Hunter

Közeledik az LHC az új részecskék felfedezéséhez

Hamarosan megkezdheti az LHC az új részecskék utáni kutatást, állítja egy vezető fizikus. Amennyiben a munkálatok rendben lezajlanak, a nyár végére a Nagy Hadronütköztető elég érzékennyé válhat a részecskefizika egy ezidáig felderítetlen birodalmának kutatásához. Az első jelöltek közé várnak két bozon részecskét, melyek létezését jó ideje gyanítják.

A részecskegyorsítóban eddig félmilliárd protonsugár ütközés zajlott le a 2009. novemberi indulás óta. A CERN által működtetett hatalmas szerkezetet elsősorban a Higgs bozon felkutatására tervezték, az első felfedezések közé az úgynevezett W elsődleges és Z elsődleges bozonokat várják - ezek a gyenge kölcsönhatásokért felelős W és Z bozonok nehezebb változatai. A gyenge kölcsönhatások a természet négy alapvető kölcsönhatásának egyike, ide tartozik a gravitáció, az erős kölcsönhatás és az elektromágneses erő.


Az Atlas detektor

A W és Z bozonokat már az 1980-as években megtalálta a CERN 100 gigaelektronvoltos (GeV) tömegskálán, azonban minél nagyobb energiákat alkalmaznak, annál nagyobb tömegű részecskék kerülhetnek elő, ezért is tervezték minden eddiginél erősebbre az LHC-t. Ha minden terv szerint zajlik, a szerkezet néhány hónapon belül elég érzékeny lesz az 1000 GeV skála szondázására, nyilatkozott a BBC-nek dr. Tony Weidberg, a brit Oxford Egyetem egyik részecskefizikusa, aki az LHC Atlas kísérletén dolgozik.

A részecskegyorsító 3,5 TeV energiaszinten fog üzemelni az idén és jövőre egyaránt, ez fele az elérhetőnek, a mérnökök azonban folyamatosan emelik a sugarak intenzitását. Ennek eredményeként az Atlasnak az ütközések "bomlástermékéből" már sikerült azonosítania egy alacsonyabb tömegű W bozonnak tűnő részecskét, ami bár ismerős a tudomány számára, rendkívül fontos a detektorok, köztük az Atlas kalibrálásában.

Az LHC végcélja az 1970-es években felvázolt Standard Modellen túlmutató új fizika keresése, mivel a szubatomi részecskék kölcsönhatásait leírni igyekvő modellt jelenleg egy hiányos valaminek tartják, amire csupán egy lépcsőként tekintenek a világegyetemet vezérlő törvények mélyebb megismerése felé. A nagyobb tömegű W és Z bozonok felfedezése fontos új ismeretekkel szolgálna ezekkel a kölcsönhatásokkal kapcsolatban, ami pedig az oly nagyon áhított Higgs bozonokat illeti, Dr. Weidberg szerint az LHC legkorábban 2011-ben lesz alkalmas az első kutatások elvégzésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #52
    Úgy cáfolták meg Einsteint, hogy igazolták.
  • Kara kán #51
    Igen, ebben lehet valami.
    Az elektromágneses kölcsönhatást is a foton közvetíti, de ezt csak úgy tudja megtenni, hogy saját energiájából veszít. Valamit valamiért.

    Persze ez már nem sima részecskefizika, bár, ha átlósan vakarom a fejem, akkor beszélhetek energiakvantumokról. Na, mindegy, a Higgs-bozon amúgy sem része a standard modellnek.
  • philcsy #50
    "De hogy a nehézsúlyú, 112 GeV-os Higgs-bozon hogyan tud tömeget adni a pihesúlyú W- és Z-bozonnak - na ez már meghaladja az én részecskefizikai tudásom."

    Ez csak egy tipp:
    A 112 GeV-os tömeg a szabad Higgs-bozon tömege. Amikor tömeget ad egy másik részecskének, kölcsönhatásba lép vele és így már a közös tömegük akár csökkenhet is.
    Egy szabad proton és neutron össztömege is nagyobb mint a deutérium mag tömege.
    A nagy tömegű Higgs-bozon kölcsönhatásba lép a tömeg nélküli anyaggal és az eredmény a Higgs-bozon tömegénél kissebb tömegű anyag.
    ?
  • philcsy #49
    Filctoll és már van is magyar billentyűzet.
  • n3whous3 #48
    igen, de ha nem tud vaktában gépelni, vagy nem volt még magyar billentyűzete, egy ilyen hosszú szöveget nem hiszem, hogy volt kedve végigpötyögni próbálkozásokkal csak a te kedvedért.
  • KopaszIsten #47
    Egy kis OFF

    Ékezetes betűk használatához nem magyar billentyűzet kell, hanem ékezetes (kelet európai) betűkészlet, amit pedig a magyar win. op. rendszerek garantáltan tartalmaznak, de megkockáztatom, hogy a nem magyar nyelvűek is. (Ez utóbbiban azért nem vagyok biztos.) Win XP-nél például ez a nyelvi eszköztárból érhető el.
  • n3whous3 #46
    Úgy látszik. A következő kérdés már csak az, hogy mi a megállási feltétel, mert lennie kell, hiszen ha nem lenne, mindennek végtelen tömege lenne XD
  • Csirke4 #45
    Rekurzív részecske?:D
  • blessyou #44
    és így lett a Chocapic :D
  • n3whous3 #43
    saját maga :D