Hunter

A STEREO megfejtheti a Hold eredetének rejtélyét

A Föld két oldalán elhelyezkedő Lagrange pontok rejthetik magukban a Hold születésének titkát, amit a NASA STEREO műholdpárosa fog hamarosan felderíteni.

Az L4 és L5 Lagrange pont a Naprendszer azon különleges és rendkívül ritka zónái közé tartoznak, ahol az objektumok elidőzhetnek, ezeken a pontokon ugyanis a közeli bolygók, vagy a Nap gravitációja kiegyenlíti az objektumok orbitális mozgását. Ezért a Földhöz közel eső pontokat gyakran használják egyfajta űrbeli parkolónak, ilyen a Nap irányába 1,6 millió kilométerre található L1 pont is. Nevüket egy olasz-francia matematikusról, a felfedezésükben segédkező Joseph-Louis Lagrange-ról kapták.

Visszatérve az L4 és L5 pontokhoz, ezek azok a zónák, amiket a Föld és a Nap kombinált gravitációja egyenlít ki. "Ezek a területek kis aszteroidáknak adhatnak otthont, amik egy több milliárd évvel ezelőtt létrejött Mars-méretű bolygó maradványai lehetnek" - mondta Michael Kaiser, a STEREO projekt tudósa, a NASA Goddard Űrrepülő Központjának munkatársa. "Eduardo Belbruno és Richard Gott, a Princeton kutatói szerint körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt, amikor a bolygók még a fejlődési szakaszukban jártak, ez az elméleti világ, amit Theiának neveznek, kisodródhatott az L4 vagy L5 pontról a többi fejlődésben levő bolygó, mint például a Vénusz növekvő gravitációjának hatására, és ütközőpályára állt a Földdel. Az ütközés leszakította a Theia és a Föld külső rétegeit, amik pályára álltak, és végül saját gravitációjuk hatására összecsomósodtak, létrehozva a Holdat."


A Kaiser által felvázolt teória a Hold eredetéről alkotott "nagy becsapódás" elmélet egy módosított változata, amit azért kedvelnek a tudósok, mert az égitest több rejtélyes tulajdonságát is megmagyarázza, ilyen többek közt a viszonylag kis méretű vasmag. Az elmélet szerint az ütközés idején a két bolygó méretei miatt még nem szilárdult meg, ezért a nehezebb elemek, mint a vas lesüllyedtek középpontjaik irányába, létrehozva magjaikat. A lehántott külső rétegek főként könnyebb elemekből álltak, mint a szilícium, azaz a Hold ezekből az anyagokból alakult ki, ezért szegény a vasban.

A STEREO széles látószögű teleszkópjával aszteroidák után fog kutatni, melyek elvileg az L4 és L5 pontok körül keringő apró fénypontokként tűnhetnek majd fel a műszer számára. "Ha azt tapasztaljuk, hogy az aszteroidák összetétele megegyezik a Földével és a Holdéval, az alátámasztja Belbruno és Gott változatát a nagy becsapódási elméletről. Maguk az aszteroidák a Naprendszer kialakulásának a maradványai lehetnek, emellett az L4/L5 régiók otthont adhatnak a jövő bolygónkat veszélyeztető aszteroidáinak is." - mondta Kaiser.

Az Apollo küldetések által a Földre lejuttatott holdkőzetek elemzései arról tanúskodnak, hogy a bennük található izotópok, az elemek nehezebb változatai megegyeznek a földi kőzetekben megtalálhatókkal. A tudósok úgy vélik, hogy a Nap és a Naprendszer égitestei egy saját gravitációja alatt összeomlott gáz- és porfelhőből alakultak ki, aminek az összetétele a hőmérséklet függvényében változott. Mivel a hőmérséklet a Naptól távolodva csökken, bármi hozta is létre a Holdat, ugyanazon az orbitális területen kellett kialakulnia, mint a Föld, hogy megegyezzen izotóp összetételük.

A Föld gravitációja elvileg a pályáján elhelyezkedő anyagok nagy részét felsöpörhette, azaz nem hagyott elegendő anyagot egy nagy hold, vagy egy másik bolygó, mint a feltételezett Theia kialakulásához. "Azonban Belbruno és Gott számítógépes modelljei azt jelzik, hogy a Theia elég naggyá fejlődhetett a Hold létrehozásához, ha az L4 vagy L5 régióban alakult ki, ahol az erők kiegyenlítődése elegendő anyagot halmozhatott fel" - magyarázta Kaiser.

A STEREO szondákat úgy tervezték meg, hogy háromdimenziós nézetben jelenítsék meg az űridőjárást, azáltal hogy a Napot két nézőpontból szemlélik, majd - akárcsak a két szemünk - kombinálják a két kamera képeit. A STEREO "A" valamivel a Föld előtt halad, átszelve az L4-et, míg a STEREO "B" egy kicsivel a Föld mögött repül, áthaladva az L5-ön. A két zóna végig a küldetés látómezőjében lesz, mivel ezeken keresztül figyeli a Napot a páros. Az áthaladás után a műszerek visszafordulnak, hogy a Nap ne kerüljön ki a látómezejükből. Bár az L4 és L5 matematikailag csupán pontok, a hatósugaruk hatalmas. Egy-egy zóna körülbelül 80 millió kilométer hosszú a Föld pályája mentén és 16 millió kilométer széles a Nap irányába, tehát több hónapig tart majd a szondáknak az áthaladás, amire az őszi hónapokban kerül sor.

"Az L4 vagy az L5 kiváló hely az űridőjárás megfigyelésére. Azáltal hogy a Napot és a Földet is látjuk, nyomon tudjuk követni a napviharokat és megfigyelhetjük kibontakozásukat amint a Föld felé haladnak. Ezen túl, mivel a Nap azon részeit is látjuk, amik a Földről nem észlelhetők, néhány nappal hamarabb észlelhetjük, ha a Nap felszínének viharos területei a Föld felé irányulnának" - mondta Kaiser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #52
    Aham. És?
  • plamex #51
    (Gilgames 39, VI. tábla).

    Az Igigik, a nagy istenek akkor szóval mondják, fölfelelik az istenek, menny és föld királyának istenek tanácsadójának, nagy Uruknak:

    "Kingu volt az, aki szított viszályt s fölkelésre bújtatta Tiamatot, harcot kevert!"

    Megkötözve vitték Ea elé büntetésből fölvágták ereit véréből gyúrtak embert. Istenek szolgálatát bízva erre - elbocsátották az angyalokat. Ekként, embert teremtvén, az angyalokat Éa megmenté. Ember tiszte s kötelessége lett az istenek szolgálata Elgondolhatatlan mű született Marduk s Ea törvényei szerint. Angyalok csapatát Marduk ketté osztá: ők vigyázták az országot fönn és lenn. Megbízta Anut, őrizze parancsát, ég-tetőre állítván őrszemül ... (Marduk)
  • halgatyó #50
    Kösz, ezt igen érdemes elolvasni.
  • NEXUS6 #49
    Én ezért imádom az északamaerikai krízisfilmeket is!

    A múltkor is volt valami Viharosföld, vagy mi a lófax. Arról szólt, hogy a Hold setét oldalába becsapódott valami iszonyat, és ezért ez elkezdett széthasadni. De ez nem állt meg a becsapódás után, hanem tovább repedt varrás mentén.

    Na de ezértaztán jött Sztivi Baldwin, aki mivel már olajfúrósok voltak az űrben világmegmenteni, ezért őt vitték mint házak felrobbantásával foglalkozó szakembert, aki nagyon jól ért természetesen a Hold robbantással történő befoltozásához is. Manővereztek a röpködő aszteroidák közt, mint Hang Szóró, aztán a hasadékban, min a Szkájwaklker a végén meg isteni sugallatra megoldotta, hogyan robbancsák azta kiba atomot, ami összehgeszti a Holdat. Hepiend csók, jöhet a köv Z kategóriás film.
  • Sanyix #48
    jujj ez a xxi százados izé olt. Már a képeken is látszik, hogy mekkora fos minőségű photoshop.

    Mellesleg a vandenbergről azért se volt túl valószínű hold felé indítani egy rakétát, mert mivel az usa nyugati partján van, ezért csak poláris pálya(90-fokos dőlésszög, meglepő módon), vagy retrográd pályára (90 fok<) engedélyezett egy indítás, mivel eléggé gáz dolog lenne, ha usa középső részére hullanának az első fokozatok... ehhez képest, a holdhoz az ideális pályadőlésszög, 3 fok, tehát majdnem egyenlítői, a föld forgásával párhuzamosan.

    Nem is kellett volna ilyen riportba belekezdeni, mert tömény faszságra alapul.
  • Epikurosz #47
    Aki egy lelket is megment, az egész világot menti meg.
    :-)
  • moikboy #46
    "Az L1, L2, L3 pontok nem stabilak (csak átmenetileg, kb. 1 hónapig, a körülöttük kis ellipszisen, retrográd keringõ testek számára), az L4, L5 pontok is csak akkor stabilak, ha az m2/m1 tömegarány kisebb mint 0,04."

    http://astro.u-szeged.hu/ismeret/lagrange.html
  • mrzool #45
    Ezek szakemberek...

    Nem, nem szakemberek, hanem sarlatánok és csalók. Most mondahatnám azt, hogy bezzeg én / mi már évek óta ismételjük ezt neked, de azt hiszem most az a fontosabb, hogy végre kezded magad is belátni.:)
  • NEXUS6 #44
    Hát elolvasva a levelet szinte magam előtt láttam az emberkéket!:DDD
    Viszont azt kell mondani, hogy sajna 10-15 év alatt szinte semmi nem változott!:(

    Az az érdekes, hogy azért volt 1-2 elég érdekes kutatás (civil), és elég érdekes eredmény. Itt van az a fazon is, aki elvileg az angol hadsereg UFO kutatását vezette régebben.
    Persze akár lehetne azt is figyelni, ahogy ezek az emberek hülyítik egymást, meg a jónépet.
  • eto demerzel #43
    megneztem a filmet a youtube-on. nem tudom mas hogy van vele de nekem a "gep" orrat nezve az X-szarnyu vadasz ugrott be a SW-bol. kulomben szerintem hoax az egesz.