Hunter

Újabb fotók az Enceladus gejzírjeiről

Minden eddiginél közelebbről fotózta le a Cassini űrszonda a Szaturnusz Enceladus holdjának vízpára gejzírjeit. A képek a héten érkeztek meg a Földre.

A szonda november 2-án 100 kilométerre közelítette meg a felszínt a kis hold déli sarkvidékénél, ahol a párafelhők előtörnek. Az úgynevezett tigriscsíkoknál megjelenő gomolyagok vízpárát, nátriumot és szerves vegyületeket, köztük széndioxidot tartalmaznak, amivel némileg a Yellowstone Nemzeti Park Old Faithful gejzírjéhez hasonlíthatók, írja a SPACE.com. A tudósok azért érdeklődnek ennyire irántuk, mert a holdhoz mérten szokatlan tevékenység folyékony víz jelenlétére utal a kéreg alatt, márpedig ha víz van az égitesten, akkor van esély valamilyen idegen élet jelenlétére is.


"Ha sikerül összeraknunk a darabokat - egy felszín alatti folyékony óceánt, a gejzíreket tápláló hőt és az élet építőelemeiként értékelhető szerves molekulákat -, akkor az Enceladusról kiderülhet, hogy rendelkezik azokkal a körülményekkel, ami a korai Földön az élet eredetéhez vezetett" - írja a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának blogjában Bonnie J. Buratti, a Cassini csapat egyik tudósa.

A hétfői átrepülés célja a kilövellő részecskék méretének, tömegének, töltésének, sebességének és összetételének meghatározása volt. A szonda hetedszer vette szemügyre az Enceladust, jókora, 29 000 km/h sebességgel repülve át a déli sarkvidék felett. A tudományos adatokon felül a Cassini újabb látványos felvételeket készített a titokzatos gejzírekről, amik a Nap fényében ragyognak az űr által adott sötét háttér előtt.


Az amerikai-európai Cassini szonda 1997-ben hagyta el a Földet, és 2005-ben fedezte fel az Enceladus gejzírjeit. Elsődleges küldetését 2008-ban teljesítette, jelenleg a 2010-ig tartó kibővített időszakát tölti, ami során további értékes felfedezéseket tehet. "Ez az első alkalom, hogy aktivitást észleltünk egy ilyen kis holdon" - írja Buratti, arra célozva, hogy az Enceladus csupán 500 kilométeres átmérővel rendelkezik, az ekkora égitesteket pedig ezidáig nem jellemezte semmilyen geológiai aktivitás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pluskast #36
    Ez igaz. Sőt. Azt sosem értettem, hogy abba még senki sem gondolt bele, hogy eléggé nehézkes lenne egyáltalában életben maradni egy mási föld típusu bolygon? Mi van a vírusokkal és a baktériumokkal? Egy az ember számára ismeretlen bolygón milliónyi vírus létezhet amire az embernek nem is alakúlt ki a megfelelő védekező képessége. Hacsak azt az egyszerű példát nézem, hogy amikor az európaiak átmentek az újvilágba és indiánok milliói haltak meg a himlő járványban mivel a szervezetük nem ismerte ezt a betegséget, akkor jó eséllyel igen kicsi a valószínűsége annak, hogy egy föld típusu bolygon képesek lennénk tartósan megvetni a lábunkat.
  • Flang3r #35
    csak a Földi nyomás és hőmérsékleti viszonyok között nem elképzelhető más elemek által a szénvegyületekhez hasonló komplexitású vegyületek. Más nyomáson, más katalizátorban (értsd: más légkörben) és hőmérsékleten pedig igenis elképzelhető más elemre épülő komplex "szerves" kémia és élet. Mindazonáltal természetes, hogy a Földön lévő földönkívüli életet kutató projektek elsősorban a földihez hasonló, szén-alapú szerves kémiára épülő életformák után kutatnak.
  • KillerBee #34
    Hááát, ha te a Big Bang elméletét (amiről még a hívei sem állítják, hogy tény, hiszen ezért hívják elméletnek) a Kalevalához hasonlóan mesének gondolod, akkor nem áll szándékomban meggyőzni téged az ellenkezőjéről.

    Másfelől te vagy az első, aki a Kalevalát elméletnek nevezte...
  • Sanyix #33
    nem. newton elméletei gyakorlaton alapulnak :)
  • Sanyix #32
    Mondom, hallottam sok tanárt orbitális faszságokat beszélni, ez nem illúzió ezért nagyon is életképes közmondás, lehet van kivétel, de a többségre igaz.
  • Omega #31
    Sose értettem azt a hibbant elméletet, hogy egy idő után el fogja hagyni az emberiség a Földet csak azért, hogy letelepedjen egy másik bolygón (nem tudományos kutatási, vagy termelési céllal, hanem tömegesen), még ha oly romantikus is. Hogyha jobban belegondolok ennek semmi értelme sincs, mert az ember az evolúció során a Földhöz alkalmazkodott így itt is tudja legjobban kielégíteni a szükségleteit. Ha a környezetszennyezéssel tönkrevágjuk a bolygót és olyan fejlett lesz a technika hogy terraformálni is lehetséges lesz egy másikat akkor meg inkább az aktuálisat egyszerűbb és ésszerűbb helyreállítani. Egy kozmikus katasztrófa elhárítása szintén észzerűbb, mint angolosan távozni innen.
  • Tinman #30
    Mind a kettő mese, egy teória, egy elmélet... pontosan annyira komolyan veendő, mint a Maraduk és Éa kalandjai :-D

  • Tinman #29
    #4-re reagálva vetettem fel, hogy ez baromság: "ha az evolúciós elmélet igaz, szinte 0 az esélye más életformának"

    Más fizikai körülmények, lehetővé tehetik könnyen, hogy más elemre épülve alakuljon ki élet.
  • Cef #28
    Pont azt írtam, hogy a legvalószínűbb, hogy egy lehetséges idegen életforma C alapú. Arról meg szó sem volt, hogy más bolygón nem alakulhat ki az élet.
  • KillerBee #27
    "A nagy bumm... pontosan egy u.o. elmélet, mint a Kalevala, csak tudományos"

    Vagyis pontosan ugyanolyan, csak egészen más. :)

    #23:

    "nem lehetséges, hogy ezer év múlva, mikor egy ismét elhanyagolható szeletét ismerjük, ki fogják röhögni a Newton-i fizikát?"

    Nem. A newtoni fizika a maga érvényességi körében akkor is éppoly igaz lesz, mint ma, mert pontosan leírja a testek mozgását és ezek a testek millió év múlva sem fognak másképp mozogni. Ezzel szemben a geocentrikus világkép már ezer éve sem volt igaz.