokat nem értem, mert fogalmam sincs, hogy mi a kvantum-színdinamika. Tudnál erről adni egy használható leírást esetleg saját anyagot? Köszi!
 • mizar1 #141
  És miért ne lehetne a gluon hullámrendszerét fölépítő alapegység a foton?
 • gforce9 #140
  "A gamma sugárzástól a rádiósugárzásig mindent."

  Ez a gond, hogy nem mindent. EZek amiket felsoroltál, elektromágneses kölcsönhatások, más más frekvenciákon, energiaszinteken.

  4 alapvető kölcsönhatást ismerünk és ezek közül az egyiknek a közvetítőe a foton. Attól, hogy ez a mi léptékünk, mert meg tudjuk figyelni és emiatt megkülönböztetett súlyt kap, nem jelenti hogy a világ építőköve is ez. De ezt már a múltkor is végigzongoráztuk. Nem hinném, hogy véletlen lenne, hogy megkülönböztetik az eletromágneses kölcsönhatásért felelős fotont pl. a magerőért felelős gluon-tól. Mert egyiket a másikba, pusztán frekvencia változással átvinni nem lehet. Úgy gondolom, hogy ez a megkülönböztetés nem véletlen. Az lehet hogy a 4 közvetítő részecske (amiből még 1-et meg se leltünk, ha ugyan létezik) közös tőről eredeztethető, de erősen kétlem, hogy az a foton lenne.
 • noland #139
  Kössz :)
 • noland #138
  Köszi