Berta Sándor

A jövő munkahelyein robotok lesznek a kollégáink

Az autóiparban már nehezen lehetne elképzelni a gépkocsik gyártását robotok nélkül. Néhány éven belül ez lesz a helyzet más munkahelyeken is. Müncheni kutatók olyan intelligens robotokat akarnak kifejleszteni, amelyek rugalmasak és képesek akár az emberekkel együtt is dolgozni.

Napjainkban elsősorban a balesetek elkerülésére a robotok és az emberek külön dolgoznak. Ezen változtatnának a Joint Action for Humans and Industrial Robots (JAHIR) program keretében müncheni Cognition for Technical Systems (CoTeSys) munkatársai. Az elképzelés lényege, hogy a jövőben a robotok és az emberek egymással kommunikálnának, egymástól tanulnának és munka közben is segítenék a másikat. Vagyis igazi ideális munkahelyi kollégákká válnának.

Az első számú szempont ebben az emberek és a robotok közötti kapcsolatban továbbra is a biztonság lesz. Amíg utóbbiak nem annyira intelligensek, hogy megértsék és megtanulják az emberi viselkedést, addig el lesznek választva emberi kollégáiktól. A JAHIR célja éppen ezért intelligens androidok létrehozása, akik az embereket a saját környezetükben láthatják és kitalálják például, hogy a hús-vér kollégájuk mit szeretne csinálni a következő munkaszakaszban. Az embereknél a munkák egy részét verbálisan, míg a másik részét nem verbálisan osztják ki. Mi értjük ezeket a jeleket és tudunk rájuk reagálni. A robotoknak azonban először meg kell szerezniük ezeket a kognitív képességeket. Mindez azt jelenti, hogy a tudósok egy teljesen új területre tévedtek. "A nem verbális kommunikáció robusztus és számítógépek által támogatott felismerését eddig a tudomány nem igazán kutatta" - ismerte el Frank Wallhoff, a JAHIR projekt vezetője és az ember-gép kommunikáció specialistája.

A kutatók elsősorban azt tanulmányozzák, hogy miként reagálnak a nem verbális kommunikáció keretében kiadott egyes eseményekre, felkérésekre, utasításokra a munkahelyeiken az emberek. A tesztalanyokat szenzorokkal és kamerákkal szerelték fel, majd megvizsgálták, hogy miként mozognak a munkahelyeiken és hogyan reagálnak a különböző feladatokra, a sikerre, milyen szemmozgásaik és gesztusaik vannak, hogyan változik egy helyzetben a vérnyomásuk és a bőrük nedvességtartalma. Wallhoff és munkatársai azt szeretnék, hogy a jövő androidjai ne csak felismerjék, hogy mit akar tenni a következő percben a kollégájuk, hanem segítsenek is neki, vagyis felismerjék az előttük álló feladatokat is.

A CoTeSys már be is mutatta, hogy miként nézhet majd ki egy ilyen jövőbeni üzem. A kísérleti gyárban egy kognitív képességekkel felruházott ipari robot dolgozik. A munkakörnyezetet és az embereket, illetve a viselkedésüket és a tevékenységüket infra- és videokamerákkal, valamint lézerszkennerekkel figyelik meg. Minden tesztalany egy különleges szemüveget kapott, amely megmutatja, hogy éppen hova néz. Az integrált mikrofonnak köszönhetően bármikor utasításokat adhatnak a robotnak, amely a beérkező információk segítségével pontosan láthatja, hogy a munkafolyamat éppen melyik szakaszban tart, melyik elemet építik be a legközelebb, hány kolléga van a helyszínen, így felkészülhet a következő munkára.

"Ezekből az adatokból a robot levonhatja a következtetéseket, előkészítheti a következő elemet vagy egy szerszámot" - nyilatkozta Martin Ostgathe, a kísérleti üzem projektvezetője. A robot egyre intelligensebbé és jobbá válik, mivel az új helyzetekből levezeti a következő feladattal kapcsolatos szabályokat. A European Robotics Technology Platform adatai szerint 2011-ben már világszerte 18 millió robot fog dolgozni. Amennyiben a jelenlegi intelligensebbek lennének, olyan környezetekben és munkakörökben is foglalkoztatni lehetne őket, ahol napjainkban nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #59
    Na én ilyen helyett: Na és ilyen

  • nickwearby #58
    "egymástól tanulnának"

    LOL

    _____________

    az ezzel az alapvető probléma,
    hogy 100 éven belül kénytelenek leszünk átállni a megújuló energiaforrásokra,
    ami elvileg bőven fedezné az emberiség jelenlegi szükségleteit,
    csak hát a pénz, meg a technikai kivitelezés ...

    Na én ilyen kilátásokra akarnak ilyesmit fejleszteni, ami zabálja az energiát????

    eléggé el vannak szállva.
  • GyuriX2572 #57
    Csinald meg a hazim! .... Most pedig terdelj le!! :D lol
  • JMáté #56
    Hú, te aztán jó hülye vagy!
  • Sanyix #55
    Te is idióta vagy, és főleg önző is, hiszen mi jött le neked az egészből? Hogy te legyél jobb helyzetben, és mások csicskázznak neked :)
    Te illenél is közéjük, te is leszarnál mindent, csak neked legyen jó.
  • Sanyix #54
    1. Te idióta vagy.
    2. nem iszom kólát soha
    3. nem nekem van annyi pénzem amit nem tudok elkölteni
    4. nem olyan berendezkedésű a kapitalista pénzdiktatúra hogy meg lehessen lépni amit írtam (nálam nagyobb erők kellenek hogy bármi is változzon... sokkal nagyobbak)
  • TreDoR #53
    Egyébként minek basztatjátok? Azért választunk vezetőket (najó nem minden országban/államban), hogy ilyen döntéseket meghozzanak, és ne csak a f*szukat verjék, ezek után átreformálják a társadalmat. Az "egy csepp eső is növeli a tengert" féle hozzáállás a valóságban k*rvára nem működik.
  • Csirke4 #52
    Be kell kerülni a felső 10000-be. De amúgy #45-nek igaza van, te a megmaradt kaját szépen becsomagolod és elküldöd valamilyen úton módon Afrikába?
  • bakagaijin #51
    Amíg csak a munkatársak addig ok, szerintem. Amikor a főnök, vagy a fogyasztó / célközönség a robot... na ott már nagyon kezd skynet-esedni...
  • babajaga #50
    "Az ipari forradalom egyik feltétele a mezőgazdasági termelés átalakulása volt. Ennek során kevesebb munkás egyre több városi lakos eltartására volt képes. "

    Nem éppen! A mezőgazdasági termelékenység azért nőtt mert megjelentek azok a gépek amelyek lehetővé tették ezt.