Hunter

Puerto Rico a holdkocsik bajnoka

84 nevező részvételével zajlott a NASA kétnapos 18. Nagy Holdjáró Versenye, melyben egy emberi erővel hajtható holdkocsi megépítése volt a főként amerikai középiskolásokból és egyetemistákból álló csapatok feladata.

Az Alabama állambeli Huntsville Űr- és Rakéta Központjában megtartott esemény idén az első holdjáró Holdra szállásának 40. évfordulója jegyében került megrendezésre. A győzelmet egy Puerto Ricó-i csapat hódította el pedálos négykerekűjével.


"Az eseménnyel a középiskolák és egyetemek hallgatóit célozzuk meg, egy könnyűsúlyú, emberi erővel hajtott 'holdkocsi' megtervezése és megépítése céljával, melyben a versenyzők számos olyan mérnöki kihívással szembesülnek, amivel az 1960-as évek végén az Apollo-korszak holdjáróinak fejlesztőinek is meg kellett birkózniuk" - olvasható a NASA közleményében.

Az idei versenyen Egyesült Államokbeli, Puerto Ricó-i, kanadai, indiai és német csapatok mutatták be alkotásaikat, a csapatok tagjai között azonban Etiópiából, Pakisztánból és Oroszországból érkezett diákokat is üdvözölhettek. "Feladatuk egy kétszemélyes jármű elkészítése - általában három- vagy négykerekes konfigurációban - a lehető leggyorsabb összeszerelési és versenyidőt teljesítve, minél kevesebb büntető pont összeszedése mellett, mindezt egy, a holdfelszínt szimuláló kíméletlen, sziklás felületen" - taglalja az űrügynökség versenykiírása.


A középiskolák versenyének győztese, a Teodoro Aguilar Mora Szakközépiskola második csapata

A fentieket legjobban teljesítő három csapat, valamint a legkönnyebb jármű építői mellett a legjobb újonc csapat is jutalomban részesült. A versennyel a NASA a fiatalokat szeretné inspirálni egy valós élményen keresztül az űr- és a mérnöki tudományok iránt. Az 1994-ben kezdődött sorozat 18. megmérettetését a középiskolák kategóriájában a Teodoro Aguilar Mora Szakközépiskola csapata nyerte. Az intézmény diákjai tavaly vettek először részt a versenyen, akkor a díjat ugyan nem érő, ám így is figyelemre méltó 7. és 9. helyet szerezve meg. Az idén az iskola második csapata 3 perc 18 másodperces idővel, egy másodperccel megjavítva a pályacsúcsot, szerezte meg a győzelmet, az iskola első csapata mindössze 6 másodperccel maradt el tőlük.

Ugyancsak Puerto Rico diadalmaskodott az egyetemisták versenyében, az 1994 óta minden egyes eseményen résztvevő Humacao Egyetem hallgatói tavalyi győzelműket megismételve, közel fél percet javulva 3 perc 41 másodperc alatt teljesítették a számukra kialakított, kráterekkel, gödrökkel, kavicsdombokkal és egyéb akadályokkal tarkított közel 800 méteres pályát. A második helyen a hazaiak csapata, a huntsville-i Alabama Egyetem hallgatói végeztek, míg a harmadik helyen holtverseny alakult ki a tavalyi második helyezett Utah Egyetem és a 2008 óta versenyző Ohio Állami Egyetem csapatai között, utóbbi először szerzett trófeát a sorozatban.


"Szárnyal" a Humacao Egyetem holdkocsija, új pályacsúccsal nyerték az egyetemisták versenyét

Szóljunk még a középiskolai csapatok harmadik helyéről is, amit a floridai Jupiter Középiskola nyert el, ők tavaly mérették meg járművüket és önmagukat először, ugyancsak a dobogó alsó fokán végezve.

"Boldogok vagyunk, hogy az első holdjáró Holdra szállásának 40. évfordulóját minden idők legnagyobb holdkocsi versenyével ünnepelhettük meg" - nyilatkozott a verseny rendezője, Tammy Rowan, a Marshall Űrrepülési Központ Egyetemi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, utalva az évről évre bővülő nevezői számra. 1994-ben mindössze 8 csapat részvételével rendezték meg a versenyt, ez a szám idén megtízszereződött. "A NASA történelmi erőfeszítésének az öröksége nemzet- és világszerte tovább él az osztálytermekben, ahol ezek a fiatalok ugyanolyan nagy dolgokról álmodnak, mint a NASA álmodott, és rendelkeznek azzal a kreativitással, technikai tudással és innovációs készséggel, amivel valóra válthatják ezeket az álmokat. Amikor a mai versenyzők a holnap mérnökeivé és tudósaivá válnak, biztos vagyok benne, hogy az űrkutatás következő korszaka nagyon jó kezekben lesz"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bluebrain #12
    A Holdon az ilyen kerekek eleve kudarcra vannak ítélve, hacsak nem építik két tonnásra őket, hogy elegendő legyen a tapadás. A Hold gravitációja egyhatoda a Földiének.
    Egy holdi forradalmi közlekedési eszköz az ugrómozgásra kellene, hogy épüljön.
    Akár rugók, vagy bármi energiaelnyelő és azt visszalökő eszköz, ami egy adott ponton fix, masszív tapadást biztosít, aztán a légüres térben, alacsony gravitációnál hosszú utat, akár 10-20 métereket is tesz meg az újabb holdat érésig. Majd újabb ugrás, és újabb. Nagy távolságokat lehetne így megtenni minimális emberi erővel. A kerékpároknak csak kipörögne a kerekük, vagy aránytalanul nehézre kellene tervezni őket.
  • xyl #11
    Valami szkafanderhez hasonló jelmezt azért tényleg jó lett volna felvenni, márcsak a feeling kedvéért. Értem én, persze, hogy abba rendesen bele lehet izzadni, de a nehézkes mozgás, az esetlenség fontos része a dolognak.
  • blazsa #10
    Helyes is , hogy ilyeneket gyártanak, készüljünk fel, hogy fel kell költöznünk a Holdra, ha már ennyire tönkretettük a Földet.
  • Alfa Of NS #9
    Generátort kéne meghajtaniuk lábbal, ami egy kondenzátort tölt, ami egy villanymotort hajt. Sokkal jobban lehetne szabályozni a mozgást, például könnyebb elindulni. Ráadásul ha magaslatra mennek, ami több energiát igényel, akkor lefele részben visszatölthetik a veszteséget.
  • COOLancs #8
    Valszínű szkafanderben fognak bringázni -.-"
  • messen #7
    A hajtóművek fejlesztése drága. Sokkal kevesebb iskola engedhetné meg magának.
    Ugyanakkor az emberi teljesítmény véges. Nézd másik irányból! Nem a meghajtást, hanem a rendszert versenyeztetik itt. A kialakítást, a modularitást, milyen nehéz összerakni, becsomagolni, hogy viseli a terepet, etc. Ez a verseny része. Az igazi cél pedig, hogy a gyerekek fejében elültessék a gondolatot, hogy a NASA-val valami "űrcuccon" dolgoztak.
  • Caro #6
    Nem a diákokkal van a bajom, hanem a kiírással. A diákok ennél sokkal-sokkal többre is képesek lennének, ha értelmes feladatot kapnának.
  • noland #5
    Nem szeretné senki elvenni, csak ott van a hiba, hogy képzeljük Mo.-on minden gyerek motorsport világbajnok akarna lenni, amolyan Talmácsi. Az iskolások pedig azt a feladatot kapnák, hogy mérközzenek meg pumpakészítésben..lehet h nem a legjobb példa volt, de remélem érthető.
  • kisemlős #4
    Képzeld magad a diákok helyébe, akik ovis koruk óta űrhajósok szeretnének lenni. 99%-uk soha nem lesz az, de egy kicsit úgy érezhetik... És közben tanulnak, gondolkodnak, alkotnak, sikereket érnek el. Nem, nem ők fogják a holdat kollonizálni, de határozotan jobb példaképek, mint a drogozó, mindenhétvégén taj részeg, 3 értelemes mondatot elmondnai/megérteni nem bíró kortársai. Ne vedd el az álmokat.
  • fade2black #3
    Ez egy verseny diákoknak. Ami már akkor is létezett amikor Obama még elnök se volt. Értem én persze, hogy fikázni kell csakhát....