Hunter

Mikrohullámok gyorsítanák a jövő processzorait

A brit Bath Egyetem kutatói szerint mágneses mezők alkalmazásával a jelenleginél akár 500-szor nagyobb teljesítményű számítógépeket kapnánk.

A Dr. Alain Nogaret nevével fémjelzett projekt a szilíciumchipek legfőbb korlátait jelentő elektromos vezetékeket cserélné le a fent említett, nanotechnikával létrehozott mágneses rendszerre. Ezáltal a Wi-Fi és a mobiltelefonok jelátvitelének mintájára a mikroprocesszorok jeleit is vezetékmentessé tennék, a bökkenő csak az, hogy a jeleket előállító elektronikák túl nagyok ahhoz, hogy egy-egy processzorba belezsúfolják.

A projekt, melyben a briteken kívül belga és francia egyetemek kutatóközpontjai is részt vesznek, a mikrohullámú energia egészen parányi méreteken történő előállítási módozatait fogja megvizsgálni. A kísérletekben elektronokat ütköztetnek nanoméretű, mindössze néhány atom széles, mágnesekkel rétegezett félvezetőkben létrehozott mágneses mezőknek. Az eljárásban, az úgynevezett fordított elektron spin rezonanciában a mágneses mező eltéríti az elektronokat és megváltoztatja mágneses irányaikat.

Ez az elektronokban oszcillációt hoz létre, és mikrohullámú energia termelésére készteti azokat. A mikrohullámú energiát ezután elektromos jelek továbbítására használhatják anélkül, hogy azok gyengülnének, mint teszik azt az egyre vékonyodó vezetékekben.

Nogaret szerint a projekt azáltal, hogy egészen más irányból közelíti meg a mikroprocesszorok teljesítményének növelését, rendkívüli jövőt jósol a sokak által már leírtnak tekintett szilíciumtechnika számára. Eddig kizárólag az összetevők kicsinyítésével sajtoltak ki több erőt a chipekből, a hagyományos technika azonban rohamosan közeledik az anyagok, különösen a rézvezetékek adta határok felé.

Amennyiben az elméleti fizika terén alkotó Nogaret elve a gyakorlatban is bizonyít, akkor immár mérettől függetlenül 200-500-szoros sebességnövekedés is elérhető. A projekt Nogaret szerint 5-10 év múlva ér célegyenesbe.

Az ebből nyert technika lehetővé tenné olyan integrált áramkörök megalkotását is, melyek egyes kapcsolódásaik meghibásodása esetén is képesek lennének tovább működni. A rendszer programozható lenne, átirányításokkal folytathatóvá téve működését. Jelenleg egy kapcsolódó vezeték meghibásodása működésképtelenné tesz egy teljes integrált áramkört, éppen ezért az előállítás során nem fordulhatnak elő hibák. A gyártóknak jókora költségeken pormentes gyártócsarnokokat kell kialakítaniuk, míg az új rendszerrel szerelt chipnél a hibátlan működéshez elég, ha az elektromos alkatrészek 95 százaléka működik megfelelően, így az előállítás költségei is csökkennének.

A gyakorlati munka októberben veszi kezdetét a Bath Egyetem nanotechnológiai laboratóriumában, melybe bekapcsolódnak a gyakorlati szakemberek is, Simon Bending és John Davies professzorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jpeg #36
    Szerintem túlzás hogy ez teljesíménynövekedést fog eredményezni, mert pl. hiába ilyen gyors a proci ha mondjuk a memóriavezérlők lassúak, az FSB lassú tehát szerintem kb. az egész alaplapnak (min.) kéne ilyen mikróhullámúnak lennie hogy ténylegesen növekedjen a teljesítmény. A perifériavezérlőkról már nem is beszélve.
  • Pestaa #35
    Az egy dolog, hogy a sebesség 200-500 szorosára nő, de vajon az ár egyenesen arányos a sebességgel? :)
    Kissé szkeptikus vagyok a fejlesztéssel kapcsolatban... Na majd kiderül n év múlva.
  • floatr #34
    Ez engem az optikai processzorok bazirégi ötletére emlékeztet
  • turul16 #33
    gate current (, bocsi elirtam :) )
  • turul16 #32
    Valaki meg tudná mondani, hogy mai IC-kben lévő tranzisztoroknak, vagy az IBM T9 (350Ghz) cuccnak mekora gata áramra van szüksége ? (Azt szokták mondani gyakorlatilag 0-a) Ill. mekora a fajlagos ellenálása az ICk-ben használt vezetékeknek...stb. Tőlem pénzt kértek azok a lapok amiken szerpelhetnek ilyen adatok..., bár nem néztem meg az összest.
  • SoulHUN #31
    Szerintem jó ötlet, tényleg a jelenlegi technológia egyik gyengéjét, a vezetékek használatát próbálja meg kiküszöbölni. Nem értem miért kell úgy kezdeni hogy turul16:"Első hallásra baromságnak tűnik..."
  • junior117 #30
    vannak akik alkotnak és vannak akik csak okoskodnak ezek a
  • Dj Faustus #29
    "Miert nem irsz nekik? Biztosan szivesen vennenek nehany - SZAKMABELI - epito velemenyet."
    Íme:
    Dr. Alain Nogaret
    Simon Bending
    John Davies
  • dez #28
    Tudod, hány projekt lesz igazán sikeres azok közül, amit elkezdenek, és (támogatás érdekében) jól beharangoznak? Több professzor, mint világmegváltó találmány. :)
    És miért ne lehetne kicsit elemezni a dolgokat, szakmai szempontból? (Úgy tűnt, van turul16-nak valamennyi köze a témához.)
    Sokan az utópisztikus jövő-képekből szedik a motivációt (mint a hipnotizált tömegek a múlt században, óceánon innen és túl), pedig inkább valahol közelebb kellene megtalálni annak forrását. Észrevenni, hogy van jelen, jövővárás helyett, de legalábbis mellett.
  • nenad #27
    turul16 tul sokat forumozol... Neha gondolkodhatnal is..
    szted ezek a neves professzorok csak azert vagnak bele hogy bebizonyitsak ez nem lehetseges, vagy hogy nem is olyan igeretes?
    Miert nem irsz nekik? Biztosan szivesen vennenek nehany - SZAKMABELI - epito velemenyet.
    Khmm...