Hunter

Kibogozták a Húsvét-szigeteki "kalapok" titkát

Brit régészek megoldották a híres Húsvét-szigeteki szobrok egyik ősi rejtélyét. Körülbelül egy évezreddel ezelőtt a szigetlakók hatalmas vörös kalapokat raktak az emberi fejeket ábrázoló óriás szobrokra.

A chilei partoktól 4000 kilométerre fekvő sziget a világ talán legelszigeteltebb ember lakta területe. Hatalmas távolságok választják el a szárazföldtől, a legközelebbi lakott sziget 2000 kilométerre található tőle. A Manchester Egyetem és a University College London kutatóiból álló csapat úgy véli, hogy a kalapokat egy ősi vulkántól görgették le. Dr. Colin Richards és dr. Sue Hamilton az első brit régészek, akik 1914 óta a szigeten dolgoztak. A kutatók egyfajta kirakós játékként oldották meg a különös szobrok hasonlóan különös fejfedőinek az eredetét. A kirakós darabjai közt található egy balta, egy út és egy ősi vulkán.

"Tudjuk, hogy a kalapokat egy vörös vulkáni salak porral sűrített cementből készült úton görgették végig" - mondta dr. Richards. A több tonnás kalapokat egy korábban még nem tanulmányozott "szent" bányából kitermelt vulkanikus kőzetből faragták ki, majd miután a fent említett úton végiggörgették, elhelyezték a szobrok tetején. A hogyan és a miért jelenleg is ismeretlen.


Hamilton szerint a kalapok a vezetők által viselt, a hatalmat szimbolizáló különleges hajfonatot igyekeznek ábrázolni. A tény, hogy míg közel 1000 szobrot találtak a szigeten, addig mindössze 70-75 kalapot fedeztek fel, szintén arra utal, hogy a faragványokra a hatalom szimbólumaként tekintettek. Ezek elkészítése és feljuttatása a három emelet magas házakkal vetekedő szobrok fejére nem akármilyen munka lehetett. A törzsfők azonban igen heves vetélkedésben voltak egymással, ezért valószínűleg nem volt drága számukra, hogy nagyobb munkaerőt áldozzanak akár egy ilyen szimbolikus tárgy elkészítésére is. A kalapoktól nem messze egy tökéletes állapotban fennmaradt baltát találtak, ami a tudósok szerint egy ősi áldozat része lehetett.

"A kalapokat láthatóan gondosan helyezték el, minél közelebb kerülünk a vulkánhoz, annál nagyobb a számuk. A polinézek élőlényként tekintettek a tájra, és miután kifaragták a köveket, hitük szerint szellemek költöztek a szobrokba" - nyilatkozott dr. Richards a BBC-nek. Richards és Hamilton az elkövetkező öt évben több hónapot fog a sziget és a szobrok titkainak feltárásával tölteni. "Megpróbáljuk meghatározni a legkorábbi szobrok korát, ami akár át is írhatja a polinéz történelmet" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #145
    bár ahogy olvasgattam van még pár idióta... a legrosszabb amikor azt hiszik hogy értenek is ahhoz amiről beszélnek közben ők is tele vannak tömve hülye dumákkal. ez az Amergin meg halgatyó közveszélyes idióta. A legjobban az tetszik ahogy a Home civilizációellenes :D majd rájönnek a f*szkalapok hogy a pénz nem ehető. ja a pénz aminek a gyártásával kellett volna visszafizetni az államadósságot. inflációt meg csak úgy "kikapcsoljuk" arra az időre ugye? másik hülye meg írja hogy a pénzgyártás jogát állítsuk vissza kizárólagosan az államnak. bocs de ki gyárt még pénzt? a bankok nem gyártják, omg ><
  • Loverman #144
    basszus, hirtv.hu? egyre mélyebbre süllyedsz. majd szólj ha elérted a kéreg alját, a geológusoknak lesz pár kérdésük :D
  • Epikurosz #143
    OFF
    Itt diskurálunk mindenféle fennkölt témáról, de lassan Európa szégyene leszünk.
  • KillerBee #142
    OFF:

    "Biztos, hogy a jelenleg regnáló maszop-szadesz koalícióba van beágyazva, de azért érdekes lenne tudni a tulajdonosok pontos nevét."

    Ennyit Csacsikának egy másik topicban előadott állításához, miszerint a Magyarországon működő kínai cégek működése áttekinthetetlen.

    ON:
    kukacos #127: Az államháztartási hiány fedezésére a központi banktól felvett hitel gyakorlatilag a semmiből teremtett pénz, melynek elosztása messze nem egyenlően történik, és itt nem csupán az elumbuldázott pénzekre gondolok. A befektetésekkel nem rendelkező alsóbb osztályok az inflációnak csak a hátrányaival szembesülnek, ezért téves az állításod.

    A lopásból a bankok is kiveszik a részüket, mert a tőkefedezeti ráta alacsonyan tartásával az állam megengedi nekik, hogy olyan pénzeket is kihelyezzenek és kamatot szedjenek utánuk, amelyekkel a valóságban a bankok soha nem rendelkeztek.
  • Sir Ny #141
    akkor minden bizonnyal csak tréfa.
  • Epikurosz #140
    Annyira tényleg nem vészes a dolog, évente 2 mm, 100 év alatt 20 cm.
  • kukacos #139
    Nem hiszem, hogy olcsóbb lenne. Csak a WTC 1 milliárdba került 1972-ben. Egyedül a föld összértéke 170 milliárd dollár volt 2004-ben:

    http://www.radicalcartography.net/?manhattan-value

    és ebben nincs benne az épületek, a szolgáltatások, a területen folyó üzletek értéke, ami ennek sokszorosa lehet.

    Ehhez képest pár milliárd gátakra semmiség. A gazdag országok aligha fognak belerokkanni a tengerek emelkedésébe. A szegények igen.
  • Epikurosz #138
    OFF
    Hátha benéz még ide vki, és megválaszuol nekem egy kérdést:
    Gátak építése helyett, nem lenne olcsóbb feljebb költözni? Ráadásul a dombra épült lakóhely mentes a cunamiktól is. La Paz rulez.
  • Epikurosz #137
    Ha kalapja van, az a baj, ha nincs kalapja, az a baj.

    És akkor még on-topik is voltam. :-D
  • kukacos #136
    Látom, mivel értelmes érvekkel nem tudod megvédeni az álláspontod, generáldumát nyomsz és téríteni kezdesz.

    Senki sem tagadja, hogy a gazdasági rendszer fenntarthatatlan és átalakításra szorul, de a helyzet nem ilyen egyszerű, hogy döntsük le a bankokat és kész. Azon a szinten vagy, mint a középkori paraszt, aki a rossz termésért a boszorkányokat okolja. Megégetheted az összes központi bankot, de most szólok, attól egy fikarcnyit sem lesz jobb.