Hunter

Restaurált fényképeken a Hold déli sarka

Újonnan helyreállított fényképeket mutattak be a Hold sötétbe burkolózott déli sarkvidékéről. Az eredeti felvételek 1967-ben készültek, a fotók többek közt a NASA két új holdszondájának a munkáját segíthetik, melyek felszín alatti jeget fognak keresni a területen.

A szakértők a LOIRP (Lunar Orbiter Image Recovery Project) keretében közel 1800 műhold felvételt szkenneltek be és újítottak fel digitálisan az 1966 és 1967 közötti időszakból. A héten a projekt közzétette a felújított változatokat, melyeken az állandó árnyékban pihenő kráterek láthatók.


A Hold déli sarka. A LOIRP által digitalizált és restaurált felvétel eredetijét a Lunar Orbiter IV készítette 1967 májusában

A műholdak az akkori technikának megfelelően még filmre rögzítették felvételeiket, amit egy automata hívott elő a fedélzeten, majd beszkennelte és lesugározta a Földre. A NASA tudósai az Apollo felszíni küldetések tervezéséhez használták fel a képeket, amiket egy 2 inches analóg szalagra rögzítettek és tároltak az utókor számára. Most, több mint 40 évvel később, a még üzemképes lejátszók segítségével nyerték ki a felvételeket a digitalizáláshoz. A felújított felvételek a moonviews.com weboldalon tekinthetők meg.

A helyreállítási projekt előfutára az 1980-as években indult útjára, azonban a szalagokon tárolt adatok visszaállítása megtorpant miután elfogytak az anyagi források. Húsz év telt el, amikor Wingo észrevett egy blog bejegyzést, melyben megemlítették a szalagokat. Az eredeti kezdeményezést elindító Nancy Evans, a NASA Bolygóközi Adatrendszer társalapítója egy pajtában tárolta a lejátszókat, és örömmel fogadta a felajánlást, hogy valaki befejezi az általa megkezdett munkát.


A déli-sark nevezetesebb felszíni jegyei.

"Digitálissá alakítjuk a képeket, majd számítógépes feldolgozással visszaállítjuk eredeti állapotukba" - mondta Wingo, hozzátéve, hogy a NASA a későbbiekben összehasonlíthatja a 40 évvel ezelőtti felvételeket az új szondák által készítettekkel. A közzétételt a NASA Holdra történő visszatérésének első gyakorlati lépésit jelentő új küldetései kilövéséhez időzítették, amik vízjég után fognak kutatni a Hold déli sarkánál.

Az egyik szonda az égitest körül pályára álló Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), a másik a Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), egy becsapódó egység, melyeket a floridai Cape Canaveralból lőttek fel egy Atlas V rakétával. A start magyar idő szerint 23 óra 12 percre volt időzítve, a kedvezőtlen időjárás miatt végül 20 perces késéssel indult el a visszaszámlálás. Az LRO műhold minden korábbinál nagyobb felbontásban térképezi fel a Hold felszínét, elvileg még a holdjárók keréknyomait is látni lehet majd a felvételein. A becsapódó egységek célja felszíni és felszín alatti anyagok kilökése, hogy a törmelék elemzéséből a tudósok következtetni tudjanak a vízjég jelenlétére és mennyiségére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 05lampard #74
    Egy (közel) gömb alakú tárgynak nincsen sarka! A Hold mondjon le! Nem is jártunk az űrben! Az egész összeesküvés! Fotoshop! Sün! IBM! Éljenek a Dawn-Kórosok a Vér és Becsület Napján! Újhagyma (csak nehogy terroristák kezébe kerüljön)
  • InterFoxSOFT #73
    Ha ez a sötét oldal akkor....:)
    Na mindegy, biztos voltak reflektorok azokon a műholdakon!:)
  • Epikurosz #72
    OFF
    Christiane Amanpour (félig perzsa!) elemzi az iráni helyzetet a CNN-en.
  • Epikurosz #71
    Hát, nagyon bizony. (frissítettem a címet, amúgy és emígy :-)
    Meggugliztam a témát, és ráakadtam a Hun Fokosok és a táltos dobosok demonstrációjára is. A hasamat fogtam (pláne, amikor azt mondták, hogy adjanak nekik/nekünk ingyen gázt :-)
  • drfaust #70
    Az ilyen jelegű tudományos projektekkel párhuzamosan kéne fejleszteni az új generációs űrhajókat, hogy egyáltalán legyen valami haszna annak, hogy van víz a holdon! Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a mostani kémiai meghajtású rakétákkal bárminemű gyarmatosítás szóba jöhet!

    (Ferrarival száguldozni a földúton nem lehet)
  • Molnibalage #69
    Valaki beperelte a fővárost (?) és a BKV-t is adatokért. Őket kéne megint felkérni, hogy mozgosítsák erőiket. Ez nem az én szakterületem...
  • KillerBee #68
    A 600 milliárd eurós értéket droidka írta, egy teljesen megalapozatlan
    forrásra hivatkozva. A kitermelésről ezt linkelte be, de ebben az írásban nincs szó a későbbi kitermelési jogról.

    De jól emlékszel, én is linkeltem be pár dokumentumot arról, hogy amennyiben kitermelési joggal kapcsolatos szerződés jött létre az amerikai céggel, akkor annak részletei közérdekűnek számítanak, azaz nem lehet üzleti titokra hivatkozva visszatartani a részleteket.
  • Molnibalage #67
    Látom rossz a memóriád. Killerbee linkelt be ezt azt. Az homályos, hogy mennyiért és hogyen volt a szerződés. A tényen nem változtat, hogy jelenlegi árak mellett még hosszútávon is veszteség dolog az egész. A nagyobb mennyiséget nem tudom, hogy honnann vette. Mivel ahol dologzok minek is érintenek ilyen tények érdekes, hogy ezek minket elkerülnek... Mindkét nagy távvezeték építésében érekelt a cégünk szóvel nekük igazánból édesmidegy, hogy melyiket tervezzük. :)
  • Epikurosz #66
    Azért a korábbi hozzáállásodon finomítottál egy csöppet. Hi-hi. :-)
    Most már nem mondod azt, hogy minden rendben. He-he. :-)
  • jaspercry #65
    Restaurállt???? ez nem a müemlék,vagy igen
    Talán retusált nem?