Berta Sándor

Geminoid - a teljesen emberi robot

Hiroshi Ishiguro létrehozta saját élethű robotmását, amit az Ars Electronica fesztiválon mutatott be.

Hiroshi Ishiguro professzor az Oszakai Egyetem Intelligens Robot Laboratóriumának vezetője és célja az új, Geminoid nevű robottal az ember-gép interakció tanulmányozása. A japán szakember a Geminoid fogalmat a Geminus és az Android szavak összevonásából alkotta meg. Az új gépi hasonmás külsőre szinte mindenben teljesen megegyezik létrehozójával és pont ez volt Hiroshi Ishiguro célja. Nem egy fémes karokkal ellátott eszközt akart alkotni, hanem egy minél emberibb vonásokat tükröző robotot.

Geminoid kifinomult mechanikus váza egy gyakorlatilag hangtalan pneumatikus rendszeren alapul, amely az általában alkalmazott elektromos motorokhoz képest jóval rugalmasabb mozgásokat tesz lehetővé. A borítás szilikonbőr, aminek a tapintása teljesen természetes érzést kelt. Persze ha valaki leül a robottal szemben akkor tudja, hogy csak egy mesterségesen létrehozott lény, de az optikai hatások mégis megtévesztőek. A japán szakember már 2006 végén azt jósolta: hamarosan eljön az az idő, amikor nem fogjuk tudni, hogy egy robot vagy egy másik ember áll-e előttünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Egy statikus robotnál a nézők 70 százaléka úgy véli, hogy valami nem stimmel vele, ez nem ember. De az úgynevezett tudattalan mozdulatokat végző modellekről mindenki azt hiszi, hogy emberek. Mindez egy vizsgálat eredménye, ami csupán két másodpercig tartott, de aminek köszönhetően így is nagy különbségeket vehetünk észre" - jelentette ki Ishiguro.

Míg a korábbi modell, Repliee R1 még teljesen néma volt, addig Geminoid már tud beszélni. Igaz, azt a kutató hangsúlyozta, hogy elsősorban a mozgásra és a mimikára koncentráltak, a beszédben egy kissé távolabb ülő személy segít a robotnak. A mozdulatok, a mimika és az ajakmozgások kombinálhatók egymással, így az összhang teljesen élethű és természetes. "Elsősorban azt vizsgáljuk, hogy az ember-gép interakcióban mely faktorok fontosak, ezt ugyanis nem igazán tudja senki sem. De nekünk itt van ez a robot, amivel sok faktort vezérelhetünk és tesztelhetünk. Megpróbálom megérteni az embereket azáltal, hogy robotot építek" - tette hozzá Ishiguro.

Az Ars Electronica fesztiválon a szakember és kollégái többek között arra voltak kíváncsiak, hogy miként érezték magukat az emberek Geminoid közelében. Az érdeklődés, a nevetés vagy éppen az irritáció fokának megállapítása rendkívül fontosak Ishiguro kutatásaihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)