Hunter

Merkúr, az aktív belső bolygó

A Messenger űrszonda 2008. októberi második átrepülése során begyűjtött adatokból készült tanulmányok szerint a Merkúr sokkal aktívabb égitest, mint korábban feltételezték.

A Messenger kamerái több mint 1200 felvételt készítettek a Naprendszer legkisebb bolygójának felszínéről, melyek között található egy hatalmas, közel 700 kilométer átmérőjű becsapódási medence, ami a vulkanikus múlt jeleit hordozza magán. Az úgynevezett Rembrandt-medence az első olyan vizsgált geológia képződmény a Merkúron, melynek talajszerkezete jól kivehető és nem borítja a bolygó legtöbb felszíni alakzatát jellemző vastag vulkanikus hamuréteg. A Rembrandt-medencénél a Caloris-medencéhez nagyon hasonló, a középpontjából sugárirányban szétfutó töréshálózat figyelhető meg, ami egyedi a Naprendszerben.

"A medence körülbelül 3,9 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, nem sokkal a belső-naprendszer 'nagy bombázás' időszakának vége előtt" - mondta Thomas Watters, a washingtoni Smithsonian Intézet tudósa, a Science magazin május 1-i számában megjelent egyik tanulmány szerzője. "A második átrepülés számos új felfedezést hozott" - egészítette ki Sean Solomon, a szonda főfelügyelője, a Carnegie Intézet munkatársa. "Az egyik legnagyobb meglepetés a bolygó mágneses mező-napszél kölcsönhatás dinamikáinak erőteljes változása a 2008. januári átrepülésnél észleltekhez viszonyítva. A nagy és szokatlanul jó állapotban maradt becsapódási medence felfedezése koncentrált vulkanikus és alakváltozási aktivitásra utal."


A Messenger mindössze 200 kilométeres magasságban repült át a bolygó egyenlítője felett, óránkénti 23 700 kilométeres sebességgel. Forradalmi képrögzítési technikájának és lézeres magasságmérőjének köszönhetően minden eddigieknél részletesebben tárta a tudósok elé a rejtélyes bolygó újabb 30 százalékát. Adatait összevetve az első átrepüléssel, valamint az 1974-'75 között három alkalommal méréseket végző Mariner 10 űrszonda adataival, a tudósok immár 95 százalékát ismerik a bolygónak. A harmadik átrepülésre idén szeptember 29-én kerül sor.

A Merkúr, bár viszonylag közel esik a Földhöz, a Nap hatalmas gravitációs vonzása és a rendkívüli sugárzási szint miatt az egyik legrejtélyesebb égitest a Naprendszerben. A Messenger 2008. januári látogatása bizonyította elsőként, hogy vulkánkitörések hozták létre a bolygó kiterjedt síkságait és azt, hogy mágneses mezeje dipoláris, amit egy folyékony mag generál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #25
    Mucuska!
    Ebbe a topikba már többet szennyeztél bele te, mint én.
  • toto66 #24
    Azért a Föld még beszennyezve is alkalmasabb az életre, mint bármelyik másik naprendszerbeli égitest terraformálva.
    Vigyázni kellen a Földre!
  • hangulati #23
    Nem tudom, miert, de epikurosz(E) egyre jobban zavar. mintha o lenne a mindentudo. Valamiert mintha "felulrol" beszelne. Persze, ezert meg nem kell megsertodnie senkinek. De, ahany embert leszol, csak ugy csipobol, az mar tenyleg zavaro. Neha igaza van, neha nincs. Olyan kerdeseket igyekszik eldonteni (persze ez lehetetlen), amelyeket kizarolag leszolassal es onmaga felsobbrendusegenek hangoztatasaval lehet (esetleg, atmenetileg) eldonteni.
    Ha megengednel egy javaslatot Oh Epikurosz: fogadd szellemi partnereidde a legegyszerubb embereket is es legy halas nekik, amiert uj utat nyitnak szarnyalo gondolataidnak. Tenyleg nagyon be vagy sokallva magadtol. Udvhegyek!

    .
  • Sanyix #22
    Tort meg a nagyorrúakat se hagyjuk ki a küldésből :)
  • Justil #21
    jómagam is támogatnám a kolonizálást, sőt, ezt tartanám az elsődleges célnak (már lakatlan égitestekét persze)...de hol vagyunk mi még ettől...pff
  • Epikurosz #20
    TOR-t nem küldünk?
  • hottold #19
    Még a Vénusz klimatizációja és bionizációja előtt. Valamint további égitesteket is bionizálunk: IO, Europa, Ganymedes a Jupiter rendszerben. Enceladus, Titan a Saturnus rendszerben, és természetesen a Mars , valamint annak két holdacskáját is: a Phobost és a Deimost.

    Az IO holdra hőkedvelő extremophil baktériumokat , vírusokat és egyéb archaeákat, fogunk küldeni. A Vénuszt úgyszintén hasonló "spórázással" fogjuk néhányszor tízezer évig klimatizálni. A Marsra egy egész flottányi Noé (vagy inkább Neo :) bárkáját fogjuk küldeni. A Jupiter-rendszer holdjainak és az Enceladus bolygóköpenyébe hidegtűrő, napfényigénytelen mélytengeri archaeákat küldünk, valamint vizet fogunk róluk importálni. A Titánra pedig szintén hidegkedvelő archaeákat és egy egész flottányi mikroorganizmust fogunk küldeni az elkövetkezendő néhány ezer éven belül.
  • hottold #18
    Néhány ezer éven belül kötelességünk oda intelligens önszaporító robotokat küldenünk bányászati és egyéb tevékenységet végezni, mint pl. hidrocellás tankok feltöltése. Be is teszem a legközelebbi 1000 éves tervbe ! Már csak a kancelláriaminiszternek kell jóváhagynia.
  • Justil #17
    de amugy bocs az offért :)
  • Justil #16
    A polgárra az tartozik, amitől még kevésbé fogja tudni, hogy mi is kellene, hogy rá tartozzon valójában. Értsd: agymosás. Lásd: www.zeitgeistmovie.com :)