Hunter

Karácsonyi ajándék lesz az LHC újraindítása

Karácsonykor érkezhetnek meg a Nagy Hadron Ütköztető (LHC) első adatai, a részecskegyorsító azonban ekkor is még csupán az eredetileg tervezett energiája felén fog üzemelni, a csúcsot legjobb esetben 2011-ben éri el.

Az új időpontot a CERN jelentette be csütörtökön. A 6,5 milliárd svájci frankos LHC közel egy éve, a 2008. szeptember 19-i baleset óta pihen, mindössze 9 napot működött a nagy csinnadrattával beharangozott indítását követően. Egy hatalmas kisülés, amit két szupravezető mágnes közötti csatlakozásban bekövetkezett rövidzárlat idézett elő, lyukat ütött a hűtéshez használt folyékony héliumot szállító csövön. A kilövellő korom és felforrósodott hélium összesen 53 mágnest tett tönkre.

A tavaszi javítások során újabb problémák adódtak, több hibás mágnescsatlakozást is felfedeztek. Bár a CERN vezetői úgy vélik minden problémára fényt derítettek, igen óvatosak a sugarak energiájának felerősítését illetően. November közepén újra protonokat injektálnak a 27 kilométeres gyorsítógyűrűbe, ekkor még egészen alacsony energiával, elsőként arról szeretnének megbizonyosodni, hogy a sugarak mindkét irányban megfelelően cirkulálnak.



Körülbelül négy héttel később a sugarakat 3,5 teraelektronvoltra (TEV) gyorsítják, ez az LHC maximális energiájának a fele. Ezen sugaraknak az ütköztetésével egzotikus részecskék özönét nyerhetik, a kísérletezők pedig elkezdhetik gyűjteni a műszereik kalibrálásához szükséges adatokat.

Ha minden megfelelően működik, 2010-ben már 4 és 5 TeV közötti energián működhet a gyorsító. Ezután 2010 októberében vagy novemberében újra kikapcsolják a sugarakat, hogy további karbantartásokat végezzenek és újabb biztonsági szelepeket helyezzenek el a héliumos rendszeren, mielőtt 2011-ben megkísérlik a nagyobb sugárenergia elérését.

Az elméleti fizikusok szerint 7 TeV energián eddig még soha nem látott részecskék jelennének meg, bár létezésük bizonyítása a vártnál tovább is eltarthat. A nagy energiájú ütközésekből a szuperszimmetria elnevezésű fizikai modell által megjósolt részecskék egész serege tűnhetne fel, valamint elérhető távolságba kerülhetne a szintén elméleti sötét anyag is, nem is szólva a várva várt Higgs bozonról, a standard modell utolsó felfedezésre váró részecskéjéről, ami megmagyarázná hogyan kapják tömegüket a részecskék.

A 2008-as balesetet egy hibás forrasztás okozta a fentebb említett két szupravezető mágnes között. Az esetet követő vizsgálatok további négy ugyanilyen hiányosságot tártak fel, de ez még csak a kezdet volt. A szupravezető csatlakozásokat rézdrótok fogják körül, amik elvezetik a hirtelen áramingadozásokat. A rézdrót csak akkor kap szerepet, ha a szupravezető csatlakozás felmelegszik és elveszti ellenállás nélküli elektromosság vezető képességét.

Az elmúlt néhány hét tesztjei 80 hibás forrasztást találtak a rézdrótoknál, azonban még korántsem vizsgálták át az összes szakaszt. Emiatt a bizonytalansági tényező miatt a CERN csak nagyon óvatosan emelheti a részecskegyorsító működési energiáját, elkerülendő az újabb baleseteket. A javítások költségei eddig 40 millió svájci frankra rúgnak. "Szokás szerint az egyszerű dolgok okozzák a problémákat" - utalt a forrasztási hibákra Steve Myers, a CERN részecskegyorsító részlegének vezetője.

Peter Limon az amerikai Fermi Nemzeti Gyorsító Laboratórium fizikusa szerint "jellemzőek" ezek a gyermekbetegségek. A Fermilab Tevatronjának, a világ legnagyobb energiájú ütköztetőjének is évekbe telt mire elérte maximális ütköztetési energiáját. Mivel az LHC-nek legalább egy, de inkább két évre lesz szüksége hogy begyűjtse a Higgs bozonok felfedezéséhez szükséges adatokat, ezért az 1,8 TeV energiájú Tevatronnak még mindig jó esélye van, hogy elsőként zsebelje be ezt a dicsőséget.

Gordon Kane, a Michigan Egyetem elméleti fizikusa elmondta, a fizikustársadalom csalódott az LHC üzembehelyezésének újabb csúszásai miatt, azonban úgy véli, egy év már nem sokat számít a Higgs részecske felfedezésében, különösen hogy a létezését még 1964-ben jósolták meg. "Ott leszek a felfedezésnél, akármeddig tartson is" - mondta a 72 éves Kane.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blessyou #38
    Valóban vannak ilyen elméletek, és egyébként lehet, hogy van bennük valami, de amíg a Stanard Modell olyan jól igazolódik, mint ahogy eddig is tette, addig nem kezdenek komolyan áttérni egy másik modellre. Ha az LHC kísérletei nyomán a Standard Modell hibásnak bizonyul, akkor valószínűleg újra átnézik az eddig parkolópályán lévő hipotéziseket.
  • tenkenorman #37
    de sok itt az önjelölt fizikus. nem svájcban kéne lennetek? vagy csak lekéstétek a vonatot?
  • djhambi #36
    Pont azért kell az LHC, mert a fizika kísérleti tudomány, de kicsit előreszaladt az elméletekkel. Pl. fejben én is kitalálhatok egy univerzumot, ahol pl. az energia nem marad meg, és ott tök mások az egyenltek, de az az univerzum nem ekvivalens ezzel.
  • zyppy #35
    azthittem én akpom meg az lhc-t karácsonyi ajándékként :CCC
  • NEXUS6 #34
    Vagy is terrorizmus!
  • NEXUS6 #33
    Ugyanmár! Csak politikai indíttatásból, előre megfontolt, aljas indokkal elkövetett öngyilkosság!
  • NEXUS6 #32
    Annihiláció és párkeltés. Az elsőnél töltéssel, tömeggel, spinnel, egyéb kvantumszámokkal rendelkező részecskék találkozásakor gyak fénnyé sugárzódnak szét. A másodiknál nagy energiájú fotonok keltenek anyagi tulajdonságokkal rendelkező ellentétes töltésű részecskéket.
  • Sanyix #31
    Ez hol terrorizmus? Ez sima gyilkosság.
  • HiddenTruth #30
    Még a kilencvenes években olvastam egy atomfizikáról szóló könyvben, elég meggyőző volt. Elméleteket bárki alkothat így nekem is van egy, miszerint csak egy fajta "részecske" létezik, ez egy elektromágneses hullám helyhezkötött része aminek csak a rezgésszáma változik.
  • pasi29uk #29
    Raknák a közepére egy szinesfémátvevőt meg szónék a tesóknak keressnek hibás rezeket. Átvizsgánák egy perc alatt azagésszet...