Berta Sándor

Jönnek az organikus RFID-k?

A rádiótechnikás azonosítás (RFID) sokoldalúan felhasználható és ezt jól szemléltetik a LOPE-C kiállításon megjelenő gyártók ötletei is.

A rendezvényt idén június 23 és 25 között tartják Frankfurt am Mainban. Az azonosítókon tárolt információk titkosíthatók, érintés nélkül továbbíthatók, könnyen és egyszerűen kiolvashatók, módosíthatók, illetve feldolgozhatók. A különböző termékeket így sokkal könnyebben lehet azonosítani és a hamisításokkal szemben védeni. Ahhoz azonban, hogy az RFID-megoldások világszerte elterjedjenek, szükség van a költségek további csökkenésére.

"Ez a hagyományos szilícium-technikán alapuló rendszerekkel nem lehetséges. Éppen ezért azzal számolunk, hogy a jövőben megjelennek úgynevezett organikus RFID-chipek, amelyeknek sokkal kisebb a gyártási költségük" - jelentette ki Wolfgang Mildner, a PolyIC GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója. Az organikus RFID-chipek egy könnyű és hajlítható hordozófóliából állnak, amelyekre műanyagokat nyomtatnak rá és így helyezik el az információkat. Mivel a felhasznált polimerek bizonyos folyadékokban feloldódnak, így a szakemberek szerint különösen alkalmasak az RFID-azonosítókban való felhasználásra.



Az Organic Electronics Association (OE-A) nevű globális szövetségnek időközben már több mint 110 vállalat a tagja. A szervezet technológiai ütemterve alapján 2010-ig meg kell jelenniük az RFID-chipeknek a különböző jegyeken és a márkavédelemben, 2015-ig pedig a kereskedelmi hálózatokban. Az új rendszereknek lehetővé kell tenniük például egy joghurt útjának nyomon követését a készítéstől a vásárló asztaláig. Fontos, hogy az információkat (mikor és hol készült, milyen összetevőkből, hol csomagolták, hol és mennyi ideig állt, milyen úton jutott el az áruházba, mennyibe kerül stb.) mindig le lehessen kérdezni. Ezenkívül az eszközök képesek lesznek például szenzorok és kijelzők irányítására, így azonnal jelezhetik, hogy ha a hűtőpult működése egy időre leállt vagy hogy ha lejárt a szavatossági idejük.

A jelenlegi nyomtatott RFID-egységek még nem alkalmasak ilyen feladatokra. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a maximális tárolókapacitásuk mindössze négy bit. Az első tesztek mindenesetre biztatóak voltak. A frankfurti vásár szervezőcége 2007 óta több ezer RFID-s belépőjegyet készített, amelyek teljes mértékben beváltak. Ahhoz viszont, hogy ezek a rendszerek összetettebb feladatokra is alkalmasak legyenek mindenképpen szükséges a bitek számának növelése. A Global Standards One (GS1) nevű szabványosítási szervezet nem véletlenül sürgeti a legalább 96 bit tárolókapacitású egységek alapvető jellemzőinek kidolgozását.

A PolyIC, a BASF, az Evonik Industries, az Elantas Beck és a Siemens 2007 októberében elindították a MaDriX nevű programot, amelynek az össz költségvetése 15 millió euró. Az összeg felét a német oktatási és fejlesztési minisztérium biztosította. A MaDriX fő célja az új anyagok és nyomtatási eljárások integrálása az új generációs eszközök létrehozására. A munka során a kutatók többek között megkísérlik a Complementary Metal Oxide Semiconductor (CMOS) technológiát felhasználni az organikus félvezetők és ezáltal az összetettebb RFID-megoldások megalkotására.

A BASF által tavaly októberben végzett első tesztek biztatóak voltak. Peter Eckerlének, a BASF Future Business GmbH projektvezetőjének meggyőződése, hogy az anyagok tulajdonságain még lehet javítani. "A mostani eredmények nagyon jók. A következő 2-3 évben azonban optimalizálnunk kell ezeket az anyagokat, hogy az ipari nyomtatási eljárásokban is felhasználhassuk őket" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #28
    Frayernek igaza van. Mindenki látja.
  • donsergiooo #27
    RFID! http://donsergiooo.extra.hu/fileok/rfid_es_a_jovo.doc
  • Palinko #26
    Frayer látom magasabb lángra kapcsoltál, na sebaj így jobban égsz :D
  • sylas #25
    nem értem mire mennek vele hogy ők uralják a világot azon kívül hogy erre élvezkednek vagy mi
    olyannak érzik magukat mint vmi játékmániás kissrác aki istennek érzi magát 1-1játékban(stratégia vagy egyéb)
    ettől még ők sem lesznek örökéletűek vagy vmi nem lessz egyedi képességük
    és amennyi pénzük van nem tudják mire elkölteni már

    azt hiszik ők uralják a világot de ha tegyük fel föld felé közeledik vmi nagy égitest ők is ugyanolyan emberek szal ha nem tudják letéríteni odavesznek mint a többi ember ugyanolyanok

    egyébként ha az emberek nagyrésze összefogna és nem kérne a mostani rendszerből összedőlnének(igaz sokan megsínylelnék de megváltozna a dolog)
    akkor lett elszúrva az egész világ amikor az országok átengedték a pénzügyet a bankrendszernek - a föld összes országa tőlük vesz fel pénzt

    Nem tom kimondta de ez a legnagyobb bűvésztrükk ami valaha létezett(semmiből csinálnak pénzt - gondolnak egy összegre és már létre is hozták)
    ezzel az erővel el is lehetne törölni az adósságot amilyen könnyen létrehozták csak akkor összedőlne a rendszer valszeg össze is dőlne gazdaság baj lenne az élelmezzéssel pl
    vhogy óvatosabban kéne változtatni

    még annyit az obama ügyhoz
    tuti hogy ő is ezeket támogatja mert akkor elsem juthatott idáig ha meg nem támogatja a programjukat majd elrakják mint kennedy-t(és az is érdekes hogy robert kennedy-t is meggyilkolták őt is gyanús körülmények között, ott is olyat kaptak el aki nem is lőhette úgy le(pontos dolgokat nem)csak annyi hogy vagy szemből vagy hátulról puffantották le akit meg elkaptak pont az ellenkező irányban állt szal hogy lőhette volna le?!)

    és még sorolhatnánk pár olyan embert aki furcsa körülmények között halt meg és ezek mint más vonalba akartak menni mint amit ez a rendszer szeretett volna

    bocsi ha kicsit elnyúltam de belemerültem
  • Pares #24
    Egyszerű ez. Amíg a pénz uralja az embereket, addig az illumináti uralja a pénzt.
  • csatosimakönyv #23
    jajj...

    nem tudom honnan ez a maszlag, de kb. mint az ufók... vagy ők is léteznek, talán ők ez az idegen szervezet?

    mindig is a pénz jelentette az igazi hatalmat, ez nem is kérdés, de hogy illuminátusok...
  • egyén #22
    A bünüldözésnek.
  • Sanyix #21
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • Frayer #20
    Nagyon hosszú lenne ebbe belemenni. Felszínesen meg nem lehet róla beszélni, mert ahhoz túl bonyolult ez a szervezet.

    A CFR nagyjából egy angol mintára felépített idegen szervezet, melynek célja, a hatalom megtartása az usa felett, egy kis csoport, érdekszervezet számára.
    Ők működtetik az usában, és szerte a világon majd az összes jegybankot, pénznyomdát. Az egész pénzrendszer a markukban van, a világ hatalmas olajvállalatai, konglomerátumai, multinacionális nagyvállalatok stb. Azaz a világ pénzben kifejezhető értékeinek kb a 80% a tulajdonukban van, vagy ellenőrzésük alatt. Ők indítják a háborúkat, ők formálják a múltat, világtörténelmet, a jelent és a jövőt. Azt hiszik magukról,hogy abszolút hatalmuk van mindenki felett. Az ő számlájukra írható 9/11, a terrorizmus mint fogalom, első és második v. háború elindítása. A kommunizmus, és kapitalizmus.. s egyéb izmusok elterjesztése. Minden olyan óriási kezdeményezés amely szétválasztja az embereket, ellentéteket szül stb.. ezek mind kellenek a kontrollhoz. Az oszd meg és uralkodj elvet követik, titokban működnek. stb.. hosszú lenne bele menni.. ehhez egy hosszú vaskos könyv kellene.
    Ha ki akarod nyitni a szemed a valóságra, érdemes elindulni ezen a szálon.
    CFR, FED, Kennedy beszéd és gyilkosság, Illumináti, Szabadkőművesség, Zionizmus, stb stb
  • Epikurosz #19
    Ez a CFR miből áll?