MTI

Számítógép segítségével azonosítják az ókori vésnökök "kézírását"

Immár számítógép segítségével lehet azonosítani az ókori görög vésnökök "kézírását" egy amerikai-görög projektnek köszönhetően.

Stephen Tracy, a Princetoni Egyetem ókortudósa 15 éve foglalkozik az ókori görög feliratok azonosításával. Egész eddigi munkásságát annak szentelte, hogy olyan jellegzetességeket találjon, amelyek megkönnyítik az ógörög feliratok kormeghatározását - írja a The New Scientist. "A görög írás az évszázadok, évezredek során sokat változott, egy Kr.e. V. századból származó írást még egy kezdő is könnyen megkülönbözteti a Kr.e. I. századi felirattól. Ám egy tapasztalt kutatónak is nehézséget okoz, ha két olyan feliratot kell megkülönböztetni, amelyek kevesebb, mint száz év különbséggel születtek. A feliratok többsége igen töredékes állapotban kerül elő, így minél pontosabb a kormeghatározás, annál többet árulhatnak el nekünk" - magyarázta Stephen Tracy.

Némely kőfaragó egyéni jeleket hagyott hátra. "Az egyik ióta, vagyis az i, a görög ábécé tizedik betűje, látszólag teljesen azonos egy másikkal. Ám volt egy olyan feliratkészítő, aki az ióta fölé egy parányi kis hangsúlyt vésett be. Nem ismerek más vésnököt, aki ugyanezt művelte volna, az aprócska kis hangsúly olyan volt, mint az egyéni szignója" - mutatott rá Stephen Tracy, aki az Athéni Műszaki Egyetem informatikusaival közös projektet indított.


A görög kutatók az ókori feliratokról készült felvételeket a számítógép segítségével vetették össze, meghatározva az egyes ókori vésnökök betűinek jellegzetességeit. Miután az informatikusok elvégezték az "átlagolást", hibátlanul be tudták azonosítani a Stephen Tracy által kínált 24 feliratot, hat különböző, a Kr.e. 334 és Kr.e. 134 között működő vésnök "kézírását". "Ez az első alkalom, amikor egy hasonló elemzést számítógép segítségével sikerült elvégezni, s előzőleg az informatikusok semmit sem tudtak a feliratokról" - mutatott rá Stephen Tracy.

Lambert Schomaker, a Groningeni Egyetem kutatója szerint, aki kidolgozta a középkori szerzetesek kézírásának számítógépes azonosítási módszerét, görög kollégái igen nehéz feladatot oldottak meg. "Sokkal könnyebb egy írnokhoz kötni a kézírást, mint egy vésetet" - mondta. Schomaker ugyanakkor úgy véli, hogy az árnyékok torzíthatják a felvételeket, megnehezítve az ókori vésnökök azonosítását. Meggyőződése szerint a háromdimenziós lézerszkennerek sokkal precízebb felvételeket adhatnak.

A görög informatikusok egyébként tervezik a háromdimenziós eljárás alkalmazását, ahogy a digitalizált feliratok és jellegzetességeik összehasonlító adatbázisának létrehozását. Az utóbbi révén minden újonnan felfedezett felirat esetében igen gyorsan el lehetne végezni az elemzést és a kormeghatározást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #3
    Ne szőrszálhasogassatok!

    "A görög informatikusok egyébként tervezik a háromdimenziós eljárás alkalmazását, ahogy a digitalizált feliratok és jellegzetességeik összehasonlító adatbázisának létrehozását."

    OK, csak tervezzék. Majd 100 év múlva elkészül.
    Különben sima grafológia az egész. Nagy ügy...
  • xNoodlex #2
    Naná, a múlt kor portálja meg az MTI-től lopta nem?
  • Killgore #1
    http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=25269
    Na akkor ki lopott kitől?