Hunter

A Plútóval rokon hold kering a Szaturnusz körül

A Szaturnusz kicsi ütött-kopott holdja, a Phoebe a Naprendszer külső vonulataiból pottyant bele az óriásbolygó rendszerébe, állapították meg a tudósok. Az új felfedezést a Nature-ben publikálták.

"A Phoebe abból a csillagközi gáz- és porfelhőből maradt vissza, ami a bolygók kialakulását is táplálta" - nyilatkozott dr. Torrance Johnson, a Cassini képfeldolgozó csapatának tagja. "Nem a Szaturnuszból eredeztethető, a bolygó gravitációs mezeje csupán foglyul ejtette, ahol eonokat várt a Cassini érkezésére." Az űrszonda végül tavaly június 11-én repült el a hold mellett, amiről létezésén kívül szinte semmit nem lehetett tudni. Ekkor kapták meg a tudósok ez első részletes képet a Phoebe-ről, ami lehetővé tette számukra összetételének és tömegének megállapítását.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az új információkkal a tarsolyukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hold a Plútóhoz és a Kuiper-öv többi tagjaihoz hasonlóan a külső Naprendszerből származik. "A Cassini bebizonyította, hogy a Phoebe teljesen különbözik a Szaturnusz többi jeges holdjától, nem csupán pályájában, de a jég és a kőzet megoszlási arányában is. Ebben a tekintetben sokkal inkább a Plútóra, sem mint a többi szaturnuszi holdra emlékeztet" - magyarázta dr. Jonathan Lunine, a Cassini szonda tudósa.

A Phoebe sűrűsége megegyezik azon Kuiper-öv objektumokéval, melyek sűrűségét ismerjük. A Phoebe sűrűsége a becslések szerint 1,6 gramm köbcentiméterenként, ami sokkal könnyebb mint a legtöbb kőzet, azonban nehezebb a tiszta jégnél, ami 0,93 gramm körül mozog. Ebből az következik, hogy a jég és a kőzet összetétele hasonló a Plútóéhoz és a Neptunusz Triton holdjáéhoz. Az hogy a Szaturnusz többi holdjain észlelhető sötét anyag ugyanaz az ősi lehet, mint ami a Phoebe-n is található még kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Vegeta_ #23
    Multkor gondolkodtam azon h sose fogunk (emberek) eljutni a Star trek-t gondolkodasmodhoz. :(
  • Gade #22
    Hát el gondolkodtam a dolgon,és igazad van. Lehet hogy még most azt mondom hogy hülyeség de lehet hogy kiderül hogy van rajta valami fontos érc aztán bányát telepitenek rá vagy lehet hogy tényleg felesleges... (ki tudja)
  • HUmanEmber41st #21
    Már a gőzgép feltalálása óta tart a tudományos - technikai forradalom, de még nem lett sokkal jobb az élet. Azóta volt 2 világháború, és számtalan kisebb (2 ország közötti)
    Igaz minden gépesítve van, de az emberek semmivel sem lettek jobbak, törvénytisztelőbbek, még annyira sem becsülik egymást az emberek, mint a 19/20. század fordulóján...
    Akkor miért tenné mindenki számára jobbá a világot a technikai fejlődés?????

    De ne vitatkozzunk ezen, csak ez a mondatod nagyon hasonlított a régi szocialista jelszavakra: tovább a lenini úton, szebb jövő vár ránk, stb stb...
  • Killgore #20
    peace!

    (amúgy érdekes a cikk)
  • _Vegeta_ #19
    Nemtom olvasod-e még de azert elmondom.
    Lehet kicsit nyersen fogalmaztam ezert bocs, nem a fejedet akartam leverni. Abban igazad van h igy ez hir nem olyan fontos dolog, deee minden kis elorehaladas fontos lehet. :)
  • Tomalak #18
    Húú ezt most jól megaszontad. Lehet hogy haxoror szövege propaganda szövegre hasonlit, de igaza van. Így is rengeteg pénzt tolnak szerintem az Afrikaikba és probálnak segíteni rajtuk, de nagyon nehzéz feladat és ahhoz ők maguk is kellenének. Szerintem az ne pofázzon a szerencsétlen Afrikaikról aki még semmit nem tett odébb értük.
  • jointeer #15
    csak azt mondta, hogy milyen propaganda szöveget karcolsz. és milyen igaza van.
  • haxoror #14
    Ó tényleg?
    Biztos egy csomó aljas hazugságot mondtam, igaz?
    Csak légyszi ne próbáld észérvekkel (és nem vmi totál irreális utópia marhaság lefestésével) cáfolni mert esetleg nem fog sikerülni.

    "Ezt a propaganda szöveget !"
    Ez pont megfelelő hozzáállás hiszen SEMMIT sem mondasz vele csak a divatosan lázonsz minden ellen...
  • HUmanEmber41st #13
    Csak azért mert Afrikában éheznek még nem állhat meg a világ, igen, nekik most szar de fejlődni kell mert nincs igazán más lehetőség, az ő problémájukra nem a kajáltatásuktól független kiadások csökkentése a megoldás. A nyugati technológiára épülő civilizáció fejlődése hosszútávon mindenki számára jobbá teszi a világot.

    Ezt a propaganda szöveget !
    Mintha csak a Bokor Gyuri mondaná...
  • haxoror #12
    Hogy az emberiség boldogulhasson a világban/világmindenségben ahhoz irányítania kell a környezetét, de ehhez előbb meg kell ismernie és értenie az összefüggéseit, lehet hogy elsőre "érdektelen" egy ilyen adat de hosszútávon ez is része a kirakósjátéknak és közvetve mint részinformáció hozzásegíthet másirányú áttörésekhez.
    Gyakorlatilag nem létezik olyan hogy haszontalan felfedezés, legfeljebb itt és most nem egyértelmű a haszna.

    Más.
    Csak azért mert Afrikában éheznek még nem állhat meg a világ, igen, nekik most szar de fejlődni kell mert nincs igazán más lehetőség, az ő problémájukra nem a kajáltatásuktól független kiadások csökkentése a megoldás. A nyugati technológiára épülő civilizáció fejlődése hosszútávon mindenki számára jobbá teszi a világot.