Hunter

Újra sikerrel repült a rakétaember

Yves Rossy, aki korábban már a La Manche csatornát is átrepülte egy szárnyra szerelt rakétával, pénteken újabb hőstettet hajtott végre találmányának egy új változatával, ezúttal a Genfi-tó fölött.

A svájci kalandor egy 18 perces repülés keretében két hurkot írt le jetpackjének egy új, aerodinamikusabb változatával. A mutatványhoz egy hőlégballonnal jutott fel 2400 méteres magasságba, majd a leszállást ejtőernyő segítségével hajtotta végre. "Az első néhány percben stabilizálta a szárnyát, illetve megkereste az optimális szöget, majd belekezdett a hurkokba" - olvasható a rakétaember honlapján közzétett tájékoztatóban.

Az 51 éves Rossy elmondta, új modellje, amit saját maga tervezett a svájci RUAG cég közreműködésével, a korábbi 2,5 méteres helyett csupán 2 méteres szárnyfesztávval rendelkezik, és immár nem tartalmaz széthajtható elemeket, ezáltal stabilabb és áramvonalasabb is a szerkezet.


"Fantasztikus volt" - nyilatkozott a próbarepülés után weboldalán Rossy, aki a svájci Vaud tartomány fölött hajtotta végre nyaktörő manővereit négy sugárhajtóművel felszerelt szárnyával. "A repülés rendben ment, eltekintve egy kisebb problémától, amikor beindítottam a hajtóműveim. Teljesíteni tudtam a két hurkot, és nagyon boldog vagyok"

Svájci lapértesülések szerint Rossy-nak nem sikerült tartania az eredeti repülési tervét, melyben egy teljes kört is leírt volna az őt szállító hőlégballon körül, az indoklás szerint "műszaki és biztonsági okokból" mondott le a mutatványról.

Rossy 2008 szeptemberében hívta fel magára a világ figyelmét, amikor elsőként repülte át sikeresen egy hátára erősített szerkezettel a csatornát. A jetpack mikroturbinás meghajtásával óránkénti 200 kilométeres sebesség környékére képes, akkor a 35 kilométert 10 perc alatt tette meg, ezúttal pedig majdnem megduplázta repülési idejét.

Az idáig vezető út azonban nem csupán a sikerekről szólt, 2009-ben Marokkóból próbált meg Spanyolországba átrepülni a Gibraltári-szoros fölött, végül a 40 kilométeres távot nem sikerült megtennie, 15 perc repülés után a vízen landolt, ahonnan helikopterrel mentették ki. Beszámolója szerint a probléma akkor kezdődött, amikor kénytelen volt repülési magasságát 760 méterre csökkenteni. Repülése ezen a magasságon instabillá vált és érezte, hogy ennek már a fele sem tréfa, ezért lecsatolta szárnyát és megrántotta ejtőernyője kioldóját.

Rossy következő nagy célkitűzése a Grand Canyonon való átrepülés, amennyiben megkapja a repüléshez szükséges engedélyeket. Az új konstrukcióval elért eredmények mindenképpen bizakodásra adnak okot, az első akrobatikus manőverek demonstrálták azt az egyre nagyobb repülési szabadságot, amit a testre erősíthető jetpack ad viselőjének, aki pusztán testmozgásával kormányozza magát a levegőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shaddam #21
    És mi a neve a gépnek?
  • stremix #20
    Van igen. A feltalálók éjszakáján volt egy ha jól emlékszem (és az minden évben van), és néha felbukkan máshol is, pl a Millenáris parkba is akartak már vinni, azt nem tudom h vittek-e végül... Ha valamilyen repülős-ejtőernyős "bulira" mész, könnyen kifoghatsz egy olyat amikor van és ki lehet próbálni..
  • idebudanemoda #19
    hát, ebből az anyósnak is, és az ejtőernyőt is megspórolhatod
  • Fresh Duke #18
    Én Vasemberruhát építenék. :D
  • shaddam #17
    Azt tudja valaki van-e olyan magyarországon hogy alulról levegőt fújnak be és te ráfekszel meg röpködsz?
  • Ferrer #16
    GTA feeling.
  • duke #15
    Az a vizen jaras a biztos csak trukk. Valami van a vizben es azon fut.
  • philcsy #14
    Ennyi erővel minden millásnak van haszna mert elköltik valami hiperbaromságokra a pénzüket és ezzel fejlesztik a technológiát.
    De csinálják csak. Én is ezt csinálnám ha sok millám lenne. (Nem pont ezt! :))
  • zaccc #13
    Azért az ilyen milleres arcoknak a világ is hasznát veszi. Ilyen jellegű kutatásokra nem lenne keret máshonnan. Legalább valami "értelmesre" költi a pénzét.
  • aki kérdez #12
    Ugye nem etted meg? :)