Hunter

Futópadon a középkori páncélok

A középkori páncélöltözetek viselése annyira megterhelő volt, hogy kihathatott a híres csaták kimenetelére, állítja egy brit-olasz tanulmány. A Leeds Egyetem kutatói még futópadon is kipróbáltak néhány 15 századi replikát.

A kapott eredmények jól példázzák, milyen hatalmas energiákat kellett beleölniük a páncélok viselésébe, óriási terhet mérve a lábakra, miközben az öltözet még a megfelelő légzést is korlátozta. A kutatók szerint a nehézpáncélzat hatásai annyira jelentősek voltak, hogy azok kihatottak az ütközetekre is, például a híres 1415-ös azincourt-i csatára, amiben az angol gyalogság jelentős számbeli fölényük ellenére legyőzte a francia lovagokat.

A győzelmet már többféleképpen is magyarázták, először azt tartották, hogy az angolok hosszúíjai döntötték el a csatát, amivel halomra lőtték a lovagokat, a franciák azonban ebben a csatában már egy keményebb páncéllal voltak felszerelve, ami ellen a hosszúíj hatástalan volt, miközben az angol haderő több mint kétharmada íjászokból tevődött össze. A csata kimenetelében nagy szerepet játszott az időjárás, a talaj ugyanis alaposan felázott az esőzésektől, és bár a lovagok páncélzatáról lepattantak a nyilak, állataik nem rendelkeztek megfelelő védelemmel, így az angol nyílzápor után legtöbbjük kénytelen volt gyalogosan rohamozni.

A kutatók szerint a nehéz páncélzatban támadó franciákat annyira lelassította és kifárasztotta a sártengeren való átgázolás, hogy mire eljutottak az angol vonalakig, addigra alig jelentettek valami veszélyt az ellenfél számára. "Ezeknek a páncélöltözeteknek a súlya 30 és 50 kilogramm között mozgott, ami jelentős hányada a viselője testsúlyának " - mondta Dr. Graham Askew, a kutatás vezetője.

A 15. században jelentősen felgyorsult a fegyverkezési verseny és az új, nagy erejű fegyverek, mint a hosszúíj és a számszeríj megjelenése a páncélok fejlődésére is jelentős hatást gyakorolt. A késő-középkori Európában ezeket a vaskos harci öltözeteket főként egymáshoz kacsolódó fém lapokból állították össze, ami tetőtől talpig védelmet nyújtott a katonák számára. A védelem növelése a súly növekedésével és a mozgás korlátozottá válásával járt, amiről a kutatók már hosszú ideje tudják, hogy jelentősen visszavetették a katonák teljesítményét, eddig azonban senki sem számszerűsítette ennek a mértékét.

Ezt pótlandó a leeds-iek felkértek négy, a hagyományőrző csatákban rendszeresen résztvevő férfit, hogy öltsék fel a korabeli páncélok élethű másait, majd álljanak rá egy futópadra. Az angol, gótikus német és olasz páncélokat viselő harcedzett alanyokat különböző vizsgálatoknak vetették alá, miközben a futópadon igyekeztek teljesíteni. A páncélosok oxigén fogyasztásából és széndioxid termeléséből Leeds, az Oxford, és a Milánói Egyetem kutatóiból álló csapat kiszámíthatta, mennyi energiát emészt fel az öltözetekben való közlekedés, vagy egy roham.

A mérések mellett nagysebességű kamerákat is alkalmaztak, amikkel az alanyok végtagjainak mozgását vették szemügyre. Az eredmények szerint a páncélban való közlekedés kétszer annyi energiát emésztett fel, mint a páncél nélküli, ami önmagában még nem olyan megrázó adat. A mellkast és a hátat védő lapok azonban akadályozták a normális légzést, így az alanyok a hosszú, mély levegővételek helyett csak rövid, szaggatott levegővételre voltak képesek, ami újabb energia felhasználási többletet rótt a futópadon izzadó páncélosokra. "A vizsgálatokból kiderül, hogy egy-egy ilyen páncél rendkívül költséges volt, ami a felhasznált energiát illeti" - mondta Dr. Askew.


A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan teljesítenek a kísérletben részt vevők, ha a páncélokból adódó súlytöbbletet a hátukon, a modern hadviselésben alkalmazott hátizsákokban cipelik, ami hasonló tömeg, mint amit a mai katonák hordoznak. "Hatalmas a különbség, ami abból adódik, hogy a páncélöltözet hordásánál jókora súly, körülbelül 7-8 kilogramm nehezedik a lábakra, vagyis a páncél viselője pusztán a lábak emeléséhez hatalmas izomerőt mozgat meg, ami rengeteg energiát emészt fel" - magyarázta Askew.

A fokozott védelem tehát jelentősen rontotta a katonák harctéri manőverezési képességét és erőállapotát. Bár a lábrész elhagyható lett volna, egy jól irányzott vágással azonnal harcképtelen válik a viselője, érvelt Askew. A 16. században háttérbe szorult ez a probléma, az ágyúk és egyéb új lőfegyverek megjelenésével már kevésbé volt hangsúlyos a közelharc, ami újabb páncél kialakításokat eredményezett. "Érdekes megfigyelni, hogy a páncélzatok 16. századi fejlődésével pontosan az általunk is kritikusnak ítélt alsó lábrész tűnt el" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magitorhacker #206
    a páncél 32000 kilónál kezdődik! T32 :D
    szal viccet félretéve ez itt nagyn faszalgás 5 kilós egykezes kardok meg 10 20 kilós 2 kezem meg 59 kilós lemez. CIKI :D MYARMOURY.ORG többek között tessék művelődni.
  • JMáté #205
    120 kilónál. De az már olyan hogy az lenget téged és nem fordítva. Csak vicceltem. Igazából én meg tudom lendíteni, de jobban szeretem a fél dekás pallosokat, mert azokból több százat is magamnál tarthatok. Sárkány ellen nagyon praktikusak, persze azért kell egy varázsló is a csapatba (minimum level 8-as).
  • Tetsuo #204
    Az jobban erdekel, hogy vajon mennyi egy toketlen fecske sebessege?
  • Nos #203
    Amikor utoljára itt jártam, akkor még 30-40 kilós kardokról szólt a vita.
    Most hol jár a licit?
  • Sir Ny #202
    Olvasom a topic elejét. Hogy ti milyen marhák vagytok. Egy lovas lovag másik lovas lovag ellen 14 kilós kétkezes karddal, egy gyalogos páncélos lovag parasztfelkelő pucér parasztok ellen 2 kilós bökővel hadakozott. Ennyi.
    Sőt, ha az ellenfél könnyű ruhába van, és puskával lövöldöz egy várból, akkor tegyük mi is ezt, viszont hogyha másik 50 kilós páncélú lovaggal kell megküzdenünk szívünk hölgyéért, akkor mi is vegyünk fel 50 kilós páncélt, az öltöny és a frakk nem lesz nyerő.
    Persze ez attól függ, hogy épp rómaiak vagyunk-e, japánok, vagy csehek.
  • Sir Ny #201
    első
  • teddybear #200
    A Hunyadi Jánosról szóló egykori leírásokban megemlítik, hogy 20 fontos pallossal, illetve ugyanilyen súlyú buzogánnyal harcolt.
    Na már most, na az a font bécsi volt, akkor 20 font olyan 9-10 kiló közé esik. Ha viszont magyar fontot értenek rajta, akkor az a 20 font 11-12 kiló volt.
  • teddybear #199
    Először is ha valakinek elszállt az agya, az te vagy.

    Ha elolvastad volna rendesen amit írtam akkor tudnád, hogy a nagyapjától örökölt íjat hozta be a munkahelyünkre. Valósan ott volt, a kezemben tartottam. Megpróbáltam felajzani, de nem bírtam, túl erős volt nekem. Hozzáteszem, már lőttem 47 kilós(100 fontos) íjjal, az nem is volt nehéz. Ezt nem tudtam kihúzni sem!
  • Molnibalage #198
    Azok kivégzésre használt speciális "fegyverek" voltak....
  • uwu 80 #197
    Akárhol nézed, mindenhol 2kg fölött már nehéznek számít egy kard, ő meg 10-et mondott!
    Én ezt tudtam eddig is, ezért nem sok időt szántam a keresésre.
    Ezek voltak az első oldalak amikbe belefutottam, és írnak a kétkezes kardok súlyáról. Még ha teszem azt volt mondjuk akár 4 kilós, az se 10 bakker!
    Csak a logika kedvéért...