Berta Sándor

Ultrahangos szenzorok buktathatják le a betörőket

Hamarosan valósággá válhat a mondás, miszerint: minden lépését ellenőrizzük. Amerikai kutatók ugyanis egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely a lépések ultrahanggal mérhető zaját érzékeli.

"Számos program foglalkozott eddig az emberi járás automatikus felderítésével. A legtöbb esetben a szeizmikus megoldásokra támaszkodnak, ezek azonban drágák" - közölte James Sabatier, a Mississippi Egyetem Fizikai Akusztikai Nemzeti Központjának munkatársa. A szakember kollégáival egy olyan új eljárást dolgozott ki, amely olcsó, de hatékony mikrofonokon és az általuk rögzített ultrahangokon alapul. Minden emberi lépés egy 25 KHz-es jelnek felel meg, azonban az emberi fül csupán a 20 KHz-es hangokat hallja meg, ezért van szükség az ultrahangos készülékekre.

"Felszereltünk egy mikrofont, majd több mint száz ember haladt el mellette. Az elképzelés bevált. Jól megfigyelhető, hogy ha valaki fut, akkor a lába ugyan soha nem éri teljes mértékben a talajt, ugyanakkor folyamatosan mozgásban van. A mozgás során a talp egy része mindig a talajhoz ér. Így jön létre az ultrahang tartományban észlelhető zaj. Mindegy, hogy ki milyen környezetben (egy épületben vagy a szabadban), és hogyan fut vagy lép, a zaj mindig jelen van és kimutatható. Érdekes, hogy ha valaki szőnyegen fut, akkor sokkal erősebb az ultrahang, mert nagyobb a súrlódás okozta zaj. Amennyiben viszont valaki jégen futna, akkor az alig hallható, mivel szinte nem jön létre ultrahang" - mondta Alexander Ekimov, Sabatier egyik munkatársa.

A szakemberek megállapították, hogy az ultrahang-mikrofonok segítségével egy lépés akár 20 méter távolságról is megfigyelhető, még akkor is, ha a környezet egy hangos utca. A lépések zaja ugyanis jól elkülönül a többi zörejtől. A megoldás valakinek a mozgása alapján való azonosítására nem alkalmas, azonban más helyzetekben és területeken, például biztonsági rendszerek részeként kitűnően használható.

A szakemberek több felhasználási módra is gondoltak. Az első, hogy a szenzorokat a riasztókhoz kötik, így pontosan tudható, hogy ha egy betörő jár a lakásban. A legtöbb riasztó mozgásérzékelőkön alapul, azonban azokat bekapcsolhatja egy állat vagy vibráció is. Az ultrahangos felderítő rendszer viszont kizárólag az emberi lépéseket érzékeli. A másik megoldás a kamerás rendszerek kiegészítése. Egy épületben vagy egy nagyobb kiterjedésű objektumban, például egy repülőtéren a biztonsági őrök néha órákon át bámulják monitoraikon a kamerák képét. Az emberek elbambulhatnak, a kamerák meghibásodhatnak, de a szenzorok akkor is jelzik, ha valaki egy olyan területen van, ahol semmi keresnivalója.

Felmerült a rendszer használata az ortopédiában is. Az orvosok ennek segítségével könnyen és részletesen elemezhetnék a mozgássérült vagy a lábműtéten átesett betegek járását. De könnyebben lennének készíthetők futó- és sportcipők is, mindenki a mozgásához pontosan illő cipőt kaphatna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #14
    csak azt ne mondják, hogy rohanó betörő felismeréséhez is külön ketyere kell , nem elég hozzá érettségizett, középszinten halló, rendőr, és hogy ők találták fel a spanyolvigaszt , mert a végén még el is hiszem
  • arrakistor #13
    a vizuális , fotocellás érzékelés, még mindig nagyságrendekkel egyszerűbb a tudomány mai állása szerint...
  • arrakistor #12
    kicsit én is szkeptikus vagyok ebben a kérdésben.. túl sokmindenre be fog riasztani ez a ketyere, vagy ha szűkebbre veszik az érzékelési tartományt, akkor pedig, nem veszi észre a tényleges betörőt.
  • WinT #11
    Én ezt nem értem. Ezt a hangot, zokni, cipő, bakancs, magassarkú tipegő, papucs csattogás, gumicsizma nem befolyásolja?
  • sanyynn #10
    "Az emberek elbambulhatnak, a kamerák meghibásodhatnak, de a szenzorok akkor is jelzik, ha valaki egy olyan területen van, ahol semmi keresnivalója."

    Meg egy rendszer, amivel levalthatjak a "bamba" embereket. -_-
  • Csirke4 #9
    "Amennyiben viszont valaki jégen futna, akkor az alig hallható, mivel szinte nem jön létre ultrahang"
    Köt egy nagy jégkockát a lábára.^^
    De a fél tégla is jó lesz, valszeg kicsit más ultrahangja van mintha szabadon mászkál. :p
  • PíszLávJuniti #8
    hm és lehet, hogy mindenkinek más egy kicsit a lépésfrekvenciája?
    sosem értettem a kutyámat, honnan tudja 100 méterről kiszúrni ha jön valaki a családból
  • NIBI #7
    Jó hosszú betörés volt...:) Ha már arra járt, aludt is egyet?! :D
  • Epikurosz #6
    Volt egy eset, index írt róla, itt, vidéken élő svájci úr házával.
    Szomszéd hallotta, hogy matanak, szólt a rendőrnek.
    Járőrrautó kiszállt, látott is gyanús fényeket bent, de mivel nem volt kéznél a tulaj, és házkutatási engedély sem volt, elmentek szépen vissza az örsre (éjfélkor).
    Hajnali kettőkor a szomszéd megint érzékelte a mozgást, ekkor a rablók tényleg elvitték a cuccot (kb. 500E Ft. értékben). Megint kijöttek a rendőrök, és konstatálták, hogy előző látogatásukhoz képest most már az egyik ablak is be van törve.
    Reggelre aztán előkerült a svejci úr is. :-)
  • Voronyezs #5
    Hát... max ez egy jelzés a betörőnek hogy "van 5 perced mielőtt megfognak dugni a rendőrök"...addig kézenállva ellopja a fél házat...egyetértek veled;)