Hunter

Csúcsot döntött a kanadai ornitopter

A Snowbird az első emberi erővel meghajtott csapkodószárnyas repülőgép, ami képes tartósan a levegőben maradni, jelentették be alkotói a Toronto Egyetemen.

Az ornitopter 19 másodpercen át tartotta fenn mind magasságát, mind repülési sebességét, 145 métert téve meg óránkénti 26 kilométeres átlagsebességgel. Bár a csúcsdöntő repülés még augusztus 2-án lezajlott, a hivatalos rekordbejegyzési kérelmet csak most juttatták el a Nemzetközi Repülési Szövetségnek, így az ornitopter világcsúcsára a Szövetség októberi üléséig várni kell.


A repülőgépet a kanadai egyetem Űrrepülési Tanulmányok karának egyik mérnök doktorandusza, Todd Reichert vezette és hajtotta. "A Snowbird egy ősrégi repülési álom valóra válását testesíti meg" - mondta Reichert. "A történelem során számtalan ember álmodott arról, hogy úgy repüljön, mint a madár, saját erejéből. Több százan, vagy több ezren próbálták elérni ezt az álmot. Ez egyike az utolsó repülési elsőségeknek."

Egy repülőgép repüléséhez szükséges energia a repülés sebességének függvényében nő, ezért ahhoz, hogy az ember saját korlátozott mennyiségű erejével képes legyen repülni, a gépet úgy kellett megtervezni, hogy egészen kis sebességnél is képes legyen a szükséges felhajtóerő előállítására. Ehhez jókora szárnyfesztávra van szükség, miközben a gép szerkezetének a lehető legkisebb súlyúnak kell lennie. A könnyű szerkezet megerősítéséhez külső drótmerevítést alkalmaztak, ami bár növeli a légellenállást, az általa nyert súlycsökkenés bőven kompenzálja az aerodinamikai hátrányt. A drótmerevítéses szerkezetből adódik a lelógó géptörzs kialakítás is, ez ugyanis a legelőnyösebb a szerkezet számára.


Az ornitopterben a szárnyaknak kell előállítani a gép súlyát közömbösítő felhajtóerőt, valamint a keletkező légellenállást ellentételező tolóerőt. A felhajtóerő teljesen megszokott módon keletkezik: a beáramló levegő pozitív állásszögben éri a szárnyat, míg a tolóerőhöz a gép szárnyát a felfelé irányuló mozgásnál alacsonyabb, lefelé irányuló mozgásnál magasabb állásszögbe kell állítani. A megfelelő állásszögek eléréséhez a szárny teljes egészének meg kell csavarodnia, ez a sikeres ornitopter építés egyik legnagyobb kihívása.

A törékeny gép súlya alig 43 kilogramm, szárnyfesztávolsága 32 méter. Reichert keményen edzett, hogy testsúlya ideális legyen a repüléshez, a nyár során 8 kilogrammot adott le. "Az emberi erő használata, amikor sétálunk vagy biciklizünk, egy hatékony, megbízható, egészséges és fenntartható formája a közlekedésnek. Bár repülőgépük nem túl praktikus módja az utazásnak, ösztönzően hathat másokra, hogy testi erejüket és kreativitásukat álmaik valóra váltására használják" - összegzett Reichert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sz4bolcs #37
    Túl sok Dűnét olvastak. xD
  • halgatyó #36
    A legeslegjobb a vége!
    "testi erejüket és kreativitásukat álmaik valóra váltására használják"

    Hadd ne mondjam ki, hogy mi jutott az eszembe... esetleg annyit, hogy vidéken gyakoribb, és az ilyen "testi erős álmodozókat" valaki épp munkatáborokban szeretné látni
  • halgatyó #35
    Nem volt túl meggyőző a videó. Autóval húzták fel a levegőbe, és amikor eleresztette a vontatókötelet, onnantól már csak süllyedt.

    Ez nem repülés.
  • Kara kán #34
    Köszönjük a véleményedet.
    Bekerült a fórumba.
  • TomecK #33
    Az a nagy büdös harci helyzet, hogy ez szerintem rohadtul nem emelkedik feljebb "szárnycsapáskor", teljesen egyszerű vitorlázó műveletet végez, azt meg elég szarul merthoy kb. 3-5 méter magasból egy normál vitorlázó még 200 métert siklik leszálláskor pl. Itt szárnycsapáskor csak annyi történik hogy a szárny kb. egy helyben van és a törzset kicsit felrántja majd visszaesik, szal tényleg mozog az egész de, hogy ezzel nem nyer magasságot az nagyon valószínű. Sztem szárnycsapás után a géptörzs ugyan oda esik vissza ahol volt, hogy ez működjön ahhoz ennél sokszor nagyobb szárnycsapások kellenek sokkal nagyobb erővel és dinamikusabban.
  • Stiff #32
    Majd akkor veszem ezeket a nagyszerű és magasztos megszólalásokat( " nekünk sikerült , amiről az ember eddig csak álmodott...)komolyan, ha azt látom a videón, hogy a csóka saját erejéből gyorsul fel, emelkedik a magasba, és ott is tudja tartani a gépet, mindenféle segítség nélkül. Addig ezek csupán próbálkozások, határfeszegetések
  • tenkenorman #31
    1:34 től nézzétek a videót. egyértelműen veszít a magasságából
  • stremix #30
    "míg a tolóerőhöz a gép szárnyát a felfelé irányuló mozgásnál alacsonyabb, lefelé irányuló mozgásnál magasabb állásszögbe kell állítani"

    ...sajnos ez épp fordítva van. Felfelé csapkodáskor van nagyobb állásszög... És ez a videón is látszik.

    Amúgy tényleg jó, csak a madarakhoz képest túl kicsit csapkod a szárny.
  • Kara kán #29
    Na, jó, ökörködök egyet megint, bár ezt már megcsinálták: a pók ökörnyállal utazik messze, messze, messzire. (Bónuszkérdés: mi utánozza ezt?)
    (Egyébként, nem ez a titkos, de agytornának ez is jó. :-)
  • Kara kán #28
    Te már sejtesz valamit. :-)