Hunter

Két kicsi Szaturnusz holdat fedezett fel a Cassini

Két eddig ismeretlen kis méretű holdat fedezett fel a Cassini űrszonda a Szaturnusz körül, egy teljesen váratlan helyen. A holdak valóban picik, 3 illetve 4 kilométer átmérőjűek, és a bolygó középpontjától 211 000 kilométeres távolságban keringenek.

A felfedezéssel a Szaturnusz ismert holdjainak száma 33-ra emelkedett - a 31. holdat tavaly fedezték fel földi távcsövekkel. A csillagászok számítottak az újabb holdak felfedezésére, mivel az óriásbolygó oly távol van, hogy az ilyen kis égi kísérők észlelése a Földről szinte lehetetlen. A szakértők szerint a Szaturnusz több tucat hasonló méretű, felfedezetlen holddal rendelkezik, azonban igen nehéz meghúzni a határvonalat a kis holdak és a Szaturnusz gyűrűjének nagyobb törmelék-darabjai között.


A legújabb felfedezések a szaturnuszi katalógusba átmenetileg az S/2004 S1 és az S/2004 S2 néven vonultak be. A csillagászok szerint az S/2004 S1-et már a Voyager űrszonda is észlelte 23 évvel ezelőtt, azonban felfedezése soha nem nyert megerősítést, egészen mostanáig. A holdakat Sebastian Charnoz, egy bolygó dinamikával foglalkozó kutató fedezte fel, aki a Cassini képfeldolgozó csapatának tagjával, a Párizsi Egyetem tudósával, Andre Brahic-csal közösen dolgozik. "Már hetek óta kutattam ilyen objektumok után párizsi irodámban, mégis a szabadságom alatt, a laptopomon sikerült detektálni őket" - idézi Charnoz szavait a NASA által tegnap közzétett állásfoglalás. "Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy több időt kell szabadságon töltenem."

A legkisebb eddig ismert szaturnuszi hold körülbelül 6 kilométeres átmérővel rendelkezett. Az újonnan katalogizált objektumok a Mimas és az Enceladus holdak pályája között köröznek. A szakértők az ilyen kis holdak felfedezését a gyűrűk közötti résekben várták, ezért is hatott meglepetésként, amikor két nagy hold között bukkantak rájuk. A modellek szerint mostanra a kis üstökösöknek már el kellett volna pusztítaniuk a két égitestet, jelenlétük éppen ezért segít a csillagászoknak meghúzni a határvonalat a külső Naprendszer üstököseinek számát illetően.

Klikk ide!

Az óriásbolygók körül keringő holdak általában nem ott találhatók meg, ahol kialakultak, mivel a bolygó gravitációs erői elsodorják eredeti helyeikről. A sodródás alatt olyan helyszíneken haladhatnak át, ahol más holdak megzavarhatják őket, így válnak pályáik időnként excentrikussá vagy a bolygó egyenlítőjéhez képest döntötté. A csillagászok szerint a két új hold egyike ilyen evolúciós folyamaton mehetett keresztül.

A kutatók meggyőződése, hogy további holdakat fedeznek fel, valamint a Cassini valószínűleg közelebbről is szemügyre veszi a most megtalált két példányt. "Pillanatnyilag azt vizsgáljuk, melyik lenne a legjobb időpont az újra célba vételre" - mondta Carolyn Porco, a képfeldolgozó csapat vezetője. "Remélem nem utoljára láttuk őket." A holdakat a Szaturnusz és a háttérben elhelyezkedő csillagok mozgásának függvényében sikerült felfedezni.

A Jupiter, ami a legközelebbi nagy égitest, ezáltal a legkönnyebben tanulmányozható, öt tucat ismert holddal rendelkezik. 21 urániai holdról tudunk, a Neptunusz 11, a Mars kettő, míg a Föld és a Plútó egy-egy holddal büszkélkedhet.

Animált GIF az egyik új holdról

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blevi #1
    Meg szerencse hogy a Foldnek csak egy Holdja van!