Hunter

Folyékony a Merkúr magja

30 éves rejtélyt oldott meg a Merkúr 5 éven át tartó megfigyelése, cserébe viszont kaptunk egy újat.

Az amerikai Cornell Egyetem csapata a konyhai fizikát alapul véve megállapította, hogy a Merkúr bolygó folyékony vas maggal rendelkezik. Egy megpörgetett nyerstojás másként viselkedik, mint egy keményre főzött. Annak megfigyelése érdekében, hogy a Merkúr magja folyékony-e vagy szilárd, a Jean-Luc Margot csillagász professzor vezette kutatócsoport a bolygó forgásának apró kilengéseit mérte. A vizsgálathoz egy új technikát vetettek be, melyben rádiójelekkel bombázták a Merkúrt.


Margot professzor és a különböző belsőből adódó forgási eltéréseket illusztráló tojásai

Öt év alatt 21 ilyen vizsgálatot hajtottak végre, egy-egy vizsgálatra mindössze 20 másodpercnyi ideje volt a csapatnak, eddig tart ugyanis a megfigyeléshez szükséges Föld-Merkúr együttállás. A NASA kaliforniai Sugárhajtómű Laboratóriumának 70 méteres antennájából kiküldött, majd a Merkúrról visszapattanó jeleket a Nyugat-Virginia állambeli Green Bank teleszkóppal fogták be újra. Az eredmények kétszer akkora értékeket mutatnak, mint ami egy szilárd maggal rendelkező bolygónál elvárható lenne. Margot szerint a Merkúr forgási tempójából 95 százalékos bizonyossággal megállapítható, hogy a bolygó magja legalább részben folyékony.

A Merkúr a Naphoz legközelebb fekvő bolygó, ahol egy esztendő mindössze 88 földi napból áll. Elvileg egy vékony szilikát köpennyel rendelkezik, ami egy vas magot ölel körül. Kis méreténél fogva - tömege mindössze 5%-a a Földének - a tudósok meggyőződése volt, hogy formálódása során rendkívül gyorsan lehűlt, elvileg nehéz elemekből álló magjának meg kellett volna szilárdulnia. A nézet egészen addig uralkodott, míg 30 évvel ezelőtt a bolygó mellett elhaladó Mariner 10 űrszonda egy gyenge, a Földéhez képest 1% erősségű mágneses mezőt nem észlelt a bolygón belül. A mágneses mezők jellemzően egy dinamikus, folyékony maghoz köthetők.

Margot elmélete szerint kén és más könnyű elemek keveredhettek még a formálódás időszakában a Merkúr vas magjához, melyek lecsökkentették a mag olvadási pontját. Az eszmefuttatás egyetlen bökkenője, hogy a standard bolygókialakulási elmélet szerint a Naptól ilyen kis távolságra nem csapódik ki kén. Az újonnan születő csillagokat körülvevő kavargó gáz- és porkorongból kialakuló bolygók elemei sűrűségük függvényében különböző távolságokban csapódnak ki és szilárdulnak meg.

A nagy olvadási ponttal rendelkező nehéz elemek, mint a vas, a nikkel és a szilícium a szülőcsillag közelében sűrűsödik szilárd halmazállapotú anyaggá, ezekből alakulnak ki a bolygóembriók, melyekből idővel valódi bolygók alakulhatnak ki. A Naprendszer belső bolygói, a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars főként nehéz elemekből tevődnek össze. A könnyebb elemek, mint a fentebb említett kén, csak a csillagtól távolabb képes szilárd alakot ölteni, ahol fagyosabb a közeg.

Az új felfedezés azt sugallja, hogy egyfajta "sugaras keveredés" ment végbe a korai Naprendszerben, a külső határmezsgyén elhelyezkedő könnyebb elemek a Naprendszer közepe felé áramlottak, a feltevések szerint a bolygókezdemények egymás közötti gravitációs kölcsönhatásai következtében. A Merkúr titkát a bolygót 2008-ban elérő amerikai Messenger űrszonda fejtheti meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wolfking #58
    Tudomásom szerint az egyensúlyban lévő keringési rendszerben a kerületi sebesség csak a központi égitest tömegétől és a pálya sugarától, azaz a gravitációtól függ. Ugyanis ha a nagyobb tömeg miatti centripetális erő ugyan növekszik, de a gravitációs erő is, és a kettő kiegyenlíti egymást, ezért nem változik a keringési feltétel.
    Cáfoljatok meg, ha tévedek!
  • wanek #57
    Megnéztem. Szóval a 2500-ban élő emberkék hasonlítanak az itteni fórumozókra, és én lennék az, akit a filmben hibernáltak? Ha tényleg így gondoltad... Te melyik vagy közülük? Az orvos, vagy az ügyvéd?
  • Epikurosz #56
    Jaja, köszike.
    Amúgy olvastam ezt a cikket anno, de nem ugrott be, hogy mire célzol.
  • Epikurosz #55
    Hun van ez a leszedős hely, írd meg priviben, ha kérhetlek, hátha van ott más termés is.
  • gforce9 #54
    off

    http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20070414_planetfinder_experiment.html

    megtaláltam a cikket mi az új módszerről szól :)

    on
  • gforce9 #53
    Érdekes elmélet, de ha a csillag elszívja a légkört, illetve gondolom az napszél is rongálja, akkor egyátalán hogyan alakulhatott ki? És később ha már 'meghízott' olyan bazinagyra, akkor miért kezd el visszafogyni, mi változott? Bár ha esetleg egy ilyen gázóriás távol a csillagától a tömegének növekedése közben letérhet a körpályájáról, egy spirális a csillag felé közelítő útra. Ekkor egyre közelebb kerül a csillagához. Amikor megfelelő közelségbe kerül elindul a fogyás ---> tömeget veszít a közelítő spirális pálya a tömetgvesztés miatt ismét körpályává alakul és megállapodik a csillaghoz sokkal közelebbi körpályán. Ez csak egy gondolat, nem vagyok asztrofizikus :) De aki ilyenről képben van az esetleg leírhatná, hogy ez a verzió fizikaiag lehetséges-e.
  • Tetsuo #52
    :D
  • wanek #51
    Még nem láttam, de elkezdtem leszedni. Az meg majd kiderül, hogy "kiről szól".
  • Epikurosz #50
    Talán a Merkúr tényleg khthonoszi bolygó?
  • Yfel #49
    wanek, nem tudom, hogy lattad-e mar az "Idiocracy" cimu filmet. Ha nem akkor nezd meg... rolad szol.

    Y