Hunter

Ida, a hiányzó láncszem

Egy 47 millió éves makiszerű lény döbbenetesen ép állapotban fennmaradt fosszíliáját mutatták be kedden az Egyesült Államokban.

A macska méretű állat négy lábbal és egy hosszú farokkal rendelkezik, konzerválódása pedig annyira tökéletes, hogy szőrének körvonalai és utolsó étkezésének nyomai is felfedezhetők. Az Ida névre keresztelt őskövület állítólag a mai főemlősök - a majmok, emberszabású majmok és az ember, illetve távolabbi rokonaik közötti hiányzó láncszem, ugyanakkor a független szakértők, akik személyesen még nem találkoztak a lelettel szkeptikusak és a bemutatást övező felhajtás sem volt ínyükre. A fosszília bemutatását ugyanis hatalmas csinnadratta vezette fel a New Yorki Amerikai Természettörténeti Múzeumban, melyben a metropolisz polgármestere is részt vett. Bár Ida még csak most jelent meg a PLoS One tudományos szaklapban, már televíziós dokumentumfilm és könyv is készült róla.

A lelet valóban nem új keletű. Felfedezése az 1980-as években történt egy rendkívül gazdag őskövület lelőhelyen, a németországi Darmstadt közelében található Messel-bányában, a felfedezés és a bemutatás közötti idő nagy részét azonban egy magángyűjteményben töltötte.

A kövület jelentőségének vizsgálatát Jorn Hurum, az oslói Természettörténeti Múzeum szakértője vezette. A fiatal, feltehetően 9-10 hónapos korában elpusztult nőstény állat az eocén földtörténeti korban élt, az első főemlősök kifejlődése idején. Első pillantásra leginkább egy makihoz hasonlít, azonban hiányoznak róla a primitív jegyek, mint az úgynevezett "fogfésű", a megnyúlt, összecsoportosult és előre álló alsó metszőfogak és szemfogak, valamint hiányzik az a speciális karom, amit kurkászásra használnak. Hurum csapata megállapította, hogy Ida nem egyszerűen egy másik maki faj képviselője, hanem egy teljesen új faj tagja, amit Darwinius masillae névvel illettek, egyszerre adózva a lelőhelynek és Charles Darwin születése kétszázadik évfordulójának.

Dr. Jens Franzen a Messel-bánya egyik szakértője, a csapat tagja, Idát a "világ nyolcadik csodájának" nevezte a csontváz példátlan teljessége miatt, illetve állítása szerint Ida "rendkívül hasonló hozzánk", karmok helyett ugyanis körmökkel rendelkezik, keze fogásra alkalmas, hüvelykujja fordított, akárcsak az emberé és más főemlősöké. A fogak azonban arra utalnak, hogy nem közvetlen ősünk, inkább lehet egy "nagynéni" vagy egy "nagymama". "Egy olyan csoporthoz tartozik, amiből a magasabb rendű főemlősök és az ember kifejlődött, de nekem az a benyomásom, hogy nem tartozik bele a közvetlen vonalba" - nyilatkozott Franzen.

A független szakértők már nagyon várják az első találkozást az új fosszíliával, ugyanakkor elég kétkedők azzal az állítással kapcsolatban, mely szerint Ida egy "hiányzó láncszem" lenne. Dr. Henry Gee, a Nature magazin főszerkesztője szerint maga a kifejezés félrevezető, a lelet jelentőségét pedig a tudományos társadalomnak kell majd értékelnie. "Rendkívül örömteli az új felfedezés, és az is, hogy ilyen alaposan tanulmányozható" - mondta, nem tartva valószínűnek, hogy a lelet ugyanolyan fajsúlyú lenne, mint a floresi ember vagy a tollas dinoszauruszok.


Dr. Jens Franzen és dr. Jorn Hurum tanulmányozzák Idát

Dr. Chris Beard, a Carnegie Természettörténeti Múzeum kurátorát nem is maga a lelet, sokkal inkább az azt övező publicitási gépezet döbbentette meg. Úgy véli, a tudomány népszerűsítésének rovására mehet, ha a leletről netán kiderül, hogy koránt sem az, aminek a nagy szavak beállítják. Dr. Beard még nem rendelkezik tudományos részletekkel a leletről, de nagy örömmel fogadna egy ilyen tökéletes állapotban fennmaradt fossziliát az eocén korból, és nem utolsó sorban egy új fajt a korai főemlősök világában, ugyanakkor megdöbbenne, ha kiderül, hogy Ida az emberek egyik lehetséges őse.

Magában a PLoS-ban megjelent tanulmányban a tudósok teljes meggyőződéssel állítják, hogy Ida az ember egyik közvetlen őse, illetve az utolsó, akit a ma élő majomfajták, emberszabásúak és az emberek közös ősének tekinthetünk. Hurum a BBC-nek adott nyilatkozatában a láb részleteivel magyarázza a merész állítást, a láb egyik csontja, az úgynevezett ugrócsont ugyanis "szinte emberszabásúnak" látszik. Munkatársaival a láb háromdimenziós rekonstrukcióját tervezi, ami bizonyítaná az állítást. "Még nem végeztünk a vizsgálatokkal, számos újabb tanulmány fog megjelenni" - mondta Hurum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gosub #29
  Miért? A köbükszüleid a fáról jöttek le?
 • HyBrYd #28
  Most néztem meg a BBC dokut róla, az indexes cikkben egy szó sem esik a lábcsontról ami a sarokköve a Hurum csapat teóriájának, de majd remélhetőleg fél 1 év múlva okosabbak leszünk.
 • pj67 #27
  A New Yorki Amerikai Természettörténeti Múzeum dolgozói is olyan stílust követnek ami manapság megfigyelhető tudományos berkekben, hogy bulvár stílusban "nyomulnak". Istenem hogy felhívják magukra a figyelmet, nagy csinnadrattát csinálnak. Lehet hogy sokkal komolyabb leletek is vannak még máshol elfekvőben csak épp nem csinál neki senki hírverést. Egy komoly tudós beletemetkezik a munkájába nem pedig a hírveréssel foglalkozik. Na persze nem mind...
 • vajo #26
  Ez valami új mamutbébi vagy mi??
 • Epikurosz #25
  Nemtom hány láncszem hiányzik, de aki nem tud nevetni a hsz-eden, annak hiányzik egy kereke. :-)
 • gosub #24
  Úgy látszik Ida mégsem mégsem a hiányzó láncszem. És ahány lelet annyi újabb láncszem és ahány láncszem annyi újabb hiányzó láncszem. Így megy ez örökké. És ez 'csak' az ember törzsfejlődése, mi van a többi ma élő állattal? Az egész evolúciós elmélet régészeti bizonyítéka egy nagy hiányzó láncszem halmaz. Mert két élőlény hasonlít egymásra máris összekötik őket hiányzó láncszemekkel. Ahány csontot kiásnak annyiszor újra kell rajzolni az emberi faj fejlődését. 15 éve még eretnek volt aki azt hitte egyszerre élt neandervölgyi és homosapiens. Manapság lassan kiderül a csontmaradványokból, hogy az ember nem vetette meg a neandervölgyiek húsát. Öt év és kiderül 'mi' irtottuk ki őket. 30 éve még csak 30-40.000 éves volt az emberi faj, ma már fél, 1millió évről beszélnek. Persze a leletek miatt mindig módosítani kell az ember fejlődéstörténetét.
  Nem vagyok kreacionista hanem kíváncsi 'hitetlen Tamás' aki nem hiszi el első blikkre hogy Uri Geller mentális energiával kanalat hajlít, Dávid Copperfield tud repülni és az ember attól olyan ügyes mert lejött a fáról. A nagy f@xt! Minek ment fel?
 • toto66 #23
 • bvalek2 #22
  Pont tegnap néztem egy 1953-as amerikai filmet, a Biblia is szóba került, és érdekes módon akkor még teljesen természetes volt, hogy evolúció, földtörténet, Nagy Bumm, miegymás... a kreacionizmus modern divat, ennyit butultak az amcsik 50 év alatt. Ilyenkor mindig beírom, hogy 1 milliárd katolikusnak teljesen természetes hogy törzsfejlődés eredménye vagyunk. Ezeknek a szektásoknak mi a gondjuk akkor?
 • Tetsuo #21
  LOL
 • KillerBee #20
  "A Föld nem zárt rendszer"

  Akkor az evolúció általad vélt megcáfolását ezennel törölhetjük.

  "minden alá van rendelve a fizikai törvényeknek"

  Örülök, hogy legalább ezt elismered. Akkor már csak a fizikai törvények megismerésének kell nekiállnod. :)

  "Termodinamika 1. törvénye: Az energia egyre lekötötteb állapotba kerül. Ha az anyag öröktől fogva letezett, miért letezik még mindig szabad(munkavégézésre alkalmas energia)?"

  A termodinamika 1. alaptörvénye az energiamegmaradás törvénye. Ennek pedig semmi köze ahhoz, amit a modatban később írsz. Amúgy meg ki állította, hogy az anyag öröktől fogva létezik?

  "Termodinamika 3. törvénye alapján az ősrobbanás teljes rendezetlenséget idézett volna elő."

  A termodinamika 3. törvénye azt mondja ki, hogy ahogy egy rendszer hőmérséklete közelít az abszolút nullához, az entrópiája is egy konstans minimum értékhez közelít. Ennek sincs semmi köze ahhoz, amit írsz.

  Kérlek, a kreacionista marhaságok szajkózása helyett inkább tanulj egy kis fizikát. Hidd el, sokkal többre mégy vele. Látod, hogy az alapvető fizikai törvényeket sem ismerik jól azok, akiknek a véleményét kritikátlanul mantrázod, mit vársz akkor tőlük?