Hunter

Bemutatkozott minden bombák atyja

Az orosz légierő egy hatalmas olaj - levegő bombát tesztelt, ami katonai szakértők szerint a világ legnagyobb nem nukleáris robbanószerkezete.

Az orosz televízió bemutatójában (BBC videó) egy TU-160 "Blackjack" szuperszonikus nehézbombázó látható, amint ledob egy bombát egy kísérleti területre, majd egy hatalmas robbanás után a területen álló négyemeletes épület a földdel lesz egyenlő. Az oroszok állítása szerint az új bomba nagyobb, mint a hasonló pusztító erővel rendelkező amerikai Moab, amit az elemzők is hihetőnek tartanak.


A bomba ejtőernyővel közelíti meg a felszínt


Egy kis elsődleges robbanással robbanóanyag felhő keletkezik...


...a második robbanás pedig begyújtja a felhőt, ami hatalmas detonációt és lökéshullámokat eredményez, körülbelül 300 méter sugarú körben

Az ilyen robbanószerkezeteket általában föld alatti célpontok ellen szokták bevetni. Az olaj - levegő bombák aeroszol bombák, általában két szakaszban robbannak fel: először egy kis robbanás szétpermetezi a bombában tárolt üzemanyagot, azaz létrehoz egy robbanóanyag felhőt, majd begyújtja azt, így fejtve ki teljes romboló hatását.

Az amerikai Moab hivatalosan a Massive Ordnance Air Burst rövidítése, de általában, mint Mother Of All Bombs, azaz Minden Bombák Anyjaként emlegetik. Az orosz bomba még nem rendelkezik hivatalos elnevezéssel, megalkotói Father Of All Bombs (Minden Bombák Atyja) néven emlegetik, derült ki az orosz állami csatorna hírműsorából, ami a bomba összetételéről és erejéről is adott némi információt.


Elvileg 7,8 tonna nagy hatásfokú robbanóanyagot tartalmaz, szemben a Moab több mint 8 tonnájával, az orosz kreáció azonban négyszer nagyobb erejű, ami az új, nanotechnika alkalmazásával kifejlesztett anyagnak köszönhető. A hírműsorban megszólaltatott Alexander Ruksin tábornok, az orosz fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke szerint a teszteredmények arról tanúskodnak, hogy bombájuk erejét és hatékonyságát tekintve összemérhető egy nukleáris fegyverrel, minden hasonló bombát felülmúl.

Robert Hewson, a Jane's hadászati szaklap szerkesztője szerint az orosz állítások hihetők, figyelembe véve az ország olaj - levegő fegyverek terén elért fejlesztései és eredményei fényében. Az oroszok előszeretettel alkalmazták az aeroszol bombákat az afgán és csecsen konfliktusokban. Hewson szerint a televízióban bemutatott "Atyuskát" is a csecsenek ellen eszelték ki, de pontosan a pusztító ereje miatt sose vetették be. Hasonló karrierre tekinthet vissza a Moab, ami szintén egy kísérleti robbantást ért meg közvetlenül a 2003-mas iraki invázió előtt, a demonstrációt azonban nem követte bevetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #128
    Köszi szépen a linket, bravó, leülhetsz.

    De nehogy kibővítsd azt a szócikket a Wikipédián, mert leesik az ujjadról az aranygyűrű. Ahelyett szaporítsd itt a szót.
    (:tettetett harag)
  • Epikurosz #127
    Nyunyókáim!
    Csingilingi megjöttem! És helyreigazítalak.

    Az atombombával való összehasonlítás azért helytálló, mert az amcsik kifejlesztettek olyan kisebb - a hirosimainál is kisebb! - A-bombát, amelyet kifejezetten föld bunkerek lerombolására használnának fel. A bevetése felmerült már az afganisztáni, majd az iraki háborúban is, de végülis nem került rá sor, mert a felszín felett ugyanazt elvégzik ezek a MOAB-ok is.

    Mélyen a föld alatti célpontoknál természetesen a moab vagy a foab nem lenne az igazi, mert soha nem tudja elérni a hőhatást, amelyet egy mini-atombomba elér (és ezáltal gyönyörűen megolvasztja a vasbeton bunkerfödémek acélbetétjeit is, és a magas hőre a beton is szétporlik amúgy).

    Remélem, hogy segítettem. :-)
  • ddt500 #126
    Hagyjad. Nagyon nincs képben a srác.
  • dara #125
    Hogy ki másolt kiről?
  • Doktor Kotász #124
    "értem. biztos más bombákon, pl atombombán is ezért van ernyő..."

    Legyen idő elrepülni a hatókörből.
  • ddt500 #123
    Szánalmas ez az eröltetett öszahasonlítósdi. Ez 2-3 km-ről legfeljebb megtaszít egy kis atom (20kt) meg 10km-ről megvakít. Arról nem beszélve, hogy egy mai normál méretű atomtöltet sokkal kisebb mint ez a dög. Arról ne is beszéljünk, hogy az Amerikaiak már a Vietnami háborúban is használtak hasonló fegyvert. Most ezt úgy állítják be mint ha valami új dolog lenne.
  • Zenty #122
    rengeteg fejlesztés van csak elvetik.
    Most már a gazdaságos könnyen fentartható dolgok az előnyösek nem az, hogy mi lenne a legjobb. Szinte biztos, hogy a nagy áttörésekhez megint( gyorsan) egy háború kéne...
  • Dany007 #121
    " Sajnos tény, hogy a 2.vh. hatalmasat lökött az ember fejlettségi szintjén. A Holdra meg egyértelműen a hidegháború miatt siettek annyira. "

    Ez tökéletessen igaz. És épp ez a szomorú, hogy háború kell ahhoz, hogy egyálltalán rászánják magukat, hogy fejlesszenek valamit és hogy nagyobb összegeket áldozzanak rá.
    Az űrkutatás fejlődése is pont azért állt meg az űrsiklónál (ami volt az oroszoknak is majdnem teljessen megegyező az Amerikaival csak sose szállt fel), mert hirtelen vége lett a hidegháborúnak és nem volt miért küzködni pénzt álldozni. És azóta a hubble, meg 1-2 mars-járón kívül nagyobb eredményeket nem is értek el.

    A témával kapcsolatban még annyit, hogy nem értem miért hasonlítják ennek a bombának a hatását és erejét az atombombáéhoz vagy más nukleáris robbanás erejéhez?
    A fenti grafikán, és valamelyik videóban elmondások alapján is látszik/hallatszott, hogy 300méter sugarú körben végez iszonyatos pusztítást ez a bomba. Már az elején is furcsán kicsi volt ez a szám nekem, csak lusta voltam utánna nézni. Aztán ma felcsaptam a "Technika Krónikája" című vaskos könyvet.
    Ebben i.e. 3000től 1996-ig részletessen leír minden jelentősebb kevésbé jelentő technikai felfedezést egyéb technológiákat bő 670oldalon át.
    1945-nél ugye ott virít az atombomba.
    Egy szép kis ábrán mutatják a Hirosimai 20Ktonnás atombomba hatását.
    800méterenként A,B,C,D sugarú körökre osztották.
    A lényeg, hogy ez az atombomba, aminél azóta jóval nagyobb erejű atomot is készítettek, 800méter sugraú körben mindent letarol!!! 1600m sugárban is közel 40%-os a pusztítás. Namost ehhez képest ez a 300m sugár alig csak a fele a 62évvel ezelőtti Atombombának.
    Szal azt senki nem vitatja hogy hatásos és elég nagy robbanás, sőt a legnagyobb pukkanás ami nem atombomba, de azért a hatása a közelébe se ér.
  • Epikurosz #120
    A gyilkolás van vallás nélkül, és azzal is.
    Én nem látok összefüggést, akiknek megvan ez a hajlama, azok csak ürügyet keresnek.
  • ddt500 #119
    A B1B-nek a hivatalos meve Lancer de a katonák csak Bone-nak(csontnak) hívják.
    Egyébként ha nem háborúznánk akkor a Holdraszállás simán eltolódott volna vagy 40 évet. De az is lehet, hogy még mindíg dugattyúmotoros repülőgépek repkednének az óceánok felett. Sajnos tény, hogy a 2.vh. hatalmasat lökött az ember fejlettségi szintjén. A Holdra meg egyértelműen a hidegháború miatt siettek annyira.