Hunter

Az első képek a Merkúr túloldaláról

Kedd este megkezdte adatai visszasugárzását a Messenger űrszonda, melyek felfedték a Merkúr eddig nem látott területeinek egy tekintélyes hányadát is.

A Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizika Laboratóriumának jelentése szerint a szonda széles- és szűklátószögű kamerái összesen 1213 felvételt készítettek az 55 órás, szinte teljesen egybefüggő tudományos megfigyelés során. Az első fotók, szám szerint négy darab szerda éjjel került fel a küldetés weboldalára, a teljes 700 gigabájtos adatmennyiség áttöltése nagyjából egy hetet vesz igénybe.


A bolygó korábban még nem látott oldala, nincs nagy különbség az ismerthez képest

Mint korábbi beszámolónkban már említettük, az első átrepüléshez a szonda összes tudományos műszerét üzembe helyezték, így az érkező adatokból a bolygó összetételére és szerkezetére is lehet majd következtetni. A tervek között szerepel legalább hét nagy mozaik kép összerakása a sivár világról a Messenger szűklátószögű kamerájának nagy felbontású felvételeiből. Ezekre a képekre az elkövetkező egy-két héten belül lehet számítani.

Legutóbb a Mariner 10 látogatta meg a Merkúrt, háromszor repült el a bolygó mellett, aminek köszönhetően csak a felszín 45%-át sikerült szemügyre vennie. A Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) az űrkutatás történetének második robot szondája, ami megközelítette az égitestet, hogy kitöltse az első küldetés hiányosságait. A hétfői első átrepülés a felszín fennmaradó felderítetlen területeinek körülbelül a felét mutatta meg, emellett azonban jóval részletesebb képet adott a már ismert felszíni képződményekről is, beleértve a gigantikus 800 mérföld széles Caloris medencéről, aminek a Mariner 10 felvételei csak a felét örökítették meg.


A felszínt jellemző apró, körülbelül másfél kilométer átmérőjű kráterek, jobb szélen a nagyobb, kettős peremű Vivaldi-kráterrel

"Már most egyértelmű, hogy a Messenger fejlett kamerája sokkal többet árul majd el azokról a területekről is, amit feltérképezett a Mariner vidikon kamerája az 1970-es évek közepén" - olvasható a tudományos csapat közleményében.

A Caloris medence, ami elvileg a Naprendszer egyik legfiatalabb becsapódási krátere, csak részlegesen jelent meg a Mariner 10 küldetés képein, a Messenger felvételei azonban bemutatják a medence belső szerkezetét és az is kiderült, hogy a képződmény világosabb környezeténél, ami összetételbeli különbségekre utal, ismertette a tudományos csapat.


Egy eddig nem látott kráter, jól látható a középpontjából sugarasan kilökődött anyag

A kutatók reményei szerint a Messenger felfedezései nem csupán a Merkúrral kapcsolatos régi rejtélyekre adnak választ, de új fényben tüntetik majd fel a korai Naprendszerben végbement bolygóformálódás folyamatát is. A szonda teljes térképet készít a Merkúr felszínéről, méréseket végez gravitációs mezejéről, és jég jelenlétére utaló jeleket keres a tartósan árnyékban levő sarkvidéki kráterekben. A következő átrepülés októberben lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garga Pitic #34
    Nem jó ötlet. Könnyen lefagynak. Szó szerint :))))
  • Dj Faustus #33
    Az adatátviteli sebességről: azért számítsuk bele, hogy mindez pont-pont kapcsolat (a lakossági Internet-szolgáltatás esetén többen osztoztok a betápvonalon), műholdas kapcsolattal az X-sávon.
    MESSENGER will receive commands and send data primarily through its circularly polarized X-band phased-array antennas.
    Forrás
  • Anteris #32
    "a Merkúr túloldaláról"

    miféle túloldaláról?? Lemaradtam valamiről?
  • bitbandita #31
    lehet hogy ez nem is a Merkúr, hanem a Hold (most komolyan, nem tök ugyanolyan???), mi meg át vagyunk b@szva... :)
  • Balage76 #30
    Kb mintha összehasonlítanánk egy szénrajzot egy digifényképpel...
  • samuzsolt #29
    és tényleg :D::D:D:D
  • bitbandita #28
    most már biztos nem árulja (elméletileg persze, mert amíg naív, tájékozatlan, buta emberek lesznek a világon akiket át lehet b@szni, addig teljesen mindegy milyen törvényt hoznak)
    Mars, Vénusz, stb parcellékat leaglább is biztos nem, mert amikor rájött a kormány hogy valaki árulja a Holdat, akkor leültek és törvénykeztek - ennek következménye lett hogy a Mars pl olyan státuszban van mint pölö az Antarktisz. Senkié és mindenkié, kisajátítása nem lehetséges (még).
  • Bith #27
    Lesz új ok a háborúzgatásra, egymás ölésére. Addigra úgyis elfogy az olaj, ami most az ok mindig.
  • picurmanoo #25
    Monnyuk azért kíváncsi leszek, ha az emberiség tényleg elkezd kolonizálni, akkor hogysmint lesz :)