Berta Sándor

Jön az egyszerűbb és olcsóbb szerves elektronika?

Egy svéd kutatók által kifejlesztett hatékonyabb szerves elektronikai gyártási folyamatnak köszönhetően olcsóbb kijelzők és napelemek készíthetők.

A tudósok megtalálták annak a módját, hogy egy nagyméretű, vékony anyagban miként hozhatók létre szerves elektronikai struktúrák. "Ez egy nagyon praktikus megoldás" - jelentette ki Ludvig Edman, az Umea Egyetem fizikusa.

A szakember meggyőződése, hogy az új eljárás érdekes lehet a sorozatgyártásban érdekelt cégek számára, és akár a nyomtatott szerves elektronikai megoldások ellen is sikerrel veheti majd fel a harcot. A szerves elektronikai anyagok legnagyobb előnye, hogy akár nagy felületre és például papírra vagy műanyagra is felvihetők. Eddig azonban nehéz volt olyan elektronikus struktúrákat készíteni, amelyeknél az anyagok tulajdonságai ne romlottak volna.

"Most viszont van egy olyan módszer, amely lehetővé teszi, hogy a struktúrákat hatékony módon hozzuk létre és így jól működő tranzisztorokat alkothassunk" - mondta Edman.

A kutató közölte, hogy az övéken kívül számos más csoport is foglalkozik nyomtatott szerves elektronikai megoldások készítésével, de nagyon nehéz hibátlan nyomtatású vezető struktúrákat létrehozni. Éppen ez lehet tehát az új módszer előnye. "Akár nagyon vékony filmréteget is használhatunk, a kérdés csak az, hogy utána még elkészíthetők-e a struktúrák" - tette hozzá a szakember. Az első kísérletek során egyébként a svéd tudósok mindössze 100 nanométer vastagságú anyagokkal dolgoztak és a tapasztalataik kedvezőek voltak. Edman úgy vélte, még ennél is vékonyabb rétegeteket is fel lehetne vinni az alapanyagokra.

A kutatók a tapasztalataikat Photo-Induced and Resist-Free Imprint Patterning of Fullerene Materials for Use in Functional Electronics címmel megjelentették a Journal of the American Chemical Society aktuális számában.

Korábban merültek fel hasonló érdekes ötletek. A Grazi Műszaki Egyetem munkatársai például kimutatták, hogy kémiailag aktív köztes rétegek alkalmazásával befolyásolhatók a szerves félvezetők és így akár egy elektronikus orr is létrehozható lenne. Néhány cég idén januárban pedig a szerves RFID-k mellett érvelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 05lampard #8
    Aszondja, hogy "Jön az egyszerűbb és olcsóbb szerves elektronika?"
    Ja, jön, épp most jár Hatvan és Pest között.
  • Epikurosz #7
    Ha tovább megy a miniatűrizáció, me az organikussá tétel, akkor előbb-utóbb kap mindeni egy kis refidet a zagyába.
    Az lesz a Zagy!
    Amúgy, megsúgom, a legtöbb embernek már ma is benne van a bogár a fejében, mindenféle refid nélkül. Elég a ker.tévé. Akkor meg felesleges pánikolni.
    :-D
  • potschweiler #6
    na igen. Olvastam egy olyat hogy árutermékeken hasznosítanák először, azért hogy jobban le tudják ellenőrizni az adott árut. Ezzel csak az a baj, hogy sehol nem szól a fáma arról, hogy ez a kütyü kizárólag az adott termék adatait "továbbítaná" agy olyan felülvizsgáló szervezet felé, amely arra hivatott hogy az ember biztonságát szavatolja, stb. A kérdés az, ki tud több tíz poloskával együtt élni a saját házában? Ennyit az emberi szabadságjogokról.
  • kvp #5
    Nem kell bepanikolni, a lenyeg csak annyi, hogy nyomtatas helyett maratassal akarnak szerves alapu felvezetoket gyartani. Az otlet nem rossz, alapvetoen ezt hasznaljak a mostani inorganikus felvezetoknel is, pedig azokat is gyarthatnak mas megoldassal, csak eddig a maratas valt be. Bar hozzateszem, hogy pont a technologia kornyezetkimelo tulajdonsagat tenne tonkre ez a megoldas, viszont az olcso tomeggyartast nagyban segitene.
  • who am I 7 #4
  • imadomatudast #3
    csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön
  • duke #2
    "öszönhetően olcsóbb kijelzők és napelemek készíthetők"
    Az olcso napelem az nagyon jol jonne.
  • Frayer #1
    Néhány cég idén januárban pedig az organikus RFID-k mellett érvelt.