36
  • Pluskast
    #36
    Ez igaz. Sőt. Azt sosem értettem, hogy abba még senki sem gondolt bele, hogy eléggé nehézkes lenne egyáltalában életben maradni egy mási föld típusu bolygon? Mi van a vírusokkal és a baktériumokkal? Egy az ember számára ismeretlen bolygón milliónyi vírus létezhet amire az embernek nem is alakúlt ki a megfelelő védekező képessége. Hacsak azt az egyszerű példát nézem, hogy amikor az európaiak átmentek az újvilágba és indiánok milliói haltak meg a himlő járványban mivel a szervezetük nem ismerte ezt a betegséget, akkor jó eséllyel igen kicsi a valószínűsége annak, hogy egy föld típusu bolygon képesek lennénk tartósan megvetni a lábunkat.
  • Flang3r
    #35
    csak a Földi nyomás és hőmérsékleti viszonyok között nem elképzelhető más elemek által a szénvegyületekhez hasonló komplexitású vegyületek. Más nyomáson, más katalizátorban (értsd: más légkörben) és hőmérsékleten pedig igenis elképzelhető más elemre épülő komplex "szerves" kémia és élet. Mindazonáltal természetes, hogy a Földön lévő földönkívüli életet kutató projektek elsősorban a földihez hasonló, szén-alapú szerves kémiára épülő életformák után kutatnak.
  • KillerBee
    #34
    Hááát, ha te a Big Bang elméletét (amiről még a hívei sem állítják, hogy tény, hiszen ezért hívják elméletnek) a Kalevalához hasonlóan mesének gondolod, akkor nem áll szándékomban meggyőzni téged az ellenkezőjéről.

    Másfelől te vagy az első, aki a Kalevalát elméletnek nevezte...
  • Sanyix
    #33
    nem. newton elméletei gyakorlaton alapulnak :)
  • Sanyix
    #32
    Mondom, hallottam sok tanárt orbitális faszságokat beszélni, ez nem illúzió ezért nagyon is életképes közmondás, lehet van kivétel, de a többségre igaz.
  • Omega
    #31
    Sose értettem azt a hibbant elméletet, hogy egy idő után el fogja hagyni az emberiség a Földet csak azért, hogy letelepedjen egy másik bolygón (nem tudományos kutatási, vagy termelési céllal, hanem tömegesen), még ha oly romantikus is. Hogyha jobban belegondolok ennek semmi értelme sincs, mert az ember az evolúció során a Földhöz alkalmazkodott így itt is tudja legjobban kielégíteni a szükségleteit. Ha a környezetszennyezéssel tönkrevágjuk a bolygót és olyan fejlett lesz a technika hogy terraformálni is lehetséges lesz egy másikat akkor meg inkább az aktuálisat egyszerűbb és ésszerűbb helyreállítani. Egy kozmikus katasztrófa elhárítása szintén észzerűbb, mint angolosan távozni innen.
  • Tinman #30
    Mind a kettő mese, egy teória, egy elmélet... pontosan annyira komolyan veendő, mint a Maraduk és Éa kalandjai :-D

  • Tinman #29
    #4-re reagálva vetettem fel, hogy ez baromság: "ha az evolúciós elmélet igaz, szinte 0 az esélye más életformának"

    Más fizikai körülmények, lehetővé tehetik könnyen, hogy más elemre épülve alakuljon ki élet.
  • Cef
    #28
    Pont azt írtam, hogy a legvalószínűbb, hogy egy lehetséges idegen életforma C alapú. Arról meg szó sem volt, hogy más bolygón nem alakulhat ki az élet.
  • KillerBee
    #27
    "A nagy bumm... pontosan egy u.o. elmélet, mint a Kalevala, csak tudományos"

    Vagyis pontosan ugyanolyan, csak egészen más. :)

    #23:

    "nem lehetséges, hogy ezer év múlva, mikor egy ismét elhanyagolható szeletét ismerjük, ki fogják röhögni a Newton-i fizikát?"

    Nem. A newtoni fizika a maga érvényességi körében akkor is éppoly igaz lesz, mint ma, mert pontosan leírja a testek mozgását és ezek a testek millió év múlva sem fognak másképp mozogni. Ezzel szemben a geocentrikus világkép már ezer éve sem volt igaz.
  • Pares
    #26
    Kaku könyveit én is olvastam, nagyon jók és érdekfeszítőek, de ott is rengeteg (RENGETEG!!!1!) a spekuláció. Néha akár olyan csúúúúnya szóval is lehetne jellemezni (ha nem a tudományos táborból származna írója, biztos ezt biggyesztenék rá), mint az """"áltudományos"""". Szóval, ahogy előttem is írták, óvatosan azokkal a "biztosan"-okkal. Az emberiség még mindig eléggé jelentősnek, egyedinek képzeli magát és a Földet a világűrben.
  • Tinman #25
    "és minden lapér le kellett vágni egy kecskét,"

    Az én őseim inkább a barlang falára rajzoltak :-D
  • Tinman #24
    A nagy bumm... pontosan egy u.o. elmélet, mint a Kalevala, csak tudományos... majd, ha többet tudunk lesz egy másik elmélet ami megcáfolja, csak azért, hogy legyen később egy másik, ami azt is megcáfolja.

    1%-nyi nagyjából a jelenlegi ember tudása az őt körülvevő Univerzumról, ennek alapján szépen megírt könyveket eladni lehet, de tényként kezelni őket, erős naivitás. Túl keveset tudunk, gyak. semmit!
  • djhambi
    #23
    Én "hiszek" a más alapú élőlények létezésének elméletében. Azt hiszem ez volt a korrekt megfogalmazás. Addig, amíg vagy az egyiket, vagy a másikat nem sikerül cáfolni, vagy iagzolni, nem kell egymás torkának esni. A világmindenség egy 0-hoz nagyon közeli szeletét ismerjük még csak. Nem kell nagy szavakkal dobálózni: van, nincs, biztos, stb...
    És sajnálom, de a publikációkban még nem feltétlenül lehet megbízni. Az elmúlt évtizedben tucatnyi könyv jött ki a relativitás elmélet meghazudtolásától, meg kis, zöld piramisokról, meg antigravitációs legyekről, satöbbi...
    Ha valaki nem ír szenzációhajhász könyvet, akkor nem lesz híres, ez esetben nem éri meg megírn, viszont annyi könyvet írnak, hogy elkerülhetetlen, hogy egymásnak ellentmondó, ellenőrizetlen információk lepjék el a polcokat.

    Dr. Csurgay Árpádné gondolatát idézve, mikor nem volt még könyvnyomtatás, és minden lapér le kellett vágni egy kecskét, igazán meggondoltákaz emberek, hogy mit írnak le, ezért ha egy 500 éves könyvet a kezedbe veszel, az tükrözi a kor lényeges elemeit. Ma bárki beül a Word elé és elkezd pötyögni, és senki se fogja elenőrizni, amit leír, mert a hozzáértők úgyse olvasák el, mert nincs rá idejük. Az internetet és a környező világunkat roppant bizarr módon lepte el a szemét. (Ezt úgy mondodm, látatlanban, hogy nem olvastam a lent említett könyveket, s nem is azokat óhajtom minősíteni, csak amit az elején mondtam, hogy olyan szűk szeletet látunk az amúgy megismerhető univerzumból, és ezer évvel ezelőtt is azt mondták, hogy a Föld van középen, nem lehetséges, hogy ezer év múlva, mikor egy ismét elhanyagolható szeletét ismerjük, ki fogják röhögni a Newton-i fizikát?)
  • djhambi
    #22
    Sajnálom, de nem értek egyet veled. A közmondások jó része elavult és életképtelen. Stephen Hawking tanít az MIT-n. Vagy ott van a "hiszem, ha látom". A szem nem csapható be, de az agy igen. Ezek szerint te hiszel Uri Gellerben és az illuzionalistákban? Kedvenc kísétletem, mikor két parabolatükröt egymásra fordítanak, és a felsőt kivágják, és beletesznek egy csavart, és mgjelenik a tükrökön kívül egy látszólagos kép, és olyan, mintha ott lenne tényleg a csavar az egész tetején, csak ninsc ott. Szerinted hogy tüntette el David Kopperfield a vonatot? naná, hogy nem az igazi vonat volt ott.
  • Loverman
    #21
    "ha az evolúciós elmélet igaz, szinte 0 az esélye más életformának"
    ez nem kicsit vicces.
  • Crane
    #20
    A cikkben látható második kép csodálatos... Nagyon szép fotó.
  • RecoPhile
    #19
    Ha már szépirodalomnál tartunk: Robert Charles Wilson: Bios (Bioszféra) és elég érdekes kis olvasmány. Hogy pl. egyes szén-alapú életformák közt is teljesen eltérően működnek. Teljesen más feherje alapú életformák is létezhetnek, vagy épp fehérje nélküliek. :)

    Simon Singh: A nagy bumm - Minden idők legfontosabb felfedezésének története
    Timothy Ferris: A világmindenség - Mai kozmológiai elméletek
    Michio Kaku: Hipertér

    Én is majdan ezt a 3könyvet meg is akarnám venni majd. Csak nincs rá keretem xDD
  • osztmivan
    #18
    Akit érdekel a téma és nem a mocskos internet, meg a buta tanár és a teknős alapú világ hülyeségeibe merül el, hanem gondolkodó lény szeretne lenni,

    én 3 könyvből merítettem ismereteimet igen kiművelt olvtársakkal szemben:
    Simon Singh: A nagy bumm - Minden idők legfontosabb felfedezésének története
    Timothy Ferris: A világmindenség - Mai kozmológiai elméletek
    Michio Kaku: Hipertér

    Akiket tényleg érdekel a téma kötelező olvasmányok ezek, hogy ne írjanak ekkora butaságokat, mint alább.
    Én is olvastam Asimov, Bradbury és Clarke sok könyvét, de azokat a helyükön kell kezelni, nem kell a silicium alapú életet komolyan venni.
    Érdekesnek és megdöbbentő hatásúnak szánták íróik, de azok csak képzelgések, sajnos vannak akik nem tudják a tudományos megállapításokat az álomvilágtól megkülönböztetni.
  • KillerBee
    #17
    Túl nagy a pozitív egész számok halmaza, túl sok rajta a prímszám, lehetetlen, hogy a 2 legyen az egyetlen páros prímszám.

    Lehet, hogy különbözőképp értelmezzük, amit írt. Én úgy értettem, hogy szerinte a szénalapú élet az egyetlen valószínű életforma, de ez nem korlátozódik a Földre. Majd ha akarja, leírja, hogyan gondolta.
  • Tinman #16
    Elolvastam 1x elég volt.
    Túl végtelen a tér, túl sok a lehetőség...
  • Tinman #15
    Nem kell, hogy Si alapú legyen... C alapú is kialakulhatott rengeteg helyen, hiszen megszámlálhatatlan sok csillag van az Univerzumban. Badarság azt hinni, hogy nincs még egy olyan planéta optimális távolságban a napjától, hogy ott ne legyen valamilyen szintű élet.
    Még mindig Heliocentrikus agymenés vanik?
  • KillerBee
    #14
    Pár száz Celsius fok fölött már nem sok stabil nagymolekulát tudok elképzelni, a kötési energiák miatt.
  • Balu0
    #13
    ő?

    Él mint Marci Hevesen...Qurva gazdagon ;)

    Meg kell hagyni jó ötlet volt :D
  • Bandew
    #12
    Egy tanár szava nem szentírás! Foglamunk sincs hányféleképpen jöhet létre az élet. Nem lehet csak úgy hozzáerőszakolni a szénhez és a vízhez. Egyszer hallottam egy igen logikusan felépített ammónia-alapú életről, de már nem tudnám elismételni. Talán neten fenn van valahol.
  • Sanyix
    #11
    hát azért egy tanárban nem kéne vakon bízni. Elég faszságot hallottam én tanároktól. Amúgy is, van egy olyan mondás, hogy: "Aki tudja, csinálja. Aki nem tudja, tanítja..."
  • moikboy
    #10
    És ez minden nyomáson ill. hőmérsékleten igaz?
  • KillerBee
    #9
    Nem mondanám sületlenségnek, amit osztmivan írt, inkább gondolkozz el kicsit rajta. Azt hiszem, nem érted a mondandóját, azért nevezed sületlenségnek.
  • Cef
    #8
    Pedig igaza van. Én még a tanárommal beszéltem erről aki kémiát és bioszt tanít, szóval otthon van a témában, és azt mondta, hogy egyedül csak a szén képes olyan többszörösen erős kötést létrehozni, ami elengedhetetlen az élet kialakulásához szükséges bonyolultabb molekulák létrejöttéhez. A szénen kívül egyedül a szilícium képes erre, de az kevesebb kötést tud létrehozni, így nagyobb az esélye a szén alapú élet létrejöttének, de persze a szilícium alapú élet sem kizárható.
  • kisemlős
    #7
    hm, én arra lennék kiváncsi, hogy aki feltalálta a szexet, most vajon min dolgozik?
  • Tinman #6
    Ezt a sok sületlenséget az Internet mocskából sikerült levadásznod, vagy saját agyszüleményed?

    1. Korlátolt gondolkodásra vall kizárólag C alapú létformákban gondolkodni.
    2. "ha az evolúciós elmélet igaz, szinte 0 az esélye más életformának"
    MELYIK? :-D De lényegtelen is, mert ahogy a Földön kialakult/teremtődött az élet, úgy éppen megeshetett ez más Galaxisban is.
    3. "ha a teremtés elmélet igaz, akkor pont 0 az esélye"
    MELYIK? Ebből is van egypár... a legjobb az óriás teknős hátán utazó világ. Azatuti! :-DDD Mellesleg a Biblia egy szóval nem említi, hogy Isten a 8. napon mihez kezdett ;-)
  • MacropusRufus
    #5
    sztem azért keresnek a földihez hasonló életformákat más bolygókon is, mert csak ezt vagyunk képések észrevenni, vagy hogy írjam. Könnyen lehet, hogy van más is, akár a ua. az alapokra épűlve mint a földi (szén, oxigén, hidrogén) csak még is más. A földön is találtak olyan helyen életet ahhol ember nem gondolta volna (tenger fenék, több km mélyen, a vulkánok mellet, stb v. barlangogban elzárva a fénytől, sőt oxigéntől is! Oxigén kell nekik, csak valami kémiai úton, maguknak állítják elő)
    Szóval az ember csak olyat fog felfedezni ami hasonlóságot mutat azzal ami most körbeveszi. Talán késöbb amikor már bővűl az idegen létformákkal kapcsolatos imseretink könnyen lehet, hogy már olyanokat is ki fogunk bökni amit ma még el sem tudunk képzelni.
    Régen olvastam, hogy talán lehetséges szilicium alapú élet is. Bár ez erősen scifi...
  • osztmivan
    #4
    olvasgass egy kicsit
    a szén, hidrogén, oxigén olyan kombinációs lehetőséget ad a fehérjék változatosságának, amit más elemekkel nagyságrendileg sem lehet megközelíteni
    ha az evolúciós elmélet igaz, szinte 0 az esélye más életformának
    ha a teremtés elmélet igaz, akkor pont 0 az esélye
    ha felvázolsz egy harmadik elméletet és annak van reális esélye a másik 2 mellett, akkor igazad lehet
  • Tinman #3
    Ja-ja csütörtök igazán jó cikkeket ír!
  • johnsmitheger
    #2
    Biztosan létezik más alapokkal rendelkező élet is, de a Földet leváltó esetleges jövőbeli otthonunk csak egy hasonló lehetne. Bár az 5 Km picit zsúfolt lenne. A cikk egyébként király!
  • IMYke2.0.0.0
    #1
    Szerintem, nem szénalapú életformákban kellene gondolkodni... mi van, ha ahhoz az életformához, ami esetleg létezik még a Tejútrendszerben, nem kell víz és szén?