16
  • Tetsuo
    Ja mar ertem, koszi.
    Ez tenyleg regi dolog es nagyon otletes, szerintem. Most ujra feltalaltak.. :)
  • Dj Faustus #15
    "Szerintem meg pont hogy nem irányított mikrofonokról van szó."
    Úgy ám.
    "Typically, an array is made up of omnidirectional microphones distributed about the perimeter of a space, linked to a computer that records and interprets the results into a coherent form"
    Forrás: Wikipedia - Microphone array (Megjegyzem - mint a wikipedia bejegyzés is tanúsítja - nem annyira új dolog ez)

Vagyis tipikusan gömbkarakterisztikájút használnak.
  • Motoroj
    Szerintem meg pont hogy nem irányított mikrofonokról van szó.
    A fókuszálást nagyjából azon az elven oldják meg, mint a fázisvezérelt antennarácsoknál.
    Szerintem nagyon okos ötlet.
  • Bren X
    Majd jobban fogjuk hallani miként szidják egymást a játékosok, edzők, drukkerek. És az eredeti vuvuzela érzéshez hasonlítót is tudunk majd hallani a TV előtt.
  • B0nFire
    Azért kérdezte a puskát, mert nagy valószínűséggel arról van szó. Ugyanis a puskának van egy olyan jó tulajdonsága, hogy jól fókuszálható az iránykarakterisztikája miatt. Egy gömb- vagy vesekarakterisztikájú mikrofonnal ezt nem lehet megcsinálni, mert minden irányból veszi a nem kívánatos zajt.

Ezért kell puskát alkalmazni. És akkor azt a területet lehet figyelni, amire irányul.
  • daninet
    TV közvetítés? Üvölt az edző de egy szó sem hallatszik a TV-ben... ismerős?
  • Balintos
    és ez kinek lenne jó?
  • FoodLFG
    cool!
    kár hogy nem nézek kosárlabdát.
  • undibajsz
    Csillagászatban már egy ideje használják ezt, csak nem hanggal, hanem elektromágneses hullámokkal. Egy sik felülettel bárhova tudnak az éggömbön fókuszálni a fény terjedési sebességét használva. (És kihasználva a fény hullámtermészetét.)
  • Palinko
    szerintem nem kizárt hogy lehallgatásoknál már használtak valami hasonlót. bár ott nem lehetett kis munka ezt a sok mikrofont elhelyezni :D
  • Mcsiv
    nem, 300 darab szokványos mikrofon. Mivel a mikrofonok kör alakban helyezkednek el, a kiszemelt területtől ezek eltérő távolságra vannak. Az eltérő távolságból adódóan kihasználják a hang terjedésének alacsony sebességét, így a mikrofonokba különböző időben érkezik be az adott hang. Az időbeni eltolás alapján erősítik egymást (a háttér zaj, ami nem a területről jön, más időben érkezik be a mikrofonokba így azok meg kioltják egymást). Vagyis olyan mintha kiháromszögelnének valamit, csak itt több pontból a kapott információkat nem helyzetmeghatározásra használják, hanem az adott területről érkező hang erősítésére.
    Egyszerűen zseniális az ötlet, nem is értem hogy eddig hogy eddig miért nem találta ki még senki.
  • Kara kán
    Olvasd össze ezzel: Fejlődünk, fejlődünk - vetette oda egy elrohanó csiga.
  • Tetsuo
    Ez most 300db egy pontra nezo puskamikrofon? Vagy mi? Nem vagom. :S
    Nincs vmi reszletesebb cikk, mondjuk 10-20 oldalnyi?
  • mjevsrsh
    LAKERS!! :)
  • adamq01
    Hallani, hogy a videó végén a rágógumi pukkanást ők vágták alá. Elég szánalmas...
  • okosan gyerekek
    gyorsan jött, gyorsan megy a vuvuzela... :(