Hunter

Készül a mágneses félvezető

A számítógépek rendszerint két különböző technikát használnak a számításhoz és az adattároláshoz. Míg a félvezető chipek a számítást végzik, az adattárolás általában mágneses anyagokon zajlik.

A Princeton Egyetem tudósai mágnesessé tettek félvezetőket így elméletileg megnyitották a kaput azon chipek számára, melyek mindkét feladattal megbirkózhatnak. Az egyesítés jelentős méret- és energiaigény-csökkenést jelentene a számítógép hardvereknél.

A mágneses félvezető előállításához a kutatók fématomokat helyeztek el a félvezető anyagában. A műveletet egy pásztázó alagút mikroszkóp hegyével végezték el, kiemelve egy atomot a bázis anyagból, majd a helyére beillesztve egy fémet, ami mágneses tulajdonságokkal ruházta fel a félvezetőt. Az eredmény azért is jelentős, mert először sikerült ilyen fokú kontrollt elérni egy félvezető atomi szintű szerkezete felett.

Az új technika nem csupán a hagyományos chip-gyártásra lehet hatással, de akár a kvantum számítástechnikában is áttörésekhez vezethet. A kutatás vezetője, Ali Yazdani szerint a félvezetők atomi méreteken történő manipulálása összességében nemcsak az elektronáramlás, de annak kvantum tulajdonságainak kiaknázásához is eljuttathatja a tudósokat. Mangán atomok és gallium arzenid félvezetők egyesítésével a kutatók egy miniatűr laboratóriumot hoztak létre, ami képes felfedni a chip anyagának atomjai és elektronjai között végbemenő pontos kölcsönhatásokat. Segítségével a csapat meghatározta a mangán atomok optimális elrendezését a félvezető mágnesessé tételéhez. A kutatás eredményeinek átültetése a gyártási folyamatba nagy előrelépés lenne a mágneses spin számítástechnikában való alkalmazásában.

A gallium arzenid és a mangán együttesét már jó ideje a legígéretesebb kétfunkciós chip jelöltként tartják számon, azonban az anyaggal való munka több okból is kiábrándító volt. Eddig a kutatók nem tudták megtervezni az anyag optimális mágneses tulajdonságait, konkrétan nem tudták kontrollálni, hogyan helyezkedjen el a mangán a gallium arzenid közegben. Nem sikerült szabványosítaniuk sem a bekerülő mangándarab méretét, sem pedig a darabok egymástól való távolságát. Többnyire kristályosították az anyagot, majd a mangánt többé-kevésbé véletlenszerűen elrendezgették, utána pedig jobb híján reménykedtek a sikerben.

A megoldásra végül Dale Kitchen, a kutatócsoport tagja talált rá a fentebb már említett pásztázó alagút mikroszkóppal. Az eszköz rendelkezik egy rendkívül finomra hangolt elektromos szondával, ami egy gyenge elektromos mezővel pásztázza végig a felszínt az ingadozások észlelése céljából. A kutató rájött, hogy a töltéssel rendelkező hegy alkalmas egyetlen különálló galliumatom kilökésére a felszínből, melyet egyszerűen kipótolhatnak egy mangánnal.

A felfedezés lehetővé tette, hogy a kutatók megtalálják a mágneses tulajdonságot biztosító mangán atomok pontos elrendezését, a spin-alapú elektronikák kifejlesztésének egyik legfontosabb tényezőjét, elindulva az adatokat manipulálni és tárolni is képes chipek felé vezető úton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kilátó #27
    Hmmm
  • irkab1rka #26
    szabafon = szabadon
    vagy szobafon.

    Attól függ, milyen fáradt vagyok :D
  • irkab1rka #25
    turul16:
    Ja, és a tranzisztor is csak egy elméleti találmány. Vagy például a lézer. Vagy ott van a mikrohollám, tök használhatatlan. A tépőzárról már nem is beszélve.
    Mi jó is következhetne abból, ha atomi szinten tudnánk egy áramkört megtevezni és felépíteni? Ez akkora hülyeség, mint NAND és OR kapukból egy logikai gépet építeni.

    Márpedig levegőnél nehezebb gép nem repülhet és punktum.

    off:
    vamp17: félreértetted. Vagy az 'előadóbácsid' a Schrödinger egyenletet. Simám megmondom neked, hogy hol van egy elektron, hát még akkkor hogy hol egy nukleusz. Na jó, a sebességét nem mondom meg ugynaakkor... :) Tökre mint a szoftwerfejlesztés:
    A mi termékünk:
    -hibátlan
    -olcsó
    -határidőre kész van.
    Bármelyik kettő szabafon választható!
    on
  • turul16 #24
    Hát már megint szűk látó körű, és begyepesedet vagyok, de én nem látom mikor fog ebböl profitálni a mezei user.
    Az itt leirtakbol egyenesen nem következik semmi, ami e felé mutatna.
  • Athlon64 #23
    pl. lehetne az alaplapra akár egy mobil teló akkuját is rakni, memória tápellátás céljából és akkor úgy lehetne leállítani a gépet, hogy a bekapcs csak 3-4mp lenne és folytathatnád a munkád ahol abbahagytad.
    Bár a WinXP hibárnálás módja is hasonló, de a lemezművelet miatt van az vagy 6-7mp is! :)
  • Athlon64 #22
    Engem az érdekelne igazán, hogy mennyit eszik egy DDR400 512Mb-os memória modúl?
    ill. hogy egy nagyobbacska litium-ion vagy litium-polimer gomb elemmel mennyi ideig tudná tárolni az adatokat?
  • irkab1rka #21
    Nem a megfogás a dolog nyitja. Ha rálősz párszor egy atomra, akkor arrébb megy.
    Nem találom a cikket, ami a mikróirásról szól (Duncan is ezt emlegeti), de van itt egy másik:
    http://www.research.ibm.com/atomic/nano/roomtemp.html

    Keress rá erre, és találni fox valamit: scanning tunneling microscope and atomic force microscope
  • Caro #20
    Minden határozatlan, a makroszkópikus testek is, csak ez a határozatlanság sokkal kisebb, mint az elektron esetében, ahol ez már jelentős.
  • benczurzs #19
    Az atomot meg lehet fogni !
    Csak az elektronokat nem lehet körülötte megfogni, azok a határozatlanok !
  • Caro #18
    Igazából valamilyen szinten az atom is határozatlan (mint minden más), de még eléggé nem az, hogy egyenként lehessen manipulálni.