Hunter

Végezd el a végső intelligenciatesztet!

Szinte mindenki számára kézenfekvő, hogy egyes emberek okosabbak mint mások, ugyanakkor kevesebb vitáktól hangos területe létezik a tudománynak, mint az intelligencia tanulmányozása.

A kutatók valójában még abban sem értenek egyet, mit jelent maga az intelligencia kifejezés. A súllyal és a magassággal szemben az intelligenciának nincs abszolút mértéke, ahogy az őszinteségnek, vagy a fizikai állóképességnek sincs. Az IQ is csupán egy relatív mutató. Mindazonáltal az évtizedek alatt tudósok hada állt elő különböző tesztekkel, melyek képesek kimutatni, hogy egy egyén intelligensebb-e egy másiknál, valahogy úgy, mint az olimpiai számok, amiből kiderül, hogy ki mekkora súlyt képes felemelni, vagy milyen távolra tud ugrani; igaz, sokat számít a pillanatnyi forma is.

A legtöbb intelligenciateszt különböző mentális feladatok gyűjteményében elért teljesítményeinken alapul. Legáltalánosabban alkalmazott mértékegysége az intelligencia hányados (IQ), amit általában a Wechsler Felnőtt Intelligencia Skála alkalmazásával mérnek. Ebben a tesztben 90 percnyi értelmezési, szókincs és számtani feladatok kombinálásával kapják meg a végső IQ pontszámot. Ez a mérés általában összefüggésben áll iskolai vagy munkahelyi teljesítményünkkel, ezért ebben az értelemben az IQ viszonylag hűen tükrözi mennyire okos egy-egy ember. Mivel az eredeti Wechsler tesztet 1955-ben publikálták, sokan próbálták szisztematikusan lebontani az intelligenciát, hogy lássák vajon a sok egymástól független kognitív képesség összességéről van-e szó, vagy létezik-e egy átívelő teljesítményfaktor, az úgynevezett "általános intelligencia".

Utóbbi koncepciója egy megfigyelésből ered, mely szerint azok az emberek, akik egy bizonyos mentális feladatot jól teljesítenek, hajlamosak más feladatokban is jeleskedni. A területen folytatott kutatások szerint az általános intelligencia az alapvető kognitív teljesítményen túlmutató gondolkodási stratégiák alkalmazásán múlik. Például egy rövidtávú memória tesztben, ahol számsorozatokat kell felidézni, az "okosak" gyakran rendezik a számokat különböző rokonítható csoportokba, mint például 2,4,6 és 5,7,9. Ezeknek a stratégiáknak semmi közük a rövidtávú memória méretének növeléséhez, viszont javítják azt a hatékonyságot, amivel a memóriánk tartalmát rendezzük.

Ugyanez a helyzet a vizuospaciális konstrukciós memóriával, azzal a képességünkkel, ami lehetővé teszi, hogy a különböző tárgyakról és helyekről szerzett térbeli információkkal ismeretlen közegekben manőverezzünk, manipuláljuk ezeket az információkat. Például egy stratégia képessé teszi a sakkmestereket akár százezer állás memorizálására, és azok felidézésére.

Több, mint egy évszázada kutatják a területet, az általános intelligencia azonban mindmáig viták forrása, több pszichológus állítja, hogy nincs egyértelmű összefüggés a különböző mentális feladatok teljesítése között. Az új tesztet összeállító brit Gyógyászati Kutató Tanács (MRC) cambridge-i Észlelési és Agytudományi Egysége is az általános intelligenciát igyekszik tovább boncolgatni. A csapat vezetője, Adrian M. Owen, az MRC agytudósa elmondta, mint már előttük sokan, ők is a lehető legkevesebb teszttel igyekeztek a kognitív képességek lehető legszélesebb skáláját lefedni, melyek jelen ismereteink szerint mind hozzájárulnak az intelligenciához, a memóriától a tervezésig bezáróan. Hol itt az újdonság?

Nos, a kutatók egy lépéssel elődeik előtt járnak, ami elsősorban az agyi képalkotó eljárások legfrissebb vívmányainak köszönhető. A 12 lépcsős tesztet úgy állították össze, hogy az a lehető legtöbb agyterületet megmozgassák, a fennköltebb gondolatokért felelős külső rétegektől a mélyen fekvő szerkezetekig, mint például az emlékek őrzésében és felidézésében nagy szerepet játszó hippokampuszig.

A 20 évnyi kutatáson alapuló "bölcsesség 12 pillére" névre keresztelt teszt felfedi az intelligencia építőkockáit, illetve van egy gyakorlati célja is, friss betekintést nyújt a kutatók számára az általános intelligenciába azáltal, hogy általa felmérhessék a 12 teszt kitöltési eredménye közötti összefüggéseket. A New Scientist és a Discovery Channel jóvoltából a tesztben bárki részt vehet, csupán némi angol tudás szükséges, elsősorban a feladatok értelmezéséhez, illetve az egyik pillérnél elengedhetetlen a nyelvtudás, hogy a képekhez tartozó kérdésekre megfelelően válaszoljunk. Ide kattintva már neki is lehet kezdeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • afirca #72
    Nekem van egy haverom, akinek 200 feletti IQ mértek. Ő brutális! Az IQ, ha nem is mindent, de azért valamit jelent. Az ember mindent megszeretne mérni, köztük ezt is. A kérdés az, hogy kire szoktuk azt mondani, hogy intelligens. PL: az már jónak számít ha valaki tud köszöni. Az még jobb eredmény ha még a szemedbe is néz. Az intelligenciát, valószínű úgy lehet a legjobban mérni, hogy valaki, akárki hoz egy döntést és az milyen összhangban van saját magával. Egyszerűbben, ki mennyire tudja megcsinálni azt amit helyesnek gondol. Ezt valószínű, hívhatjuk tudatosságnak is. Az is valószínű, hogy az intelligenciához az embernek nem sok köze van. A napnak lehet több köze van hozzá! Persze ez az egész nem biztos!
  • Merces #71
    [email protected] gondolkodj már majd pont kiirom ide bármilyen adatomat, persze hogy csak hülyültem mert marhára nem volt kedvem regisztrálni hogy megcsináljam a tesztjüket, de ha ennyire nincs realitásérzéked........
  • Line #70
    Ha már benne vagy a a szarban, minek ásod magad mélyebbre benne?
  • Merces #69
    ..hááh tudtam én, hogy lesz olyan IQ bajnok aki ezt egy az egyben elhiszi
  • Sir Ny #68
    "Gratulálok, ezek szerint annyi eszed van, mint egy bombakereső németjuhásznak, de már nincs annyi mint egy vakvezető retrievernek."

    Adjá' linkt!
  • hdo #67
    Nekem is volt már 113-tól 164-ig mindenféle IQ teszt eredményem. Szóval én inkább azt mondanám hogy a teszt hülyeség.

    @ Sir Ny:
    Gratulálok, ezek szerint annyi eszed van, mint egy bombakereső németjuhásznak, de már nincs annyi mint egy vakvezető retrievernek.
  • lenox01 #66
    "Az IQ az hülyeség. Én is töltöttem ki IQ tesztet, ki is hozta, hogy 70 alatti az IQ-m."
    Már értem miért vagy apple fanatikus.
  • Wescone #65
    "confirm password beirom confirmed"

    Csak nem azt írtad a "Confirm Password"-hoz, hogy "confirmed"?!!
  • Line #64


  • Merces #63
    ...most ez minek?
    email beirom [email protected]
    password beirom password
    confirm password beirom confirmed
    kiirja hülye vagyok mer nem egyezik.....
    ez nyilván a britek IQ ját méri, ..vagy most minek baszogatnak regisztrációval?
    nem akarok benne lenni a következő brit tudósos hirben......töltsék ki maguknak
    a hülye tesztjüket...