Hunter

Hullámvasúton a kegyes halálba

A háromperces menet egy hosszú, lassú kaptatóval indul, ami több mint 480 méteres magasságba emeli fel az utasokat, majd egy hatalmas lejtő és hét stratégiailag elhelyezett hurok következik. A lefelé vezető út csupán egy percig tart, azonban a 10 g gravitációs erő óránkénti 357 kilométere sebességnél már halálos.

"Az eutanázia-hullámvasút egy elméleti eutanázia gép egy hullámvasút alakjában, ami emberséges körülmények között - elegánsan és eufória közepette veszi el egy emberi lény életét" - taglalta Julijonas Urbonas, litván építészmérnök.


Bár a hullámvasút adta élmény és borzongás összeolvasztása az öngyilkossággal az emberek többségének elég szokatlan párosítás lehet, a tervező számára szinte magától értetődő a kapcsolat. "Doktori tanulmányaim és a vidámparkokhoz való régóta tartó kötődésem adta az inspirációt" - nyilatkozott e-mailben a Discovery Newsnak.

Urbonas, aki korábban Litvániában tervezett és igazgatott is vidámparkot, jelenleg a londoni Királyi Képzőművészeti Főiskola doktorandusz hallgatója. Kutatásának a "gravitációs esztétika" címet adta, mivel az eutanázia-hullámvasvasút nem egyszerűen a halálról szól. Urbonas a világtól való mesterséges, ugyanakkor intellektuális búcsúként tekint rá, egy olyan megoldásként, ami nem a jelenlegi eutanázia rendszer bürokráciájáról és orvosi kérdéseiről szól. Ma csupán Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Svájcban és két amerikai államban, Oregonban és Washingtonban engedélyezett a kegyes halál. "Ez nem egy különleges rituálé, nem is a halál egy sajátos jelentéssel való felruházása, kivéve a jogi eljárást és a pszichológiai felkészülést" - írja Urbonas. "De ha már legális, miért nem tesszük értelmesebbé?"

Hogyan tehető egy hullámvasút általi halál "értelmessé"? Urbonas egy hosszú és lassú pályát tervezett az első zuhanás előtti csúcsra, a háromperces utazásból kettőt a kapaszkodásnak szentelt. "Az utasnak van néhány perce, hogy mérlegelje döntését. Elég idő áll a rendelkezésére, hogy megszokja a magasságot és képzeletben végig fusson a végzetes zuhanás sorozaton, miközben felfogja, hogy a tárgyak alatta egyre kisebbek lesznek... A kocsi legkisebb mozgása is heves szívverést és libabőrt vált ki, ami azonban ennél fontosabb, próbára teszi a döntést. Ezért a torony csúcsa ideális hely arra, hogy kimondjuk a végső szót" - magyarázta Urbonas. Ez az a pont, ahol az utasnak meg kell hoznia a végső döntést, tovább él, vagy megnyomja a "start" gombot és elindul a mélység felé.


Hogyan okozhat halált egy hullámvasút? A mögötte meghúzódó tudomány meglehetősen egyszerű. Ha elég gyors és erős forgásba keveredünk, akkor az agy nem kap elég oxigént. A pályán elhelyezett hurkok elég centrifugális erőt keltenek ahhoz, hogy a testben a vér lefelé áramoljon, és ne jusson el az agyhoz. Ezt az állapotot nevezik agyi hypoxiának, ami gyakori mellékhatása a mélytengeri merüléseknek, vagy például a nyomáskiegyenlítés nélküli nagy magasságú repüléseknek.

Hogy mindez milyen érzés lehet a hullámvasúton, arról csak találgatni tudunk, Urbonas kutatásaiból azonban lehet néhány dologra következtetni. "Ha szerencsés vagy, vagy inkább elég g-erő-tűrő ahhoz, hogy az első zuhanás után ébren maradj, akkor a látás elhomályosulhat, eltűnhetnek a színek és a periférikus látás, de akár a teljes látásunk is kieshet a hallással együtt. Mindezt végül dezorientáció, nyugtalanság, zavarodottság, ugyanakkor eufória kíséri, amit a GLOC (g-erő indukálta eszméletvesztés) koronáz meg, a test teljesen elernyed, és élénk, bizarr álmok alakulnak ki, mintha egy labirintusban lennénk, amiből nem tudunk kijutni, vagy például egy fehér térben lebegünk, miközben nem tudjuk hol vagyunk és miért vagyunk ott, és még sorolhatnám" - folytatja Urbonas.

Nincs dokumentált bizonyíték arra, hogy milyen hosszan tartó, vagy milyen erejű g-erőre van szükség a hullámvasút által kiváltott agyi hypoxiához, hogy az halálossá váljon, azonban az agy oxigén szükségleteiről készült kutatások alapján Urbonas úgy véli, hogy már az első vagy a második hurok végezhet az utassal, a következők azonban egészen biztosan elérik a célt. "Mérnökileg a hullámvasút hétszeres redundanciát egyesít" - tette hozzá.


Bár a halál szinte biztos, Urbonas elismeri, hogy több módja is van az eutanázia-hullámvasút "kicselezésének" és a túlélésnek. Elvileg a kvadriplégiával, vagyis a négy végtag bénultságával együtt élők túlélhetik az utazást, mivel testükben nincs elég hely a vér átáramlásához. Ugyancsak segíthet a pilóták számára kifejlesztett anti-g nadrág, ami meggátolja a pillanatnyi ájulás (blackout) és az eszméletvesztés kialakulását, így aki egy ilyenben ül fel a hullámvasútra az túlélheti a halálfutamot, egy életre szóló élménnyel gazdagodva.

Az eutanázia-hullámvasút egyelőre megmarad az 1:500 arányú modellnél. Urbonas addig nem látja kivitelezhetőnek az elképzelést, amíg el nem jön egy olyan jövő ahol "a műszaki politikát a centralizálás helyett a kreativitás, a sokszínűség és a demokrácia jellemzi".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tower Guard #92
    Egyébként nem szívesen lennék annak a helyében, akinek mindig "takarítania" kell ezt a hullámvasútot, meg a holttesteket elpakolgatni...
  • Tower Guard #91
    Doktor Kotásznak teljesen igaza van.
    És értem hogy előtte Rotyoka mit írt, és neki is gaza van hogy mi dönthessük el hogy élni akarunk-e, vagy meg akarunk-e halni az aktív eutanázia által, hogy ne kelljen szép lassan éhen halva vagy kiszáradva sokáig szétszenvedni magunkat.

    Egyébként ez a hullámvasút meg hát na. Öngyilkosok vannak ígyis. Emberek felvágják az erüket, leugranak magasról és széttrancsírozódnak az úton, hídon, esetleg másokban is kárt tesznek, így meg csak be kell ülnie és végigmegy. Mondjuk el nem merem képzelni azt a halálfélelmet az út során ami végig tarthat, de ha erre van igény akkor...

    Bár érdekesnek tartom ha az ember egyszerűen már nem akar élni, amit aért javarészt nem csak úgy hirtelen dönt el... akkor miért nem lehet csakúgy magunktól meghalni. Ha lenne ilyen funkciónk vagy ilyesmi :)

    Na mindegy kicsit elkanyarodtam...
  • bandee1 #90
    Off: Mielőtt nekem támadtok. Ja és valaki azt mondta egy korábbi hozzászólásomra, hogy én vagyok az, aki szerint a parlagfű gyógynövény. Nos kérem, allergiás lettem idén, sosem voltam az, iszonyat szarul voltam, és egy ismerős ajánlotta a parlagfűteát. Nos három napig ittam, azóta teljesen tünetmentes vagyok, az allergia 3 nap alatt gyakorlatilag elmúlt. Na erről ennyit. Saját tapasztalat....
  • bandee1 #89
    Ja, kérdezz egy csecsemőt is majd meg, mielőtt elkaparják, elégetik, vagy szétroncsolják. Mindez a cikk és ez az egész a halál kultúrája, és a szélsőséges liberalizmus elburjánzásána tanúsága.
  • bandee1 #88
    Vallási bigottizmus. Mekkora fasz vagy Te!
  • bandee1 #87
    Ezt az elmebeteg fasságot! Ez demokrácia. Faszt, ez maga az őrültség. Aztán majd jöhetnek az élő adások a hullámvasutról, bekamerázva, pénzt csinálva az egészből. Az ilyen faszt az OPNI-ba zárnám be, ha azt nem zárták volna már be előtte. Vagy símán ráültetném a saját vasútjára a buzit!
  • Doktor Kotász #86
    Az eutanáziána csoportosíthatjuk aktív és passzív típusba.

    A passzv bizonyos korlátok között engedélyezett bizonyos országokban. Ahol nem engedélyezett, ott is gyakorlat tabuként. Tehát mondjuk felfüggesztik a kezelést. De ez nem jelent azonnali halált, hanem egyfajta álszent félmegoldás.

    Az aktív eutanázia az teljesen más. Ott kijelented, hogy nem akarod, és nem a kezelést függesztik fel, és mondjuk nem adnak infúziót, ahol kiszáradva kiszenvedsz, vagy mondjuk a következő rohamnál nem avatkoznak be, hanem egy olyan injekció, amit a kivégzéseknél használnak. Beadják, és egy perc múlva halott vagy.

    Persze üvöltözhetsz, meg barmozhatod a másikat, csak legalább tájékozódnál, hogy a passzív eutanázia engedélyezése (vagy megtűrt, nem bolygatott gyakorlata) mellett, létezik az aktív eutanázia, ami jelenleg tiltott.

    A másik levelező erről beszél. És nem igaz, hogy nem érthető, hogy mi a kettő között a különbség.
  • Doktor Kotász #85
    A guiloten (vagy hogy írják a franciák) elég morbid. Levágja a fejed, de az agy tudatánál marad. Felemelik a fejed, és látod a saját fej nélküli tested. Vágsz még egy utolsó grimaszt és fokozatosan veszted el az eszméleted. A tested már nem tudod irányítani, de az érzékelésed megmarad, de torzul, hiszen nem kap vérellátást az agyad.

    Ami valóban fájdalommentes, az egy fejlövés nagyobb kaliberrel, ahol nem csak egy sebet üt az agyba, egy lőcsatornát, hanem a teljes agytérfogatot széttrancsírozza.
  • Doktor Kotász #84
    Csak annyit fűznék hozzá, hogy Bujtor István.
    Már nem emlékszem mi volt a betegsége, de azt tudom, hogy átlagemberrel nem foglalkoznak annyit, nem tartják huzamosabb ideig kómában. Dugó kihúz, gyógyszert nem adnak, akármi, kampec. Ha lóvés a rokonság, húzzák, amíg lehet, mert a hozzátartozók tejelnek. Hoszabb ideig csipogtatják a gépen, több pénzt szednek ki a családból.

    És ez nem összeesküvéselmélet, amiben pajeszos zsidók, meg médiabirodalmak összeülnek egy sötét szobában egy hatalmas kerekasztal mellett világot uralni, hanem egy egyszerű gazdasági érdek az egyénekre lebontva.

    Most az előző példát vetítsd ki nagyra. Az egész orvosi társadalom egy esküre épül. Ez az eskő, és a vallások elutasítják az eutanáziát. Az egyénnek hitbeli meggyőződése lesz az, ami egyben a gazdasági érdeke is. Már fiatal orvosként úgy kezdi, hogy kialakul benne egy erkölcsi norma. Az évek múltával neves professzorként pedig ugyanezt adja tovább. Ahogy a társadalom felvilágosult lett, megszűntek a vallásos dogmák hatásai, de kérdem én, hogy az egészségügynek mekkora bevételi hányadát adja a gerontológia? A magatehetetlen betegek életben tartása? Tehát a saját piacáról mondana le az egézségügy, ha az eutanázia általánossá válna. A gazdasági érdek pedig nagy úr, ha az erkölcsöt, etikát elő lehet rángatni valamire hivatkozásként.
    Nem véletlen, hogy az eutanázia lassan terjed, és lemerném fogadni hasra ütve, hogy a skandinávoknál, hollandoknál, belgáknál fog először kiteljesedni.

    Tehát ez nem egy konkrét személyek irányította összeesküvés, hanem egy erős erkölcsi értékrend tabuja, amit gazdasági ellenérdekek védelmeznek a vallási bigottizmussal karöltve.
  • Doktor Kotász #83
    Azt írta már valaki, hogy ez a csávó egy halálról fantáziálgató öngyilkos hajlamú elmebeteg?

    Melesleg minden lenne, csak nem kegyes ezen a szaron megdögleni.
    Igen csak fájdalmas lenne.