Hunter

Összefügghet a himlőoltások befejezése és a HIV terjedése

A himlő elleni védelem immunitást adhat a HIV-vel szemben is, állítja egy kutatócsoport, melynek tagjai szerint a himlőoltások 20. század közepén lezajlott visszaszorításának tulajdonítható a HIV gyors terjedése.

A BMC Immunology szaklapban publikált új elmélet kiemeli, hogy himlő terjedésének megakadályozása érdekében beadott vakcina által biztosított immunizáció a laboratóriumi tesztek során ötödére csökkentette a HIV replikációját. A tanulmány szerzője, Raymond Weinstein, a virginiai George Mason Egyetem tudósa, a George Washington Egyetem és a UCLA kutatóival közösen a vakcinával nemrég beoltott emberek fehérvérsejtjeit vizsgálta, majd képességeiket összevetette egy beoltatlan kontrollcsoport vérsejtjeinek képességeivel. A beoltott egyéneknél jelentősen lassabb vírus sokszorozódást figyeltek meg a vérsejtekben.

"Számos magyarázat született a HIV gyors afrikai tejedésére. Hivatkoztak a háborúkra, a sterilizálatlan tűk újrahasznosítására, valamint a gyermekparalízis oltóanyag korai változatának szennyezettségére, azonban ezeket egytől-egyig megcáfolták, vagy már eleve nem találták elégségesnek a HIV-járvány viselkedésének magyarázatához. Felfedezésünk, mely szerint a himlő elleni oltás bizonyos fokú védettséget alakít ki a HIV fertőzés ellen is, majd az oltások visszavonása részben magyarázatot adhat a vírus robbanásszerű terjedésére" - nyilatkozta Weinstein.

A himlő elleni oltást fokozatosan szüntették meg az 1950-es évektől, miután a kórt világszerte sikerült kiirtani, ezzel egy időben azonban megindult a HIV terjedése. Weinstein feltevése szerint a himlő elleni oltás hosszútávú változásokat idézett elő az immunrendszerben, valószínűleg megnövelte egy bizonyos receptor, a CCR5 érzékenységét is az egyén fehérvérsejtjei felszínén, ami mindkét vírus számára támadási felületet nyújt, így járulhatott hozzá a HIV visszaszorításához is.

"Bár ezek az eredmények érdekesek és remélhetőleg elvezetnek egy HIV elleni új fegyverhez, nagyon előzetesek és túl koraiak ahhoz, hogy javasolhassuk a vakcina immunizációt a HIV elleni küzdelemben" - tette hozzá Weinstein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #34
    Hurrá! Van ok az optimizmusra.
  • FefeeX #33
    Láttál Te már narkósokat szúrni? Én ugyan még csak filmben, de ott nem a tű terjeszti, hanem vérrel keverik a cuccot, mielőtt belövik. Talán valamelyik Halálos Fegyver filmben volt róla anyag... Vagy azzal keresik a vénát, hogy kicsit visszaszívnak, megy bele vér, betolja, jön a következő ugyanazzal a fecskendővel, amiben maradt az előző páciensből...
  • gombabácsi #32
    nekem meg erről a Brian élete jut eszembe, mikor azt mondják "vitatkozzon a természettel" vagy valami ilyemit :)
  • Calidor #31
    C s a k n e h o g y a t e r r o r i s t a k k e z e b e k e r u l j o n
  • zakzag #30
    Nekem csak az jutott az eszembe, hogy már megint arra a következtetésre juthatunk, hogy a világ sokkkkkkal bonyolultabb annál, mint amit el tudunk képzelni. Fogalmunk sincs, hogy egy védőoltás beadása milyen más egyéb tényezőket változtat meg.
  • Doktor Kotász #29
    Egyébként ez a megérdemlik az AIDS-esek mentalitás igen promitív jellemre vall.
    Olyan keresztényire.
  • Doktor Kotász #28
    Ha HUV vírus kerül a szervezetedbe, azt a szervezeted betolakodónak érzi, és elkezdi megtámadni. Ha a Vírus gyirsabban szaporodik, mint a szervezeted írtja, akkor kapod meg a fertőzést. Ha a himlő oltás segít a HIV ellen, akkor esélyed van arra, hogy ne kapd el ahhoz képest, akinek nincs himlő elleni oltása. Ez nem védettséget jelent, hanem azt, hogy nehezebben fertőződsz meg.
  • djhambi #27
    HIV

    Kipukkadt aurák
    mocsárszagú
    permetében
    folynak össze
    beteg váladékok,
    míg dögösít
    az aljasul
    szép rontásban
    az a virgonc deadline.

    Van sokkal jobb is, csak az nem a témához csatlakozik.
  • Mike #26
    meg mindenki más
    ugyanis nem a kurvától fogod elkapni, hanem olyan valakitől, akire nem is számítasz
  • codylcran #25
    Intravénás droggal élők esetén nem egyszeri találkozásról beszélünk, mintha vkit megszúrnak csak úgy, hanem többszöri, több ember által használt tűvel történő szurkálásról. Ez már elég mennyiség lehet a fertőzés átadásához.