Hunter

Őssejtekkel érnének el áttörést a HIV ellen

Amerikai kutatók új irányból közelítették meg a HIV elleni küzdelmet, genetikai vakcinává alakított őssejtek alkalmazásával pusztítanák el a fertőzött sejteket.

Amennyiben a módszer beválik, a technikát számos más vírusos kórokozó ellen is bevethetik. A Los Angelesi Kalifornia Egyetem (UCLA) munkatársai hangsúlyozzák, munkájuk jelenleg még kezdeti stádiumban van, további kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, hogy az átalakított sejtek képesek lesznek-e működni az emberi testben.

"Ebben az alapelvet igazoló tanulmányban azt demonstráltuk, hogy ez a típusú megközelítés alkalmazható az emberi immunrendszer, különösen a T-sejt reakciók átszabására úgy, hogy kifejezetten a HIV-fertőzött sejteket vegye célba" - utalt a PLoS ONE szakfolyóiratban megjelent írásukra Scott G. Kitchen, a kutatás vezetője. "Ezek a tanulmányok lefektetik azon további gyógyászati fejlesztések alapjait, melyek a különböző krónikus megbetegedéseket okozó vírusok, esetleg daganatok elleni sérült, vagy rendellenes immunreakciók helyreállítását célozzák."

A kutatók egy HIV fertőzött egyénből a fertőzés ellen küzdő "gyilkos" T-sejteket, úgynevezett CD8 citotoxikus (a sejtekre mérgező hatású) T-limfocitákat nyertek ki, és azonosították a T-sejt receptor molekulát, ami segíti a T-sejtet a HIV fertőzött sejtek felismerésében és elpusztításában. Ezek a sejtek, bár képesek megsemmisíteni a HIV fertőzött sejteket, nem léteznek elég nagy számban ahhoz, hogy megtisztítsák a testet a vírustól. Ezért a kutatók klónozták a receptort és genetikailag módosítottak emberi vér őssejteket, majd azokat emberi csecsemőmirigy szövetbe helyezték, amit egy egérbe ültettek, hogy élő szervezetben tanulmányozhassák a reakciókat.

A módosított őssejtek a várakozásoknak megfelelően érett, többfunkciós HIV-specifikus CD8 sejtekké alakultak, igen nagy populációt hozva létre, melyek kifejezetten a HIV tartalmú proteineket vehetik célba. A kutatók felfedezték, hogy a HIV-specifikus T-sejt receptoroknak egyezniük kell az egyénnel, nagyjából úgy, ahogy egy beültetendő szervnek is egyeznie kell a transzplantációra váró pácienssel.

A kutatócsoport következő lépésként egy fejlettebb modellben akarja letesztelni ezt a stratégiát, amiből már megállapítható lesz, vajon működne-e a módszer az emberi testben is. Reményeik szerint számos más vírus ellen is alkalmazhatják majd a módszert. "Ezzel a módszerrel a krónikus vírusos megbetegedések egész hadával vehetjük fel a harcot" - nyilatkozott a kutatásban részt vevő Jerome A. Zack. "Olyan ez, mint egy genetikai vakcina."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Doktor Kotász #28
  Ha nem értettem félre valamit korábban, akkor a vírusok csak egy sejtfalba zárt genetikai kódok, és ha bejutnak egy sejtbe, akkor a saját maguk sorozatgyártására állítják át a megtámadott sejt DNS-ét, és amikor már jó sokan vannak, a sejt elhal, a sok vírus meg kiszabadul.

  Na most, ha a megtámadot sejteket elpusztítja ez az őssejt izé, attól még a vírusoknak nem lesz vége, csak tovább állnak másik sejteket támadni. Így nem szűntetik meg a fertőzést, csak odázzák az egész problémát, ami addig folytatható, amíg van élő sejtje a páciensnek. Nyílván így nem fog elfogyni a szervezet, mert nagyon sok sejtünk van, így ez az egész annyit érhet el, mint az eddigi gyógyszerek, hogy fertőzötten él tovább a páciens, és nem lesz beteg.
 • nickwearby #27
  "ezeket" kihúzandó a 2. mondatból....
 • nickwearby #26
  Én nem mondtam, hogy nincsenek mellékhatásai.

  Azt emeltem ki, hogy az emberek jóval kisebb százalékánál okozza ezeket a mellékhatásokat, mint a paracetamol.

  Nem tudom hogy ténylegesen hogy volt, de az biztos, hogy évtizedekig használták az algopyrint mielőtt a paracetamolos cuccok "divatba jöttek".
  Kíváncsi lennék, hogy mennyi idő telt el, míg a metamizolosakat vénxkötelessé tették.

  Egyébként lehet egy nem összeesküvés elmélet szerű magyarázat arra, hogy miért tartják biztonságosabbnak a paracetamolt mnit a metamizolt.

  A májkárosodás még addig visszafordítható(silymarin), amíg van elég ép sejttartalma (a máj elég jól tudja regenerálni magát, persze nem a végtelenségig ),
  vagyis egy kizárólag a májat terhelő gyógyszert talán kevésbé veszélyesnek gondoltak,mint a metamizolt.

  A probléma az, hogy egyénenként változik,
  hogy kinek mennyit bír el belőle a mája ( az oké, hogy van egy átlagos érték, de ezt ma egyre több minden befolyásolja, annyi vegyszert eszünk),
  másrészt a paracetamolnál tökre jól kialakulhat rászokás.
  Nem egy embertől hallottam, és úgy 10 éve magamon is tapasztaltam, hogy
  egyre nagyobb adag kell belőle ugyanolyan hatás eléréséhez.
  Ez meg szintén megnöveli a veszélyét, hogy akkora dózist egyen meg valaki, hogy teljesen kilövi vele a máját.
 • jocco #25
  Azért az algopyrinnek is elég sulyos vézkézési zavart okozó mellékhatása lehet, nem is véletlénül vonták ki még az a liberálisnak mondható amerikai piacról is annó.
 • Epikurosz #24
  Eszméletlen.
  Tényleg igaza volt annak a régi slágerírónak, hogy Hiábs menekülsz?
  Légiós baktérium bevetésen.
 • nickwearby #23
  "Egyik osztálytársam majdnem meghalt 1 szem algopirintől... (Mondjuk akkor még csak 12-13 vagy hány éves volt, de nincs rajta, hogy 12 évesen ne használd) "


  Sajnos előfordul, hogy valakinek a szervezete érzékenyebben reagál arra a hatóanyagra, ami addig milliószor nem okozott ilyesmit.

  Persze ez nyilván nem vigasztalja az illetőt :(
  De a paracetamol sokkal nagyobb százalékban okoz ilyen eseteket, mint az algopyrin.

  Hogy akkor miért nem az előbbi vényköteles az utóbbi helyett?

  Ezen el lehet gondolkodni,
  mindenesetre érdekes, hogy a metamizol tartalmú gyógyszer már generikum, azaz nem adható horror áron....
  A paracetamolt meg számtalan formában adják olyan áron,
  hogy az ember haja égnek áll....

  És a hatékonysággal is problémák vannak.

  Én utoljára egy elég masszív fájdalomra vettem be panadolt,
  de 7 óra alatt az egész 24 órás adagot kénytelen voltam betömni, mert 3 órán belül elmúlt a hatása....

  Mígy egy algopyrint bevágok, ha már úgy 12 órája fáj a fejem,
  és már hányingerem is van a fejfájástól.
  Egy órán belül felszívódik és vagy 8-10 órán keresztül hat,
  addig meg kipihenem magam/elmegy a front ami okozta.
 • nickwearby #22
  nem is azon akadtam fenn, hogy ezt kérdezte a doki,
  hanem hogy 2 szem panadol ilyen durva dolgot tud csinálni,
  hogy már ekkora mennyiség kimutatható....


 • nickwearby #21
  Örülök, hogy ilyen inspiráló hozzászólást írtam

  zipp,

  sajnos a paracetamolnál széles körben ismert (csak épp nem hivatalosan),
  hogy nagyon vékony a határvonal a biztonságos(nak mondott) és a ( akár halálos ) méreg között.

  Elég, ha valakinek valami nem diagnosztizált betegsége van, ami miatt a gyógyszer fokozottabban veszélyes rá.

  Még az a jobb eset, akinek vegyszer allergiája van ( szinte semmi szintetikusat nem bír ), mert az csak végszükség esetén nyúl tablettákhoz.


  Valóban, a legnagyobb probléma, hogy már minden hülyeségre beveszünk valamit.
  akármilyen fájdalom, ha nem bizonyított szervi eredetű, és múló, nem króniku,
  elsőnek úgy kéne kezelni, hogy az ember leáll,
  lefekszik aludni, néha egy óra is elég.
  Vagy több vizet iszik, elhagyja az alkoholt, édesítőket ( cukrot és a többit is), abbahagyja a dohányzást, de adj Isten a kábszerezést.

  Ehhez képest a reklámok azt táplálják az emberbe, hogy
  "nincs idő a fájdalomra",
  ha szorul, akkor egyél gyógyszert,
  ha itt fáj, akkor egyél gyógyszert,
  ha fáradt vagy, egyél gyógyszert,
  ha feszült vagy, egyél gyógyszert.....
  stb.

  kész horror.
 • krajcsovszkig #20
  Egyik osztálytársam majdnem meghalt 1 szem algopirintől... (Mondjuk akkor még csak 12-13 vagy hány éves volt, de nincs rajta, hogy 12 évesen ne használd)
 • ziipp #19
  Nem egy az egyben ott mutatták ki, ezért is írtam, hogy 'valamilyen formában' - amiről azóta jocco részben fellebbentette a fátylat. Ráadásul nickwearby csak egyszer szólt hozzá. :P Egyébként meg: Blogin - Öngyilkosok kézikönyve.

  Gerrett27: 12. hsz.-ben írtam, hogy nyilván nem kell túladagolni. Azt nem gondoltam, hogy ilyen vékony a határ, de már napi 8 pirula is elég sok - bármiből. Igazából a gyógyszereket csak szükség esetén kell használni, minden kis fájásocskára nem érdemes.